Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 feb 2019 / 06:41 uur

Gaan rokers binnenkort naar België voor sigaretten?

De regering vreest voor een nieuwe opleving van het ‘tabaktoerisme’ naar België. De angst komt voort uit de toegenomen prijs van sigaretten in Nederland, meldt de Telegraaf. 

Acht euro voor een pakje

De prijsverhoging is dan ook niet mals: over nog geen twee jaar leg je ongeveer 8 euro neer voor een pakje van 20 sigaretten. Dat is anderhalve euro meer dan nu, omdat de regering volgens de plannen in het preventieakkoord de tabaksaccijns in één klap behoorlijk wil verhogen.

Flinke som

De vrees heeft wellicht te maken met de manier waarop de vorige belastingverhoging op tabak verliep: toen trokken Nederlanders massaal naar onze zuiderburen om daar goedkopere sigaretten te halen. Het resultaat? De overheid kreeg ineens 400 miljoen euro aan tabakstaks minder binnen, een flinke som dus.

Over de grens

Los van de verhoging halen überhaupt al een hoop mensen hun tabak uit het buitenland: 13 procent van de rokers. Vlak bij de Belgische grens is zelfs een kwart van de peuken niet in Nederland ingeslagen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gaan rokers binnenkort naar België voor sigaretten?
Sluiten