In het nieuws

Carnaval boven de rivieren: kan dat eigenlijk wel?

Carnaval boven de rivieren: kan dat eigenlijk wel?

C.V. Apelazerus: bestaande uit Alwin, Sander,Wiechert, Antoine, Benjamin, Remco, Donovan, Pim, Bas, Hans, Marchel, Chris, Sandra,Margret, Karlijn, Ingrid en Monique / Eigen foto

Foto van 'Anne Kersten'

28 FEB 2019

Niet alleen in Brabant en Limburg barst komend weekend het carnavalsgeweld los. Ook in het Utrechtse IJsselstein viert men het feest van zotheid, spot en uitbundigheid. Maar carnaval boven de rivieren, kan dat eigenlijk wel?

Uit recent onderzoek van Acties.nl, uitgevoerd door Panelwizard, blijkt dat de helft van de Limburgers vindt dat carnaval alleen een feest is voor hun streekgenoten. 43 procent van de Brabanders vindt dat het échte carnaval alleen in hun provincie gevierd kan worden.

Apelazerus

In IJsselstein hebben ze daar geen boodschap aan. Want hoewel de Utrechtse stad zo’n dertig kilometer van de Brabantse grens afligt, wordt er hartstikke hard gecarnavald in maart. Maar, aan die dwaze dagen in maart gaat een periode van hard werken vooraf. In die weken zou zelfs de essentie van carnaval liggen. Ver van de bewoonde wereld wordt op een bedrijventerrein namelijk keihard aan de praalwagen gebouwd. Hoe dichter je de loods nadert, hoe harder de carnavalsmuziek klinkt. Zo’n aanstekelijk nummer, dat je vaagjes kent van het feest twee jaar geleden. Eenmaal binnen is het eerste wat je ziet een gigantische carnavalswagen. Rood met wit gestreept, compleet met dak, keuken en dj-hoek. „Zelf gemaakt”, vertelt Alwin. In totaal zijn ze met een man of twintig bij carnavalsvereniging (C.V.) Apelazerus.

Carnaval boven de rivieren: kan dat eigenlijk wel?

C.V. Apelazerus: bestaande uit Alwin, Sander,Wiechert, Antoine, Benjamin, Remco, Donovan, Pim, Bas, Hans, Marchel, Chris, Sandra,Margret, Karlijn, Ingrid en Monique / Eigen foto

Die naam vindt z’n origine in het carnavalsverhaal van de stad IJsstelstein, met carnaval omgedoopt tot Apestad. Erik Jan van Zwieten, woordvoerder van de lokale carnavalsorgansatie (KOIJ), legt uit hoe dat precies zit. „Het gaat terug naar 1300, het verhaal van Apestad. In de middeleeuwen hadden we hier een kasteel met een slotheer. En die heer had een aapje en een knecht, die beide Kees heetten. Kees de knecht was erg geliefd bij de lokale bewoners. Op een dag kwam Kees de aap te overlijden en daar werd de doodsklok voor geluid”, aldus Van Zwieten. „De bewoners dachten dat Kees de knecht was overleden en waren in rouw, tot ze erachter kwamen dat het eigenlijk om de aap ging. IJsstelsteiners heten sindsdien Apenluiers met carnaval, en we wonen in Apestad.” Die legende is nog altijd in de optocht terug te zien: voorop rijdt namelijk steevast een wagen met een grote aap erop.

Wagen gesneuveld

Apelazerus sluit daar natuurlijk ook weer op aan, hoewel Alwin zegt dat ze zich niet altijd het apelazerus drinken. Hij werkt ondertussen met Ingrid aan houten borden. „Er moeten hier lichtjes inkomen en die borden komen dan op de zijkant van de wagen te hangen”, vertelt Sander, die ondertussen een aantal lampjes in het bord staat te schroeven. „Het thema van de wagen is dit jaar circus. Toevallig sluit dat ook goed aan op het thema van IJsselstein, dat is namelijk ‘Kees waar is mijn feestneus’.” Kees, die naam hebben we eerder gehoord.

Dat thema van de wagen, dat wordt dus al maanden van te voren bedacht. Hoewel er dit jaar een kink in de kabel was: het thema was er wel, maar de oude wagen was gesneuveld. Daarom is dit het eerste jaar dat ze de kar volledig zelf in elkaar hebben gezet, opgebouwd uit staal en hout. Antoine is volgens de rest het brein achter de wagen, hoewel hij zelf een andere mening is toebedeeld. „We doen het samen, iedereen heeft een taak. En ik heb toevallig het onderstel in elkaar gezet en het ontwerp gemaakt.”

Elkaar helpen

Met die kar moeten ze overigens wel weer even vooruit, want het was een behoorlijke investering. Maar met van die handige mensen moet dat goed komen. „Volgend jaar halen we gewoon het dak eraf en maken we er bijvoorbeeld twee torens van”, bedenkt Alwin ter plekke.

Naast de wagen van Apelazerus, staat er verderop ook nog een piratenschip. „Van de kinderen”, licht Antoine toe. „Volgende week staan er nog drie wagens bij, denk ik.” Want dat kan allemaal gewoon, in één loods. Rivaliteit is er niet tussen de IJsselsteinse carnavalsverenigingen. „Vorig jaar stonden hier binnen vier karren en volgens mij heeft iedereen elkaar geholpen. Gewoon de laatste dingen even afmaken, dan help je elkaar gewoon even toch”, dat vindt Sander vanzelfsprekend.

Die algehele sfeer, dat is waar ze het voor doen bij Apelazerus. En dat is volgens hen ook waar carnaval voor staat. „Ik wil niet alleen maar op de wagen komen staan als we de optochten afgaan”, vertelt Wiechert, terwijl hij met een schroevendraaier in een gat staat te pielen. „Voor mij is het pas echt carnaval als ik heb kunnen helpen met bouwen. Als we samen bezig zijn geweest.”

Saamhorigheid

Ingrid valt hem bij. „Het bouwen vind ik eigenlijk leuker dan de optocht zelf. Je doet dit met elkaar; het is veel stom lullen en biertjes drinken. Maar die gezelligheid, dáár doe ik het voor.” „Die saamhorigheid”, vertelt Alwin. „Dát is carnaval. Het samen bouwen, zeven dagen per week twee maanden lang; het zijn echt vrienden van me geworden.”

Vier jaar geleden begonnen ze samen een carnavalsvereniging, inmiddels komen ze bij elkaar op verjaardagen en zien ze elkaar bijna dagelijks, ook buiten de carnavalsperiode. „Dan kan ik wel naar Breda gaan met carnaval, maar ik vind het hier net zo leuk”, vertelt Sander. „Het is pas feest als we met z’n allen zijn.”

Gezellig

Erik Jan (KOIJ) is van mening dat het carnaval in zijn stad dan ook zeker niet onder doet voor dat in Brabant. „Ja die sfeer, die is hier gewoon geweldig.” Volgens hem is de IJsselsteinse optocht goed, is het gewoon heel gezellig en bovendien: „Iedereen is welkom. Ik denk dat dorpen in Brabant jaloers zijn op hoe we het hier vieren.”

Carnaval boven de rivieren: kan dat eigenlijk wel?

De optocht in IJsselstein vorig jaar / Peter Vos fotografie

Maar de enige die eigenlijk écht een oordeel kan vellen over het carnaval boven de rivieren, is Brabo Benjamin. „Wij kunnen ons wel meten met het Brabantse carnaval”, vertelt hij. „Het is hier in ieder geval net zo gezellig.” Hij geeft toch toe dat het Brabantse carnaval heel anders is dan het IJsselsteinse: „Daar gebruiken ze heel veel papier-maché en beweegt alles. Hele toffe wagens, maar dan loopt iedereen er bij de optocht naast omdat je er niet op kan staan. Waar is dan het plezier gebleven?” Hier in IJsselstein is het veel leuker, vindt ‘ie.

En hoe zit het dan met dat carnaval vieren boven de rivieren? „Dat kan gewoon”, vindt Benjamin. Want als je maar met je vrienden bent, maakt het niet uit waar je het viert. „Ja of kom gewoon naar IJsselstein toe!” Duidelijk.

De IJsselsteinse optocht vindt plaats op zaterdag 2 maart.

Wat vinden de Brabo’s en Limbo’s er zelf van?

„Carnaval alleen voor Limburgers? Zeker niet.” Odin Wijnhoven, woordvoerder van stadscarnavalsvereniging de Tempeleers uit Mestreech (Maastricht), is er stellig in. „Iedereen viert carnaval op zijn eigen manier. Dat merken we hier in Limburg al: hoe carnaval gevierd wordt, verschilt van stad tot stad.”

„Hoe meer er carnaval wordt gevierd, hoe meer erbij wordt stilgestaan en het doorgegeven kan worden aan volgende generaties. Carnaval is een stukje cultureel erfgoed wat goed gevierd moet worden, dus het is alleen maar goed dat er ook boven de rivieren een feestje wordt gebouwd.”

„Carnaval boven de rivieren? Waarom niet!”, vindt Rinske van Kasteren, woordvoerder van de Oeteldonksche Club (Den Bosch). Dat de noorderlingen naar Oeteldonk komen, merken ze dan weer wel. „Helemaal prima, mits ze zich aanpassen.” In Oeteldonk zijn namelijk nogal wat tradities rondom het carnaval. „Zo verkleden wij ons niet, maar dragen we een kiel met de stadskleren rood, wit en geel. Dat is voor de saamhorigheid. Dus als jij daar met je bananenpak tussen staat, wordt dat niet erg gewaardeerd.”

Over het carnavallen boven de rivieren kan ze kort zijn. „Als het echt vanuit de traditie gevierd wordt, kan ik het alleen maar aanmoedigen. Maar als het eigenlijk een zuipfestijn is, dat toevallig het label carnaval draagt? Dan denk ik persoonlijk: doe maar niet.”

Zo vier je carnaval

Of het nou carnaval in Brabant of IJsselstein is, hoe vier je het? Hier 7 tips van Apelazerus op een rij:

1. Vrienden verzamelen.

2. Stad uitkiezen.

3. Regel vervoer terug.

4. Ga verkleed!

5. Kijk de optocht.

6. Mengen!

7. Ga er vol in! Spreek gewoon mensen aan, heb het gezellig, ga in die polonaise, drink een biertje en heb een leuke tijd.


‘Max Verstappen, ga maar over zee naar Zandvoort’

‘Max Verstappen, ga maar over zee naar Zandvoort’

Eind januari reed Red Bull met toestemming al op het strand (in Scheveningen) voor een promotiefilm. | Foto: ANP / Sem van der Wal

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Formule 1-teams die door een strandreservaat naar circuit Zandvoort rijden? „Mesjogge, bizar.”

Discussies over hagedissen, rugstreeppadden en aantallen geluidsdagen zijn de revue al gepasseerd als het om de Formule 1 in Zandvoort gaat. Tot aan de rechter aan toe. Nu zijn de zeehonden en zeldzame broedvogels aan de beurt. Wat is er aan de hand?

Heen en weer pendelen


Wat is bewezen feit en virale fictie bij de coronavirus-epidemie?

Chinese hulpverleners maken zeer lange dagen, 1700 van hen raakten al besmet /AFP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

57 miljoen Chinese burgers zitten al wekenlang in quarantaine, stukje bij beetje komen knappe koppen van over de hele wereld meer te weten over de infectieziekte, de impact op de wereldeconomie is al goed merkbaar en de virale berichten volgen elkaar in rap tempo op.

Hoe zit de vork exact in de steel een kleine maand nadat de eerste berichten over een wereldwijde epidemie naar buiten kwamen?

De ontwikkeling van het aantal besmettingen vanaf januari /ANP


Burgemeesters roepen op tot landelijk messenverbod

Burgemeesters roepen op tot landelijk messenverbod

Messenverbod lijkt nog ver weg / ANP

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Ridderkerk, Amsterdam, Drachten; door het hele land hebben de afgelopen maanden steekincidenten plaatsgevonden. Een landelijk messenverbod lijkt nog ver weg. 

De burgemeesters van Nissewaard, Foort van Oosten, en Ridderkerk, Anny Attema, riepen maandag op tot een messenverbod voor minderjarigen. In een brief in het Algemeen Dagblad nemen de twee stelling in. „De wet weerspiegelt wat wij als maatschappij vinden. Als wij het niet normaal vinden dat jongeren met een mes op zak lopen, laat dat dan uit de wet blijken.”

Een stille tocht ter nagedachtenis aan de neergestoken Roan uit Drachten /ANP


Proces Weinstein nadert ontknoping

Proces Weinstein nadert ontknoping

Proces Weinstein nadert ontknoping

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Twaalf juryleden gaan vanaf dinsdag beslissen over het lot van de van verkrachting en seksueel misbruik verdachte hollywoodmagnaat Harvey Weinstein (67).

De afgelopen weken hebben zowel de openbaar aanklager en de verdediging van Weinstein alles op alles gezet om aan de jury te laten zien dat Weinstein schuldig of niet schuldig bevonden moet worden.

In Amerika werkt het rechtssysteem net even anders dan in Nederland. In het geval van Weinstein beoordeelt een twaalfkoppige jury de zaak. De rechter is het best te vergelijken met een scheidsrechter, hij beslist uiteindelijk de straf die Weinstein wellicht krijgt. De jury bestaat uit 'gewone' Amerikanen, zij zijn verplicht om te komen.


Woensdag weer boerenprotesten, mogelijk verkeershinder

Woensdag weer boerenprotesten, mogelijk verkeershinder

Eerder protesteerden boeren ook al meerdere keren / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Als je woensdag de weg op moet, houd dan rekening met verkeershinder. Mogelijk duizenden boeren trekken per tractor naar Den Haag.

Maar hoe groot de overlast zal zijn, en waar de problemen het grootst zijn, dat is vooraf moeilijk in te schatten, zeggen ANWB en Rijkswaterstaat.

Farmers Defence Force (FDF) wil met ongeveer 7500 mensen demonstreren. Het protest is op de Koekamp, naast station Den Haag Centraal. Boeren kunnen hun tractoren parkeren op drie wegen in de buurt van het Malieveld.


Smeltwater uit Groenland wordt straks geëxporteerd

Smeltwater uit Groenland wordt straks geëxporteerd

Een ijsberg in Groenland / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het klinkt als een marketingtruc, maar blijkt toch wel wat noodzakelijker dan dat. Groenland gaat namelijk smeltwater exporteren.

Groenland wordt zwaar getroffen door klimaatverandering. Het land is grotendeels bedekt door sneeuw en heeft daardoor veel last van de opwarming van de aarde. Veel sneeuw en ijs smelt, waardoor Groenland meer smeltwater heeft dan het zelf gebruikt.

Zuiver water


Carrièreswitch? NASA zoekt astronauten

Carrièreswitch? NASA zoekt astronauten

Zweef jij straks ook zo rond? / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Loop je vast in je carrière? Is het tijd voor een nieuwe uitdaging? Dan hebben we misschien wel een leuke vacature voor je gevonden. NASA is namelijk op zoek naar nieuwe astronauten.

Waar de meesten van ons niet dichterbij ruimtereizen komen dan tijdens het kijken van science fiction films, kan deze droom voor een paar mensen wel waarheid worden. Volgende maand houdt het agentschap de eerste sollicitatierondes. De gelukkigen mogen naar de maan.

Jubileum


Verminderde zelfstandigheid ProRail stap dichterbij

Verminderde zelfstandigheid ProRail stap dichterbij

Minister Stientje van Veldhoven in een trein / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De inperking van de zelfstandigheid van spoorbedrijf ProRail is weer een stap dichterbij. Verantwoordelijk minister Stientje van Veldhoven heeft daarvoor maandag een wetsvoorstel ingediend.

Vanaf 1 januari komend jaar moet het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat meer zeggenschap over de spoorbeheerder krijgen.

Belastinggeld


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Zes jaar gevangenis voor vader die baby dood schudde

Zes jaar gevangenis voor vader die baby doodschudde

Beeld ter illustratie / Pixabay

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een 23-jarige man uit Domburg moet zes jaar de gevangenis in, omdat hij zijn vier maanden oude zoontje zo hard door elkaar heeft geschud dat de baby hersenletsel opliep waaraan hij drie dagen daarna overleed. Doodslag, zo oordeelde de rechtbank in Middelburg maandag.

In de avond van 20 mei 2016 was de verdachte alleen thuis. Er was niets aan de hand toen zijn moeder en vriendin weggingen, maar het kindje is er opeens slecht aan toe toen zij 's nachts weer thuiskwamen. Het jongetje was suf, schijnbaar bewusteloos, had stijve armpjes en beentjes en huilde ongewoon schel.

Niet direct hulp


Een zus hebben maakt je blijer en optimistischer

Een zus hebben maakt je blijer en optimistischer

Een zus hebben maakt je (meestal) gelukkig / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Waarschijnlijk dacht je er als kind heel anders over, maar het hebben van een zus maakt je echt blijer en optimistischer. 

Twee Noord-Ierse universiteiten deden onderzoek naar het zusterschap en kwamen tot deze conclusie. De mensen met een zus waren over het algemeen gelukkiger dan de mensen zonder, weet The Mirror.

Gevoelens


Peking bouwt razendsnel mondkapjesfabriek

Peking bouwt razendsnel mondkapjesfabriek

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De autoriteiten in de Chinese hoofdstad Peking willen in minder dan een week tijd een fabriek laten neerzetten waar mondmaskers worden geproduceerd. De vraag naar dergelijke beschermende hulpmiddelen is omhoog geschoten door de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

De fabriek moet in zes dagen worden gebouwd en dagelijks 250.000 mondmaskers gaan afleveren, bericht staatspersbureau Xinhua. De werkzaamheden begonnen op maandag en moeten zaterdag worden afgerond. Het is de bedoeling dat een bestaand industrieel pand wordt omgebouwd.

Vraag tien keer hoger


Werkgevers lokken niet-afgestudeerde mbo'ers met goed salaris

Werkgevers lokken niet-afgestudeerde mbo'ers met goed salaris

Werkgevers lokken niet-afgestudeerde mbo'ers met goed salaris / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Als je een mbo-opleiding doet, hoef je je over een baan waarschijnlijk geen zorgen te maken. Bedrijven zijn namelijk druk bezig om mbo'ers te vinden.

In 2014 werd in 36 procent van de vacatures een mbo’er gezocht, nu ligt dat percentage al op 52 procent. Inmiddels proberen werkgevers de mbo’ers al voor hun slagen weg te lokken, schrijft het AD.

Onmisbare groep


'Geen grote gevolgen MH17-zaak reorganisatie OM Oekraïne'

'Geen grote gevolgen MH17-zaak reorganisatie OM Oekraïne'

Het OM verwacht geen grote gevolgen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het Openbaar Ministerie (OM) verwacht niet dat de reorganisatie bij justitie in Oekraïne grote invloed zal hebben op het MH17-proces in Nederland dat in maart begint. NRC meldt dat alle Oekraïense MH17-aanklagers uit hun functie zijn ontheven.

Ook zijn de twee officieren vervangen die namens Oekraïne zitting hadden in het Joint Investigation Team (JIT), het internationale samenwerkingsverband dat de ramp onderzoekt.

Geen officier meer


Duur IT-project Defensie lijkt te mislukken

Duur IT-project Defensie lijkt te mislukken

Duur IT-project Defensie lijkt te mislukken / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een nieuw IT-project van Defensie lijkt een stuk duurder uit te pakken dan gepland. De ontwikkeling van het cruciale informatiesysteem is op een dood spoor beland.

Technologiebedrijf IBM heeft gedreigd honderden miljoenen euro’s aan gemaakte kosten op het ministerie te verhalen, vanwege de problemen en vertraging bij de aanbesteding van dit project. De krijgsmacht moet zo nog langer wachten op deze noodzakelijke vernieuwing, het ‘wapen van de toekomst’.

Getouwtrek


Tekort huizen en hulp zorgt voor toename daklozen

Tekort huizen en hulp zorgt voor toename daklozen

Steeds minder daklozen kunnen goed worden geholpen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Door een toenemend gebrek aan woningen en geld voor begeleiding zijn de grote gemeenten niet meer in staat de dakloosheid effectief te bestrijden.

In onder meer Amsterdam, Utrecht en Nijmegen barst de nachtopvang uit haar voegen. „De hele keten is vastgelopen", waarschuwt een Utrechtse wethouder in de Volkskrant.

Geen geld voor begeleiding


Minder treinen rond Woerden door spoorherstel

Minder treinen rond Woerden door spoorherstel

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Tussen Utrecht en Den Haag en Rotterdam rijden ook maandag minder treinen. Bij Woerden ging zondag de bovenleiding kapot en het herstel vergt meer tijd, laat spoorbeheerder ProRail weten.

„Spoorwerkers hebben zondagavond en -nacht met man en macht gewerkt om de bovenleiding op tijd te herstellen voor de maandagochtendspits. Dat is helaas niet gelukt", meldt de spoorbeheerder. „Maandagavond gaan ProRail en een aannemer ermee verder."

Flink ontregeld


Rode Kruis opent gironummer bestrijding corona

Rode Kruis opent gironummer bestrijding corona

Rode Kruis in actie op een vliegveld / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het Rode Kruis opent gironummer 7244 waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De hulporganisatie geeft wereldwijd voorlichting, psychosociale hulp en verleent assistentie in landen die al getroffen zijn.

Voor de extra hulp is volgens de hulporganisatie 30 miljoen euro nodig. „De hulp is bedoeld voor landen die al getroffen zijn door het virus maar zeker ook voor andere, kwetsbare landen in Afrika en het Midden-Oosten", aldus een woordvoerster. Gezien er over de gehele wereld wordt gereisd, is er ook een kans dat het virus opduikt in landen die al te maken hebben met meerdere crises. Vaak is de gezondheidszorg daar al overbelast.

Hygiëne


Transgender wil excuses voor verplichte sterilisatie

Transgender wil excuses voor verplichte sterilisatie

Beeld ter illustratie / Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De als man geboren Willemijn van Kempen wil erkenning van de overheid voor het leed wat haar is aangedaan omdat ze zich verplicht moest laten steriliseren om vrouw te mogen worden. Dat stond tot 2014 in de wet.

„Mensen moeten weten dat dit is gebeurd en het had niet mogen gebeuren’, zegt de Limburgse in de Volkskrant. Daarom eist ze erkenning. Met steun van vijftien medeaanklagers, vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann en Transgender Netwerk Nederland wil ze de overheid bewegen publiekelijk excuses te maken.

Zelfbeschikking