Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

Flitsmeister waarschuwt bij gevaarlijke overweg

Vanaf woensdag krijgen de gebruikers van de Flitsmeister-app een speciale melding als ze in de buurt komen van een gevaarlijke overweg. Op die manier willen spoorbeheerder ProRail en Flitsmeister de verkeersveiligheid bij spoorwegovergangen verbeteren.

Bewust

Als een van de 1,4 miljoen Flitsmeistergebruiker in de buurt komt van een als gevaarlijk bekend staande of onbewaakte overweg, krijgen ze een melding. Nu wordt er vaak nog plotseling afgeremd bij onbewaakte overwegen, en is er een latere reactie dan bij een bewaakte overgang, meldt ProRail.

Op deze manier zouden mensen onbewaakte overgangen anders naderen, verwacht de spoorbeheerder. „Doordat zij nu tijdig een melding ontvangen, verwachten we dat ze zich eerder bewust zijn dat ze een overweg naderen, rustiger afremmen en hun snelheid beter controleren." Of dat ook echt zo gaat zijn, moet nog blijken.

Betonblokken

De laatste jaren is er veel aandacht voor de onbewaakte overwegen. ProRail kondigde al aan ze op eigen houtje dicht te gaan gooien, omdat het volgens de spoorbeheerder te lang duurt. Vorig jaar is het bedrijf zelfstandig al begonnen met het afsluiten van de overwegen: bij een onbewaakte overweg in Lunteren zijn betonblokken geplaatst, zodat deze niet meer gebruikt kan worden. Die aanpak wordt mogelijk op meer plekken in het land toegepast.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven maakte in november bekend dat het binnen vijf jaar gedaan moet zijn met alle onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland. Een reeks dramatische ongelukken, vaak met dodelijke afloop, en een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zorgden dat ervoor dat er stappen gezet werden. Van Veldhoven was duidelijk: Het doel is nul slachtoffers door ongevallen op overwegen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.