In het nieuws

Carnaval boven de rivieren: kan dat eigenlijk wel?

Carnaval boven de rivieren: kan dat eigenlijk wel?

C.V. Apelazerus: bestaande uit Alwin, Sander,Wiechert, Antoine, Benjamin, Remco, Donovan, Pim, Bas, Hans, Marchel, Chris, Sandra,Margret, Karlijn, Ingrid en Monique / Eigen foto

Foto van 'Anne Kersten'

28 FEB 2019

Niet alleen in Brabant en Limburg barst komend weekend het carnavalsgeweld los. Ook in het Utrechtse IJsselstein viert men het feest van zotheid, spot en uitbundigheid. Maar carnaval boven de rivieren, kan dat eigenlijk wel?

Uit recent onderzoek van Acties.nl, uitgevoerd door Panelwizard, blijkt dat de helft van de Limburgers vindt dat carnaval alleen een feest is voor hun streekgenoten. 43 procent van de Brabanders vindt dat het échte carnaval alleen in hun provincie gevierd kan worden.

Apelazerus

In IJsselstein hebben ze daar geen boodschap aan. Want hoewel de Utrechtse stad zo’n dertig kilometer van de Brabantse grens afligt, wordt er hartstikke hard gecarnavald in maart. Maar, aan die dwaze dagen in maart gaat een periode van hard werken vooraf. In die weken zou zelfs de essentie van carnaval liggen. Ver van de bewoonde wereld wordt op een bedrijventerrein namelijk keihard aan de praalwagen gebouwd. Hoe dichter je de loods nadert, hoe harder de carnavalsmuziek klinkt. Zo’n aanstekelijk nummer, dat je vaagjes kent van het feest twee jaar geleden. Eenmaal binnen is het eerste wat je ziet een gigantische carnavalswagen. Rood met wit gestreept, compleet met dak, keuken en dj-hoek. „Zelf gemaakt”, vertelt Alwin. In totaal zijn ze met een man of twintig bij carnavalsvereniging (C.V.) Apelazerus.

Carnaval boven de rivieren: kan dat eigenlijk wel?

C.V. Apelazerus: bestaande uit Alwin, Sander,Wiechert, Antoine, Benjamin, Remco, Donovan, Pim, Bas, Hans, Marchel, Chris, Sandra,Margret, Karlijn, Ingrid en Monique / Eigen foto

Die naam vindt z’n origine in het carnavalsverhaal van de stad IJsstelstein, met carnaval omgedoopt tot Apestad. Erik Jan van Zwieten, woordvoerder van de lokale carnavalsorgansatie (KOIJ), legt uit hoe dat precies zit. „Het gaat terug naar 1300, het verhaal van Apestad. In de middeleeuwen hadden we hier een kasteel met een slotheer. En die heer had een aapje en een knecht, die beide Kees heetten. Kees de knecht was erg geliefd bij de lokale bewoners. Op een dag kwam Kees de aap te overlijden en daar werd de doodsklok voor geluid”, aldus Van Zwieten. „De bewoners dachten dat Kees de knecht was overleden en waren in rouw, tot ze erachter kwamen dat het eigenlijk om de aap ging. IJsstelsteiners heten sindsdien Apenluiers met carnaval, en we wonen in Apestad.” Die legende is nog altijd in de optocht terug te zien: voorop rijdt namelijk steevast een wagen met een grote aap erop.

Wagen gesneuveld

Apelazerus sluit daar natuurlijk ook weer op aan, hoewel Alwin zegt dat ze zich niet altijd het apelazerus drinken. Hij werkt ondertussen met Ingrid aan houten borden. „Er moeten hier lichtjes inkomen en die borden komen dan op de zijkant van de wagen te hangen”, vertelt Sander, die ondertussen een aantal lampjes in het bord staat te schroeven. „Het thema van de wagen is dit jaar circus. Toevallig sluit dat ook goed aan op het thema van IJsselstein, dat is namelijk ‘Kees waar is mijn feestneus’.” Kees, die naam hebben we eerder gehoord.

Dat thema van de wagen, dat wordt dus al maanden van te voren bedacht. Hoewel er dit jaar een kink in de kabel was: het thema was er wel, maar de oude wagen was gesneuveld. Daarom is dit het eerste jaar dat ze de kar volledig zelf in elkaar hebben gezet, opgebouwd uit staal en hout. Antoine is volgens de rest het brein achter de wagen, hoewel hij zelf een andere mening is toebedeeld. „We doen het samen, iedereen heeft een taak. En ik heb toevallig het onderstel in elkaar gezet en het ontwerp gemaakt.”

Elkaar helpen

Met die kar moeten ze overigens wel weer even vooruit, want het was een behoorlijke investering. Maar met van die handige mensen moet dat goed komen. „Volgend jaar halen we gewoon het dak eraf en maken we er bijvoorbeeld twee torens van”, bedenkt Alwin ter plekke.

Naast de wagen van Apelazerus, staat er verderop ook nog een piratenschip. „Van de kinderen”, licht Antoine toe. „Volgende week staan er nog drie wagens bij, denk ik.” Want dat kan allemaal gewoon, in één loods. Rivaliteit is er niet tussen de IJsselsteinse carnavalsverenigingen. „Vorig jaar stonden hier binnen vier karren en volgens mij heeft iedereen elkaar geholpen. Gewoon de laatste dingen even afmaken, dan help je elkaar gewoon even toch”, dat vindt Sander vanzelfsprekend.

Die algehele sfeer, dat is waar ze het voor doen bij Apelazerus. En dat is volgens hen ook waar carnaval voor staat. „Ik wil niet alleen maar op de wagen komen staan als we de optochten afgaan”, vertelt Wiechert, terwijl hij met een schroevendraaier in een gat staat te pielen. „Voor mij is het pas echt carnaval als ik heb kunnen helpen met bouwen. Als we samen bezig zijn geweest.”

Saamhorigheid

Ingrid valt hem bij. „Het bouwen vind ik eigenlijk leuker dan de optocht zelf. Je doet dit met elkaar; het is veel stom lullen en biertjes drinken. Maar die gezelligheid, dáár doe ik het voor.” „Die saamhorigheid”, vertelt Alwin. „Dát is carnaval. Het samen bouwen, zeven dagen per week twee maanden lang; het zijn echt vrienden van me geworden.”

Vier jaar geleden begonnen ze samen een carnavalsvereniging, inmiddels komen ze bij elkaar op verjaardagen en zien ze elkaar bijna dagelijks, ook buiten de carnavalsperiode. „Dan kan ik wel naar Breda gaan met carnaval, maar ik vind het hier net zo leuk”, vertelt Sander. „Het is pas feest als we met z’n allen zijn.”

Gezellig

Erik Jan (KOIJ) is van mening dat het carnaval in zijn stad dan ook zeker niet onder doet voor dat in Brabant. „Ja die sfeer, die is hier gewoon geweldig.” Volgens hem is de IJsselsteinse optocht goed, is het gewoon heel gezellig en bovendien: „Iedereen is welkom. Ik denk dat dorpen in Brabant jaloers zijn op hoe we het hier vieren.”

Carnaval boven de rivieren: kan dat eigenlijk wel?

De optocht in IJsselstein vorig jaar / Peter Vos fotografie

Maar de enige die eigenlijk écht een oordeel kan vellen over het carnaval boven de rivieren, is Brabo Benjamin. „Wij kunnen ons wel meten met het Brabantse carnaval”, vertelt hij. „Het is hier in ieder geval net zo gezellig.” Hij geeft toch toe dat het Brabantse carnaval heel anders is dan het IJsselsteinse: „Daar gebruiken ze heel veel papier-maché en beweegt alles. Hele toffe wagens, maar dan loopt iedereen er bij de optocht naast omdat je er niet op kan staan. Waar is dan het plezier gebleven?” Hier in IJsselstein is het veel leuker, vindt ‘ie.

En hoe zit het dan met dat carnaval vieren boven de rivieren? „Dat kan gewoon”, vindt Benjamin. Want als je maar met je vrienden bent, maakt het niet uit waar je het viert. „Ja of kom gewoon naar IJsselstein toe!” Duidelijk.

De IJsselsteinse optocht vindt plaats op zaterdag 2 maart.

Wat vinden de Brabo’s en Limbo’s er zelf van?

„Carnaval alleen voor Limburgers? Zeker niet.” Odin Wijnhoven, woordvoerder van stadscarnavalsvereniging de Tempeleers uit Mestreech (Maastricht), is er stellig in. „Iedereen viert carnaval op zijn eigen manier. Dat merken we hier in Limburg al: hoe carnaval gevierd wordt, verschilt van stad tot stad.”

„Hoe meer er carnaval wordt gevierd, hoe meer erbij wordt stilgestaan en het doorgegeven kan worden aan volgende generaties. Carnaval is een stukje cultureel erfgoed wat goed gevierd moet worden, dus het is alleen maar goed dat er ook boven de rivieren een feestje wordt gebouwd.”

„Carnaval boven de rivieren? Waarom niet!”, vindt Rinske van Kasteren, woordvoerder van de Oeteldonksche Club (Den Bosch). Dat de noorderlingen naar Oeteldonk komen, merken ze dan weer wel. „Helemaal prima, mits ze zich aanpassen.” In Oeteldonk zijn namelijk nogal wat tradities rondom het carnaval. „Zo verkleden wij ons niet, maar dragen we een kiel met de stadskleren rood, wit en geel. Dat is voor de saamhorigheid. Dus als jij daar met je bananenpak tussen staat, wordt dat niet erg gewaardeerd.”

Over het carnavallen boven de rivieren kan ze kort zijn. „Als het echt vanuit de traditie gevierd wordt, kan ik het alleen maar aanmoedigen. Maar als het eigenlijk een zuipfestijn is, dat toevallig het label carnaval draagt? Dan denk ik persoonlijk: doe maar niet.”

Zo vier je carnaval

Of het nou carnaval in Brabant of IJsselstein is, hoe vier je het? Hier 7 tips van Apelazerus op een rij:

1. Vrienden verzamelen.

2. Stad uitkiezen.

3. Regel vervoer terug.

4. Ga verkleed!

5. Kijk de optocht.

6. Mengen!

7. Ga er vol in! Spreek gewoon mensen aan, heb het gezellig, ga in die polonaise, drink een biertje en heb een leuke tijd.


Telefoonstoring zorgt dat ziekenhuizen niet bereikbaar zijn

Telefoonstoring zorgt dat ziekenhuizen niet bereikbaar zijn

Door een telefoonstoring zijn veel ziekenhuizen niet bereikbaar | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

39 MIN

Meerdere ziekenhuizen zijn slecht bereikbaar door een landelijke telefoonstoring. Op de website allestoringen.nl is te zien dat onder meer het Deventer Ziekenhuis problemen heeft.

„Er is een landelijke storing bij Ziggo, KPN en Vodafone. Met als gevolg dat het Deventer Ziekenhuis problemen heeft met inkomend en uitgaand bellen" meldt het ziekenhuis. Ook Antonius Zorggroep Sneek meldt slecht bereikbaar te zijn.

Oorzaak wordt gezocht


Indiase agent spreekt als 'coronavirus' mensen aan

Indiase agent spreekt als 'coronavirus' mensen aan

De kunstenaar maakte de helm met oude kranten / Foto: AFP

Foto van 'Vincent Smit'

51 MIN

Een agent en een kunstenaar in India hebben een creatieve oplossing gevonden om mensen bewust te maken van het coronavirus. Verkleed als het virus houdt de agent mensen staande bij kruispunten. 

De agent, Rajesh Buba, werkt in de miljoenenstad Madras in het zuiden van India. Hij spreekt mensen voornamelijk aan als hij ziet wanneer er geen mondkapjes gedragen worden. Hij zegt dan: „Als jij naar buiten gaat, kom ik bij je naar binnen”, daarmee doelend op het coronavirus.

Indiase agent spreekt als 'coronavirus' mensen aan

Foto: AFP


Klassieke muziek populairder door coronacrisis

Klassieke muziek populairder door coronacrisis

We streamen minder muziek maar als we streamen, wint klassiek terrein | Foto: Getty

Foto van 'Metro'

54 MIN

Het is voor veel mensen inmiddels de derde week dat het thuiskantoor wordt bemand. Daardoor verandert er een hoop in de wereld. Zo wordt er onder andere een stuk minder gestreamd.

Maar, als we streamen, streamen we veel vaker klassieke muziek dan voorheen. Nederlanders streamen 10 procent meer deuntjes van Mozart, Bach en Dvořák. Landen waar het COVID-19 virus harder toeslaat, streamen zelfs nog meer klassieke muziek. In Frankrijk is het met veertig procent toegenomen, in Spanje met 20 procent en de Engelsen streamen 15 procent meer klassiek werk.

Minder streamen en downloaden


Olieprijs onder druk, hoe komt dat?

Olieprijs onder druk, hoe komt dat?

Een basisbegrip in de economie is dat de prijs van grondstoffen afhankelijk is van vraag en aanbod.

Foto van ''

1 UUR

Heerst er momenteel al een coronacrisis, komt hier bovenop ook nog een oliecrisis. 9 maart 2020 is een behoorlijk zwarte dag voor de olieprijs geworden, want toen daalde de olieprijs met maar liefst 30 procent. En nu?

De daling is al jaren niet gezien op de oliemarkt. Vanwaar deze sterke daling en hoe wordt de prijs van olie bepaald?

Olie en de wereldeconomie


Lief! Nederlands dierenpark verwelkomt nieuwe cheetahs

Lief! Nederlands dierenpark verwelkomt nieuwe cheetahs

Een nieuw cheetahgezin woont sinds een paar dagen in Nederland | Foto: ZooParc Overloon

Foto van 'Metro'

2 UUR

Nederland heeft sinds kort een paar nieuwe inwoners. ZooParc in Overloon verwelkomde namelijk vijf nieuwe cheetahs in het park.

De vijf roofdieren zijn pas een paar dagen in het Brabantse park en komen uit Frankrijk. Het gaat om moeder Asali en haar vier kinderen. In een persbericht meldt het park dat de dieren na een korte wenperiode nu ook het buitenverblijf mogen verkennen.

Geschikte ruimte in Brabant


Deze week nog koud, volgende week weer lentetemperaturen

Deze week nog koud, volgende week weer lentetemperaturen

Het blijft deze week nog even koud maar volgende week wordt het weer lente! | Foto: Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Het mag dan inmiddels alweer lente zijn, dat maart zijn staart roert moge duidelijk zijn. Waar we vorige week op hypothetische terrasjes konden zitten, vroor het vannacht ineens flink.

In Hupsel (Achterhoek) heeft het KNMI in de nacht van zondag op maandag -6,6 graden gemeten. Daarmee was het de koudste nacht in Nederland meer dan een jaar tijd, meldt Weeronline. Vorig jaar werd op 31 januari -9 graden gemeten in het Groningse Nieuw-Beerta.

Matig vriezen


Geen EasyJet-vluchten meer voor onbepaalde tijd

Geen EasyJet-vluchten meer voor onbepaalde tijd

EasyJet houdt de vloot voorlopig aan de grond | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Mocht je de hoop hebben binnenkort met easyJet toch naar een ander deel van de wereld vliegen, dan zal dat toch even moeten wachten. De Britse prijsvechter staakt namelijk per direct alle vluchten.

De luchtvaartonderneming noemt als reden de ongekende reisbeperkingen die door landen zijn opgelegd in reactie op het coronavirus en de invoering van lockdowns in veel Europese landen. EasyJet blijft naar eigen zeggen samenwerken met overheden om op hun verzoek reddingsvluchten uit te voeren.

Geen nieuwe vliegdata


Besmettingen China neemt af, piek doden in VS over twee weken

Besmettingen China neemt af, piek doden in VS over twee weken

President Trump tijdens zijn toespraak | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:54

De Amerikaanse president Donald Trump verwacht de piek in het aantal dagelijkse doden in de VS als gevolg van het coronavirus over twee weken.

De regels voor het behouden van „sociale afstand" tot elkaar blijven van kracht tot 30 april. Dat heeft de president zondag (lokale tijd) bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

Richtlijnen van kracht


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Video's president Brazilië verwijderd door Twitter

Video's president Brazilië verwijderd door Twitter

De Braziliaanse president handelt volgens Twitter in strijd met de richtlijnen | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:34

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft twee video's op Twitter gezet die door het medium weer zijn verwijderd. Bolsonaro overtreedt volgens het bedrijf de richtlijnen.

Het staatshoofd uit in de filmpjes zijn twijfels over nut en noodzaak van quarantainemaatregelen in de strijd tegen verdere verspreiding van het coronavirus.

In strijd met instructies


Bedrijf levert beademingsapparatuur, Defensie houdt achter

Bedrijf levert beademingsapparatuur, Defensie houdt achter

Er moet op korte termijn beademingsapparatuur komen | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:59

Defensie beschikt over cruciale beademingsapparatuur die nodig is om extra mobiele intensive care units (MICU’s) mee uit te rusten, en houdt deze achter.

De MICU’s zijn nodig om ernstig zieke patiënten over de nog beschikbare ic-bedden te verdelen. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money.

Niet beschikbaar


Bijna duizend coronapatiënten op intensive care

Bijna duizend coronapatiënten op intensive care

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een somberder scenario naar voren moeten halen over het aantal coronapatiënten dat op de ic terechtkomt. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) -afdelingen van Nederlandse ziekenhuizen nadert de duizend. Dat blijkt zondagavond uit cijfers van de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE).

Rond 22.00 uur werd daar gemeld dat er 982 patiënten met het coronavirus op de ic liggen. Gegevens bij NICE kunnen achterlopen op de werkelijkheid, bijvoorbeeld door drukte in de ziekenhuizen, meldt de organisatie op haar site.

Somberder scenario


Britse bokskampioen wekt afschuw en boosheid met video

Britse bokskampioen wekt afschuw en boosheid met video

Nadat er veel boze reacties op het filmpje kwamen, betuigde Billy Joe Saunders (rechts) snel spijt. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Britse profbokser Billy Joe Saunders heeft zijn excuses aangeboden voor een video waarin hij oproept korte metten te maken met vrouwen die tijdens thuisisolatie hun man ‘lastigvallen’.

In het filmpje plaatst de wereldkampioen in het super middengewicht (WBO-versie) een aantal stoten op een bokszak in zijn schuur. Daarna doet hij een aantal uitspraken die veel boosheid en afschuw op social media opriepen.

„Dit is de manier om je vrouw de mond te snoeren”, zegt de bokser in het filmpje. „Als ze binnenkomt en ze wil je iets vertellen, dan explodeer je ineens en bam, op de kin. Daarmee schakel je haar uit.”


Boete voor spotters die kijken naar laatste Boeing 747 van KLM
Likeability of5

Boete voor spotters die kijken naar laatste Boeing 747 van KLM

De Boeing 747 zou volgend jaar voor het laatst de lucht ingaan, maar vanwege de coronacrisis besloot KLM dat dit jaar al te doen. | Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft zondag meerdere vliegtuigspotters een boete gegeven. De spotters hadden hun auto in de buurt van Schiphol langs de weg neergezet om te kijken naar de laatste landing van een Boeing 747 van KLM terwijl dat verboden was.

Het vliegtuigtype zou volgend jaar voor het laatst de lucht ingaan, maar vanwege de coronacrisis besloot KLM dat dit jaar al te doen. Het vliegtuig met de naam City of Tokio landde rond 15.30 uur na een vlucht uit Mexico-stad op Schiphol.

Unieke gebeurtenis


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

'Politicus pleegt mogelijk door druk coronacrisis zelfmoord'

'Politicus pleegt mogelijk door druk coronacrisis zelfmoord'

Het lichaam van de 54-jarige Schäfer werd zaterdag gevonden langs het spoor bij Hochheim am Main. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De 54-jarige Thomas Schäfer, minister van Financiën in de Duitse deelstaat Hessen, is onverwacht overleden. Zijn lichaam werd zaterdag gevonden.

Volgens Duitse justitie zijn er sterke aanwijzingen dat de politicus van de christendemocratische CDU zelfmoord pleegde. Hessens premier Volker Bouffier (CDU) zei zondag dat Schäfer zich grote zorgen maakte over de coronacrisis en dat hij mogelijk daarom uit het leven is gestapt.

Zorgen over financiën


Paus steunt pleidooi VN voor wereldwijde wapenstilstand

Paus steunt pleidooi VN voor wereldwijde wapenstilstand

Paus Franciscus wil dat gehoor wordt gegeven aan een oproep van de VN om wereldwijd de wapens te laten zwijgen. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Paus Franciscus wil dat gehoor wordt gegeven aan een oproep van de VN om wereldwijd de wapens te laten zwijgen. Dan zou meer aandacht besteed kunnen worden aan de strijd tegen het nieuwe coronavirus.

De 83-jarige kerkvorst benadrukte dat de coronacrisis geen grenzen kent. Hij pleitte voor een eind aan het geweld en een grotere nadruk op „het instellen van humanitaire corridors, diplomatieke inspanningen en aandacht voor degenen die zich in zeer kwetsbare situaties bevinden."

Menselijke familie


Nederlandse ambulance met patiënt moest betalen bij Belgische tolweg
Likeability of3

Nederlandse ambulance met patiënt moest betalen bij Belgische tolweg

Twee Nederlandse ambulancemedewerkers werden zaterdagavond verplicht halt te houden bij een Belgische tolweg, terwijl ze een coronapatiënt vervoerden.| Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Twee Nederlandse ambulancemedewerkers werden zaterdagavond verplicht halt te houden bij een Belgische tolweg, terwijl ze een coronapatiënt vervoerden.

Ze wilden snel bij het ziekenhuis door de Liefkenshoektunnel om Antwerpen te doorkruisen, maar moesten halt houden om 6 euro te pinnen. Dit terwijl de situatie van hun patiënt op dat moment penibel was. Bovendien was er geen tolwegmedewerker aanwezig bij de betreffende slagboom.

Tien minuten


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

132 nieuwe doden, aantal besmettingen boven de 10.000

132 nieuwe doden, aantal besmettingen boven de 10.000

Het aantal geregistreerde besmettingen in Nederland is gestegen tot 10886. Dat zijn er 1104 meer dan zaterdag. | Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het dodental door het nieuwe coronavirus in Nederland is met 132 gestegen tot 771. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte de laatste cijfers zondagmiddag bekend.

Het aantal geregistreerde besmettingen in Nederland is gestegen tot 10886. Dat zijn er 1104 meer dan zaterdag, toen het er 9762 waren. Daarmee komt het aantal besmettingen voor het eerst boven de 10000 uit.

Ziekenhuisopnamen


Recordaantal doden op een dag in Spanje en België

Recordaantal doden op een dag in Spanje en België

Het dodental in Spanje door de uitbraak van het virus staat inmiddels op 6528. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Spanje heeft opnieuw een grimmig record gemeld. Er stierven in een etmaal 838 patiënten met het coronavirus: het hoogste aantal sinds het begin van de uitbraak in het Zuid-Europese land.

Spanje behoort wereldwijd tot de landen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie. Het dodental door de uitbraak van het virus staat er inmiddels op 6528. Het aantal besmettingen dat is vastgesteld steeg van 72248 op zaterdag naar 78797.

België