Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 14 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

Jetten: Regels bloeddonatie puur gericht op homo’s

Als je homo bent en bloed wil doneren, dan moet je kunnen aantonen dat je een bepaalde tijd geen seks hebt gehad met andere mannen. Dat moet veranderen, zo vindt D66-fractievoorzitter Rob Jetten.

Discriminatie

De partijleider noemt het in het Algemeen Dagblad discriminatie. „Anno 2019 moet je niet discrimineren op geaardheid. Als ik op weg naar de universiteit in Nijmegen langs dat grote gebouw van bloedbank Sanquin fietste, stond op de gevel de vraag: ‘Wil je bloed doneren?’ Vrienden van mij deden dat wel, die gingen langs om dat formulier te halen en gingen in debat. Maar iemand die daar aan de balie staat, kan er ook niets aan doen.”

Volgens Jetten is dit een van de facetten, waarop Nederland nog flinke progressie kan boeken. „We zijn een heel tolerant land, maar emancipatie is nooit af. In landen als Engeland, Spanje en Polen wordt alleen gevraagd naar risicogedrag en niet naar geaardheid. Het is een maatregel puur gericht op mannen die seks hebben met mannen."

Vier maanden

Jetten is niet de eerste politicus die zich hier over buigt. Afgelopen jaar gaf minister Bruno Bruins aan te kijken naar Denemarken waar de periode dat je als homo seksvrij moet zijn om bloed te doneren, is verlaagd tot vier maanden en helemaal niet meer geldt voor homo’s in een monogame relatie.

Toch is dat volgens Jetten te weinig en blijft er zo sprake van discriminatie. „De maatregel slaat niet op vrouwen die seks hebben met vrouwen, heterostellen die seks met elkaar hebben en hetero’s die risico lopen doordat ze veel partners hebben zonder dit op te geven bij de intake bij de bloedbank. ‘Met wie heb je seks’, ‘hoe vaak’ en ‘ben je wel of niet beschermd’ zijn bij die intake niet leidend.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.