Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Hardloper wurgt poema na worsteling

In de Amerikaanse staat Colorado werd een man tijdens het hardlopen in een natuurgebied lastiggevallen door een agressieve poema. De man wist zijn eigen leven te redden door de poema ter plekke te wurgen.

The Guardian meldt dat de jogger tijdens zijn worsteling met de poema zwaargewond raakte. Nadat hij het gevecht overleefde, reed hij zichzelf met diepe snijwonden in zijn gezicht, en op zijn armen, benen en rug naar het ziekenhuis.

Ga niet rennen

Op de plek des onheils werd later door medewerkers van het natuurlijk geconstateerd dat het roofdier inderdaad door verstikking om het leven is gekomen. Een van de medewerkers liet weten dat de man juist heeft gehandeld. „Het enige wat je in zo’n situatie kan doen, is keihard terugvechten” aldus Rebecca Ferell van het Colorado Parks and Wildlife.

Ook een zegsvrouw van de Mountain Lion Organisation die poema’s in hun leefgebied beschermt, keurde de actie van de hardloper goed. „Wij zeggen altijd: als je een poema tegenkomt, probeer jezelf dan zo groot mogelijk te maken, maak veel lawaai, kijk het dier in de ogen en loop rustig weg. Rennen is af te raden, omdat daardoor het jachtinstinct van de dieren wordt aangewakkerd.”

Zo menselijk mogelijk

Aanvallen van poema’s komen nauwelijks nog voor. Sinds 1990 zijn er in Colorado zestien mensen gewond geraakt, en drie om het leven gekomen. Hoe het kan dat de hardloper wel werd aangevallen? Dat ligt volgens Lynn Cullens, directeur van de Mountain Lion Organisation, aan het feit dat poema’s anders kijken dan mensen. „Zij zien andere dingen dan wij. Hun vrij slechte ogen zijn aangepast aan situaties met weinig licht. Ze zien dan vooral vormen en bewegingen van natuurlijke prooien. Daarom moedigen we mensen aan om er tijdens een wandeling of rondje hardlopen zo menselijk mogelijk uit te zien met felle, contrasterende kleuren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.