Tim van der Steen
Tim van der Steen Nieuws 27 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Huis kopen? Dat is dan minimaal drie ton

Kopers betalen nu gemiddeld meer dan drie ton voor een huis. Cijfers van het CBS het Kadaster laten zien dat er gemiddeld 302.157 euro voor een woning werd neergeteld in januari. De aanschaf van een eerste woning is hiermee voor veel starters onhaalbaar.

Wie de markt in de gaten hield zag het aankomen. Peter Boelhouwer is zo iemand. Hij is hoogleraar aan de TU Delft en houdt zich bezig met beleid op de woningmarkt. „Het wordt voor starters steeds minder bereikbaar om een huis te kopen want die woningen worden steeds duurder. Er dreigt hierdoor een verloren generatie op de woningmarkt. Normaal kopen mensen tussen hun 25ste en 30ste hun eerste huis, maar als je nu wilt kopen dan kom je er bijna niet meer tussen.”

Wat moet je verdienen?

De gemiddelde huizenprijs is inmiddels meer dan drie ton. In Amsterdam is de grens van vier en een halve ton zelfs al doorbroken. Om een globale indicatie te krijgen van wat jij nodig zou hebben om een woning te kopen, deden wij een snelle berekening. Overdracht en kosten koper zijn hierbij niet meegerekend. Het betreft een annuïteitenhypotheek (de meest voorkomende vorm). In deze berekening wordt ervan uitgegaan dat je een vaste baan hebt en geen partner of studieschuld.

Gemiddelde huisprijs: 302.157 euro
Netto maandlasten: 1000 euro
Benodigd salaris: 60.000 per jaar / 5000 euro per maand

Prijs woning: 450.000 euro
Netto maandlasten: 1400 euro
Benodigd salaris: 80.000 per jaar / 6.666 euro per maand

Prijsstijging zet door

Het oplopen van huizenprijzen lijkt volgens Boelhouwer aan te houden. „Er is sprake van lichte economische groei, dus voorlopig kan het gewoon doorzetten. Er wordt voor komend jaar een prijsstijging verwacht van vijf tot acht procent, al vlakt deze in de grote steden wat af. Mensen vertrekken nu wel vanuit de Randstad naar de gebieden daaromheen. Ik was laatst in Ede, de gemeente vertelde mij daar dat een kwart van de nieuwbouwhuizen naar kopers uit de Randstad gaan. Zelfs in de Achterhoek komen mensen van buiten. Hierdoor stijgen de prijzen in die gebieden nu ook.”

Een nog groter probleem signaleert Boelhouwer in de nieuwbouwsector. „Daar gaat de stijging nog veel harder. Die is bij nieuwbouw nu al 385.000 euro. Vanwege de grote vraag worden er vooral dure huizen gebouwd nu. Daar heeft eigenlijk niemand grip op, al zouden gemeentes daar wel in kunnen sturen.”

Babyboomers

Ger Jaarsma, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM), is het in grote lijnen met Boelhouwer eens. „Een starter is op dit moment kansloos in de Randstad. Niet in de periferie natuurlijk, daar kan nog wel een woning gefinancierd worden. Wij hanteren de regel dat een starter doorgaans maximaal 250.000 euro kan lenen.”

Gelukkig ziet Jaarsma ook mogelijkheden. Eigenlijk is het volgende aan de hand: na de Tweede Wereldoorlog zijn veel kinderen geboren, de babyboomers. Die zijn nu een jaar of 60 en hebben in de jaren 70 en eengezinswoning gekocht. Daar wonen zij nu nog samen of alleen, de kinderen zijn inmiddels het huis uit. Deze mensen willen nu graag een appartement of gelijkvloerse woning met een tuintje, in de buurt van voorzieningen. „Daar hebben wij bij de NVM onderzoek naar gedaan,” verklaart Jaarsma. „Aan die seniorenwoningen is alleen een enorm tekort. Al die ouderen blijven nu dus hun eengezinswoningen bezet houden die voor hen eigenlijk veel te groot zijn.”

Hierdoor zit momenteel dus een steeds groter wordende groep in huizen waar zij eigenlijk niet tevreden mee zijn. Door voor deze ouderen geschikte huizen te bouwen, komt de woningmarkt weer in beweging en kan iedereen doorstromen, zegt Jaarsma. „Om dit op te lossen is wel samenwerking nodig. We moeten dit met zijn allen doen; overheid, projectontwikkelaars, makelaars, noem maar op. Iedereen heeft een rol in de keten. Dit begint al bij gemeentes die in het verleden grond hebben gekocht en daar nu de hoofdprijs voor willen vangen. Een projectontwikkelaar zal op zo’n lap grond gaan bouwen wat het meeste oplevert, dat zijn nu de eengezinswoningen. Als een gemeente bij de verkoop van grond bijvoorbeeld korting geeft wanneer er seniorenwoningen gebouwd gaan worden dan maak je ook dat interessant.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Huis kopen? Dat is dan minimaal drie ton
Sluiten