In het nieuws

'Ik zit gewoon prima op mijn plek'

Guus Druif en 'moeders' José

Foto van 'Iris Hermans'

6 FEB 2019

Jongeren blijven steeds langer thuis wonen. De een noodgedwongen, een ander vindt het juist wel prima in het warme nest. Guus Druif bijvoorbeeld.

Relaxed

Ik zit gewoon prima op mijn plek, luidt het antwoordt van Guus Druif (27) uit Nibbixwoud op de vraag waarom hij nog thuis woont. ,,Wat kan ik er verder over zeggen...” De koelkast is altijd goed gevuld, elke avond rond de klok van zes een lekker warm maal en ze gaan allemaal goed met elkaar om. En ‘ze’ dat zijn hij, vader Gert, moeder José en broertje Ben (24) en ‘goed’ is eigenlijk heel goed. Geen strenge huisregels, na het eten een koffiemoment op de bank ‘met de Slimste Mens of zo’ en iedereen weet van elkaar waar hij of zij mee bezig is, ,,en als we een keer onenigheid hebben, laten we het even rusten en praten we het daarna weer uit.”

Jongeren blijven steeds langer thuis wonen en zijn gemiddeld 23, 5 jaar als ze het ouderlijk huis verlaten, zo meldde het CBS gisteren. Eerder stelde het statistiekbureau al vast dat sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 minder studenten op kamers zijn gaan wonen en juist dit leenstelsel is ook de oorzaak dat ze langer thuis blijven om zo geld te besparen, meent het Interstedelijk Studenten Overleg. Zo niet bij Druif, al is het natuurlijk mooi meegenomen dat hij geld bespaart. Zorgen over geld of huisvesting of de noodzaak van een bijbaan zijn er niet en dat merk je ook aan de opgewekte Noord-Hollander. Hij oogt relaxed en kan zich volle bak focussen op zijn studie, ,,ik maak me inderdaad niet zo snel druk, mijn grootste zorg is mijn komende toets en of ik die haal of niet!”

Druif studeert Cyber Security in Amsterdam en reist elke dag anderhalf uur heen en terug. Het lange reizen is wel een nadeel, beaamt hij, maar het alternatief geen optie, ,,niet te doen om betaalbare woonruimte in Amsterdam te vinden.” Niet dat hij op zoek is, want hij zit gewoon goed thuis. Kostgeld betaalt hij niet, maar hij betaalt wel zijn eigen studie en of zijn kamer er nog net zo uitziet als vroeger? Nee, geen tienerprullaria op zijn nachtkastje, een voetbaldekbedovertrek van weleer of vergeelde posters van vroegere idolen aan de muur, ,,maar ik heb ook een zolderkamer met schuine muren, dus daar kan moeilijk iets op.” Ruim je kamer even op, Guus! Hij hoorde het twintig jaar geleden al regelmatig en nu nog steeds. Tja, grijnst hij, ,,sommige dingen veranderen nooit.”

Of hij weleens een meisje mee naar huis neemt ’s nachts? ,,Ik zou het gemakkelijk kunnen doen, mijn ouders doen daar echt niet moeilijk over.” Betekent overigens niet dat wekelijks een nieuwe dame aan het ontbijt zit, ,,je kunt toch ook op andere plekken afspreken?” Hij vertelt altijd gewoon dat hij nog thuis woont en tot nu toe is dat geen afknapper gebleken. Hoeft ook niet, ,,het is heel gezellig bij ons thuis.”

'Het is heel gezellig bij ons thuis.'

José’s tro(t)s

De tros noemt ze haar gezin, ,,en langzamerhand gaan we nu krenten.” José Druif heeft vorig jaar haar eerstgeborene Ben uit huis zien vertrekken -,,hij ging trouwen”-, maar gelukkig heeft ze Guus en Jos nog thuis. Ze hangen niet buiten, ze zijn niet aan de drugs, geen alcoholverslaving, somt de vrolijke West-Friese op, ,,hele leuke jongens, niets over te mopperen.”

Dit jaar vieren zij en haar Gert hun koralen huwelijk (35 jaar) en zelf woonde ze ook tot haar 26e nog thuis. Grootste voordeel is dat er altijd wel iemand is, wat ook een nadeel zou kunnen zijn, want echt een momentje voor jezelf is er niet vaak. Maar dat vindt ze helemaal niet erg. Sterker nog: Als ze dan ‘aan de hoge tafel’ met een pot koffie een boek leest of zit te naaien, terwijl haar jongens op de bank voetbal kijken, dan is ze een gelukkig moeder.

Een gemoedelijk huishouden, waarin zij ‘de regelateur’ is en haar man ‘de rust zelve’. Echte regels zijn er niet, behalve dan de was in de wasmand en niet ergens laten slingeren. ,,Ik ben moeder, geen sloof.”

Het is vaak zoete inval in huize Druif met een komen en gaan van vrienden van de jongens en net als toen hij nog zeven was, en zeventien, maakt ‘moeders’ Guus (en zijn vrienden) blij met een fles cola en een zak chips. Of bier tijdens een voetbalwedstijd. ,,Niet tot ladderzat”, zo verzekert ze, ,,maar vier flesjes erbij moet kunnen, toch?”

Het geheim van een goed geolied huishouden inclusief volwassen zonen is eigenlijk heel simpel. ,,Mekaar ook kunnen loslaten, al woon je samen. En als iets je niet zint, zeg dat dan ook.” Maar laat wel een ding duidelijk zijn, zegt ze met een glimlach, ,,Ik ben de baas. Zeg ik om half zes eten, dan eten we om half zes, niet later. Daar luisteren ze naar, hoor, niks geen grote mond ofzo.” Hoe ‘moeders’ het ten slotte zou vinden als Guus ineens met iemand bij het ontbijt aanschuift? Helemaal prima, ,,Ik dek ’s ochtends de tafel en wie komt, die komt. Zou ik zelfs wel leuk vinden!”


'Derk Wiersum was er voor de underdog'

Voor de deur van Advocatenkantoor Derk Wiersum zijn bloemen neergelegd / ANP

Foto van 'Metro'

11 MIN

De woensdag doodgeschoten advocaat Derk Wiersum stond bekend als aimabel, sympathiek, gedreven, integer en een uitstekend advocaat.

Op de Amsterdamse rechtbank wordt over Derk Wiersum louter in lovende termen gesproken. Rechters, officieren van justitie, collega-advocaten, gerechtsbodes, iedereen mocht hem.

Hard nodig


NCTV buigt zich over liquidatie advocaat kroongetuige

NCTV buigt zich over liquidatie advocaat kroongetuige

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

21 MIN

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gaat zich buigen over de moord op de advocaat van een kroongetuige.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft een team opgezet met vertegenwoordigers van de politie en het Openbaar Ministerie, dat onder regie van de NCTV staat.

Grapperhaus maakte ook bekend een speciaal team aan te stellen, dat zich bezig gaat houden met de intensivering van het beveiligen van advocaten.


Grote actie tegen illegale betaal-tv

Grote actie tegen illegale betaal-tv

Grote actie tegen illegale betaal-tv. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

31 MIN

Tienduizenden mensen die illegaal naar voetbalwedstrijden en andere tv-programma's keken, moeten een alternatief zoeken. Dankzij piraterij keken ze zonder abonnement voor een spotprijsje naar betaaltelevisiezenders, maar het criminele netwerk dat dit aanbood is woensdag ontmanteld bij een grote internationale politieactie.

In Nederland, Duitsland en Frankrijk zijn meer dan tweehonderd servers uit de lucht gehaald. De autoriteiten hebben meer dan twintig verdachten in het vizier, maar voor zover bekend is niemand opgepakt. Wel zijn 150 accounts bij de betaaldienst PayPal geblokkeerd. De actie is aangestuurd door Eurojust, een justitieel samenwerkingsverband van de Europese Unie, dat in Den Haag is gevestigd. Volgens de dienst zijn nog nooit zo veel servers tegelijk platgelegd.

6,5 miljoen euro


Oud-voetballer Fernando Ricksen overleden

Oud-voetballer Fernando Ricksen overleden

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Oud-voetballer Fernando Ricksen is overleden. Hij leed aan ALS, een zeldzame spierziekte. Ricksen is 43 jaar geworden.

Zijn oude club Rangers FC laat weten diep bedroefd te zijn door het overlijden van Ricksen.


'Liquidatie is een aanslag op de rechtsstaat'

'Liquidatie is een aanslag op de rechtsstaat'

De advocaat werd voor zijn huis doodgeschoten / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

„Met deze brute moord is een grens overschreden", aldus korpschef Erik Akerboom. De politie rust niet voordat de dader gepakt is. 

„Wij zijn geschokt, ongeloof overheerst. Je kunt zeggen dat dit een aanslag is op de rechtsstaat." Zo reageerde Christa Wiertz, sinds begin dit jaar president van de rechtbank in Amsterdam, woensdag op de moord op advocaat Derk Wiersum.

Ook het Openbaar Ministerie noemt het een aanslag op de rechtsstaat en reageert met „grote afschuw" op de liquidatie. „Nederland heeft de laatste jaren kunnen zien dat criminelen tot ongekend en nietsontziend geweld in staat zijn. Daarbij hebben criminelen elkaar geliquideerd en zijn ook onschuldige burgers in gevaar gebracht en gedood", stelt het OM.


Liquidatie advocaat kroongetuige: 'Niemand had dit verwacht'

Liquidatie advocaat kroongetuige: 'Niemand had dit verwacht'

De advocaat werd voor zijn huis doodgeschoten / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

2 UUR

Nederland reageert geschokt op de moord op advocaat Derk Wiersum. Rond half 8 's ochtend werd hij voor zijn huis doodgeschoten. Zijn vrouw zou op dat moment naast hem hebben gestaan, maar is niet gewond geraakt. In zijn huis was een van zijn kinderen aanwezig.

Wiersum was de advocaat van kroongetuige Nabil B. Het is niet de eerste liquidatie rondom B. Eerder werd zijn broer doodgeschoten, een week nadat bekend was gemaakt dat Nabil B. kroongetuige zou worden.

Onverwacht


Bijna miljoen sms'jes verstuurd om zieke baby Pia te redden
Likeability of3

Bijna miljoen sms'jes verstuurd om zieke baby Pia te redden

Baby Pia / Facebook Teampia

Foto van 'Metro'

2 UUR

Meer dan 1,9 miljoen euro is opgehaald voor de zieke baby Pia. Dat geld werd verzameld met het versturen van sms'jes.

Al 957.549 sms'jes zijn verstuurd voor de negen maanden oude baby Pia. Ze heeft een levensreddend medicijn nodig, dat in Europa niet wordt vergoed. Het kindje uit Vlaanderen lijdt aan een zeldzame spierziekte: spinale musculaire astrofie. Het geneesmiddel Zolgensma van farmaceut Novartis kan redding brengen, maar kost 1,9 miljoen euro.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Drie doden bij crash raceboot voor kust Venetië

Venetië, foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

En recordpoging met een raceboot voor de kust van Venetië is drie mensen fataal geworden. Een vierde inzittende raakte gewond. De boot voer in de buurt van de haven tegen de rotsen, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

Drie lichamen zijn uit de cockpit gehaald die in het water lag. De vierde persoon sloeg overboord en raakte gewond. Een van de slachtoffers is een bekende Italiaanse powerboatontwerper die een snelheidsrecord van Monte Carlo naar Venetië wilde vestigen. De andere twee doden zijn Brits.

Monaco


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Rutte: Liquidatie advocaat is zeer verontrustend

Rutte: Liquidatie advocaat is zeer verontrustend

De advocaat werd voor zijn huis doodgeschoten / ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Premier Mark Rutte noemt de liquidatie van advocaat Derk Wiersum zeer verontrustend. Volgens de premier zit de politie „er bovenop". 

Woensdagochtend werd de 44-jarige advocaat Derk Wiersum voor zijn woning aan de Imstenrade in Amsterdam doodgeschoten. Omwonenden schrokken rond half 8 's ochtends wakker van drie schoten. Zijn vrouw stond bij het slachtoffer, zeggen buurtbewoners. Maar volgens een politiewoordvoerder is zij niet gewond geraakt. Een van de twee kinderen van de advocaat was tijdens de liquidatie thuis. Hij was de advocaat van Nabil B. in het Marengo-proces.

Niet beveiligd


Na broer ook advocaat Nabil B. doodgeschoten

Na broer ook advocaat Nabil B. doodgeschoten

De liquidatie vond plaats in Amsterdam / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:12

De woensdag doodgeschoten strafrechtadvocaat Derk Wiersum is niet de eerste in de omgeving van kroongetuige Nabil B. die is geliquideerd. Eerder werd zijn broer Reduan B. al doodgeschoten.

De moord op Reduan gebeurde een week nadat justitie bekend had gemaakt dat zijn broer kroongetuige was geworden in een groot onderzoek naar een reeks liquidaties. Achter deze moorden zou een bende zitten die wordt geleid door de voortvluchtige Ridouan Taghi, de meest gezochte man van Nederland.

Politie en justitie gaven in februari al aan de dreiging voor de familie van B. verkeerd in te hebben geschat. B. zit zelf momenteel vast, op een speciale afdeling in Vught, waar hij extra wordt beschermd. Hij heeft opening van zaken gegeven over een aantal liquidaties, ook zaken waar hij zelf bij betrokken is geweest, in ruil voor strafvermindering en bescherming.


Goed cashen voor Rotterdammers tijdens Songfestival

Goed cashen voor Rotterdammers tijdens Songfestival

De bewuste kubuswoningen / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:39

Tijdens het Songfestival wordt de hoofdprijs gevraagd voor een overnachting in Rotterdam. Het financiële hoogtepuntje? 7300 euro voor twee nachtjes in een kubuswoning.

Rotterdammers die niets om het Songfestival geven, lopen binnen tijdens het muziekevenement. Uit cijfers van verhuursite Airbnb blijkt dat er bijzonder veel belangstelling is voor een bedje in Rotterdam in de Songfestivalweek, schrijft het Algemeen Dagblad.

Meer dan achthonderd gasten hebben zich al verzekering van één of meerdere overnachtingen in de stad. Dat is 21 keer meer dan in een gemiddelde week. Volgens Airbnb zijn de lokale ‘hosts’ nu al verzekerd van 160.000 euro aan huurinkomsten. De meeste boekers komen uit Groot-Brittannië, gevolg door Duitsland, Nederland, België en Spanje.


Advocaat kroongetuige vermoord in Amsterdam

Advocaat kroongetuige geliquideerd in Amsterdam

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:14

De advocaat van kroongetuige Nabil B. is in Amsterdam doodgeschoten. Dat bevestigt bronnen na berichtgeving van De Telegraaf. 

Ook de politie bevestigt dat de doodgeschoten persoon de advocaat van Nabil B. is. Het gaat om advocaat Derk Wiersum, die B. bijstaat in het liquidatieproces Marengo rond het criminele kopstuk Ridouan Taghi. Het schietincident vond plaats aan de Imstenrade in Buitenveldert.

Voortvluchtig


Regeringspartijen willen generatietoets

Regeringspartijen willen generatietoets

Het overhandigen van het manifest / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:33

Als het aan regeringspartijen ChristenUnie en D66 ligt, komt er een generatietoets. Daarmee kan men bij grote wetsvoorstellen kijken naar de gevolgen voor verschillende generaties.

De generatietoets is een van de wensen van Coalitie-Y, die wil dat er meer rekening wordt gehouden met jongeren. Acht politieke partijen, waaronder de ChristenUnie, steunen het manifest dat Coalitie-Y maandag aan premier Rutte overhandigde. Met D66 erbij steunen nu 75 Kamerleden het plan voor een generatietoets.

Basisbeurs


Politie neemt auto eigenwijze veelpleger in

Politie neemt auto eigenwijze veelpleger in

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:01

Niet één, niet twee, niet drie, maar viér keer reed een 19-jarige man uit Abcoude zonder rijbewijs rond. 

De politie in Zoetermeer haalde de 19-jarige man uit Abcoude voor de vierde keer van de weg. In de nacht van dinsdag op woensdag was hij voor de zoveelste keer zonder rijbewijs achter het stuur gekropen.

Wegrennen


Albert Heijn wint Liegebeest-verkiezing
Likeability of3

Albert Heijn wint Liegebeest-verkiezing

Albert Heijn wint Liegebeest-verkiezing

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 07:00

Albert Heijn is dit jaar de winnaar van de Liegebeest-verkiezing. Dat is een prijs die Wakker Dier uitdeelt aan bedrijven die misleidende claims over dierenwelzijn verkondigen.

De supermarkt heeft de prijs te danken aan de verpakking van de AH kip, waarop ‘meer ruimte’ staat. „Terwijl Albert Heijn met zestien kippen op een vierkante meter de kippen juist de minste ruimte geeft, zonder daglicht”, zegt Wakker Dier. 19.000 mensen brachten dit jaar hun stem, waarvan 7.000 naar Albert Heijn gingen. „Dit is een duidelijk signaal aan Albert Heijn dat klanten geen mooie pr-praatjes slikken.”

AH kip


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Market Garden landt opnieuw in Groesbeek

Market Garden landt opnieuw in Groesbeek

75 jaar na Market Garden wordt de strijd opnieuw herdacht in Groesbeek. Foto: SOHE

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 05:57

Deze week werd precies 75 jaar geleden Operatie Market Garden uitgevoerd. Groesbeek herdenkt de grootste luchtlandingsoperatie uit de Tweede Wereldoorlog op spectaculaire wijze.

Neem op woensdagochtend vooral een klapstoel mee naar Groesbeek. Zitplaatsen zijn er niet, spectaculair wordt het wel; ruim 1200 parachutisten storten zich op 18 september vanaf 10.00 uur uit een vliegtuig boven Landgoed den Heuvel. Hiermee wordt herdacht dat precies 75 jaar geleden de 82e Airborne divisie voet aan de grond zette tijdens Operatie Market Garden.

Het is de grootste militaire luchtlandingsoperatie van de Tweede Wereldoorlog: Operatie Market Garden, op 17 september 1944 gaat hij van start. Onder leiding van de Britse generaal Montgomery landen ruim 30.000 geallieerde parachutisten bij Eindhoven, Nijmegen en Arnhem. 18 september gaat de boeken in als de dag waarop Eindhoven wordt bevrijd, Arnhem en Nijmegen blijken moeilijker los te wrikken uit handen van de Duitse bezetter.


303 Lille-supporters opgepakt in Amsterdam

Honderden Lille-supporters opgepakt in Amsterdam

Zeker driehonderd voetbalsupporters van Lille OSC zijn aangehouden bij metrostation Strandvliet in Amsterdam Zuid-Oost. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Amsterdam zijn dinsdagmiddag 303 supporters van de Franse voetbalclub Lille OSC aangehouden. 

Zij zijn niet aanwezig bij het duel van hun club tegen Ajax. De arrestanten werden afgevoerd naar verschillende cellencomplexen verspreid over Amsterdam en zitten vast tijdens de wedstrijd, meldt de politie.

Onderzoek vergt tijd


VS klagen klokkenluider Snowden aan om boek

VS klagen klokkenluider Snowden aan om boek

Het nieuwe boek van Snowden: Onuitwisbaar. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Verenigde Staten hebben dinsdag een rechtszaak aangespannen tegen klokkenluider Edward Snowden, die eerder voor de National Security (NSA) werkte. 

Dit vanwege de publicatie van zijn nieuwe boek Onuitwisbaar, die volgens de VS in strijd is met de geheimhoudingsovereenkomst.

Opbrengsten niet naar Snowden