Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

Idee Trump: Europa moet 800 IS-strijders overnemen

Als het aan de Amerikaanse president Donald Trump ligt, neemt Europa meer dan achthonderd gevangengenomen IS-strijders over. Ook moeten ze hier vervolgd worden. Dat laat de president weten via een Tweet. Volgens Trump heeft Amerika zijn plicht gedaan tegen Islamitische Staat en is het tijd voor andere landen om hun steentje bij te dragen.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1096980408401625088

Alternatief: vrijgelaten

„De Verenigde Staten vragen Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere Europese bondgenoten om meer dan 800 IS-strijders die gevangen zijn genomen in Syrië terug te nemen en ze te berechten", aldus Trump. Volgens de Amerikaanse president is het alternatief dat ze anders worden vrijgelaten. En hij wil niet toekijken hoe ze vervolgens Europa binnendringen, „waar ze naar verwachting naartoe zullen gaan".

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1096982979107278850

De strijd tegen IS in Syrië nadert zijn einde. Door de VS gesteunde strijders verwachten „op zeer korte termijn" het laatste IS-bolwerk in Oost-Syrië onder de voet te lopen, liet een commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zaterdag weten.

Wapens neergelegd

De laatste dagen geven IS-strijders zich naar verluidt massaal over. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat zo’n 240 jihadisten donderdag hun wapens hebben neergelegd. Een dag later zouden nog eens 200 strijders zich hebben overgegeven. Er bevinden zich vermoedelijk nog enkele honderden IS-strijders in Baghouz, het laatste bolwerk van de terreurorganisatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.