Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 9 feb 2019 / 09:29 uur

Lekkende tankwagen zorgt voor enorme stankoverlast

Update: veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid heeft laten weten dat het incident verholpen is.

Giftig gas dat vrijkomt uit een tankwagen in Alblasserdam zorgt in een groot deel van Midden-Nederland voor stankoverlast. De Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid heeft een NL-alert verstuurd met het advies ramen en deuren gesloten te houden, vanwege het vrijkomen van een giftige stof. Wat er precies is misgegaan wordt uitgezocht.

Het gaat om een gas- of rubberachtige geur. De klachten komen onder meer uit de Krimpenerwaard en Alblasserwaard, maar ook uit de provincie Utrecht tot in het Gelderse Nijkerk aan toe. Inmiddels zou ook Drenthe bereikt zijn door de riekende lucht.

Versnellingsbakolie

De stof die de stanklucht veroorzaakt is versnellingsbakolie, meldt de politie Utrecht. „De veiligheidsregio gaat de isolatie van de tank afpellen om de tank te laten afkoelen." Wat er precies is misgegaan wordt uitgezocht. „Gezondheidsrisico nihil. De stank kan wel leiden tot overgeven of misselijkheid", aldus een NL-Alert. De veiligheidsregio laat weten dat de stankoverlast nog geruime tijd kan aanhouden.

De tankwagen staat op een bedrijventerrein aan de Edisonweg. De brandweer zet een zogenoemd waterscherm in die de gasdamp doet neerslaan en de stank moet verminderen.

Opvanglocatie

De stank is sommige plekken ondragelijk, zo weet RTV Rijnmond. Daarom is er bij cultureel centrum ‘De Landvast’ is een opvanglocatie geopend voor mensen die niet in hun huis kunnen blijven door de stank. Bij de voetbalclub vv Ablasserdam zijn de jeugdwedstrijden in ieder geval afgelast.

Er zijn veel brandweerwagens en andere hulpdiensten aanwezig bij de tankwagen. Verwacht wordt door de Veiligheidsregio dat de overlast nog wel even zal aanhouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lekkende tankwagen zorgt voor enorme stankoverlast
Sluiten