In het nieuws

Carnaval boven de rivieren: kan dat eigenlijk wel?

Carnaval boven de rivieren: kan dat eigenlijk wel?

C.V. Apelazerus: bestaande uit Alwin, Sander,Wiechert, Antoine, Benjamin, Remco, Donovan, Pim, Bas, Hans, Marchel, Chris, Sandra,Margret, Karlijn, Ingrid en Monique / Eigen foto

Foto van 'Anne Kersten'

28 FEB 2019

Niet alleen in Brabant en Limburg barst komend weekend het carnavalsgeweld los. Ook in het Utrechtse IJsselstein viert men het feest van zotheid, spot en uitbundigheid. Maar carnaval boven de rivieren, kan dat eigenlijk wel?

Uit recent onderzoek van Acties.nl, uitgevoerd door Panelwizard, blijkt dat de helft van de Limburgers vindt dat carnaval alleen een feest is voor hun streekgenoten. 43 procent van de Brabanders vindt dat het échte carnaval alleen in hun provincie gevierd kan worden.

Apelazerus

In IJsselstein hebben ze daar geen boodschap aan. Want hoewel de Utrechtse stad zo’n dertig kilometer van de Brabantse grens afligt, wordt er hartstikke hard gecarnavald in maart. Maar, aan die dwaze dagen in maart gaat een periode van hard werken vooraf. In die weken zou zelfs de essentie van carnaval liggen. Ver van de bewoonde wereld wordt op een bedrijventerrein namelijk keihard aan de praalwagen gebouwd. Hoe dichter je de loods nadert, hoe harder de carnavalsmuziek klinkt. Zo’n aanstekelijk nummer, dat je vaagjes kent van het feest twee jaar geleden. Eenmaal binnen is het eerste wat je ziet een gigantische carnavalswagen. Rood met wit gestreept, compleet met dak, keuken en dj-hoek. „Zelf gemaakt”, vertelt Alwin. In totaal zijn ze met een man of twintig bij carnavalsvereniging (C.V.) Apelazerus.

Carnaval boven de rivieren: kan dat eigenlijk wel?

C.V. Apelazerus: bestaande uit Alwin, Sander,Wiechert, Antoine, Benjamin, Remco, Donovan, Pim, Bas, Hans, Marchel, Chris, Sandra,Margret, Karlijn, Ingrid en Monique / Eigen foto

Die naam vindt z’n origine in het carnavalsverhaal van de stad IJsstelstein, met carnaval omgedoopt tot Apestad. Erik Jan van Zwieten, woordvoerder van de lokale carnavalsorgansatie (KOIJ), legt uit hoe dat precies zit. „Het gaat terug naar 1300, het verhaal van Apestad. In de middeleeuwen hadden we hier een kasteel met een slotheer. En die heer had een aapje en een knecht, die beide Kees heetten. Kees de knecht was erg geliefd bij de lokale bewoners. Op een dag kwam Kees de aap te overlijden en daar werd de doodsklok voor geluid”, aldus Van Zwieten. „De bewoners dachten dat Kees de knecht was overleden en waren in rouw, tot ze erachter kwamen dat het eigenlijk om de aap ging. IJsstelsteiners heten sindsdien Apenluiers met carnaval, en we wonen in Apestad.” Die legende is nog altijd in de optocht terug te zien: voorop rijdt namelijk steevast een wagen met een grote aap erop.

Wagen gesneuveld

Apelazerus sluit daar natuurlijk ook weer op aan, hoewel Alwin zegt dat ze zich niet altijd het apelazerus drinken. Hij werkt ondertussen met Ingrid aan houten borden. „Er moeten hier lichtjes inkomen en die borden komen dan op de zijkant van de wagen te hangen”, vertelt Sander, die ondertussen een aantal lampjes in het bord staat te schroeven. „Het thema van de wagen is dit jaar circus. Toevallig sluit dat ook goed aan op het thema van IJsselstein, dat is namelijk ‘Kees waar is mijn feestneus’.” Kees, die naam hebben we eerder gehoord.

Dat thema van de wagen, dat wordt dus al maanden van te voren bedacht. Hoewel er dit jaar een kink in de kabel was: het thema was er wel, maar de oude wagen was gesneuveld. Daarom is dit het eerste jaar dat ze de kar volledig zelf in elkaar hebben gezet, opgebouwd uit staal en hout. Antoine is volgens de rest het brein achter de wagen, hoewel hij zelf een andere mening is toebedeeld. „We doen het samen, iedereen heeft een taak. En ik heb toevallig het onderstel in elkaar gezet en het ontwerp gemaakt.”

Elkaar helpen

Met die kar moeten ze overigens wel weer even vooruit, want het was een behoorlijke investering. Maar met van die handige mensen moet dat goed komen. „Volgend jaar halen we gewoon het dak eraf en maken we er bijvoorbeeld twee torens van”, bedenkt Alwin ter plekke.

Naast de wagen van Apelazerus, staat er verderop ook nog een piratenschip. „Van de kinderen”, licht Antoine toe. „Volgende week staan er nog drie wagens bij, denk ik.” Want dat kan allemaal gewoon, in één loods. Rivaliteit is er niet tussen de IJsselsteinse carnavalsverenigingen. „Vorig jaar stonden hier binnen vier karren en volgens mij heeft iedereen elkaar geholpen. Gewoon de laatste dingen even afmaken, dan help je elkaar gewoon even toch”, dat vindt Sander vanzelfsprekend.

Die algehele sfeer, dat is waar ze het voor doen bij Apelazerus. En dat is volgens hen ook waar carnaval voor staat. „Ik wil niet alleen maar op de wagen komen staan als we de optochten afgaan”, vertelt Wiechert, terwijl hij met een schroevendraaier in een gat staat te pielen. „Voor mij is het pas echt carnaval als ik heb kunnen helpen met bouwen. Als we samen bezig zijn geweest.”

Saamhorigheid

Ingrid valt hem bij. „Het bouwen vind ik eigenlijk leuker dan de optocht zelf. Je doet dit met elkaar; het is veel stom lullen en biertjes drinken. Maar die gezelligheid, dáár doe ik het voor.” „Die saamhorigheid”, vertelt Alwin. „Dát is carnaval. Het samen bouwen, zeven dagen per week twee maanden lang; het zijn echt vrienden van me geworden.”

Vier jaar geleden begonnen ze samen een carnavalsvereniging, inmiddels komen ze bij elkaar op verjaardagen en zien ze elkaar bijna dagelijks, ook buiten de carnavalsperiode. „Dan kan ik wel naar Breda gaan met carnaval, maar ik vind het hier net zo leuk”, vertelt Sander. „Het is pas feest als we met z’n allen zijn.”

Gezellig

Erik Jan (KOIJ) is van mening dat het carnaval in zijn stad dan ook zeker niet onder doet voor dat in Brabant. „Ja die sfeer, die is hier gewoon geweldig.” Volgens hem is de IJsselsteinse optocht goed, is het gewoon heel gezellig en bovendien: „Iedereen is welkom. Ik denk dat dorpen in Brabant jaloers zijn op hoe we het hier vieren.”

Carnaval boven de rivieren: kan dat eigenlijk wel?

De optocht in IJsselstein vorig jaar / Peter Vos fotografie

Maar de enige die eigenlijk écht een oordeel kan vellen over het carnaval boven de rivieren, is Brabo Benjamin. „Wij kunnen ons wel meten met het Brabantse carnaval”, vertelt hij. „Het is hier in ieder geval net zo gezellig.” Hij geeft toch toe dat het Brabantse carnaval heel anders is dan het IJsselsteinse: „Daar gebruiken ze heel veel papier-maché en beweegt alles. Hele toffe wagens, maar dan loopt iedereen er bij de optocht naast omdat je er niet op kan staan. Waar is dan het plezier gebleven?” Hier in IJsselstein is het veel leuker, vindt ‘ie.

En hoe zit het dan met dat carnaval vieren boven de rivieren? „Dat kan gewoon”, vindt Benjamin. Want als je maar met je vrienden bent, maakt het niet uit waar je het viert. „Ja of kom gewoon naar IJsselstein toe!” Duidelijk.

De IJsselsteinse optocht vindt plaats op zaterdag 2 maart.

Wat vinden de Brabo’s en Limbo’s er zelf van?

„Carnaval alleen voor Limburgers? Zeker niet.” Odin Wijnhoven, woordvoerder van stadscarnavalsvereniging de Tempeleers uit Mestreech (Maastricht), is er stellig in. „Iedereen viert carnaval op zijn eigen manier. Dat merken we hier in Limburg al: hoe carnaval gevierd wordt, verschilt van stad tot stad.”

„Hoe meer er carnaval wordt gevierd, hoe meer erbij wordt stilgestaan en het doorgegeven kan worden aan volgende generaties. Carnaval is een stukje cultureel erfgoed wat goed gevierd moet worden, dus het is alleen maar goed dat er ook boven de rivieren een feestje wordt gebouwd.”

„Carnaval boven de rivieren? Waarom niet!”, vindt Rinske van Kasteren, woordvoerder van de Oeteldonksche Club (Den Bosch). Dat de noorderlingen naar Oeteldonk komen, merken ze dan weer wel. „Helemaal prima, mits ze zich aanpassen.” In Oeteldonk zijn namelijk nogal wat tradities rondom het carnaval. „Zo verkleden wij ons niet, maar dragen we een kiel met de stadskleren rood, wit en geel. Dat is voor de saamhorigheid. Dus als jij daar met je bananenpak tussen staat, wordt dat niet erg gewaardeerd.”

Over het carnavallen boven de rivieren kan ze kort zijn. „Als het echt vanuit de traditie gevierd wordt, kan ik het alleen maar aanmoedigen. Maar als het eigenlijk een zuipfestijn is, dat toevallig het label carnaval draagt? Dan denk ik persoonlijk: doe maar niet.”

Zo vier je carnaval

Of het nou carnaval in Brabant of IJsselstein is, hoe vier je het? Hier 7 tips van Apelazerus op een rij:

1. Vrienden verzamelen.

2. Stad uitkiezen.

3. Regel vervoer terug.

4. Ga verkleed!

5. Kijk de optocht.

6. Mengen!

7. Ga er vol in! Spreek gewoon mensen aan, heb het gezellig, ga in die polonaise, drink een biertje en heb een leuke tijd.


Ruim honderd 'gele hesjes' opgepakt in Parijs

Ruim honderd 'gele hesjes' opgepakt in Parijs

Foto: AFP

Foto van 'Metro en ANP'

11 MIN

In Parijs zijn tijdens de wekelijkse protesten door gele hesjes 126 demonstranten opgepakt door de politie. Dat melden Franse media. Het is de 23e week op rij dat de gele hesjes demonstreren. Ze doen dat op meerdere plaatsen in Frankrijk.

Verspreid over heel Frankrijk zijn zaterdag 60.000 agenten opgeroepen om de orde te bewaken. In Parijs zijn 5000 agenten op straat om de vier aangekondigde demonstraties in de gaten te houden.

Tegen beleid Macron


Meer festivalplezier met minder plastic

Strijd tegen plastic op de festivals deze zomer

Foto van 'Erik Jonk'

17 APR 2019

Met DGTL in Amsterdam-Noord en Paaspop in Schijndel wordt het festivalseizoen vanaf vrijdag officieel afgetrapt. Vele duizenden mensen staan te trappelen van ongeduld (wij ook!).

Met Lipton Ice Tea richten we de blik dit paasweekend op house- en technofestival DGTL. Dat festival is bijna uitverkocht, maar Metro en Lipton geven voor vier gelukkigen nog kaarten voor zaterdag weg. Ga daarvoor naar de prijsvraaglink onderaan dit artikel en beleef het eerste festival samen met je beste vrienden.

Vriendschapsgevoel


'Keukenhof is vol, komt niet meer'

'Keukenhof is vol, komt niet meer'

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De Keukenhof is vol, zo heeft het bloemenpark in Lisse zaterdagmiddag laten weten. Op het parkeerterrein kan er geen auto meer bij en de aanvoerwegen zijn dichtgeslibt.

De Keukenhof is een van de grootste toeristische trekpleisters in Nederland. Vorig jaar kwamen er zo'n 1,4 miljoen mensen naar het bloemenpark. Het grootste deel van die bezoekers, een vijfde, was Nederlands. Daarna volgden Duitsland, de Verenigde Staten, Frankrijk, China en Groot-Brittannië. Er gaat ook een directe trein vanaf Leiden Centraal en Schiphol Plaza naar de Keukenhof, de zogenoemde Keukenhof Express.

Als mensen ondanks de waarschuwing toch besluiten een bezoekje aan de Keukenhof te brengen, komen ze van een koude kermis thuis: al het verkeer dat nu nog via de N207 en de N208 naar het bloemenpark komt, wordt weggeleid.


Ga met je 3 beste vrienden naar DGTL!

Foto van 'Metro'

17 APR 2019

Zin in een bruisend paasweekend? Ga komende zaterdag met je vrienden naar DGTL, met de beste house- en techno-DJ’s en live-acts zoals Disclosure en Maceo Plex. Tijdens dit meest duurzame georganiseerde festival ter wereld introduceert Lipton Ice Tea haar nieuwe festivalflesje gemaakt van 100% gerecycled plastic. Daar wil je natuurlijk bij zijn! Metro en Lipton geven 4 zaterdag-tickets voor DGTL en een Lipton Ice Tea festivalpakket weg. Vul hieronder jouw gegevens in en maak kans.

Vrijdagmiddag is de winnares op de hoogte gesteld. De prijsvraag is gesloten. Heb je niet gewonnen? Helaas! Dank allemaal voor het meedoen.


Ga los op Awakenings, Melt en Knaldrang met CJP

Foto: Photo Company

In samenwerking met

In samenwerking met

17 APR 2019

Yaaay, het festivalseizoen is geopend! Na een winter vol heimwee naar magische buitenfeestjes, kun je los. Want met deze temperaturen willen we niets liever dan dansen met de zon op je bol, op de meest bijzondere locaties en met de dikste line-ups. Waar bouw jij deze zomer een feestje? CJP helpt je op weg met de lekkerste (festival)deals. Deze week met Awakenings Easter Sunday, het Duitse Melt Festival en Knaldrang voor oranje party garantie. Scoor je tickets snel, want de acties gelden maar tot 24 april. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Win: 50x2 tickets Awakenings

Ga na je Easter Sunday brunch door naar de Amsterdamse Gashouder voor een nacht vol beukende techno beats, met o.a. Reinier Zonneveld en Sam Paganini. Let op: maak kans op tickets tot vrijdag 12.00 uur. Daarna maakt CJP de winnaars bekend. https://www.cjp.nl/win/2019/04/awakenings-easter-sunday/81318/


Foetus na abortus ingeschreven in bevolkingsregister

Foetus na abortus ingeschreven in bevolkingsregister

Ter illustratie. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Voor zover bekend is er voor het eerst een foetus na abortus alsnog ingeschreven in de Basisregistratie Personen. Een vrouw aborteerde haar kind, maar kreeg daar later spijt van. Met behulp van een advocaat heeft ze het voor elkaar gekregen dat het kind nu alsnog in het bevolkingsregister staat.

Dat meldt het EO-programma Nieuwlicht. Ouders kunnen sinds februari hun doodgeboren kind alsnog laten inschrijven. Dat kan met terugwerkende kracht, dus ook bij doodgeboren kinderen van voor februari. De duur van de zwangerschap is volgens de wet niet relevant.

Sprake van een mens


Win 4 kaarten voor Carré Cirque

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Deze zomer staat Carré tien dagen lang in het teken van Carré Cirque. Dit fenomenale theaterspektakel bevat de meest indrukwekkende internationale nouveau cirque voorstellingen. Wil jij dit meemaken? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 4 kaarten voor de show van 2 juli.


VVD: 'Vrijheid van onderwijs niet voor salafisten'

VVD: 'Vrijheid van onderwijs niet voor salafisten'

Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van de VVD. / ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Volgens Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van de VVD, moet de vrijheid van onderwijs zoals hij nu geldt in Nederland worden beperkt. Dijkhoff schrijft in een discussiestuk over de koers van zijn partij dat hij vindt dat er geen salafistische scholen mogen worden opgericht met een beroep op de vrijheid van onderwijs.

Daarmee gaat de VVD-voorman lijnrecht in tegen het beleid van coalitiepartners CDA en ChristenUnie, die vóór de vrijheid van onderwijs zijn. De vrijheid van onderwijs is sinds 1917 opgenomen in de grondwet als artikel 23 en zorgt ervoor dat niet alleen openbare scholen, maar ook scholen met een religieuze grondslag gefinancierd worden door de overheid.

Toch vindt Dijkhoff dat we het taboe moeten doorbreken en artikel 23 van de grondwet ter discussie moeten stellen: „ Als de vrijheid van onderwijs als ongewenst neveneffect heeft dat er scholen worden opgericht die dienstbaar zijn aan segregatie en het in stand houden van parallelle samenlevingen, moeten we dat stoppen", schrijft hij.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Melvin met z'n vrienden naar SLAM! Koningsdag 2019!

Melvin met z'n vrienden naar SLAM! Koningsdag 2019!

Foto van 'Metro'

8 APR 2019

Melvin uit Hoogvliet gaat met zijn crew van 19 vrienden en vriendinnen naar SLAM! Koningsdag 2019. Metro en Arriva hadden deze week een unieke prijs in de aanbieding: samen met 19 vrienden als VIP naar het festival op 27 april inclusief een busreis heen en terug! Melvin stuurde onderstaande foto met zangeres Famke-Louise in, één van de artiesten voor 30.000 festivalgangers in Alkmaar. Hij was een van de drie kanshebbers die meer dan duizend stemmen trokken en is uitgekozen als de Koningsdag-winnaar. Binnenkort zie je de vrienden uit Hoogvliet terug in een aftermovie.

Melvin met z'n vrienden naar SLAM! Koningsdag 2019!

Melvin en Famke-Louise.

Mede mogelijk gemaakt door:


Het gaat beter met van balkon gegooide jongen (5)

Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:23

Natuurlijk is hij nog lang niet de oude, maar gelukkig gaat het iets beter met Landen Hoffman, het vijfjarige jongetje dat meer dan een week geleden van een balkon in een winkelcentrum in Minnesota werd gegooid.

De man die hem van het balkon van de derde verdieping gooide, was niet bekend bij Landen. Het jongetje viel 13 meter naar beneden, hij brak zijn armen en benen en liep ernstig hoofdletsel op.

Op intensive care blijven


Jonge verdachten aangehouden na dood journaliste

Politiemannen op de plek waar de journaliste werd doodgeschoten. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:49

De Noord-Ierse politie heeft twee mannen aangehouden in verband met de dood van de 29-jarige journaliste Lyra McKee. Het gaat om twee jonge mannen van 18 en 19 jaar, maakte de politie zaterdagmorgen bekend via Twitter.

De journaliste kwam donderdag om het leven bij opstoten in de Noord-Ierse stad Londonderry. De politie beschouwt de fatale schietpartij als een terroristisch incident.

Gemaskerde schutter


Zonnig tot wel 26 graden, Koningsdag 'normaal'

Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:34

Trek je korte broek maar uit de kast, want al vroeg zaterdagochtend is het warm en zonnig. Zo rond het middaguur ligt de temperatuur al rond de twintig graden.

Het wordt maximaal zo’n 23 tot 26 graden. Aan zee wordt het door de wind een stukje koeler, maar ook daar hoef je niet te bibberen.

Afkoelen


Buurpreventie: Mensen voelen zich verantwoordelijk

Buurpreventie: Mensen voelen zich verantwoordelijk

Steeds vaker worden burgers ingezet bij veiligheidskwesties doormiddel van buurtpreventieteams en app-groepen. Foto: ANP

Foto van 'Femke van Rooijen'

VANDAAG, 08:59

Van Burgernet tot buurtpreventieteams. Steeds vaker worden burgers ingezet bij veiligheidskwesties doormiddel van buurtpreventieteams en app-groepen. Gemeenten zien het als een positief burgerinitiatief, maar uit recent onderzoek blijkt ook de keerzijde van buurtpreventie: burgers die zelf ingrijpen en doorgeschoten sociale controle.

Uit een onderzoek van socioloog Vasco Lub in opdracht van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid blijkt dat er in Nederland zo’n 3500 buurtpreventie-apps actief zijn. Vaak stimuleren gemeenten deze app-groepen en surveillanceteams en profiteert de politie van alle extra ogen en oren, maar uit het onderzoek blijkt ook voor het eerst dat er een keerzijde zit aan al deze controlerende netwerken.

Gemeenten hebben vaak geen zicht op wat er in buurtpreventie-apps precies speelt en ondervinden hier de negatieve gevolgen van. Zo blijkt uit het onderzoek dat vrijwilligers soms voor eigen rechter spelen of geweld gebruiken. Ook zijn er signalen van racistische app-groepen en wordt de politie volgens het onderzoek erg vaak gealarmeerd naar aanleiding van zaken die besproken worden in buurt-apps.


Baudet te rechts en te ijdel, volgens tweede man FVD

Baudet en Henk Otten. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:41

Met zijn ‘uil van Minerva’ en ‘boreale wereld’ liet Thierry Baudet een hoop wenkbrauwen fronsen tijdens zijn overwinningsspeech na de Provinciale Statenverkiezingen. Ook die van Henk Otten, de tweede man van Forum voor Democratie (FVD).

Otten heeft flinke kritiek op Baudet. Hij zou de aandacht voor zichzelf opeisen en de partij teveel naar rechts optrekken, zegt hij in een interview met NRC Handelsblad. „Je moet een politieke partij niet gebruiken als vehikel voor academische debatten die je zelf leuk vindt.”

Meer nuchterheid


Youtuber Enzo Knol krijgt eigen munt

Enzo Knol signeert de eerste exemplaren van zijn eigen munt. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

YouTuber Enzo Knol krijgt een eigen munt van de Koninklijke Nederlandse Munt. Hij is daarmee de eerste vlogger die wordt geëerd met een eigen uitgifte. Vrijdag signeerde de vlogger de eerste 200 exemplaren van de Knolmunt bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht.

Enzo Knol: „Het is zo’n enorme eer dat ik geëerd wordt met een eigen munt. De Knolmunt is super mooi geworden, heel bijzonder en iets om nooit meer te vergeten!"

Nederlandse vlogger met meer dan twee miljoen abonnees


Er is een kampioenschap papieren vliegtuigjes gooien

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Heb je vaak het idee dat je nooit een kampioenschap zult gaan winnen? Omdat er geen wedstrijden zijn waarin jouw talent centraal staat? Dan is het wellicht tijd om een oude skill af te stoffen: papieren vliegtuigjes vouwen. Het wereldkampioenschap komt namelijk naar België.

Vliegtuigen vouwen

Helemaal ideaal als je een droom in de luchtvaart op hebt moeten geven, zo kun je toch nog even het gevoel van een overwinning met een vliegtuig ervaren. Je moet 'm echter wel goed vouwen, de winnaars gooien hun papieren creatie namelijk zo ver, lang of acrobatisch mogelijk door het luchtruim van de wedstrijdplaats. Iedereen ouder dan 18 jaar kan zich opgeven voor het wereldkampioenschap.


Computerstoring mogelijk oorzaak brand Notre-Dame

Brandweermannen inspecteren de kerktorens na de brand. / AFP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De brand die maandag woedde in de Notre-Dame in Parijs zou mogelijk veroorzaakt zijn door een computerstoring. Dat laat rector Chauvet van de kathedraal weten na een gesprek met ondernemers uit de omgeving van de Notre-Dame.

Ook de liften kunnen oorzaak zijn

Om wat voor storing het precies gaat, kon Chauvet niet zeggen. Het kan nog wel twee tot drie maanden duren voordat daar meer duidelijkheid over is. Wel is het volgens onderzoekers van de politie de meest waarschijnlijke oorzaak van de brand.


Rijkswaterstaat komt met droogtemonitor

Droogte in Nederland. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen komen in de loop van volgende week met een droogtemonitor. Dat is nodig omdat het al een tijdje niet heeft geregend en er voorlopig ook geen regen wordt verwacht. In de monitor zal een landelijk beeld worden geschetst van de watertekorten, zegt een woordvoerster van de Unie.

Op verschillende plaatsen is het alweer erg droog, vooral op de hoge zandgronden in Drenthe, Overijssel en Noord-Brabant. Een aantal waterschappen in Brabant heeft vorige week een beregeningsverbod ingesteld.

Droogste zomer ooit