In het nieuws

'CD van jou, CD van mij': daling in verhuizingen

Met inzicht en spierkracht / Foto: Facebook De kleine Verhuizer

Foto van 'Iris Hermans'

26 FEB 2019

Vorig jaar werd minder verhuisd in ons land, al zien veel verhuisservices dat niet terug in hun dagelijkse praktijk, waar 2018 juist een topjaar was. Ze maken van alles mee, van ‘CD van jou, CD van mij’ in het echt tot verhuizen met de handschoenen aan, ,,mensen kunnen zo vies zijn.”

Hoe ouder, hoe zwaarder

In 2018 verhuisden 1.790.000 inwoners van Nederland, zo blijkt dinsdag uit cijfers van het CBS. Dat is vijf procent minder dan het verhuisjaar ervoor, toen nog 1.880.000 mensen verhuisden en het betekent de eerste daling sinds 2014.

De Vrolijke Verhuizers, worden ze genoemd, waarvan akte. En je kunt er ook je spullen opslaan

Van jonge gezinnen tot mensen na een scheiding en bejaarden op weg naar hun op een na laatste adres: De kleine Verhuizer uit IJmuiden verhuist sinds 1996 alles en iedereen en ze maken ook van alles mee, vertelt eigenaar Mark Wittebrood, die tot twee jaar geleden zelf ook dagelijks in het verhuisveld te vinden was.

Hoe ouder, hoe zwaarder de verhuizing vaak is, „En hoe meer stress! Want ze gaan vaak van groot naar een stuk kleiner en moeten veel wegdoen.” Dat verhuizen gepaard gaat met emoties en de verhuizer dan behalve de sterke arm ook als de troostende arm om de schouder fungeert, weten de vrolijke verhuizers, want zo worden ze genoemd, als geen ander, „je stelt de mensen op hun gemak, vertelt dat alles in goede handen is.”

De allereerste vleugel waarmee de verhuisman oog in toets stond, was wel ‘een dingetje’: hoe pak je dat in vredesnaam aan met die drie lange poten? dacht hij. Wat inzicht, veel mankracht en een karretje op wielen doen altijd wonderen. „We zetten hem op zijn kant op het karretje, haalden de poten eraf en rollen maar.” In het nieuwe huis schroefden ze de pianobenen er weer op, „en zo kwam het op zijn pootjes terecht.” Dat ‘CD van jou, CD van mij’ niet alleen een liedje is, hebben hij en zijn collega’s meermaals ondervonden. Soms tot de politie erbij aan toe. ,,Dan waren we aan het werk bij mensen die nét waren gescheiden en de grootste ruzie met elkaar hadden.”

Vlag uit

Dan zijn er ook nog van ‘die hele vieze mensen’, doet hij een verhuisboekje open. De kettingrokers die veertig jaar lang hun tabakshobby met volle overgave hebben uitgevoerd in de woonkamer, of de schoonmaakhaters onder ons. „Hun hele keuken die dan vet als bagger is... Dan staan we echt met onze handschoenen aan te verhuizen, hoor.” Wat hij ook nooit meer vergeet, is die ene verhuizing waarbij daarna bij alle buren de vlag uithing. „Zo blij waren ze dat die mensen weg gingen.”

In 2018 was een lichte daling in het aantal verhuizingen, maar dat ziet hij niet terug in hun business van het bedrijf dat sinds 1996 bestaat. „Sterker nog, 2018 was ons beste jaar tot nu toe en het is nog steeds gekkenhuis, het gaat maar door.”

Of ze weleens een fooitje krijgen? Ja, absoluut, maar het is soms wel een beetje dubbel, verklapt hij en hij weegt zijn woorden even. ,,Hoe minder bedeeld de mensen zijn, hoe groter de fooi en rijd je van de grote villa in Aerdenhout naar de nog grotere villa in Bentveld, krijg je vaak nog niet eens een glaasje water. En mocht er ooit iets kapot gaan -het blijft tenslotte mensenwerk- dan doen ze er alles aan om de schade op te lossen, „dat is echt wel anders bij die goedkopere verhuisservices, de goede daargelaten uiteraard.”

Een pracht van een vak, dat verhuisvak, vat hij het samen. En je komt nog eens ergens. „We verhuisden eens een stel en hun hond naar hun huis vlakbij Barcelona, midden op een heuvel met uitzicht op de Middellandse Zee. Fantastisch mooi, met zwembad in de tuin, alles. De reis en de verhuizing gingen heel goed en we mochten daar gewoon nog een paar dagen bij ze logeren.” Hij blikt met een glimlach terug op deze verhuisclimax. „Was ook wel even lekker na dat klere-end, hoor!”

Bomvol

Goed beslagen ten ijs / Foto: Facebook Student Verhuis Service

De twintig- tot dertigjarigen verhuizen nog altijd het meest, vertellen de CBS-cijfers. In deze levensfase gaan jongeren vaak op zichzelf wonen, samenwonen en/of kopen ze hun eerste huis. Veel studenten maken gebruik van services als Student Verhuis Service, dat dit jaar een mijlpaal viert. Tien jaar geleden begonnen ze als bijbaan naast de studie en nu is het doorgegroeid tot een succesvol bedrijf met full-timers, maar ook nog steeds studenten, vertelt Darryl. Hun service is goedkoper dan die van vele concullega’s, zoals ze het zelf noemen, dankzij onder meer veel jonge krachten en ‘flexibele diensten’. Ze doen particuliere verhuizingen, maar ook internationale bedrijfsverhuizingen en gaat er iets kapot, dan zijn ze ‘redelijk ingedekt’ met algemene voorwaarden die ze van tevoren duidelijk hebben gepresenteerd en een eigen risico van 400 euro. „We gooien niet met spullen en zijn natuurlijk heel erg voorzichtig, maar er kan altijd iets gebeuren. Als je echt honderd procent gezekerd en gedekt wil zijn, dan is het aan te raden naar een erkende verhuizer te gaan, en daar betaal je dan ook voor.”

Ook Student Verhuis Service ziet niets terug van de daling, „we zijn flink aan het groeien en moeten soms zelfs klussen weigeren, we zitten bomvol.” Studentenverhuizers-in-spe die een ‘topwerkplek’ zoeken, zijn altijd welkom. Move hard, play hard: „Na het verhuizen, drinken we een lekker biertje met zijn allen. Mét een beetje spierpijn, dat hoort er gewoon bij.”

Wie wisselden het meest van woning?

• In 2018 daalde het aantal verhuizingen. Oorzaken: in 2018 werden minder woningen verkocht dan in 2017 en minder mensen verhuisden vanuit asielzoekerscentra.

• De daling van het aantal verhuizingen komt uit op 4 procent als de verhuizingen van Syriërs niet worden meegeteld. De daling was het sterkst bij mensen van 30 tot 50 jaar.

• In 2018 daalde het aantal verhuizingen vooral onder ongetrouwde stellen zonder kinderen en getrouwde stellen met kinderen: met meer dan zeven procent.

• 24-jarigen wisselden het meeste van woning: 65.100 keer, 99- en 100-jarigen het minst: 200 keer.


Verdwaalde ijsbeer krijgt lift met een helicopter

De Russische autoriteiten hebben een verdwaalde ijsbeer een lift gegeven met een helikopter. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De Russische autoriteiten hebben een verdwaalde ijsbeer een lift gegeven met een helikopter.

Het dier was kennelijk op een ijsschots weggedreven van zijn leefgebied en kwam onlangs aan land bij de plaats Tilitsjiki in de oostelijke regio Kamtsjatka, zo berichten Russische media.

Tocht van zo'n 700 kilometer


Tim Douwsma en vriendin verwachten eerste kindje

„In woorden niet uit te drukken hoe dankbaar wij zijn," schrijft Tim op Instagram. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Hoera! Tim Douwsma (31) en zijn vriendin Elske (30) verwachten hun eerste kindje. „Het was moeilijk om het nog niet te vertellen, maar het was nog in een fase dat het alle kanten op kon gaan. Nu mag iedereen het weten, ik word vader!," vertelt de zanger aan De Telegraaf.

Jeugdliefdes

Tim en Elske leerde elkaar kennen op de middelbare school. Toen ze 16 jaar waren kwamen ze elkaar regelmatig tegen in de bus. Na de middelbare school verloren ze elkaar uit het oog. Maar een jaar geleden slonk de vonk weer over.


Meer festivalplezier met minder plastic

Strijd tegen plastic op de festivals deze zomer

Foto van 'Erik Jonk'

17 APR 2019

Met DGTL in Amsterdam-Noord en Paaspop in Schijndel wordt het festivalseizoen vanaf vrijdag officieel afgetrapt. Vele duizenden mensen staan te trappelen van ongeduld (wij ook!).

Met Lipton Ice Tea richten we de blik dit paasweekend op house- en technofestival DGTL. Dat festival is bijna uitverkocht, maar Metro en Lipton geven voor vier gelukkigen nog kaarten voor zaterdag weg. Ga daarvoor naar de prijsvraaglink onderaan dit artikel en beleef het eerste festival samen met je beste vrienden.

Vriendschapsgevoel


Paasbeste start van festivalseizoen

Met op links het IJ waar de zon op het eind in zakte/ Tim Buiting Instagram: @timbuiting

Foto van 'Iris Hermans'

2 UUR

Het festivalseizoen is weer aan! Afgelopen weekend trokken 45.000 liefhebbers hun paasbeste ravepak uit de kast voor DGTL, het groenste festival ter wereld.

Munttak


Ga los op Awakenings, Melt en Knaldrang met CJP

Foto: Photo Company

In samenwerking met

In samenwerking met

17 APR 2019

Yaaay, het festivalseizoen is geopend! Na een winter vol heimwee naar magische buitenfeestjes, kun je los. Want met deze temperaturen willen we niets liever dan dansen met de zon op je bol, op de meest bijzondere locaties en met de dikste line-ups. Waar bouw jij deze zomer een feestje? CJP helpt je op weg met de lekkerste (festival)deals. Deze week met Awakenings Easter Sunday, het Duitse Melt Festival en Knaldrang voor oranje party garantie. Scoor je tickets snel, want de acties gelden maar tot 24 april. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Win: 50x2 tickets Awakenings

Ga na je Easter Sunday brunch door naar de Amsterdamse Gashouder voor een nacht vol beukende techno beats, met o.a. Reinier Zonneveld en Sam Paganini. Let op: maak kans op tickets tot vrijdag 12.00 uur. Daarna maakt CJP de winnaars bekend. https://www.cjp.nl/win/2019/04/awakenings-easter-sunday/81318/


Filipijnen weer getroffen door aardbeving

Het dodental door een lichtere beving op maandag is inmiddels opgelopen naar elf. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De Filipijnen zijn weer getroffen door een krachtige aardbeving. Die had volgens de eerste berichten een kracht van 6.4 op de schaal van Richter. Het dodental door een lichtere beving op maandag is inmiddels opgelopen naar elf. Ook raakten toen meer dan honderd mensen gewond.

De aardbeving van maandag, die een kracht had van 6.1, werd onder meer gevoeld in de hoofdstad Manilla. Daar stonden gebouwen te schudden. Later volgden volgens seismologen nog honderden naschokken.

Gebouw stort in


Win 4 kaarten voor Carré Cirque

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Deze zomer staat Carré tien dagen lang in het teken van Carré Cirque. Dit fenomenale theaterspektakel bevat de meest indrukwekkende internationale nouveau cirque voorstellingen. Wil jij dit meemaken? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 4 kaarten voor de show van 2 juli.


Aantal megastallen met 76 procent gestegen

De toename komt volgens Wakker Dier vooral doordat het aantal melkkoe-megastallen meer dan verdubbelde: van 197 naar 439. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Het aantal megastallen in Nederland is in zeven jaar tijd gestegen met 76 procent, aldus dierenrechtenorganisatie Wakker Dier. Het aantal steeg van 456 in 2010 naar 801 in 2017, telde Wakker Dier, dat gebruik maakte van cijfers van Wageningen University & Research.

75 miljoen dieren in een megastal

„Wij maken ons ernstig zorgen. Megastallen verhogen de risico's. Bij brand of ziekte, treft het direct ontzettend veel dieren", aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. De toename komt volgens Wakker Dier vooral doordat het aantal melkkoe-megastallen meer dan verdubbelde: van 197 naar 439.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Brunei achter invoering doodstraf homoseksuelen

Activisten voor de ambassade van Brunei in Parijs. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:00

Brunei blijft achter de invoering van de doodstraf voor homoseksuelen staan. In een brief aan het Europees Parlement verdedigt het Aziatische land de wens van het land, zijn traditionele waarden en familiewaarden en roept het op tot „tolerantie, respect en begrip", citeert de Britse krant The Guardian.

Doodstraf

Het kleine sultanaat voerde op 3 april strengere straffen op basis van de sharia-wetgeving in, die wereldwijd op veel kritiek konden rekenen. Die maken het mogelijk de doodstraf op te leggen voor delicten als overspel, het beledigen van de profeet Mohammed en seks tussen homoseksuelen.


Staatswiet experiment

De overheid als wietteler – goed idee?

De overheid wil de teelt van cannabis overnemen en uiteindelijk mogelijk de softdrug compleet legaliseren. /ANP

Foto van 'Roos Ravensbergen'

VANDAAG, 08:00

Gemeenten kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor het zogenoemde ‘staatswiet’ experiment. De overheid wil hiermee de teelt van cannabis decriminaliseren, nu gaat dat nog via achterdeuren en geheime paden. Wiet wordt hiermee (als het goed gaat) volledig gelegaliseerd, in plaats van gedoogd. Maar wat gaat er precies veranderen, en is dat wel een goed idee?

Wietplantages van de overheid

Op dit moment wordt cannabis illegaal geteeld en verkocht aan coffeeshops. Dit komt van thuistelers, die maximaal vijf plantjes in hun bezit mogen hebben, en voornamelijk van ‘professionele’ telers. Dit zijn de plantages die soms worden opgerold, midden in de stad, op het boerenland en soms zelfs onder de grond. Dat is precies het deel waar de overheid verandering in wil brengen.


Dodental Sri Lanka loopt op naar 310

Het dodental als gevolg van de aanslagen in Sri Lanka is opgelopen naar 310 Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:35

Het dodental als gevolg van de aanslagen in Sri Lanka is opgelopen naar 310. Volgens de politiewoordvoerder zijn in de nacht van maandag op dinsdag meerdere slachtoffers aan hun verwondingen bezweken. Rond de 500 mensen zijn gewond geraakt door de zelfmoordaanslagen.

De politie liet weten dat 40 personen zijn opgepakt in verband met de aanslagen. De tot voor kort vrijwel onbekende radicaal-islamitische groep National Thowheeth Jama'ath (NTJ) zit volgens de regering van Sri Lanka achter de aanval. Bij de aanslagen kwamen drie Nederlanders om het leven. Een 54-jarige vrouw kwam om het leven en maandagavond maakte het ministerie van Buitenlandse zaken bekend dat een vrouw van 48 jaar een meisje van 12 jaar de aanslagen niet hebben overleefd.

Intussen is de noodtoestand uitgeroepen in Sri Lanka. Foto: ANP


Drie Nederlanders omgekomen bij aanslagen Sri Lanka

Agenten doen onderzoek in een getroffen hotel ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij de zeer bloederige aanslagen op Eerste paasdag in Sri Lanka zijn nog twee Nederlanders omgekomen.

Het ministerie van Buitenlandse zaken maakte maandagavond bekend dat er ook een vrouw van 48 en een meisje van 12 met de Nederlandse nationaliteit bij de slachtoffers vallen te betreuren.

Slachtoffers


Parkranger Congo gaat viraal met gekke gorillaselfie

Echt of Photoshop? ©The Elite AntiPoaching Units And Combat Trackers

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Op de Facebookpagina van het Virunga-reservaat in de Democratische Republiek Congo verscheen afgelopen donderdag een wel zeer opmerkelijk beeld.

Parkrangers Mathieu Shamavu en Patrick Sadiki deelden een selfie met daarop ook twee gorilla's die lijken te poseren.

Echt of Photoshop?


Samsung stelt lancering opvouwbare smartphone uit

Het toestel dat aan journalist Mark Gurman werd gegeven was binnen twee dagen stuk ©Mark Gurman, Twitter

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Het uitbrengen van het 'foldable' flagshipmodel had voor elektronicaconcern Samsung een groot feest moeten worden. Dit is echter veranderd in een PR-nachtmerrie. De testversies die werden verstrekt aan techjournalisten en insiders bleken nogal wat kuren te hebben.

Vouwtje bedankt


Aanslagen Sri Lanka

NL'er in Sri Lanka: Laat me niet leiden door angst

Onder andere in deze kerk vond zondag een aanslag plaats, er zijn daardoor al zeker 290 mensen om het leven gekomen. /ANP

Foto van 'Roos Ravensbergen'

GISTEREN

Sri Lanka rouwt om - inmiddels al - 290 doden, na de aanslagen van Eerste Paasdag. Het dodental loopt mogelijk nog op en het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten waarschuwt voor nog meer aanslagen. De rust in Sri Lanka begon eindelijk weer een beetje terug te keren na een bloederige burgeroorlog, maar dat lijkt nu volledig weggerukt te zijn.

Op Paaszondag werden er in Sri Lanka acht aanslagen gepleegd in kerken en hotels, vooral hotels die populair zijn onder toeristen. Veel aanslagen vonden plaats in en rond Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka. Tot nu toe zijn bij deze aanslagen 290 doden gevallen en zijn 500 mensen gewond geraakt. Ook een Nederlandse vrouw van 54 is omgekomen.

In totaal zijn er tien bommen ontploft. Drie in hotels, drie in kerken, één bij een dierentuin, één in een appartementencomplex – hierbij kwamen drie agenten om het leven – en later werd er nog een explosief op het internationale vliegveld gevonden. Het laatste explosief richtte geen schade aan en werd door de explosievenopruimingsdienst gecontroleerd tot ontploffing gebracht.


President Oeganda wil orale seks verbieden

Van orale seks krijg je wormen, zo weet hij ©Getty Images

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Meestal mag je als inwoner van een land zelf bepalen wat je met je mond doet onder de lakens. Volgens president Yoweri Museveni moet hier verandering in komen. Hij stelt dat de mond bedoeld is 'om mee te eten' en niet voor oraal geslachtsverkeer.

Kwade tongen van buitenaf zouden de Oegandese bevolking ervan overtuigen om elkaar oraal te bevredigen, zo verklaarde hij afgelopen week. Dit soort onbehoorlijke handelingen ziet hij dan ook graag de pijp uitgaan in het Afrikaanse land, zo meldt actualiteitensite Yen.com.

Algemene waarschuwing


Koningsdag tien graden kouder dan Pasen
Likeability of5

Koningsdag tien graden kouder dan Pasen

Koningsdag tien graden kouder dan Pasen. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ben je al helemaal in de zomerse sferen? Juich dan niet te hard, het wordt namelijk een flink stuk kouder. En net op Koningsdag zijn de weergoden ons niet goedgezind.

Het weer is deze Paasdagen heerlijk (met plaatselijke temperaturen van 25 tot 27 graden Celsius), maar dat is niet van lange duur. Het wordt met Koningsdag zo'n 14 tot 16 graden. Daarmee is het zo'n tien graden kouder dan Tweede Paasdag. Maar, baal niet te hard: voor de tijd van het jaar zijn het wel hele normale temperaturen, meldt Weeronline

April doet wat-ie wil


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Dit is er bekend over de aanslagen in Sri Lanka

Dit is er bekend over de aanslagen in Sri Lanka

In Sri Lanka zijn zondag acht aanslagen gepleegd bij verschillende kerken en hotels. Hierbij zijn zeker 290 doden gevallen en 500 mensen gewond geraakt. Onder de slachtoffers is één Nederlandse vrouw van 54 jaar.  /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In Sri Lanka zijn zondag acht aanslagen gepleegd bij verschillende kerken en hotels. Hierbij zijn tot nu toe zeker 290 doden gevallen en 500 mensen gewond geraakt. Onder de slachtoffers is één Nederlandse vrouw van 54 jaar. Maandag was er een nieuwe explosie in een kerk in de buurt van Colombo. Bij deze ontploffing raakte niemand gewond.

Volgens de Sri Lankaanse regering zijn moslimextremisten van de radicale National Thowheeth Jama'ath (NTJ) verantwoordelijk voor de aanslagen van zondag. De Sri Lankaanse regering denkt dat de terreurgroep is geholpen door een internationaal netwerk van terroristen. Volgens forensisch experts zijn de zes aanslagen uitgevoerd door zeven zelfmoordterroristen.

De daders lijken zich te hebben gericht op katholieken, rijken en toeristen – daarnaast lijkt het erop dat de operatie goed is voorbereid.