In het nieuws

Carnaval boven de rivieren: kan dat eigenlijk wel?

Carnaval boven de rivieren: kan dat eigenlijk wel?

C.V. Apelazerus: bestaande uit Alwin, Sander,Wiechert, Antoine, Benjamin, Remco, Donovan, Pim, Bas, Hans, Marchel, Chris, Sandra,Margret, Karlijn, Ingrid en Monique / Eigen foto

Foto van 'Anne Kersten'

28 FEB 2019

Niet alleen in Brabant en Limburg barst komend weekend het carnavalsgeweld los. Ook in het Utrechtse IJsselstein viert men het feest van zotheid, spot en uitbundigheid. Maar carnaval boven de rivieren, kan dat eigenlijk wel?

Uit recent onderzoek van Acties.nl, uitgevoerd door Panelwizard, blijkt dat de helft van de Limburgers vindt dat carnaval alleen een feest is voor hun streekgenoten. 43 procent van de Brabanders vindt dat het échte carnaval alleen in hun provincie gevierd kan worden.

Apelazerus

In IJsselstein hebben ze daar geen boodschap aan. Want hoewel de Utrechtse stad zo’n dertig kilometer van de Brabantse grens afligt, wordt er hartstikke hard gecarnavald in maart. Maar, aan die dwaze dagen in maart gaat een periode van hard werken vooraf. In die weken zou zelfs de essentie van carnaval liggen. Ver van de bewoonde wereld wordt op een bedrijventerrein namelijk keihard aan de praalwagen gebouwd. Hoe dichter je de loods nadert, hoe harder de carnavalsmuziek klinkt. Zo’n aanstekelijk nummer, dat je vaagjes kent van het feest twee jaar geleden. Eenmaal binnen is het eerste wat je ziet een gigantische carnavalswagen. Rood met wit gestreept, compleet met dak, keuken en dj-hoek. „Zelf gemaakt”, vertelt Alwin. In totaal zijn ze met een man of twintig bij carnavalsvereniging (C.V.) Apelazerus.

Carnaval boven de rivieren: kan dat eigenlijk wel?

C.V. Apelazerus: bestaande uit Alwin, Sander,Wiechert, Antoine, Benjamin, Remco, Donovan, Pim, Bas, Hans, Marchel, Chris, Sandra,Margret, Karlijn, Ingrid en Monique / Eigen foto

Die naam vindt z’n origine in het carnavalsverhaal van de stad IJsstelstein, met carnaval omgedoopt tot Apestad. Erik Jan van Zwieten, woordvoerder van de lokale carnavalsorgansatie (KOIJ), legt uit hoe dat precies zit. „Het gaat terug naar 1300, het verhaal van Apestad. In de middeleeuwen hadden we hier een kasteel met een slotheer. En die heer had een aapje en een knecht, die beide Kees heetten. Kees de knecht was erg geliefd bij de lokale bewoners. Op een dag kwam Kees de aap te overlijden en daar werd de doodsklok voor geluid”, aldus Van Zwieten. „De bewoners dachten dat Kees de knecht was overleden en waren in rouw, tot ze erachter kwamen dat het eigenlijk om de aap ging. IJsstelsteiners heten sindsdien Apenluiers met carnaval, en we wonen in Apestad.” Die legende is nog altijd in de optocht terug te zien: voorop rijdt namelijk steevast een wagen met een grote aap erop.

Wagen gesneuveld

Apelazerus sluit daar natuurlijk ook weer op aan, hoewel Alwin zegt dat ze zich niet altijd het apelazerus drinken. Hij werkt ondertussen met Ingrid aan houten borden. „Er moeten hier lichtjes inkomen en die borden komen dan op de zijkant van de wagen te hangen”, vertelt Sander, die ondertussen een aantal lampjes in het bord staat te schroeven. „Het thema van de wagen is dit jaar circus. Toevallig sluit dat ook goed aan op het thema van IJsselstein, dat is namelijk ‘Kees waar is mijn feestneus’.” Kees, die naam hebben we eerder gehoord.

Dat thema van de wagen, dat wordt dus al maanden van te voren bedacht. Hoewel er dit jaar een kink in de kabel was: het thema was er wel, maar de oude wagen was gesneuveld. Daarom is dit het eerste jaar dat ze de kar volledig zelf in elkaar hebben gezet, opgebouwd uit staal en hout. Antoine is volgens de rest het brein achter de wagen, hoewel hij zelf een andere mening is toebedeeld. „We doen het samen, iedereen heeft een taak. En ik heb toevallig het onderstel in elkaar gezet en het ontwerp gemaakt.”

Elkaar helpen

Met die kar moeten ze overigens wel weer even vooruit, want het was een behoorlijke investering. Maar met van die handige mensen moet dat goed komen. „Volgend jaar halen we gewoon het dak eraf en maken we er bijvoorbeeld twee torens van”, bedenkt Alwin ter plekke.

Naast de wagen van Apelazerus, staat er verderop ook nog een piratenschip. „Van de kinderen”, licht Antoine toe. „Volgende week staan er nog drie wagens bij, denk ik.” Want dat kan allemaal gewoon, in één loods. Rivaliteit is er niet tussen de IJsselsteinse carnavalsverenigingen. „Vorig jaar stonden hier binnen vier karren en volgens mij heeft iedereen elkaar geholpen. Gewoon de laatste dingen even afmaken, dan help je elkaar gewoon even toch”, dat vindt Sander vanzelfsprekend.

Die algehele sfeer, dat is waar ze het voor doen bij Apelazerus. En dat is volgens hen ook waar carnaval voor staat. „Ik wil niet alleen maar op de wagen komen staan als we de optochten afgaan”, vertelt Wiechert, terwijl hij met een schroevendraaier in een gat staat te pielen. „Voor mij is het pas echt carnaval als ik heb kunnen helpen met bouwen. Als we samen bezig zijn geweest.”

Saamhorigheid

Ingrid valt hem bij. „Het bouwen vind ik eigenlijk leuker dan de optocht zelf. Je doet dit met elkaar; het is veel stom lullen en biertjes drinken. Maar die gezelligheid, dáár doe ik het voor.” „Die saamhorigheid”, vertelt Alwin. „Dát is carnaval. Het samen bouwen, zeven dagen per week twee maanden lang; het zijn echt vrienden van me geworden.”

Vier jaar geleden begonnen ze samen een carnavalsvereniging, inmiddels komen ze bij elkaar op verjaardagen en zien ze elkaar bijna dagelijks, ook buiten de carnavalsperiode. „Dan kan ik wel naar Breda gaan met carnaval, maar ik vind het hier net zo leuk”, vertelt Sander. „Het is pas feest als we met z’n allen zijn.”

Gezellig

Erik Jan (KOIJ) is van mening dat het carnaval in zijn stad dan ook zeker niet onder doet voor dat in Brabant. „Ja die sfeer, die is hier gewoon geweldig.” Volgens hem is de IJsselsteinse optocht goed, is het gewoon heel gezellig en bovendien: „Iedereen is welkom. Ik denk dat dorpen in Brabant jaloers zijn op hoe we het hier vieren.”

Carnaval boven de rivieren: kan dat eigenlijk wel?

De optocht in IJsselstein vorig jaar / Peter Vos fotografie

Maar de enige die eigenlijk écht een oordeel kan vellen over het carnaval boven de rivieren, is Brabo Benjamin. „Wij kunnen ons wel meten met het Brabantse carnaval”, vertelt hij. „Het is hier in ieder geval net zo gezellig.” Hij geeft toch toe dat het Brabantse carnaval heel anders is dan het IJsselsteinse: „Daar gebruiken ze heel veel papier-maché en beweegt alles. Hele toffe wagens, maar dan loopt iedereen er bij de optocht naast omdat je er niet op kan staan. Waar is dan het plezier gebleven?” Hier in IJsselstein is het veel leuker, vindt ‘ie.

En hoe zit het dan met dat carnaval vieren boven de rivieren? „Dat kan gewoon”, vindt Benjamin. Want als je maar met je vrienden bent, maakt het niet uit waar je het viert. „Ja of kom gewoon naar IJsselstein toe!” Duidelijk.

De IJsselsteinse optocht vindt plaats op zaterdag 2 maart.

Wat vinden de Brabo’s en Limbo’s er zelf van?

„Carnaval alleen voor Limburgers? Zeker niet.” Odin Wijnhoven, woordvoerder van stadscarnavalsvereniging de Tempeleers uit Mestreech (Maastricht), is er stellig in. „Iedereen viert carnaval op zijn eigen manier. Dat merken we hier in Limburg al: hoe carnaval gevierd wordt, verschilt van stad tot stad.”

„Hoe meer er carnaval wordt gevierd, hoe meer erbij wordt stilgestaan en het doorgegeven kan worden aan volgende generaties. Carnaval is een stukje cultureel erfgoed wat goed gevierd moet worden, dus het is alleen maar goed dat er ook boven de rivieren een feestje wordt gebouwd.”

„Carnaval boven de rivieren? Waarom niet!”, vindt Rinske van Kasteren, woordvoerder van de Oeteldonksche Club (Den Bosch). Dat de noorderlingen naar Oeteldonk komen, merken ze dan weer wel. „Helemaal prima, mits ze zich aanpassen.” In Oeteldonk zijn namelijk nogal wat tradities rondom het carnaval. „Zo verkleden wij ons niet, maar dragen we een kiel met de stadskleren rood, wit en geel. Dat is voor de saamhorigheid. Dus als jij daar met je bananenpak tussen staat, wordt dat niet erg gewaardeerd.”

Over het carnavallen boven de rivieren kan ze kort zijn. „Als het echt vanuit de traditie gevierd wordt, kan ik het alleen maar aanmoedigen. Maar als het eigenlijk een zuipfestijn is, dat toevallig het label carnaval draagt? Dan denk ik persoonlijk: doe maar niet.”

Zo vier je carnaval

Of het nou carnaval in Brabant of IJsselstein is, hoe vier je het? Hier 7 tips van Apelazerus op een rij:

1. Vrienden verzamelen.

2. Stad uitkiezen.

3. Regel vervoer terug.

4. Ga verkleed!

5. Kijk de optocht.

6. Mengen!

7. Ga er vol in! Spreek gewoon mensen aan, heb het gezellig, ga in die polonaise, drink een biertje en heb een leuke tijd.


Lees de krant van morgen nu al online!

Lees de krant van morgen nu al online!

Metro.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De krant van dinsdag 18 juni is klaar, gedrukt en is morgenochtend te vinden op onder andere de grote treinstations in Nederland. Benieuwd wat er in staat?

Wat lezen we in de krant van morgen?

Klein voorproefje: we besteden aandacht aan bankzaken. Want ondanks dat Nederlanders misschien ontevreden zijn over de bank waar zij aangesloten zijn, blijven we bij dezelfde. Waar komt dit vandaan?


Rick is de eerste minister van Gehandicaptenzaken

Rick Brinck. / KRO-NCRV

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Heugelijk nieuws! Rick Brink (33) is de nieuwe officieuze minister van Gehandicaptenzaken. Brink mag deze titel dragen na de finale-uitzending maandagavond bij KRO-NCRV. Na de uitslag kreeg Brink ook meteen een tas van Hugo de Jonge aangereikt, „want er is nog wel wat werk te verzetten."

De 33-jarige Brink komt een jaar lang betaald in dienst bij de omroep KRO-NCRV en krijgt een team ter ondersteuning. De omroep gaat het thema dit jaar ook in diverse programma’s op radio en televisie integreren. Brink komt uit Hardenberg (Overijssel) en is daar gemeenteraadslid.


Helft festivalgangers draagt geen oordoppen, maar...

Helft festivalgangers draagt geen oordoppen, maar...

Met oordoppen met muziekfilter hoor je de muziek nog steeds goed. / Paul Bergen | ANP

In samenwerking met Veiligheid.nl

15 JUN 2019

Niets is zo fijn als een concert pakken of dansen op een festival. Maar toch moet je opletten: te lang luisteren naar te harde muziek brengt namelijk risico’s met zich mee voor je gezonde gehoor. Het kan zelfs onomkeerbare gehoorschade opleveren.

Oordoppen helpen, maar uit onderzoek blijkt dat iets meer dan de helft van de bezoekers nooit oordoppen draagt. De Plug in Party on Movement wil daar verandering in brengen.

Ambassadeur worden?


Dit kost een dagkaart voor GP in Zandvoort in 2020

Dit kost een dagkaart voor GP in Zandvoort in 2020

Max Verstappen tijdens GP in Melbourne. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De prijzen voor een dagkaart voor de Nederlandse Grand Prix van 2020 zijn bekend. De goedkoopste dagkaart voor de race is 140 euro voor een volwassene. Dat maakte de organisatie maandag bekend.

Overige prijzen

De prijzen voor een reguliere dagkaart voor de racedag beginnen vanaf 140 euro. Weekendkaarten zijn beschikbaar vanaf 170 euro en een passe-partout voor vrijdag, zaterdag en zondag, is vanaf 185 euro te krijgen.


Likeability of5

Metrofans opgelet: we zijn op zoek naar jou!

Foto van 'Metro'

12 JUN 2019

Pakte jij in 1999 al onze krant uit de bakken op het station? Is er een Metro-verhaal dat jou altijd is bijgebleven? Of maak jij regelmatig vrienden, buren of collega’s blij met onze krant?

Op vrijdag 21 juni vieren we onze 20ste verjaardag en daarom brengen we een feestelijke jubileumeditie uit. Hiervoor zijn we op zoek naar verhalen van onze lezers en fans (vanaf het eerste uur).

Dus: heb jij een Metro-verhaal dat je graag met ons wilt delen? Stuur dan uiterlijk dinsdag 18 juni jouw verhaal in een word-document, met daarbij je naam en een profielfoto naar marketing@metronieuws.nl


like
user_d9fa564f5b5c15332f50e8996b096ed6c4014460_avatar

Boodschappen worden duurder én oneerlijker

Boodschappen doen wordt duurder én oneerlijker / ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat ons eten steeds duurder wordt. Tegelijk roept minister Schouten dat we te weinig betalen voor ons eten. Hoe zit dat?

De kosten voor ons eten zijn ten opzichte van vorig jaar met 3,8 procent gestegen. Vooral aan vlees, vis en zuivel geven we meer uit en groente is duurder geworden. Toch zegt minister Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het AD dat ons eten veel te goedkoop is. „Dat de prijzen in de supermarkten zijn gestegen, heeft voornamelijk met de btw-verhoging van 3 procent te maken”, zegt Jorrit Kiewik, directeur van Slow Food Youth Network. Dat is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. Kiewik noemt eten net als Schouten te goedkoop. „Eten is op dit moment in overmaat aanwezig, we verspillen daardoor zoveel.”

Veel schakels in de keten


Ben jij ook jarig op 21 juni?

Foto van 'Metro'

11 JUN 2019

Metro viert op vrijdag 21 juni haar 20ste verjaardag! Omdat delen van nieuws in ons dna zit, willen we graag deze speciale dag samen met jou vieren!

Wij feliciteren daarom iedereen die óók op 21 juni jarig is in onze speciale Metro-feesteditie. Hoe tof is het als alle andere lezers jou straks spontaan in de trein gaan feliciteren?

Dus: ben je jarig op 21 juni en wil je dit aan heel OV-reizend Nederland laten weten? Stuur dan uiterlijk dinsdag 18 juni een leuke foto van jezelf, je naam en geboortejaar naar marketing@metronieuws.nl.


Leerlingen Calvijn College moeten nog langer wachten

Leerlingen Calvijn College moeten nog langer wachten

Eindexamens, foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De leerlingen van het Amsterdamse Calvijn College hebben nóg een slapeloze nacht te gaan: de uitslag van de examens komt in elk geval maandag niet meer, zegt een woordvoerder van de Inspectie van het Onderwijs.

Meerdere cijfers ontbreken

Aanleiding voor de vertraging is dat meerdere cijfers ontbreken. Het is volgens de school niet bekend of dit komt doordat toetsen niet zijn gemaakt of dat docenten cijfers niet hebben ingevoerd.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

12 JUN 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Bouwers staken werkzaamheden Zuidasdok

Bouwers staken werkzaamheden Zuidasdok

Bouwers staken werkzaamheden Zuidasdok. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De bouwers van het Amsterdamse Zuidasdok hebben zich teruggetrokken en de werkzaamheden voor de ontwerpfase gestaakt. Volgens een woordvoerster van het project heeft dat te maken met de vertraging die is ontstaan.

De bouwcombinatie (Heijmans, Fluor en Hochtief) heeft met een brief aan de organisatie laten weten dat zij de werkzaamheden voor het definitieve ontwerp neerleggen. Ook zouden zij per direct het merendeel van de vijfhonderd werknemers van het project hebben gehaald, maar dat kan de woordvoerster van Zuidasdok niet bevestigen.

De werkzaamheden aan de ov-terminal gaan nog wel door.


Knoops: zaak tegen Wilders kan niet doorgaan

Geert Wilders (PVV) tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Volgens de advocaat van Geert Wilders kan de rechtszaak tegen de politicus, die volgende week tegen hem op de planning staat, niet doorgaan.  Advocaat Geert-Jan Knoops vindt dat de nieuwe ontwikkelingen in het hoger beroep eerst onderzocht moeten worden. Volgens Wilders heeft toenmalig justitieminister Ivo Opstelten druk uitgeoefend op het Openbaar Ministerie om de PVV'er te vervolgen voor zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraak in 2014.

Bespreken van de verdenkingen

Het hoger beroep tegen Wilders begint volgende week dinsdag. Dan staat het bespreken van de verdenkingen tegen Wilders op de planning. Het gerechtshof in Den Haag - voor deze zaak uitgeweken naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol - heeft twaalf zittingsdagen uitgetrokken voor de behandeling.


Nieuwslezer Jan de Hoop toch nog niet met pensioen

Jan de Hoop. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Jan de Hoop gaat voorlopig nog niet met pensioen. In zijn nieuwe vlog laat de nieuwslezer weten dat hij nog tot 18 december 2021 vroeg zal moeten opstaan om het RTL Ontbijtnieuws te presenteren.

In zijn vlog beantwoordt De Hoop kijkersvragen. Op de vraag of hij binnenkort met pensioen gaat geeft hij aan dat hij tot zijn 67e zal blijven doorwerken, tot 2021 dus. Eerder dit jaar liet De Hoop nog optekenen dat hij in december, als hij 65 wordt, zou stoppen met werken.

Langzaam afbouwen


Islamitische hogeschool verliest bevoegdheid

Exterieur van de islamitische hogeschool van de Stichting Europe Islamic University Of Applied Sciences. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het ministerie van Onderwijs meldt maandag dat de Islamitische onderwijsinstelling EIUAS in Rotterdam zich van minister Ingrid van Engelshoven geen Hogeschool meer mag noemen. De instelling verliest haar bevoegdheid om graden te verlenen.

Verscherpt toezicht

Aanleiding voor het besluit is een onderzoek van de onderwijsinspectie „waarin wordt geconcludeerd dat de financiële en bestuurlijke continuïteit van deze instelling niet is gewaarborgd." De hogeschool lag al onder een vergrootglas sinds de FIOD er in 2016 een onderzoek begon naar mogelijke fraude bij fondsenwerving.


Metropool Amsterdam krijgt 57.000 nieuwe banen

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Dit jaar en volgend jaar krijgt de Metropoolregio Amsterdam, een bestuurlijk samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Flevoland, 32 gemeenten en de Vervoerregio Amsterdam, er 57.000 nieuwe banen bij. Hoewel de economische groei iets achterblijft vergeleken met 2018, is hij hoger dan in de rest van het land. Dat staat in de Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam 2019.

Toerisme en horeca

De economie in de regio groeit dit jaar naar verwachting met 2,8 procent en in 2020 met 2,3 procent, tegen 3,4 procent in 2018. De daling komt onder meer door de zwakke internationale conjunctuur en toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Desondanks behoort de regio Amsterdam tot de drie sterkst groeiende regio's in Europa, samen met Praag en Warschau.


'Gewraakte Boeing dit jaar weer operationeel'

Een fabriekshal van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing waar vliegtuigen van het type Boeing 737 Max gebouwd worden. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Boeing-baas Dennis Muilenberg sprak tijdens de luchtvaartshow in Parijs zijn verwachting uit dat de Boeings van het type 737 MAX dit jaar weer luchtwaardig zullen zijn. De Boeings werden vanwege veiligheidsredenen aan de grond gehouden.

Eerder dit jaar werden de 737 MAX-toestellen wereldwijd aan de grond gezet, na twee dodelijke ongelukken in korte tijd. Boeing werkt sindsdien, in overleg met veiligheidsautoriteiten, aan een update van de toestellen.Volgens Muilenberg zijn sindsdien ook de interne processen bij de vliegtuigmaker onder de loep genomen.

Nieuw toestel


Voedsel in tien jaar tijd 14,5 procent duurder

Boodschappen flink duurder geworden. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In tien jaar tijd zijn de prijzen van voedingsmiddelen met 14,5 procent gestegen. Groente en fruit werd in deze periode vijf keer duurder en zijn daarmee de grootste stijgers. Dat meldt het CBS maandag.

Voor zuivelproducten moeten consumenten 16 procent meer neerleggen dan tien jaar geleden. De prijs van brood en granen steeg met 11 procent. De prijzen van producten als snoepgoed, kruiden en sauzen stegen met 4,9 procent.

Grootste stijging


Burgerdoden bij raketaanval jihadisten

Foto: EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zeker twaalf burgers in een dorp in Noordwest-Syrië zijn om het leven gekomen door een raketaanval. Volgens het Syrische staatspersbureau SANA zit de aan al-Qaeda gelieerde Hayat Tahrir al-Sham achter de aanval.

Veertien anderen raakten gewond bij de aanval op al-Wadidi, een dorp ten zuiden van de stad Aleppo dat onder controle van het regime staat. Hayat Tahrir al-Sham bezet delen ten westen van Aleppo en de noordwestelijke provincie Idlib.

Vijf kinderen


Politie tonnen kwijt aan overbodige 112-app

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie investeerde tonnen in een nieuwe 112-app die inmiddels overbodig is geworden. De app zou in het voorjaar van 2017 worden gelanceerd en de hulpdiensten helpen bij het vaststellen van de locatie van iemand in nood.

Door tegenvallers werd de lancering keer op keer uitgesteld en is de belangrijkste functie van de app, de locatiebepaling, nu niet meer relevant. Dat blijkt uit documenten in handen van RTL Nieuws.

In de prullenbak


Eindexamenkandidaten opnieuw aan de bak

De leerlingen moet opnieuw aan de bak. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Maandag moeten leerlingen op drie scholen opnieuw eindexamen doen omdat er eerder iets misging. De 38 eindexamenleerlingen Duits en biologie van de Duin en Kruidbergmavo in Driehuis (Noord-Holland) zijn de klos doordat het postpakket met de gemaakte examens, dat volgens protocol voor de tweede correctieronde aangetekend naar een andere school was verzonden, zoek raakte bij PostNL.

Geen tweede inspectie

Omdat er daardoor geen tweede externe correctie is geweest, moeten de twee examens volgens de regels van de Inspectie van het Onderwijs over. Ook vwo-leerlingen van het Rythovius College in Eersel bij Eindhoven zijn de pineut, in hun geval doordat een postzak met daarin een aantal van de gemaakte examens werd gestolen.