Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 12 feb 2019 / 19:55 uur

Burgemeester Seoul wil hondenvlees verbieden

Het et​en van hondenvlees wekt bij veel mensen uitzonderlijk veel weerzin op. Waar de viervoeters in veel westerse landen een huisdier ​​​​​zijn, worden de dieren in sommige Aziatische landen als delicatesse gezien.

Burgemeester van Seoul Won-soon Park is hier klaar mee, hij pleit ervoor om alle abattoirs die honden verwerken te sluiten, zo meldt de Korea Times. In Zuid-Korea wordt de laatste tijd steeds vaker geprotesteerd tegen de menselijke consumptie van honden. Na het zien van een animatiefilm, was hij zeer stellig. Inwoners van Seoul moeten zich meer inzetten voor dierenwelzijn en de delicatesse verdwijnt wat hem betreft van de menukaart.

Hondenvlees

„In het verleden waren er meerdere slagerijen met hondenvlees in het assortiment, maar ik heb met meerdere maatregelen ervoor gezorgd dat ze hiermee ophielden. Op dit moment zijn er nog een of twee slachthuizen open in Cheongnyangni (een buurt van Seoul), ik kan ze niet verplichten de deuren te sluiten, maar wil wel druk uitoefenen zodat ze Seoul verlaten," zo stelt de burgemeester.

Van de vijf winkels die hondenvlees verkopen op de Gyeongdong-markt, de grootste handelsplaats van de hoofdstad, verkopen er drie alleen het vlees en twee anderen houden zich naast de verkoop ook bezig met slachtwerkzaamheden.

De maatregelen worden toegejuicht door dierenactivisten, maar stuiten ook op verzet van de eigenaren van fokkerijen en vleesverwerkers. Zij vrezen voor de toekomst van hun bedrijf als het land hondenvlees gaat verbieden. Een lokale rechtbank van het stadsdistrict Bucheon verbood de slacht al in de zomer 2018.

Volgens tegenstanders van de consumptie van hondenvlees is deze beslissing een keerpunt geweest naar de weg richting een ban op hondenvlees in het hele land. Vorig jaar werd het beruchte Taepyeong-complex gesloten door de overheid, in dit abattoir werden jaarlijks honderdduizenden viervoeters geslacht. Toch is er op dit moment (nog) geen sprake van een nationale ban op deze bekritiseerde traditie.

Hondenvlees dat wordt verkocht op de Gyeongdong-markt ©Wikimedia Commons

Dierenwelzijn

De animatiefilm Underdog over verlaten viervoeters overtuigde hem deze vorm van vleesverwerking in zijn stad niet langer welkom is en dat er meer gedaan moet worden aan dierenwelzijn.

Underdog gaat over een roedel zwerfhonden die terechtkomen op de Gedemilitariseerde Zone tussen de beide Korea’s en is sinds eind vorig jaar te zien in de bioscopen. Elk jaar worden er zo’n 8500 honden op straat gezet in Seoul, een kwart van hen wordt afgemaakt omdat ze niet geadopteerd worden. Park stelt dat de Koreanen humaner met honden om moeten gaan. Het zijn wat hem betreft huisdieren en geen slachtvee.

„Ik heb in 1991 een thesis geschreven over dierenrechten toen ik in Engeland studeerde," zo verklaart de burgemeester van Seoul. „Destijds was ik een advocaat die zich inzette voor mensenrechten en ik kreeg kritiek omdat ik over dierenwelzijn sprak terwijl mensenrechten nog steeds niet gegarandeerd waren. Ik ben echter van mening dat er in een moderne maatschappij zowel ruimte moet zijn voor dieren- als mensenrechten."

PETA protesteert tegen de dieronvriendelijke omstandigheden in Seoul ©Getty Images

Traditie

Het eten van het vlees van de dieren is een traditie in de Zuid-Koreaanse cultuur, vooral in de zomermaanden wordt dit gedaan. Al vanaf de eerste eeuw na Christus is het een onderdeel van de lokale menukaart. Toch neemt de consumptie in een hoog tempo af; 70 procent van de Zuid-Koreanen eet nooit hondenvlees en 40 procent van hen is voor een verbod.

Vooral onder jongere generaties is hondenvlees een taboe geworden en nu lijken ook beleidsmakers om te zijn. Toch worden er nog steeds op het Oost-Aziatische schiereiland op jaarbasis naar schatting ongeveer een miljoen honden geslacht.

De barre omstandigheden in de slachthuizen en fokkerijen zijn voor dierenactivisten en een groeiend aantal Zuid-Koreanen een aanleiding om de consumptie bij wet te verbieden. Het is nog afwachten of er ook een landelijk verbod komt.

Reageer op artikel:
Burgemeester Seoul wil hondenvlees verbieden
Sluiten