In het nieuws

'CD van jou, CD van mij': daling in verhuizingen

Met inzicht en spierkracht / Foto: Facebook De kleine Verhuizer

Foto van 'Iris Hermans'

26 FEB 2019

Vorig jaar werd minder verhuisd in ons land, al zien veel verhuisservices dat niet terug in hun dagelijkse praktijk, waar 2018 juist een topjaar was. Ze maken van alles mee, van ‘CD van jou, CD van mij’ in het echt tot verhuizen met de handschoenen aan, ,,mensen kunnen zo vies zijn.”

Hoe ouder, hoe zwaarder

In 2018 verhuisden 1.790.000 inwoners van Nederland, zo blijkt dinsdag uit cijfers van het CBS. Dat is vijf procent minder dan het verhuisjaar ervoor, toen nog 1.880.000 mensen verhuisden en het betekent de eerste daling sinds 2014.

De Vrolijke Verhuizers, worden ze genoemd, waarvan akte. En je kunt er ook je spullen opslaan

Van jonge gezinnen tot mensen na een scheiding en bejaarden op weg naar hun op een na laatste adres: De kleine Verhuizer uit IJmuiden verhuist sinds 1996 alles en iedereen en ze maken ook van alles mee, vertelt eigenaar Mark Wittebrood, die tot twee jaar geleden zelf ook dagelijks in het verhuisveld te vinden was.

Hoe ouder, hoe zwaarder de verhuizing vaak is, „En hoe meer stress! Want ze gaan vaak van groot naar een stuk kleiner en moeten veel wegdoen.” Dat verhuizen gepaard gaat met emoties en de verhuizer dan behalve de sterke arm ook als de troostende arm om de schouder fungeert, weten de vrolijke verhuizers, want zo worden ze genoemd, als geen ander, „je stelt de mensen op hun gemak, vertelt dat alles in goede handen is.”

De allereerste vleugel waarmee de verhuisman oog in toets stond, was wel ‘een dingetje’: hoe pak je dat in vredesnaam aan met die drie lange poten? dacht hij. Wat inzicht, veel mankracht en een karretje op wielen doen altijd wonderen. „We zetten hem op zijn kant op het karretje, haalden de poten eraf en rollen maar.” In het nieuwe huis schroefden ze de pianobenen er weer op, „en zo kwam het op zijn pootjes terecht.” Dat ‘CD van jou, CD van mij’ niet alleen een liedje is, hebben hij en zijn collega’s meermaals ondervonden. Soms tot de politie erbij aan toe. ,,Dan waren we aan het werk bij mensen die nét waren gescheiden en de grootste ruzie met elkaar hadden.”

Vlag uit

Dan zijn er ook nog van ‘die hele vieze mensen’, doet hij een verhuisboekje open. De kettingrokers die veertig jaar lang hun tabakshobby met volle overgave hebben uitgevoerd in de woonkamer, of de schoonmaakhaters onder ons. „Hun hele keuken die dan vet als bagger is... Dan staan we echt met onze handschoenen aan te verhuizen, hoor.” Wat hij ook nooit meer vergeet, is die ene verhuizing waarbij daarna bij alle buren de vlag uithing. „Zo blij waren ze dat die mensen weg gingen.”

In 2018 was een lichte daling in het aantal verhuizingen, maar dat ziet hij niet terug in hun business van het bedrijf dat sinds 1996 bestaat. „Sterker nog, 2018 was ons beste jaar tot nu toe en het is nog steeds gekkenhuis, het gaat maar door.”

Of ze weleens een fooitje krijgen? Ja, absoluut, maar het is soms wel een beetje dubbel, verklapt hij en hij weegt zijn woorden even. ,,Hoe minder bedeeld de mensen zijn, hoe groter de fooi en rijd je van de grote villa in Aerdenhout naar de nog grotere villa in Bentveld, krijg je vaak nog niet eens een glaasje water. En mocht er ooit iets kapot gaan -het blijft tenslotte mensenwerk- dan doen ze er alles aan om de schade op te lossen, „dat is echt wel anders bij die goedkopere verhuisservices, de goede daargelaten uiteraard.”

Een pracht van een vak, dat verhuisvak, vat hij het samen. En je komt nog eens ergens. „We verhuisden eens een stel en hun hond naar hun huis vlakbij Barcelona, midden op een heuvel met uitzicht op de Middellandse Zee. Fantastisch mooi, met zwembad in de tuin, alles. De reis en de verhuizing gingen heel goed en we mochten daar gewoon nog een paar dagen bij ze logeren.” Hij blikt met een glimlach terug op deze verhuisclimax. „Was ook wel even lekker na dat klere-end, hoor!”

Bomvol

Goed beslagen ten ijs / Foto: Facebook Student Verhuis Service

De twintig- tot dertigjarigen verhuizen nog altijd het meest, vertellen de CBS-cijfers. In deze levensfase gaan jongeren vaak op zichzelf wonen, samenwonen en/of kopen ze hun eerste huis. Veel studenten maken gebruik van services als Student Verhuis Service, dat dit jaar een mijlpaal viert. Tien jaar geleden begonnen ze als bijbaan naast de studie en nu is het doorgegroeid tot een succesvol bedrijf met full-timers, maar ook nog steeds studenten, vertelt Darryl. Hun service is goedkoper dan die van vele concullega’s, zoals ze het zelf noemen, dankzij onder meer veel jonge krachten en ‘flexibele diensten’. Ze doen particuliere verhuizingen, maar ook internationale bedrijfsverhuizingen en gaat er iets kapot, dan zijn ze ‘redelijk ingedekt’ met algemene voorwaarden die ze van tevoren duidelijk hebben gepresenteerd en een eigen risico van 400 euro. „We gooien niet met spullen en zijn natuurlijk heel erg voorzichtig, maar er kan altijd iets gebeuren. Als je echt honderd procent gezekerd en gedekt wil zijn, dan is het aan te raden naar een erkende verhuizer te gaan, en daar betaal je dan ook voor.”

Ook Student Verhuis Service ziet niets terug van de daling, „we zijn flink aan het groeien en moeten soms zelfs klussen weigeren, we zitten bomvol.” Studentenverhuizers-in-spe die een ‘topwerkplek’ zoeken, zijn altijd welkom. Move hard, play hard: „Na het verhuizen, drinken we een lekker biertje met zijn allen. Mét een beetje spierpijn, dat hoort er gewoon bij.”

Wie wisselden het meest van woning?

• In 2018 daalde het aantal verhuizingen. Oorzaken: in 2018 werden minder woningen verkocht dan in 2017 en minder mensen verhuisden vanuit asielzoekerscentra.

• De daling van het aantal verhuizingen komt uit op 4 procent als de verhuizingen van Syriërs niet worden meegeteld. De daling was het sterkst bij mensen van 30 tot 50 jaar.

• In 2018 daalde het aantal verhuizingen vooral onder ongetrouwde stellen zonder kinderen en getrouwde stellen met kinderen: met meer dan zeven procent.

• 24-jarigen wisselden het meeste van woning: 65.100 keer, 99- en 100-jarigen het minst: 200 keer.


RTL haalt de Villa direct van de buis om seksueel wangedrag

Still uit het programma /RTL, Blue Circle

Foto van 'Jelmer Visser'

2 UUR

Het realityprogramma De Villa stopt per direct na een klachtenregen over seksueel wangedrag. 

De zender liet donderdagmiddag aan RTL Boulevard weten dat dusdanig grensoverschrijdend gedrag onacceptabel is en nooit mag worden gepromoot. Er zijn slechts vier afleveringen van de datingshow uitgezonden.


'Hottentottententententoonstelling; Nederlands is prachtige taal'
Likeability of5

Stop met sale en selfie: praat Nederlands met me

'Hottentottententententoonstelling; Nederlands is prachtige taal' / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

2 UUR

Een verloedering van de taal is het nog net niet, maar het Nederlands is wel zeker in het geding. De grote, dreigende macht? Het Engels.

Dat Nederland aan het verengelsen is, is wel duidelijk. Woorden als sale, Black Friday, selfie of het relatief nieuwe genderrevealparty zijn niet meer weg te denken uit het ‘Nederlandse’ taallandschap. Op universiteiten worden de meeste colleges alleen in het Engels gegeven en op de werkvloer is ‘even scrummen tijdens de meeting van je start-up’ helemaal niet vreemd meer.

Maar die verengelsing van het Nederlands is helemaal niet nodig, vinden de auteurs van het boek Against English dat deze week is verschenen. Schrijver Daniël Rovers en historicus en universitair docent Niek Pas houden samen met andere schrijvers en academici een pleidooi voor de Nederlandse taal.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Winkeliers willen actie: 'Winkel mag geen paskamer worden'

Yvon en haar partner Wybe zijn er helemaal klaar mee /Tosca de Jong

Foto van 'Tosca de Jong'

VANDAAG, 17:00

Hoge kosten, een waslijst aan regels, verhoging van de btw en dan ook nog de concurrentie van (buitenlandse) webgiganten.

De Nederlandse winkelier heeft het allesbehalve makkelijk. De politiek moet in actie komen, maar de ondernemer én de consument kan zelf ook wat doen.


Likeability of3

Buschauffeur onder invloed van drugs tijdens ernstig ongeval

De verdachte was onder invloed van onder meer GHB /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 16:40

Een 26-jarige Amsterdamse buschauffeur blijkt een ernstig verkeersongeval te hebben veroorzaakt terwijl hij onder invloed was van zowel MDMA als GHB.   

Bij het ongeluk knalde een stadsbus tegen een stilstaande tram op. Ismaël W. die destijds in dienst was van vervoersbedrijf Connexxion moest donderdag voor de rechter verschijnen om zich te verantwoorden, meldt NH Nieuws.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Vrouwenquotum lijkt er te komen na ommezwaai CDA

Minister Van Engelshoven/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 16:29

Een vrouwenquotum lijkt een behoorlijke stap dichterbij te zijn gekomen na een draai van het CDA. Dit ondanks dat de VVD tegen is.

De grootste partij van Nederland is niet heel erg te spreken over een dergelijke maatregel. „Wij vinden het niet oké dat je wordt aangenomen op je afkomst, je geslacht of je geaardheid. Voor de VVD is een quotum onbespreekbaar", zegt Kamerlid El Yassini tegenover het NOS Radio 1 Journaal. Ook de regeringspartijen ChristenUnie en SGP zijn tegen.

82 zetels


 Drones nieuwe bezorgers van medisch spoedmateriaal

Drones nieuwe bezorgers van medisch spoedmateriaal

Samenwerkingspartners van Medical Drone Service tonen medische drone/ANP

Foto van 'Julia Osendarp'

VANDAAG, 15:59

Wellicht vliegt jouw vers geprikte bloed straks in een drone over de stad. Drones zijn namelijk het vervoersmiddel van de toekomst voor medische spoedtransporten. 

Donderdag werden de eerste plannen gepresenteerd voor de inzet van drones voor medische doeleinden. De ‘moderne postbodes’ dienen voor het vervoer van bloed, medicijnen en diagnostische monsters naar patiënten en zorglocaties. Initiatiefnemer van dit plan is het samenwerkingsverband Medical Drone Service. Dat bestaat uit het Erasmus MC, Sanquin Bloedvoorziening, ANWB, PostNL en technologiepartners Avy en KPN. Zij onderzoeken de mogelijkheden rondom de bezorging van medische middelen. Tahira Limon, woordvoerder van PostNL, zegt: „Wij zien dat de zorg verandert en een onderdeel daarvan is ook de zorglogistiek. Niet alles gebeurt meer in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld patiënten die thuis herstellen, bloedmonsters die thuis worden afgenomen en dat allemaal om de zelfredzaamheid te bevorderen. Wij proberen daar een belangrijke rol in te spelen.”

Spoedgevallen


Likeability of5

Politie doet voorstel voor 30 procent minder evenementen

De politie was afgelopen weekend in groten getale aanwezig tijdens de Sinterklaasintocht van Den Bosch/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 14:39

De agenten komen om in het vele werk. Dat is de kern van de boodschap die de politiebonden dinsdag uitdroegen.

Daarom eisen ze dat de minister, de politietop, burgemeester en het OM nog voor de jaarwisseling keuzes maken over hoe de politie wordt ingezet. Niet alles kan, is het credo. „Zoals het nu gaat, raken politiemensen en hun organisatie in moordend tempo volledig uitgeput. Ook burgers worden de dupe van onderbezetting bij de politie. Aangiftes blijven liggen en bij veel zaken is doorpakken niet mogelijk. Veel meldingen worden in de wacht gezet of krijgen geen navolging. Daar komt nog eens bij dat de politie geen menskracht heeft om de georganiseerde misdaad een halt toe te roepen.”

Blauwe crepeerteams


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Emilia Clarke zat huilend op wc na naaktscènes GoT

Emilia Clarke. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 14:20

Emilia Clarke, oftewel Daenerys Targaryen, had best veel moeite met de talloze naakt- en seksscènes die ze moest doen voor de HBO-serie Game of Thrones. 

In de podcast Armchair Expert vertelt de van nature brunette dat ze werd 'verrast' toen ze het script zag.

Teleurgestelde fans


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avataruser_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avatar

+1


Youri (19) heeft Tourette: ‘Het is gewoon klote’

Youri is minder onzeker geworden na het delen van zijn verhaal. / Eigen foto

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 13:40

Youri Wester is het zat om aan nieuwe mensen telkens maar uit te moeten leggen dat hij last heeft van tics. En dus maakte hij een video, die hij deelde op Facebook en Instagram. 

Nadat de 19-jarige student Journalistiek de openhartige, vijf minuten durende video deelde afgelopen maandag, heeft hij zijn telefoon wel even weggelegd. „Ik vond het spannend en twijfelde na het opnemen nog of ik het wel moest plaatsen.” Youri heeft al vanaf zijn geboorte de neuropsychiatrische aandoening Gilles de La Tourette.

Schelden en dwang


OM: supporter bracht geen Hitlergroet, maar 'wegwerpgebaar'

Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira (rechts) wordt gesteund door medespelers. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:23

De supporter van FC Den Bosch die zondag met gestrekte arm in beeld kwam, bracht niet de Hitlergroet maar maakte een wegwerpgebaar.

Dat constateert het Openbaar Ministerie na onderzoek van de beelden en een gesprek met de man. Het OM gaat hem dan ook niet vervolgen wegens racisme, meldt een woordvoerder.

Geen discriminatie?


Politie Amsterdam schrapt mogelijk rechercheteam

Afbeelding ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:25

De politie Amsterdam moet de komende weken „pijnlijke keuzes" gaan maken om de personeelsproblemen bij het korps op te lossen.

Een van de opties om de beschikbare mankracht anders in te zetten, is het opheffen van een rechercheteam dat is gespecialiseerd in de aanpak van georganiseerde misdaad, het Team Bestrijding Ondermijning. Dat zegt een woordvoerder naar aanleiding van berichtgeving van het AD.

Meer blauw op straat


Nieuwe podcast over daders: 'Zit kwaad ook ergens in mij?'

In de nieuwe podcastserie Daders hoor je mensen over hun criminele verleden en hoe ze nu in het leven staan

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 10:10

Podcastmaker Cas de Jong ging op de (oplos)koffie bij onder meer moordenaars en tbs’ers in ruste voor Daders, z'n nieuwe podcastserie die bijna instant verslavend werkt.

'M’n moeder vroeg zich bezorgd af of ik wel levend thuis zou komen... Snap je dat?’ Bám, rake binnenkomer, maar ook wel een logische tijdens een interview met een veroordeeld moordenaar. „Maar hij begreep het, net zoals dat mensen een blokje om lopen als ze hem zien.” Podcastmaker en EenVandaag-verslaggever Cas de Jong reisde de afgelopen maanden door heel het land voor Daders, zijn podcastserie die hij maakte voor AVROTROS en sprak met mensen over de gruwelijkste daden uit hun verleden die nog altijd het heden tekenen. Z’n moeder hoefde overigens niet te vrezen, hij kwam telkens heelhuids thuis, ,,m’n kop zat wel helemaal vol.”


Likeability of3

'Helft Nederlanders vindt elke dag vlees niet van deze tijd'

Buiten de deur eten de meesten altijd een gerecht met vlees of vis. / Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:04

Wordt minder vlees eten de norm? Ja, denken bijna zes op de tien Nederlanders: bijna net zo'n grote groep als mensen die zichzelf als vleeseter beschouwen. 

Bijna de helft is het eens met de stelling dat „elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is". Die uitkomsten staan in de Vegamonitor, een onderzoek in opdracht van Natuur&Milieu.

Minder dan 1 procent veganist


dislike
user_fdbf98eaee9ed9ad556b9125b206b9f526f3547a_avatar

Hotel moest wc ontstoppen na elfstedenzwemtocht Van der Weijden

Van der Weijden na de finish. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:04

De legendarische elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden leverde niet alleen een heldendaad en een bedrag van 6,5 miljoen voor kankeronderzoek op, maar ook: een verstopt toilet. 

In het NUsport Jaarboek vertelt de zwemmer dat hij tijdens de tocht niet voor een grote boodschap naar de toilet moest. Daarna moest hij „voor vier dagen naar de wc”.

Plas in pak


Chirsten Unie: Geen wiet voor toeristen
Likeability of5

ChristenUnie: Geen wiet voor toeristen

Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Foto van 'Quincy Brouwer'

VANDAAG, 07:57

Als het aan de ChristenUnie ligt, moeten klanten van coffeeshops in de toekomst een uittreksel van de Basisregistratie Personen (BRP) laten zien, voordat ze de softdrugs mogen kopen. Het is dan alleen voor mensen die in Nederland wonen mogelijk om cannabis te kopen.

Het criterium bestaat al, maar gemeenten bepalen zelf of ze dit ook hanteren. Daar wil de ChristenUnie nu verandering in brengen. De partij wil dat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid met gemeenten in gesprek gaat hierover.

„Op dit moment staat Nederland bekend als land waar je heen gaat om los te gaan en drugs te gebruiken”, zegt Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf (CU). „Dat is afschuwelijk en beschamend en ik wil er alles aan doen om dat imago als drugsland te doorbreken.”


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Misbruikt kind krijgt vaak veel te laat hulp

Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:34

De hulp aan seksueel misbruikte kinderen schiet op veel vlakken tekort. Teveel kinderen worden gemist in de jeugdhulp.

De hulp aan kinderen die seksueel misbruikt zijn is versnipperd en heeft onvoldoende prioriteit. Dat meldt Trouw op basis van een onderzoek van de Nationaal Rapporteur.

Kans op herhaling


Berend Boudewijn, de echtgenoot van Martine Bijl in de studio van De Wereld Draait Door na de bekendmaking van de NS Publieksprijs.
Likeability of5

Martine Bijl wint NS Publieksprijs

Berend Boudewijn, de echtgenoot van Martine Bijl in de studio van De Wereld Draait Door na de bekendmaking van de NS Publieksprijs. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Martine Bijl heeft met Rinkeldekink de NS Publieksprijs 2019 gewonnen. Het werk is daarmee het Boek van het Jaar 2019.

Namens de in mei overleden auteur en presentatrice nam haar man Berend Boudewijn de prijs in ontvangst in het tv-programma De Wereld Draait Door.

De bestverkochte titels


love
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Prins Andrew legt openbare functies neer.
Likeability of5

Prins Andrew legt openbare functies neer

Prins Andrew legt openbare functies neer. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Britse prins Andrew legt zijn openbare functies neer naar aanleiding van een omstreden interview over zijn relaties met de overleden Amerikaanse zakenmagnaat Jeffrey Epstein.

Hij belooft opsporingsinstanties die de affaire-Epstein onderzoeken, indien gewenst, medewerking te verlenen. Hij voelt mee met de slachtoffers van de Amerikaanse zedendelinquent en miljardair, meldden Britse media woensdag.

Slechte inschatting


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar