Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 25 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

Brazilianen vinden bultrug middenin de jungle

Een aan land aangespoelde walvis is sowieso al een bijzonder fenomeen, maar in Brazilië staan de biologen met de handen in het haar. Middenin de jungle is er namelijk een pas een jaar oude bultrug aangetroffen.

De walvis lag zeker vijftien meter van de kust in een mangrove en werd eigenlijk bij toeval ontdekt. „We merkten de walvis slechts op door de aanwezigheid van roofvogels", vertelt Dirlene Silvan van overheidsinstantie Semma. „We zagen de aasgieren boven het karkas cirkelen."

Grote golf

Vermoed wordt dat de bultrug al enkele dagen in de jungle lag, maar de grote vraag is hoe hij daar beland is. Waarschijnlijk is hij op zee gestorven en vervolgens tijdens het springgetij door een grote golf een stuk het land in geworpen. Op de foto’s is in ieder geval duidelijk te zien dat het jong een behoorlijk eind het land inwaarts is beland.

Verder is de timing ook opmerkelijk. Normaal gesproken zijn de bultruggen alleen van augustus tot en met november bij de noordkust van Brazilië te vinden. „Dat is zeer ongewoon. We vermoeden dat dit kalf zijn moeder is kwijtgeraakt tijdens de migratie naar het zuiden", aldus zeebioloog Renata Emin.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.