Sanne van Rij
Sanne van Rij Nieuws 13 feb 2019 / 09:00 uur

Dít zijn jullie meest memorabele wintersportverhalen

Ook aanhanger van glijden door de poedersneeuw en afsluiten met een portie kaasfondue? Je bent niet de enige. Wintersport verliest nog steeds niet aan populariteit, al verloopt zo’n droomvakantie –mede door een gebrek aan voorbereiding- niet altijd even voorspoedig. Lees, leer, en wapen jezelf alvast voor de voorjaarsvakantie.

Gevaarlijk

Er zakken jaarlijks zo’n 850 duizend Nederlanders met de auto af naar een wintersportgebied. Een op de zeven vakantiegangers doet dat zonder winterkettingen, blijkt nu uit onderzoek van branchevereniging Bovag. Da’s behoorlijk onhandig, want sneeuwkettingen zijn in veel gebieden verplicht en het ontbreken ervan kan dan ook een fikse boete opleveren. Daarbij kan het jezelf en anderen gemakkelijk in gevaar brengen, en dat is nou niet per se dat gedroomde begin van een winterse reis.

Meer ongelukjes

Maar: het blijft niet bij vastzitten in de sneeuw door een gebrek aan sneeuwkettingen, bijvoorbeeld. Wintersport lijkt sowieso het equivalent van ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’ te zijn, wat soms vrij ernstige situaties oplevert, maar behoorlijk vaak ook hilarische. Zo gleed het snowboard van Lisa (28) een keer weg terwíjl ze op de berg zat. „Mijn toenmalige vriend is er maar als de wiederweerga achteraan gegaan, anders had ik naar beneden moeten lopen.”

Iets té alleen op de wereld

De 23-jarige Floor moest wél echt lopen nadat ze met haar ski’s in een afgelegen dorpje belandde. „Een vriend en ik dachten: wow, wat een prachtig natuurpad! Het was al 11.00 uur, maar de weg zag er nog vers geprepareerd uit. We lachten alle mensen uit die ‘het verscholen blauwe bordje’ gemist hadden en vlogen rechtsaf. We genoten van de natuur, de rust en het feit dat we niemand tegenkwamen. Totdat de flauwe bocht linksom ons ineens naar een parkeerplaats met één tractor stuurde. De dichtstbijzijnde lift bleek een uur lopen, óp skischoenen. Terwijl wij langs de mesthopen liepen, zagen we mensen zo’n 1500m boven ons in het zonnetje van een biertje genieten. Het zonnetje was natuurlijk verdwenen toen we eenmaal terug waren."

Geen grap

Dat het ook écht mis kan gaan, bewijst het verhaal van Danique (23). Haar eerste skiklasje ooit zal ze niet snel vergeten. „Al aan het begin van de les viel ik, waarbij mijn benen onder mijn rug kwamen en de ski’s niet los gingen. Iedereen dacht dat ’t een grap was en ik gewoon onhandig was, maar ik heb vervolgens drie maanden op krukken gelopen.” Bij Maresa (32) ging het dan juist weer wel goed, al werd iemand anders het slachtoffer: haar man. „Toen ik 22 weken zwanger was, ben ik gewoon gaan snowboarden. Anderen moesten mijn bindingen zelfs vastmaken in verband met mijn buik. Er werd de hele tijd gezegd dat ik écht op moest passen op de piste. Uiteindelijk brak ik niks, maar mijn man wel. Ik zat al beneden op een terrasje op ‘m te wachten toen ik van zijn gebroken arm hoorde. Toen natuurlijk erg sneu, maar nu kunnen we er om lachen."

Kleine stapjes

Ondanks alle dingen die tergend mis kunnen gaan is er voor sommigen ook ruimte voor ontroering. Zo stond het 3-jarige zoontje van Kristel (33) een paar weken geleden voor het eerst op de ski’s. „Hij verstond niks van de leraar, maar dat mocht de pret niet drukken. Het leren begint letterlijk met kleine stapjes: de kinderen moesten met ski’s lopen en uiteindelijk uiteraard naar beneden glijden. Hij vond het superleuk, en dat is natuurlijk waar wintersport uiteindelijk om draait.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dít zijn jullie meest memorabele wintersportverhalen
Sluiten