In het nieuws

Jongeren zijn niet lui: meer bijbaantjes dan ooit

Jongeren zijn niet lui: meer bijbaantjes dan ooit

Vakkenvullen is het populairste bijbaantje onder zowel jongens als meisjes

Foto van 'Naomi Defoer'

25 FEB 2019

Om zakgeld te verdienen, om zich straks op de nieuwste Vespa voort te kunnen bewegen of om te sparen voor de heuglijke uitzet. Voor steeds meer middelbare scholieren behoort een bijbaan tot de dagelijkse kost. „Mijn gekste bijbaan was tomaten op kleur sorteren. Honderd kistjes met rode, oranje en groene tomaten. Ik word soms nog steeds misselijk als ik tomaat ruik."

Het is een van de vele ervaringen die gedeeld worden op het internet als het gaat om bijbaantjes. De helft van de scholieren kiest ervoor om bij te beunen voor een schamele €2,80 per uur. In 2013 was dit aantal nog 42 procent.

Absoluut niet lui

Het welbekende vakkenvullen, tegenwoordig vulploegmedewerker, staat met stip op nummer één. Bijna 40 procent van de jongens racet na schooltijd door naar de supermarkt, tegenover 22 procent van de meisjes. Bij de jongens staat krantenbezorger op de tweede plek en bij de meisjes is dit kassamedewerker. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. ​​​​​

Jongeren zijn niet lui: meer bijbaantjes dan ooit

Steeds meer scholieren in het voortgezet onderwijs hebben een bijbaan Bron:CBS

„In het algemeen kun je concluderen dat de economie aantrekt", zegt Marjolein Jaarsma, woordvoerder van het CBS. „Dus ook voor de jeugd." Behalve de groeiende economie, kan het CBS geen exacte reden aanwijzen. „Er zijn meer bijbanen vrijgekomen in de horeca, in cafés en restaurants", vertelt Jaarsma. „Maar wat nu de precieze reden van de stijging is, dat weten wij niet. Het type bijbanen dat populair is, dat is overigens hetzelfde gebleven. Wij hebben geen terugloop gezien."

Jongeren zijn niet lui: meer bijbaantjes dan ooit

Jongens en meisjes hebben een andere voorkeur als het om bijbanen gaat Bron: CBS

De financiën staan op nummer één. „Jongeren vinden geld een belangrijke factor als het gaat om een bijbaan", vertelt Anoeschka Maaskant, woordvoerder bij het jongeren uitzendbureau Youngcapital. „Hun verdiende geld geven ze vervolgens uit aan leuke dingen doen, levensonderhoud, vakanties, uitgaan en aan hun studie." Toch gaat het jongeren niet alleen om geld. „Andere factoren die hierbij een rol spelen zijn het ontmoeten van nieuwe mensen en een goed cv opbouwen", zegt Maaskant. „De tieners van tegenwoordig zijn absoluut niet te lui om te werken. Horeca, winkels, vakkenvuller, babysitten en werken op evenementen doen het goed."

Gebruikte condooms

Om die euro's binnen te hengelen, worden de gekste bijbaantjes uitgevoerd. Op fora vertellen mensen graag hun ervaringen.

Duchess schrijft: „Schoonmaakwerk in een kantoorpand. Op zich geen gek werk, maar het is wel gek wat je daar soms tegenkomt. Gebruikte condooms op het toilet, gebruikte maandverbandjes die tegen de toiletdeur geplakt zaten, een bananenschil op een bureau, iemand die in zijn onderbroek door de gang heen liep, of vrouw die de hele tijd op blote voeten liep."

Dimmelin: „Als student heb ik onder andere gewerkt als kappersmodel. In een auto naar een of ander hotel, gratis eten en drinken, lang wachten, boekje lezen, haar werd gratis geknipt en geverfd, rondje lopen op een podium, geld incasseren en naar huis."

Coopergirl: „Drie weken nadat ik 15 was geworden, werkte ik in de keuken van een verzorgingstehuis en dat was behoorlijk afzien. Ik moest de hele dag de vaatwasser uitpakken. Nu heb ik al geen vuurvaste handen en aan het eind vd dag waren m'n handen helemaal rood en pijnlijk, je kon het natuurlijk niet eerst af laten koelen ofzo."

jbtq: „Ooit een week gewerkt bij een bedrijf waarbij ik doppen op spuitbussen moest doen. Op het laatst was ik het zo zat dat ik mijn moeder heb gebeld en gevraagd of zij het bedrijf wilde bellen en zeggen dat ik die middag naar de dokter toe moest. Daarna ben ik ook nooit mee terug gekomen. En dan te bedenken dat sommige mensen daar al jaren werkten..."

neushaar: „Een vriend van mij had toen hij 14 was de bijbaan dat hij in een veld met koeien moest staan en dan de poep opvangen in een zak voor het de grond raakte, omdat ze het ergens voor nodig hadden. Dat was in Noorwegen. Zelf vond hij het niet zo erg, ook al spetterde het soms een beetje."

'Druk is al hoog genoeg'

De zoon (16) van Gera Stockschen hoeft niet te werken van haar. „Mijn zoon hoeft niet te werken, omdat hij niet lanterfant", zegt Stockschen. „De druk is al hoog genoeg en ik vind het daarom belangrijk dat hij tijd voor zichzelf heeft. Kanttekening hierbij is ook dat hij de diagnose ASS (Autisme Spectrum Stoornis)  met ADHD heeft. Hij is hierdoor gebaat bij ritme en duidelijkheid."

„Op zich is er natuurlijk niks mis mee om zelf je geld te verdienen", zegt de moeder. „Als kinderen het allemaal rondkrijgen, en een goede balans kunnen vinden, dan heb ik er geen problemen mee dat steeds meer scholieren werken."

Haar zoon krijgt nu kleed- en zakgeld in één. „Hij krijgt nu 50 euro kleedgeld per maand, waarvan hij de helft vrij mag besteden", vertelt de moeder. „De andere helft zet hij opzij voor kleding. Als hij zou werken, zou ik de 50 euro denk ik apart zetten op een aparte spaarrekening. Indien nodig zou hij dan van het gespaarde geld wat op kunnen nemen."

Niet zomaar overal werken

Jongeren mogen niet zomaar overal aan het werk. Per leeftijd zijn er wettelijke regels en eisen verbonden aan het hebben van een bijbaan. Zo mogen jongeren van 13 tot 14 jaar alleen klusjes doen en meehelpen bij licht werk waar geen fabriek of machines aan te pas komen.
Vanaf 15 jaar geldt dit laatste nog steeds. Op deze leeftijd is het lopen van avondkranten en reclamefolders legaal, evenals ochtendkranten maar daar geleden wel strenge eisen voor. Ook mag deze groep helpen in de horeca mits er geen drank geschonken wordt.
Het 'echte' werk begint wanneer zodra de Sweet Sixteen een feit is. De jongeren in deze leeftijdscategorie (16-17) mogen 40 uur per week week werken. Nachtwerk, oproepdiensten en overwerken zijn verboden.


'Eerste' seriemoordenaar Cyprus krijgt 7x levenslang

'Eerste' seriemoordenaar Cyprus krijgt 7x levenslang

De man bracht vijf vrouwen en twee jonge meisjes om het leven. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

28 MIN

De - tot zover bekend - eerste seriemoordenaar die actief was op Cyprus is veroordeeld tot zeven keer levenslang. Het gaat om een Grieks-Cypriotische militair die vijf vrouwen en twee jonge meisjes doodde op het eiland in de Middellandse Zee. De 35-jarige Nikos Metaxas kreeg ook de zwaarste straf opgelegd uit de geschiedenis van het land.

Online ontmoetingen

De zitting in de hoofdstad Nicosia ging gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Metaxas staarde naar de grond terwijl een aanklager de beschuldigingen opsomde. De militair ontmoette zijn slachtoffers online. De vrouwen werkten op het eiland en kwamen uit Nepal, de Filipijnen en Roemenië. Hij doodde ook twee kinderen van 6 en 8 Zij waren dochtertjes van twee van de vrouwen.


Strandgangers gewaarschuwd voor boze zeehond Bob

Strandgangers gewaarschuwd voor boze zeehond Bob

Foto: Stichting RTZ-Velsen

Foto van 'Metro'

1 UUR

Stichting Reddingsteam Zeedieren Velsen waarschuwt strandgangers voor een boze zeehond bij IJmuiden. Bob, zoals de zeehond wordt genoemd, lijkt het strand niet te willen delen met bezoekers.

De stichting kreeg in de afgelopen weken meerdere meldingen over de zeehond, die afkomstig is uit Schotland. Zo werd er onder meer gemeld dat hij achter mensen aan gaat als ze te dichtbij komen. „Ik lijk zo lief, maar ik heb tanden en ik bijt je”, schrijft de stichting.

Honden


Teller Elfstedenzwemtocht op 2,7 miljoen

Teller Elfstedenzwemtocht op 2,7 miljoen

Van der Weijden passeert Dokkum tijdens Elfstedenzwemtocht. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Maarten van der Weijden heeft met zijn Elfstedenzwemtocht tot nu toe 2,7 miljoen euro opgehaald. Dat is meer dan vorig jaar rond dit tijdstip. Toen stond hij op het podium in Leeuwarden en stond de teller op 2,5 miljoen euro.

Van der Weijden is voorbij Burdaard en op weg naar Bartlehiem. Vervolgens verloopt zijn route via de Tegeltjesbrug, een ereboog voor de schaatsers van de Elfstedentocht, richting eindstation Leeuwarden. Naar verwachting komt Van der Weijden rond 14.40 uur aan in Bartlehiem.

Kip met rijst


Van der Weijden passeert Burdaard voor tweede keer

Van der Weijden passeert Burdaard voor tweede keer

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Maarten van der Weijden komt steeds dichter bij het einde van zijn Elfstedenzwemtocht. Maandagmiddag kwam hij rond 13.30 uur aan in Burdaard. Het is de tweede keer dat hij langs het dorp zwemt waar hij vorig jaar moest opgeven.

Nog 15 kilometer

Langs de kant van het water in Burdaard staat een grote groep mensen te juichen. Van der Weijden begint aan de laatste 15 kilometer. Hij heeft nu 181 van de 196 kilometer gezwommen. Voor hij in Leeuwarden aankomt, zwemt Van der Weijden nog langs Barthlehiem en Tegeltjesbrug.


Zeldzame haaiensoort gespot in de Noordzee

Zeldzame haaiensoort gespot in de Noordzee

De voshaai is zeer zeldzaam in de zuidelijke Noordzee. Foto: Ecomare

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Op de Noordzee is een zeldzame haai gespot. De voshaai werd vorige week tussen de Duitse eilanden Borkum en Helgoland gezien door een voorbijganger op een boot.

Zeer zeldzaam

De haai sprong daar een aantal keer boven het water uit. De voorbijganger wist het spectaculaire tafereel vast te leggen op film en stuurde de beelden naar natuurcentrum Ecomare. Het natuurcentrum laat weten dat om een voshaai gaat, die zeer zeldzaam is in de zuidelijke Noordzee. Het is de eerste keer dat Ecomare een melding van een voshaai binnen heeft gekregen.


Amsterdam denkt na over excuses slavernijverleden

Amsterdam denkt na over excuses slavernijverleden

Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

De gemeente Amsterdam overweegt excuses te maken namens de hoofdstad voor het slavernijverleden. Verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink van GroenLinks zegt dat het college van burgemeester en wethouders ‘welwillend’ staat tegenover een initiatiefvoorstel van een meerderheid van de gemeenteraad.

Zijn woordvoerster bevestigt een bericht hierover in Het Parool. De gemeente gaat het komende jaar de exacte rol onderzoeken van de gemeente Amsterdam in de slavernijgeschiedenis. „Als je excuses maakt, moet je wel weten waarvoor precies”, zegt Groot Wassink.

Noodzakelijk


Geen verdere daling in vaccinatiegraad bij kinderen

Geen verdere daling in vaccinatiegraad bij kinderen

Een hogere vaccinatiegraad verkleint de kans dat in de toekomst ziekten zoals mazelen uitbreken. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Het aantal ouders dat hun kinderen laat inenten via het Rijksvaccinatieprogramma is vorig jaar niet verder gedaald. Dat staat in een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Einde aan dalende trend

Het gaat om vaccinaties tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio en de BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond. De gemiddelde percentages voor deze vaccinaties liggen ruim boven de 90 procent. Ook de landelijke vaccinatiegraad van HPV is met 45,5 procent volgens het RIVM gelijk aan het jaar ervoor. „Hoewel de landelijke vaccinatiegraad nog niet terug is op het oude niveau, is er een einde gekomen aan de dalende trend”, stelt het gezondheidsinstituut.


Vrachtwagen kantelt: liters eigeel op straat

Vrachtwagen kantelt: liters eigeel op straat

Het opruimen duurt naar verwachting nog een aantal uur. Foto: Politie Basisteam Hoorn

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:40

Een vrachtwagen van een Friese eiverwerker is vanochtend in Zwaag gekanteld en op een fietspad terechtgekomen. Een deel van de later, zo’n 15.000 liter eigeel, stroomde uit de wagen.

Dat leverde een bijzonder plaatje op. Over de kruising waar het ongeluk maandagochtend gebeurde, stroomde duizenden liters eigeel.

Vrachtwagen kantelt: liters eigeel op straat

Foto: Politie Basisteam Hoorn


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

21 JUN 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Ook Rutte geeft Van der Weijden steuntje in de rug

Ook Rutte geeft Van der Weijden steuntje in de rug

In een tweet prijst Rutte Maarten van der Weijden. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:16

Premier Mark Rutte heeft Maarten van der Weijden een steuntje in de rug gegeven voor de laatste kilometers van zijn Elfstedenzwemtocht in Friesland. In een tweet prijst Rutte de zwemmer die maandagochtend in Dokkum zijn tiende stempel kreeg en op weg is naar Leeuwarden.

„Maarten van der Weijden is nu voorbij Dokkum en op koers voor een waanzinnige prestatie. Veel succes met de laatste zware dag van jouw Elfstedenzwemtocht voor het goede doel. Heel Nederland zwemt vandaag met jou mee”, twitterde Rutte.

Laatste stempel


Meer asielaanvragen in Europese Unie

Meer asielaanvragen in Europese Unie

Vooral Syriërs vroegen met 8 procent van de aanvragen het vaakst bescherming aan. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:30

De EU kreeg in de eerste vijf maanden van dit jaar meer dan 290.000 asielaanvragen. Dat is een stijging van 11 procent ten opzichte van diezelfde periode in 2018.

Vooral Syriërs vroegen met 8 procent van de aanvragen het vaakst bescherming aan. Ze worden gevolgd door Afghanen (7 procent) en Venezolanen (7 procent).

Nog geen stijgende trend


Maarten van der Weijden haalt 10e stempel

Maarten van der Weijden haalt 10e stempel

Van der Weijden haalde zijn tiende stempel een half uur eerder dan gepland. Foto: Willem Rinkema

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:18

Maarten van der Weijden is aangekomen in Dokkum. Hij is bijna bij het keerpunt en zwemt vanuit daar naar Leeuwarden.

Half uur eerder

De tiende stempel kreeg Van der Weijden een half uur eerder dan gepland. De zwemmer heeft nu 172 kilometer gezwommen en heeft 24 kilometer te gaan.


24-plus festival: 'mensen minder naar de getfer'

Florentine (l) en Jara voor de eerste keer op dit festival: jetzt geht los!!

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 10:15

Wat kom je allemaal tegen op een 24-plus festival? Zo’n beetje precies hetzelfde als op andere festivals, van glitters tot op-het-grasgesprekken, maar met net wat meer grijze baarden, onder andere. ,,De sfeer is relaxter."

No kids in the club


Vrouwen verdienen minder bij Tilburg University

Vrouwen verdienen minder bij Tilburg University

Uit het rapport blijkt dat vrouwen gemiddeld over alle functies 82 procent van het salaris van mannen verdienen. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:50

Vrouwelijke wetenschappers van Tilburg University verdienen gemiddeld 175 euro bruto per maand minder dan mannelijke wetenschappers. Dat blijkt uit blijkt uit eigen onderzoek van de universiteit, schrijft de universiteitskrant Tilburg.

Dat mannen in veel beroepssectoren nog altijd meer verdienen dan vrouwen is al langer bekend. Ook binnen de Nederlandse universiteiten is er sprake van een beloningsverschil tussen mannelijke en vrouwelijke wetenschappers.

Harde cijfers


 Bod gemeente Amsterdam op MC Slotervaart afgewezen

Bod gemeente Amsterdam op MC Slotervaart afgewezen

Het bod dat de gemeente Amsterdam deed op het failliete ziekenhuis is afgewezen. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:50

Het bod van de gemeente Amsterdam op het failliete ziekenhuis MC Slotervaart is afgewezen. „Het bod is te laag ten opzichte van het aanbod dat vastgoedbedrijf Zadelhoff ons heeft gedaan", aldus curator Marc van Zanten.

„Richting de crediteuren kunnen wij het bod van de gemeente onmogelijk accepteren. Het zou ingaan tegen onze wettelijke taak om te streven naar de hoogst mogelijke opbrengst. Het bod is zelfs in het meest positieve scenario ongeveer 10 miljoen lager dan we in het geval van het crediteurenakkoord zouden ontvangen."

De curatoren zeggen ernaar te streven om nu snel met Zadelhoff tot een afwikkeling van het akkoord te komen. Dit bedrijf wil de aandeelhouders een nieuwe lening verstrekken om de schuldeisers volledig af te betalen (45 miljoen euro in totaal) en het pand een nieuwe zorgbestemming te geven. Maar dan moet er wel een akkoord met de gemeente Amsterdam worden bereikt. De gemeente is hier geen voorstander van, omdat dan de aandeelhouders eigenaar zouden blijven van het pand.


Advies aan kabinet: laat 16-jarige stemmen

Advies aan kabinet: laat 16-jarige stemmen

De politiek kan Nederlandse jongeren minder schelen dan leeftijdgenoten in vergelijkbare landen. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:12

De leeftijd waarop je mag stemmen, moet omlaag van 18 naar 16 jaar. Zo worden jongeren ook op de lange duur beter bij de politiek betrokken, vindt een belangrijke adviesraad van de regering en het parlement.

De politiek kan Nederlandse jongeren minder schelen dan leeftijdgenoten in vergelijkbare landen, schrijft de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). Dat kan veranderen door ze al op de middelbare school stemrecht te geven. Dan wonen ze nog bij hun ouders en hebben ze minder aan hun hoofd dan als ze bijvoorbeeld al zijn gaan studeren of een baan hebben. Daardoor zullen ze naar verwachting vaker naar de stembus gaan, ook later in hun leven.

Beter luisteren


Harde bubbel en nadorst tijdens waterproeverij

Proosten met water brengt ongeluk, volgens de oude Grieken, maar hier in RIJKS wordt gewoon geproost door food creator en watersommelier Louis Meisen (r), EARTH’s Henk Witteveen en waterliefhebber Cristèl Klandermans van Today’s Specials.

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 08:10

Mineraal met een harde bubbel, zout met een zachte bubbel... Je hebt water en je hebt water, zo bleek uit een waterproeverij. ,,Ik drink het liefst na een avondje drinken", vertelde iemand. ,,En tijdens de seks natuurlijk."

Jean-Paul Schaddé van Dooren (l) en Seger Abels ontdekken hier waar een harde bubbel allemaal toe kan leiden.

Shotglaasjes water


Live: Van der Weijden passeert eindpunt vorig jaar

Maarten van der Weijden passeert eindpunt vorig jaar

Maarten van der Weijden onderweg van Franeker naar Dokkum tijdens zijn tweede poging om de Elfstedentocht te zwemmen. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 07:30

Maarten van der Weijden is voorbij het punt waar hij vorig jaar moest opgeven in de jachthaven van Birdaard. In 2018 moest de zwemmer na 163 kilometer met zijn Elfstedentocht stoppen omdat zijn tank helemaal leeg was. Dat punt is hij iets na 7.30 uur gepasseerd.

Leef

De zwemmer is kort gestopt bij zijn eigen standbeeld in Birdaard. Hij heeft er een speciale stempel gekregen van zijn vrouw Daisy en zijn kinderen. Daarnaast werd het nummer Leef van André Hazer jr. gespeeld, omdat Van der Weijden dat altijd met zijn dochters zingt. Tegelijkertijd is een speciale wensballon opgelaten.


Erdogan lijdt nederlaag; feliciteert Imamoglu

Ekrem Imamoglu spreekt. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nadat ruim 95 procent van de stemmen van de burgemeestersverkiezing in Istanbul is gestemd, is al bekendgemaakt dat Ekrem Imamoglu het burgmeesterschap heeft gewonnen. Dat betekent dat Binali Yildirim van de AKP van Erdogan heeft verloren.

In maart al naar stembus

In maart konden de mensen in Istanbul al naar de stembus om te stemmen voor de burgemeestersverkiezingen. Ook toen kwam Imamoglu van de CHP al als winnaar naar voren, maar daar ging de partij van president Erdogan niet mee akkoord. Volgens hen was er sprake van grootschalige ongeregeldheden, die ervoor hadden gezorgd dat zijn partij, de AKP, niet hadden gewonnen. Nu blijkt dus dat Imamoglu wederom als winnaar uit de bus komt.