Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 11 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

Kans op overleven hartaanval steeds groter

Waar vijf jaar geleden de helft van de Nederlanders nog stierf aan de gevolgen van een hart- of vaatziekte, is dat aantal nu gedaald tot een kwart. Volgens de Hartstichting is dit het gevolg van sterk verbeterde zorg, en meer aandacht voor gezond eten, bewegen en stoppen met roken.

Betere medische technieken

De NOS schrijft dat het sterftecijfer voor mannen sinds 1980 met 70 procent is gedaald, en voor vrouwen met 61 procent. „Artsen hebben de beschikking over steeds betere medische technieken, zoals katheterbehandelingen voor het openen van afgesloten bloedvaten bij een herseninfarct en steeds betere steunharten voor hartfalen”, aldus Floris Italianer, directeur van de Hartstichting.

Volgens een rapport afkomstig van de Hartstichting zijn er op dit moment 1,4 miljoen mensen die te kampen hebben met een hart- of vaatziekte. Dit aantal neemt langzaamaan toe. De verwachting is dat in 2030 een op de zeven mensen een hart-of vaatziekte heeft. Dit komt neer op 1,9 miljoen mensen.

Kom in actie

Het is volgens Italianer van belang om mensen met een verhoogd risico eerder op te sporen. Hij benadrukt dat men zelf ook veel kan doen om zijn of haar hart zo lang mogelijk gezond te houden. „Als de helft van de Nederlanders een gezondere bloeddruk zou hebben, kan dat in 2030 bijna 100.000 hart- en vaatpatenten besparen.”

Italianer vraagt de mensen dan ook vaker hun bloeddruk en cholesterolgehalte te controleren, en in actie te komen indien deze zorgwekkend zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.