In het nieuws

Jongeren zijn niet lui: meer bijbaantjes dan ooit

Jongeren zijn niet lui: meer bijbaantjes dan ooit

Vakkenvullen is het populairste bijbaantje onder zowel jongens als meisjes

Foto van 'Naomi Defoer'

25 FEB 2019

Om zakgeld te verdienen, om zich straks op de nieuwste Vespa voort te kunnen bewegen of om te sparen voor de heuglijke uitzet. Voor steeds meer middelbare scholieren behoort een bijbaan tot de dagelijkse kost. „Mijn gekste bijbaan was tomaten op kleur sorteren. Honderd kistjes met rode, oranje en groene tomaten. Ik word soms nog steeds misselijk als ik tomaat ruik."

Het is een van de vele ervaringen die gedeeld worden op het internet als het gaat om bijbaantjes. De helft van de scholieren kiest ervoor om bij te beunen voor een schamele €2,80 per uur. In 2013 was dit aantal nog 42 procent.

Absoluut niet lui

Het welbekende vakkenvullen, tegenwoordig vulploegmedewerker, staat met stip op nummer één. Bijna 40 procent van de jongens racet na schooltijd door naar de supermarkt, tegenover 22 procent van de meisjes. Bij de jongens staat krantenbezorger op de tweede plek en bij de meisjes is dit kassamedewerker. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. ​​​​​

Jongeren zijn niet lui: meer bijbaantjes dan ooit

Steeds meer scholieren in het voortgezet onderwijs hebben een bijbaan Bron:CBS

„In het algemeen kun je concluderen dat de economie aantrekt", zegt Marjolein Jaarsma, woordvoerder van het CBS. „Dus ook voor de jeugd." Behalve de groeiende economie, kan het CBS geen exacte reden aanwijzen. „Er zijn meer bijbanen vrijgekomen in de horeca, in cafés en restaurants", vertelt Jaarsma. „Maar wat nu de precieze reden van de stijging is, dat weten wij niet. Het type bijbanen dat populair is, dat is overigens hetzelfde gebleven. Wij hebben geen terugloop gezien."

Jongeren zijn niet lui: meer bijbaantjes dan ooit

Jongens en meisjes hebben een andere voorkeur als het om bijbanen gaat Bron: CBS

De financiën staan op nummer één. „Jongeren vinden geld een belangrijke factor als het gaat om een bijbaan", vertelt Anoeschka Maaskant, woordvoerder bij het jongeren uitzendbureau Youngcapital. „Hun verdiende geld geven ze vervolgens uit aan leuke dingen doen, levensonderhoud, vakanties, uitgaan en aan hun studie." Toch gaat het jongeren niet alleen om geld. „Andere factoren die hierbij een rol spelen zijn het ontmoeten van nieuwe mensen en een goed cv opbouwen", zegt Maaskant. „De tieners van tegenwoordig zijn absoluut niet te lui om te werken. Horeca, winkels, vakkenvuller, babysitten en werken op evenementen doen het goed."

Gebruikte condooms

Om die euro's binnen te hengelen, worden de gekste bijbaantjes uitgevoerd. Op fora vertellen mensen graag hun ervaringen.

Duchess schrijft: „Schoonmaakwerk in een kantoorpand. Op zich geen gek werk, maar het is wel gek wat je daar soms tegenkomt. Gebruikte condooms op het toilet, gebruikte maandverbandjes die tegen de toiletdeur geplakt zaten, een bananenschil op een bureau, iemand die in zijn onderbroek door de gang heen liep, of vrouw die de hele tijd op blote voeten liep."

Dimmelin: „Als student heb ik onder andere gewerkt als kappersmodel. In een auto naar een of ander hotel, gratis eten en drinken, lang wachten, boekje lezen, haar werd gratis geknipt en geverfd, rondje lopen op een podium, geld incasseren en naar huis."

Coopergirl: „Drie weken nadat ik 15 was geworden, werkte ik in de keuken van een verzorgingstehuis en dat was behoorlijk afzien. Ik moest de hele dag de vaatwasser uitpakken. Nu heb ik al geen vuurvaste handen en aan het eind vd dag waren m'n handen helemaal rood en pijnlijk, je kon het natuurlijk niet eerst af laten koelen ofzo."

jbtq: „Ooit een week gewerkt bij een bedrijf waarbij ik doppen op spuitbussen moest doen. Op het laatst was ik het zo zat dat ik mijn moeder heb gebeld en gevraagd of zij het bedrijf wilde bellen en zeggen dat ik die middag naar de dokter toe moest. Daarna ben ik ook nooit mee terug gekomen. En dan te bedenken dat sommige mensen daar al jaren werkten..."

neushaar: „Een vriend van mij had toen hij 14 was de bijbaan dat hij in een veld met koeien moest staan en dan de poep opvangen in een zak voor het de grond raakte, omdat ze het ergens voor nodig hadden. Dat was in Noorwegen. Zelf vond hij het niet zo erg, ook al spetterde het soms een beetje."

'Druk is al hoog genoeg'

De zoon (16) van Gera Stockschen hoeft niet te werken van haar. „Mijn zoon hoeft niet te werken, omdat hij niet lanterfant", zegt Stockschen. „De druk is al hoog genoeg en ik vind het daarom belangrijk dat hij tijd voor zichzelf heeft. Kanttekening hierbij is ook dat hij de diagnose ASS (Autisme Spectrum Stoornis)  met ADHD heeft. Hij is hierdoor gebaat bij ritme en duidelijkheid."

„Op zich is er natuurlijk niks mis mee om zelf je geld te verdienen", zegt de moeder. „Als kinderen het allemaal rondkrijgen, en een goede balans kunnen vinden, dan heb ik er geen problemen mee dat steeds meer scholieren werken."

Haar zoon krijgt nu kleed- en zakgeld in één. „Hij krijgt nu 50 euro kleedgeld per maand, waarvan hij de helft vrij mag besteden", vertelt de moeder. „De andere helft zet hij opzij voor kleding. Als hij zou werken, zou ik de 50 euro denk ik apart zetten op een aparte spaarrekening. Indien nodig zou hij dan van het gespaarde geld wat op kunnen nemen."

Niet zomaar overal werken

Jongeren mogen niet zomaar overal aan het werk. Per leeftijd zijn er wettelijke regels en eisen verbonden aan het hebben van een bijbaan. Zo mogen jongeren van 13 tot 14 jaar alleen klusjes doen en meehelpen bij licht werk waar geen fabriek of machines aan te pas komen.
Vanaf 15 jaar geldt dit laatste nog steeds. Op deze leeftijd is het lopen van avondkranten en reclamefolders legaal, evenals ochtendkranten maar daar geleden wel strenge eisen voor. Ook mag deze groep helpen in de horeca mits er geen drank geschonken wordt.
Het 'echte' werk begint wanneer zodra de Sweet Sixteen een feit is. De jongeren in deze leeftijdscategorie (16-17) mogen 40 uur per week week werken. Nachtwerk, oproepdiensten en overwerken zijn verboden.


Voorzitter uit Partij voor Dieren gezet

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voorzitter Sebastiaan Wolswinkel van de Partij voor de Dieren (PvdD) is door het bestuur uit de partij gezet. Het rommelde al langer tussen het partijbestuur en de 25-jarige voorzitter. Hij wilde meer transparantie en interne discussie in de partij.

Persoonlijke opvattingen uiten

In een verklaring laat de partij weten tot het besluit te zijn gekomen "nadat Wolswinkel de afgelopen maanden stelselmatig bestuursbesluiten naast zich neerlegde en de partij meermaals in de media beschadigde door onder andere zijn persoonlijke opvattingen te uiten".


De opgepakte bewoner van het huis waar ook een vader en zijn kinderen in totale afzondering leefden, liep jarenlang rond met een groot geheim. Foto: ANP

Zes mensen in woning Ruinerwold zijn vader met zijn 5 kinderen

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De zes mensen die de politie aantrof in een woning in Ruinerwold zijn vijf kinderen en hun vader. Dat hebben ze zelf tegenover de politie verklaard.

Huurder zit nog vast

Daarnaast is een andere man aangehouden. Hij is de huurder van het pand. „We weten nog niet wat de relatie met de overige personen is. Dit maakt deel uit van ons onderzoek. Hij is ingesloten voor verhoor en zit nog vast", aldus de politie.


Opgepakte man Ruinerwold is klusjesman Josef B.

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De opgepakte bewoner van het huis waar ook een vader en zijn kinderen in totale afzondering leefden, liep jarenlang rond met een groot geheim. Mensen die klusjesman Josef B. (58), de huurder van het pand, kennen staan perplex dat hij vooral de kinderen zo aan hun lot heeft overgelaten, meldt het AD.

Josef B. was vrijwel dagelijks te vinden in een werkplaats in Meppel op nog geen kwartiertje rijden van de boerderij waar hij veel kluste, weten ondernemers die een bedrijf hebben in de buurt. In de ruimte kon hij de mooiste meubels maken, vooral voor plezierjachten, vertelt timmerman Tonnie die al zeven jaar naast hem zit met zijn eigen werkruimte.

Hield privé-leven geheim


Slechthorenden hebben slechtere gezondheid door problemen in de zorg

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Doven en slechthorenden lopen tegen zoveel problemen in de zorg aan dat ze een slechtere gezondheid hebben dan mensen zonder gehoorproblemen. Hun problemen zijn vergelijkbaar met die van etnische minderheidsgroepen. Dat concludeert Anika Smeijers, die dinsdag op haar bevindingen promoveerde, meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Valt niet mee te communiceren

„Het viel me op dat artsen denken dat de communicatie met dove of slechthorende patiënten prima verloopt: ‘Ze kunnen liplezen en anders schrijf ik het toch op?’ Doven en slechthorenden zijn het daar totaal niet mee eens. Veel dove mensen gaven aan dat met artsen niet te communiceren valt", aldus de promovenda.


Amsterdam trekt 4 miljoen uit voor aanpak drugshandel

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Amsterdam treft maatregelen om een einde te maken aan de "ontwrichtende gevolgen" van drugshandel in de stad. Zo moet worden voorkomen dat jongeren in de drugscriminaliteit belanden en gaat de gemeente recreatieve gebruikers confronteren met de schaduwzijden hiervan. Het stadsbestuur wil de komende vier jaar 4 miljoen euro uittrekken voor de aanpak van drugshandel en preventief beleid.

Speciale teams tegen zwijgcultuur

„Nu de drugshandel verhardt, de bedragen groter worden en drugscriminelen minder scrupules hebben om tegenstanders te liquideren en zelfs de rechtsstaat te ontwrichten, mag dit leiden tot nieuw bewustzijn onder gebruikers", staat in het bijbehorende programma Weerbare mensen, Weerbare wijken.


Likeability of2

Tiener (14) neergestoken in Rotterdam

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een 14-jarige jongen is ernstig gewond geraakt door een steekpartij aan de Montessoriweg in Rotterdam-Zuid. De tiener is in het ziekenhuis opgenomen. De politie heeft twee minderjarige verdachten aangehouden. Een derde verdachte is nog op de vlucht.

De jongen werd omstreeks 15.00 uur op straat neergestoken. De drie verdachten gingen er meteen vandoor. Agenten ter plaatse konden na een zoektocht met onder andere hulp van cameratoezicht de twee verdachten aanhouden.

Het motief van de dader is vooralsnog onbekend. Ook is nog onduidelijk of het gaat om een leerling van het in de straat gelegen Montfort College.


saddislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Gearresteerde man Ruinerwold niet vader van de zes kinderen

De 58-jarige man die in Ruinerwold is aangehouden na de vondst van zes mensen in een woning in Ruinerwold blijkt niet de vader van het gezin te zijn. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De 58-jarige man die in Ruinerwold is aangehouden na de vondst van zes mensen in een woning in Ruinerwold blijkt niet de vader van het gezin te zijn. Volgens burgemeester Roger de Groot bestond het aangetroffen gezin uit de oudere man en kinderen tussen de 18 en 25 jaar oud.

De moeder zou al zijn overleden voordat 'het gezin' zijn intrek nam in het pand. De kinderen en onbekende man zouden al 9 jaar zijn ondergedoken in de kelder.

Provisorische woonruimtes


Duitse broertjes van 8 en 5 veroorzaken crash met auto ouders

Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een 8-jarige jongen en zijn 5-jarig broertje hebben maandagavond in de Duitse plaats Hagen een ongeluk veroorzaakt nadat zij de auto van hun ouders hadden meegenomen. Gelukkig raakte er niemand gewond bij het ongeluk, de auto bracht het er iets minder goed vanaf.

Botsing

De oudste van de twee zou de chauffeur zijn geweest toen de auto tegen een geparkeerde aanhanger knalde. Zijn broertje zat op de bijrijdersstoel. Naast de aanhanger raakte ook een geparkeerde auto beschadigd. Het ongeluk gebeurde een straat verder dan de straat waar het gezin woont.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Likeability of5

Politie neemt 35 illegale taxi's in beslag

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In een onderzoek naar illegaal taxivervoer heeft de politie 35 taxi's in beslag genomen. De voertuigen zijn afkomstig van bedrijven in Heerhugowaard, Woerden en Zaandam. Maar volgens de politie boden de taxichauffeurs hun illegale diensten vooral aan in de regio Amsterdam.

Niet verzekerd

Bij het onderzoek bleek eveneens dat 25 van de 35 taxi's niet verzekerd waren. Het onderzoek had plaats in opdracht van het Openbaar Ministerie met behulp van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Woensdagochtend richting Utrecht? Bereid je voor op overlast

Het belooft weer erg druk te worden op de wegen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om de snelwegen rond Utrecht op woensdagochtend zoveel mogelijk te mijden in verband met het boerenprotest.

De verwachting is dat op de wegen rond Utrecht veel overlast zal zijn door tractoren die richting De Bilt rijden, waar het RIVM is gevestigd. Ook de werkzaamheden aan de Galecopperbrug kunnen volgens Rijkswaterstaat extra reistijd opleveren.

Mogelijk duizenden trekkers


De bekendste keelsnoepjes vind je vanaf volgend jaar in papier

Fotobewerking. / ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Wie kent ze niet? De bekende Anta Flu-keelsnoepjes in het oranje (of blauwe, of zwarte, of gele, of groene) wikkeltje. Vanaf volgend jaar zijn ze niet meer in plastic, maar in papier verpakt. 

Als je keelpijn hebt en kiest voor de keelsnoepjes, verslijt je zomaar tientallen snoepjes op een dag. En waar blijven de verpakkingen? Overal. Dat is onder meer te zien op straat.

Minder belasting voor milieu


Likeability of2

Gezin wacht jarenlang in kelder in Drenthe op 'einde der tijden'

De boerderij op een dronebeeld. / ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

In het Drentse Ruinerwold is een onbekende vader met zes kinderen ontdekt. Het gezin woonde al jaren in de kelder van de boerderij en wachtte daar op ‘het einde der tijden’. 

De politie heeft de zes mensen uit de woning gehaald. De eigenaar van het pand, een man van 58 die niet wilde meewerken aan het onderzoek, is opgepakt.

Compleet in de war


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Tot 5,5 jaar cel voor broers die ober mishandelden

De broers worden naar de rechtszaal geleid. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Nederlandse broers Armin N. en Arash N., die vorig jaar een ober in Praag zwaar toetakelden, zijn dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk 5,5 en 5 jaar.

Het hof acht zware mishandeling bewezen. De mannen mogen tien jaar lang Tsjechië niet meer in. Als de straf onherroepelijk is, kunnen de twee er voor kiezen hun celstraf in Nederland uit te zitten.

OM en broers in beroep


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Onderzoekers ontdekken tunnel onder Kamp Amersfoort

In het kamp zaten meer dan 35.000 Nederlanders gevangen. / ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

In Kamp Amersfoort is een geheime tunnel ontdekt. In memoires werd er door oud-gevangenen al gesproken van een tunnel, maar nu blijkt deze er echt te zijn.

Onderzoekers hebben de bijzondere vondst gedaan nadat er gericht gezocht kon worden en de verbindingsgang werd blootgelegd. Het gaat om een tunnel die het gevangenenkamp en het SS-deel van het kamp met elkaar verbond.

Snel doorloodsen


Likeability of3

Londense politie gaat klimaatactivisten harder aanpakken

De activisten van Extinction Rebellion in Londen. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De Britse politie gaat harder optreden tegen klimaatactivisten van de actiegroep Extinction Rebellion (ER) in Londen na een week van confrontaties tussen betogers en de politieagenten.

Activisten die de straat op gaan kunnen worden opgepakt. „Elke bijeenkomst die in verband staat met de opstand van Extinction Rebellion in Londen moet worden gestaakt", is te lezen in de verklaring van de politie.

Meer dan 1400 mensen


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Man vindt levend begraven baby bij begrafenis eigen kind

Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

In Noord-India heeft een dorpeling een afgrijselijke vondst gedaan. Op de uitvaart van zijn doodgeboren kind ontdekte hij een aarden pot, waarin een baby zat. Wonderbaarlijk: het kindje leefde nog. 

De man zag de pot zo'n 90 centimeter onder de grond zitten toen hij een graf aan het graven was. De Indiase politie noemt de vondst ‘onmenselijk’ en spreekt over een poging tot kindermoord. In het land zijn in de afgelopen jaren veel kinderen vermoord, vooral jonge meisjes.

Leven gered


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Terugkeer van IS-kinderen is 'bespreekbaar' voor VVD

Turkije is Syrië binnengevallen. Afbeelding ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Voor de VVD is het bespreekbaar om kinderen van IS-strijders terug te halen uit Syrië als hun ouders niet meekomen. Dat zei het VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz maandagavond in Pauw.

„Als het heel kleine kinderen zijn dan kunnen we het daar over hebben omdat zij er ook niks aan kunnen doen", zei Yesilgöz. Het gaat dan volgens haar om kinderen tot een „jaar of vijf, zes".

Volgens het Kamerlid hebben ouders van IS-kinderen op dit moment nog het recht om met hun kinderen naar Nederland te komen. Maar „als die ouders geen recht hebben om terug te keren" is het repatriëren van jonge kinderen bespreekbaar, zei ze.


Wie zijn onze mensen in Europa? (1): Kim van Sparrentak van GroenLinks

Kim: van jonge mileu-activist tot politica Europa

Foto's: Benoît Bourgeois / European Union 2019

In samenwerking met het Europees Parlement

GISTEREN

In een vierdelige reeks worden nieuwe en onlangs begonnen Nederlandse leden en gezichten van het Europees Parlement voorgesteld. Wie zijn zij en wat drijft hen? Deel 1: Kim van Sparrentak van GroenLinks.

Opeens zit ze in de EU-vergaderbanken in Brussel en Straatsburg. De Zeeuwse Kim van Sparrentak, 29 nog maar en daarmee de jongste Nederlander. Zevende stond ze dit voorjaar op de GroenLinks-lijst voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. Kansloos zou je zeggen, maar door een grote berg voorkeursstemmen mocht zij haar koffers pakken om een van de drie partijzetels te ‘bemannen’. „En dat bevalt goed! Maar ik had het natuurlijk nooit verwacht. Ik had een baan waarbij het ging om eerlijke energietransitie en dacht dat nog wel even te blijven doen. Nu werk ik aan dezelfde waarden, maar op een heel ander niveau. In de plenaire zaal denk ik nog wel ‘wow’… En wat mooi dat ik dit mag doen.”

Wie zijn onze mensen in Europa? (1): Kim van Sparrentak van GroenLinks