Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 4 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Dieven kraakten 30 kluizen via tunnel en riolering

In de Antwerpse bank BNP Paribas Fortisfiliaal heeft dit weekend een zeer succesvolle inbraak plaats gevonden. Dit gebeurde – zo wordt vermoed – via de rioleringsbuizen, die hen leidde naar de ruimte met honderden kluizen.

Tot nu toe is er gecommuniceerd dat er ‘slechts’ twintig tot dertig kluizen zijn geopend door de dieven. De eigenaren van kluizen in de desbetreffende ruimte zijn echter nog niet ingelicht of het ook over hun eigendommen gaat.

Lang project

De inbrekers hebben er een lang project van gemaakt. Eerst groeven ze vanuit een huis een vier meter lange tunnel naar het riool, waarin ze vervolgens naar de bank gingen om daar weer een tunnel naar binnen te graven.

Zondagmiddag, toen de bank gewoon dicht was, ging het inbraakalarm af. Eenmaal op locatie leek de zaal nog helemaal afgesloten. Eenmaal binnen werd het gat in de vloer ontdekt. „Het Snelle Respons Team (SRT) van Antwerpen deed een nazicht in de tunnel", zo meldt het Belgische Openbaar Ministerie. „De SRT’ers hebben in de rioleringen dan een tweede tunnel ontdekt die in de kelder van een gebouw aan de Nerviërsstraat uitkwam. Er konden voorlopig geen verdachten worden aangetroffen.” Volgens bewoners van de bovenverdiepingen in het huis stond de kelder al geruime tijd leeg.

Volgens cliënten met een kluis bij de bank bevindt de kluizenzaal zich niet aan de voorkant van het pand. Dus zouden de inbrekers een gat van al snel 5 tot 10 meter hebben moeten graven om succesvol te zijn.

40 centimeter

De politie meldt dat ook het bewegen door de riolen geen makkelijke onderneming geweest moet zijn. „Ik weet niet hoe die inbrekers daar levend zijn uitgekomen”, zegt ingenieur Els Liekens bij Radio 2. „Ik heb eens gekeken naar de Belgiëlei en de Nerviërsstraat en daar liggen verschillende riolen. Uitgaande van een ronde buis van 40 centimeter diameter tot eivormige leidingen die tot 1,30 meter hoog zijn en 80 centimeter breed. Moeilijk om daarin recht te staan, dus ze zullen daar op hun buik hebben moeten sluipen. Een hachelijke onderneming.”

„Als het begint te regenen, komt het regenwater in de riolen terecht en die kunnen zich heel snel vullen, wat tot de verdrinkingsdood kan leiden als je daar in zit”, vervolgt Liekens nog. „Daarnaast komt ook het afvalwater van woningen, zoals toiletwater, douchewater, water van de wasmachines, in de buizen terecht. Dat brengt afvalstoffen met zich mee. Sommige gassen zitten opgelost in het water en als je daarin begint te woelen – wat bij de inbraakpoging zeker het geval zal geweest zijn – kan er waterstofsulfide vrijkomen, wat zeer snel zeer dodelijk kan zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.