In het nieuws

Blik op vooruit: ruim driekwart wil nieuwe baan

Blik op vooruit, de toekomst in / Getty Images

Foto van 'Iris Hermans'

1 FEB 2019

Ruim driekwart wil nieuwe baan en kan daarbij best wat eisen stellen. ,,De kandidaat is de baas.”

Kriebels

Nooit eerder was het percentage van werknemers met nieuwe baankriebels zo hoog. Meer dan driekwart, zowel internationaal (78 procent) als in Nederland (77 procent) gaat op zoek, zo blijkt uit een wereldwijde enquête van recruitmentbureau Hays onder 4.500 mensen in ruim 100 landen.

Nieuw jaar, nieuwe kansen, oftewel verandering (40 procent) en het gevoel zich niet voldoende te kunnen ontwikkelen (19 procent) worden als hoofdredenen genoemd voor die nieuwe-baan-missie en hoewel ze zelf nog heel goed op haar werkplek zit, begrijpt Melanie Kool, Marketing Director van Hays, dat wel.

De traditionele drietrapscarrière van opleiding-werk-pensioen is achterhaald, stelt ze. ,,Vroeger was het heel normaal om je hele leven bij een werkgever of dezelfde organisatie te blijven, nu is dat heel anders.” Zo zijn er meer jaarcontracten, waar de werknemers blij mee zijn, ,,zeker millennials willen graag vaak wisselen, een jaarcontract biedt hen die flexibiliteit.”

Purpose

De ‘purpose’ is meer dan ooit een dingetje. ,,Zingeving is ontzettend belangrijk. Vooral jongere werknemers wegen heel zorgvuldig af of iets bij hen past en zo niet, dan gaan ze weer verder.” Dat ziet ze ook terug in hun dagelijkse praktijk, ,,mensen durven veel meer en vaker van baan te wisselen, juist omdat die professionele en persoonlijke ontwikkeling steeds belangrijker wordt en het vertrouwegroeit dat er iets is dat bij ze past.” Het begin van het jaar vol goede voornemens verklaart ook voor een deel het hoge percentage van 77 procent, ,, We zien altijd een piek in januari, maar ook in augustus, net na de zomervakantie, en eigenlijk is het elke maandag wel extra druk op onze website. Goede voornemens kunnen gewoon altijd wel.”

De kandidaat is de baas en meer dan ooit mag je eisen stellen, vervolgt ze. Aan je salaris, maar ook aan flexibele contracten of trainingen en cursussen. ,,Het past bij de huidige arbeidsmarkt waar veel aanbod is en grote vraag naar de juiste mensen.” Daar kunnen zij en andere recruitmentbureaus bij helpen en ja, het lijken soms net relatiebemiddelingsbureaus, lacht ze, zo zijn er logischerwijs ook mismatches, ,,maar verder weten we veel kandidaten en werkgevers aan elkaar te koppelen, uiteindelijk is het aan hen om aan die relatie te blijven werken.”

Laat jezelf zien, adviseert ze zowel de ene als de andere kant. Zo zijn de gelikte standaardvideo’s van bedrijven heel erg 2009, net als de standaard cv bij kandidaten. ,,De echtheid en het verhaal erachter spreken nu veel meer aan.” Stel jezelf open en geef aan wat je kan en wat je wil leren, zodat je samen een duurzame relatie op kunt bouwen. Al duurt-ie inderdaad soms maar een jaar, ,,dan komt daarna weer de volgende.”

Eerlijk

Koen Mioch op zijn LinkedIn / Lianne Dekker

Iets wat Koen Mioch (28) aan den lijve heeft ondervonden. Hij werkte kort, maar krachtig bij een bedrijf, voelde aan zijn hele hebben en houden dat het tijd was voor verandering en zette zijn LinkedIn open. ,,Binnen een week had ik een nieuwe baan.” Hij is zo iemand bij wie dingen plotsklaps op zijn pad komen en daar ook echt wat mee doet. Als kleine Koen wilde hij ‘samen met een vriendje’ bakker worden, maar in plaats van een duo-patissierschap, besloot hij de psychologie in te duiken. ,,Ik wist eerlijk gezegd niet zo goed wat ik wilde...” De Leidse student ging bij een studievereniging, zag een oproep voor een acquisitiecommissie en dat leek hem wel wat. ,,Geen idee precies wat het betekende, maar ik besloot het te gaan proberen.”

Met verve én zijn enthousiasme: Koen bleek een ster in onderhandelen en stuurde al gauw de hele commissie aan en zijn marketing-sales interesse werd hier geboren. Na zijn bachelor besloot hij eerst nog een stage te gaan doen, voordat hij zou beginnen aan een Master. Hij kwam bij toeval bij een Aziatische voedseldistribiteur terecht, waar hij al snel de spreekwoordelijke ladder opklom. Van stagiair naar internationaal marketeer en voordat hij het goed en wel doorhad, zat-ie een paar weken per maand in Londen. Geen probleem voor de jonge Dordtenaar, sterker nog: hij had er wel lol in, ,,Als ik enthousiast over iets ben, ga ik er voor.”

LI open

Lang verhaal kort, of eigenlijk kort verhaal kort, want als iets de carrière van Koen typeert is het wel dat-ie snel gaat en ad hoc is: na een aantal maanden voelde hij het niet meer zo bij het bedrijf. Hij miste toekomstperspectief, ervaarde een gebrek aan vertrouwen in zijn leidinggevende en zijn salaris werd niet aangepast, terwijl hij er veel meer taken bij had gekregen. ,,Ik vond mezelf veel meer waard en voelde aan alles dat het tijd voor verandering was.” Dus wat doe je dan in dit digitale tijdperk? Je LinkedIn open zetten dus, ,,ik klikte aan dat recruiters mij mochten benaderen.” En zo geschiede. In een week tijd werd hij benaderd door een recruiter van Hays, volgde een aantal goede gesprekken én een baanaanbieding. In de salessupport van een groot gefuseerd familiebedrijf in de voedselindustrie, om precies te zijn. Eerlijkheid is zijn middelste naam, dus hij speelde carte blanche bij zijn oude werk, waar hij nu zijn laatste maand ingaat. ,,Ik heb ze verteld dat ik op zoek ging naar iets nieuws en ze hebben me daarin gesteund, ook omdat ik er zo open over was.”

Master

Hij begint 1 maart met een halfjaarcontract. Ideaal, vindt hij, ,,in die periode kan ik mooi bekijken of ik er pas en of zij hun best voor mij doen.” Want de tijd dat je blij mocht zijn dat je maar een baan had, lijkt voorbij. ,,Ik vind dat een bedrijf zich tegenover jou mag bewijzen.” En daar horen ook opleidingen bij, ,,een leiderschapscursus lijkt me wel wat.” Toch lonkt de Master nog altijd en die gaat er zeker komen, zo verzekert de optimistische Koen, ,,alleen nog even kijken of het in deeltijd of vol is, ligt eraan hoe de nieuwe baan bevalt.”

Het gemakkelijk van baan switchen past in deze tijd. Hele andere tijden, beaamt hij. Niet alleen is er veel meer en duidelijker aanbod, ,,maar je hoeft ook niet bang te zijn te worden nagewezen in de kerk op zondag of hoe dat vroeger ook ging, alles gaat digitaal en dus kun je zorgeloos rondkijken, zonder dat iedereen het weet.” En ook al zou iedereen het weten, het is nu veel normaler dan vroeger, ,,het is juist een teken van persoonlijke ontwikkeling dat je niet ergens te lang wil blijven hangen.”

Tot slot nog een advies voor mensen die twijfelen aan hun baan, of eigenlijk een tip voor iedereen. Solliciteer. ,,Ook al heb je een baan en ben je daar zelfs helemaal happy mee, niets fijner dan om af en toe weer even te weten hoe je in de markt ligt en hoeveel je ook alweer waard bent.”


Trump omzeilt Congres met wapenverkoop Saudi-Arabië

Donald Trump/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De Amerikaanse president Donald Trump wil buiten het Congres om voor miljarden aan wapens verkopen aan Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Dat hebben meerdere Congresleden vrijdag gemeld.

22 deals

De regering-Trump zou meerdere commissies van het Congres hebben laten weten dat ze 22 wapendeals met een waarde van ongeveer 8 miljard dollar (7,1 miljard euro) doorzet zonder dat het Congres daarover zijn zegje kan doen. Dit is wel gebruikelijk. De spanningen tussen de VS en Iran zouden voor het Witte Huis reden zijn om het Congres buitenspel te zetten.


Senator PVV: Ik denk dat tijd van Wilders voorbij is

Geert Wilders/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Hoewel de uitslag nog niet vaststaat lijkt het erop dat de Partij voor de Vrijheid minimaal drie zetels verliest in het het Europees Parlement en er mogelijk zelfs helemaal niet vertegenwoordigd zal zijn. Een bittere pil, dat vinden ze ook binnen de partij van Geert Wilders.

De Noord-Hollandse PVV-senator Dannij van der Sluijs oppert zelfs dat het misschien tijd is om te vertrekken voor de partij-oprichter. „Ik denk dat de tijd van Geert Wilders voorbij is", zo stelt hij tegenover de IJmuider Courant. 

Passief-agressief


‘Schades van de aardbevingen snel afhandelen’

Camera video‘Schades van de aardbevingen snel afhandelen’

Wiona gaat voor de beste hulp voor alle mensen in het aardbevingsgebied.

In samenwerking met Olympia Nederland

20 MEI 2019

Wiona is Managementassistente bij NIVRE Calamiteiten & Projecten in Groningen via Olympia. Zij vertelt over de voldoening die ze haalt uit het helpen van mensen in het aardbevingsgebied.

Werk van betekenis doen, dat geldt absoluut voor Wiona (38). „Mijn werk is geweldig. Ik kan het niet anders zeggen. Elke dag ga ik met een lach naar mijn werk en kom ik met een lach weer thuis.” Sinds een half jaar werkt de vrolijke Wiona via Olympia als managementassistente bij NIVRE Calamiteiten & Projecten in Groningen. „Iedereen heeft wel gehoord van de aardbevingen in Groningen en de schade die vele duizenden huizen hebben opgelopen. Wij doen elke dag weer ons uiterste best om mensen in het aardbevingsgebied die schade melden, op een juiste, nette en snelle manier van dienst te zijn. Het is al vervelend genoeg dat ze schade hebben aan hun huis. Wij kunnen ze helpen door zo snel mogelijk schade-experts naar de woning te sturen, zodat de schadevergoeding kan worden afgehandeld. Zo krijgen de bewoners waar ze recht op hebben.”

Spin in het web


Ga naar Lollapalooza in Berlijn met € 25,- korting

Foto: Stephan Flad

In samenwerking met CJP

22 MEI 2019

Altijd leuk als je een festival in het buitenland pakt: je weet ineens wat er speelt in Spanje, Duitsland of Italië. Op Lollapalooza Festival sta je bijvoorbeeld oog in oog met Kraftklub: fris en fruitige gitaarpop in de stijl van Two Door Cinema Club en The Strokes. Maar een dikke lijst aan internationale artiesten zie je net zo goed tijdens ons eigen popfestival in het Pinksterweekend. Of misschien ben jij zelf artistiek talent in de dop? Ontdek de nieuwe CJP-deals hier. Scoor je tickets snel of bestel eerst je CJP direct onderaan deze pagina.

Lollapalooza Festival: € 25,- korting op je ticket + reis

Foto: Stephan Flad


Schiphol dreigt met kort geding om bereikbaarheid

Trein op Schiphol/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Schiphol wil dat de luchthaven tijdens de landelijke ov-staking dinsdag bereikbaar blijft met het openbaar vervoer. Als het overleg daarover met de vakbonden niet het gewenste resultaat oplevert, stapt Schiphol naar de rechter om te proberen dit af te dwingen. De luchthaven bereidt daarvoor een spoed-kort geding voor bij de rechtbank Noord-Holland, dat zondagochtend zou moeten plaatsvinden op Schiphol zelf.

Geen conflict

Een woordvoerder van Schiphol benadrukte vrijdag dat het overleg met de bonden nog loopt de komende dagen. „We hebben geen conflict met de bonden, maar we hebben tegengestelde belangen. We willen Schiphol bereikbaar en veilig houden. Als er helemaal geen treinen en bussen rijden, wordt dat ernstig beperkt."


Win 2 kaarten voor MELT Festival!

Foto van 'Metro'

23 MEI 2019

Wil jij met vriend of vriendin naar Melt op het terrein van de voormalige kolenmijn Ferropolis in Duitsland? Doe dan mee aan deze winactie van Metro en Festival.Travel en wie weet gaan jullie van 19-21 juli los op de beste pop-, hiphop- en elektronische acts!

Melt vindt plaats aan het Gremminmeer tussen de industriële bouwwerken, hijskranen, graafmachines en pakhuizen, die voor een unieke sfeer zorgen. Overdag wordt er gechilld op het strand, ’s avonds transformeren kleurrijke en visuele kunstinstallaties het festivalterrein tot een futuristische lichtstad. Dit jaar check je op Melt onder meer: Bon Iver, Asap Rocky, Jorja Smith, Skepta, Solomun, Four Tet, Modeselektor live, Bilderbuch, Rin, The Black Madonna, Bonobo dj, David August en Charlotte de Witte.

Kans maken op 2 kaarten? Vul hieronder jouw gegevens in:


3 tips als jouw huid wat extra hulp kan gebruiken
Likeability of5

3 tips als jouw huid wat extra hulp kan gebruiken

In samenwerking met Global Savings Group

20 MEI 2019

De huid is ons grootste orgaan maar wordt vaak vergeten om te verzorgen. Dit zorgt voor onzuiverheden, droge huid of pigmentvlekken. Met deze drie tips helpen wij jou aan een perfecte skincare routine en gaat jouw huid weer stralen.

Er wordt vaak gedacht dat je gezegend wordt met een mooie huid. Hoewel dit natuurlijk ook gedeeltelijk waar is zijn er ook veel manieren om hier zelf een handje bij te helpen. Wat jij dagelijks in de spiegel ziet is dus wel degelijk te beïnvloeden maar daar is wel zorg voor nodig. Iedereen heeft zo’n zijn eigen favo producten maar deze tips zijn key in iedere routine.

Cleanse


like
user_bbd522b5f628c80261af97c5aa081ff4fdf4f2a3_avatar

Camera videoWin een EasyToys box twv € 150,-

Foto van 'Metro'

20 MEI 2019

Het is masturbatiemaand en dat vieren we bij EasyToys. Tijd voor jezelf, tijd voor mei! Met de #MyGuiltyPleasure box van EasyToys heb je alle ingrediënten in huis voor een sexy avond vóór en mét jezelf. Kans maken? Vul hieronder jouw gegevens in:

Kun je niet wachten op de prijsuitreiking of ben je nieuwsgierig naar al onze andere producten? Bekijk dan ons ruime assortiment met spannende speeltjes op easytoys.nl.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

23 MEI 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Cross jij sneller door het bos dan Teun Peters?video icon
02:23

In samenwerking met Almere City Marketing

19 MEI 2019

Cross jij sneller door het bos dan Teun Peters?

Crossen door de Bossen! Dat is de naam van een tof evenement in het Kotterbos bij Almere, op zondag 26 mei. YouTube-held Teun Peters van team Dylan Haegens crosste de bijna 4 kilometer voor Metro alvast en zette een tijd neer van 16.42 minuten. De snelste jongere verdient zondag een gave prijs: hij of zij mag een video met Teun opnemen in een professionele studio in Amsterdam.

Voor iedereen

Je hoeft van Crossen door de Bossen overigens geen wedstrijd te maken. Vanaf 11.00 uur mag iedereen vanaf 8 jaar meedoen, ook vaders en moeders. Als jij op een supervet parcours gewoon eens wilt kennismaken met de MTB-sport, ben je helemaal welkom. Je hoeft niet allemaal ‘om het snelst’. Oh ja, mountainbikes en helmen zijn aanwezig en meedoen is gratis!

Meer informatie vind je op Oostvaardersplassenalmere.nl


Theresa May zwaait af na moeizame ambtsperiode

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

De Britse premier Theresa May heeft vrijdag haar vertrek aangekondigd. Ze neemt op 7 juni ontslag als leider van de Conservatieve partij en blijft aan als premier tot haar partijgenoten een opvolger hebben gekozen. Die interne partijverkiezing begint een week later.

May zal de nieuwe EU-uittreeddatum van Groot-Brittannië niet meer meemaken als premier. Die staat namelijk op 31 oktober van dit jaar gepland. Wat het vertrek van May voor de brexit gaat betekenen, is nog onduidelijk. Het kan namelijk verschillende kanten op.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de omstreden brexitdeal van May stand houdt. Een scenario waarin die deal alsnog door het Lagerhuis komt is dan ook nagenoeg uitgesloten. Waarschijnlijker is dat May’s opvolger opnieuw zal moeten onderhandelen.


Ombudsman komt op voor Groningers: 'Geneuzel!'

Minister Eric Wiebes eerder deze week in Loppersum/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De afhandeling van schades aan huizen in het Groningse aardbevingsgebied moet veel sneller en coulanter gebeuren. Dat zei de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen vrijdag na een bezoek aan onder andere Loppersum, waar hij sprak met bewoners en gedupeerden van de aardbevingen. „Dat juridisch geneuzel over één enkele scheur moet maar eens afgelopen zijn.''

Onaanvaardbaar lang

„Het wordt nu echt tijd dat er wat gebeurt in Groningen. Het duurt allemaal onaanvaardbaar lang'', vindt Van Zutphen. „Sommige mensen zijn al zeven jaar bezig hun schades vergoed te krijgen. Dat geeft het gevoel dat er bewuste vertragingstactiek gespeeld wordt, en dat de hele operatie gedreven wordt door geld.''


Lidl pimpt Belgische verkiezingensposters

Lidl pimpt Belgische verkiezingensposters

/ ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Winkelketen Lidl weet wel hoe het de aandacht moet krijgen. In België is de keten volop bezig geweest met het pimpen van verkiezingsposters. En toegegeven, het ziet er echt beter uit.

Verkiezingen

Naast Nederland zijn andere Europese landen ook in de ban van de Europese verkiezingen. Zo ook België. Dat land misschien nog wel meer dan de andere, omdat tegelijk ook de federale en regionale verkiezingen plaatsvinden. Volop verkiezingscampagnes bij de Belgen dus.


Kabinet beslist pas na uitslag over Timmermans

Frans Timmermans/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het kabinet heeft nog niet besloten wie het zal voordragen voor de Europese Commissie, aldus vicepremier Hugo de Jonge. Maar mocht Frans Timmermans met zijn sociaaldemocraten de Europese verkiezingen winnen „dan liggen de bakens anders, maar daarom moeten we eerst de uitslagen afwachten".

Vijf of zes

Timmermans won volgens exitpolls donderdag de verkiezingen voor het Europees Parlement in Nederland. Volgens de verschillende exitpolls is het alleen even afwachten of de Partij van de Arbeid op vijf of zes zetels uitkomt.


Minister: Meld je als stemmen in het VK niet lukte

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk die daar niet hebben kunnen stemmen voor het Europees Parlement moeten daarover bij de Britten hun beklag doen, vindt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). Ze noemt de berichten dat honderden EU-burgers bij Britse stemlokalen zijn weggestuurd 'heel zorgelijk'.

Hun verantwoordelijkheid

De Britten moeten ervoor zorgen dat expats uit andere EU-landen in het Verenigd Koninkrijk kunnen stemmen, zegt Ollongren. "Dat is de verantwoordelijkheid van het Verenigd Koninkrijk."


NS: kom dinsdag niet naar het station

Het Centraal Station in Utrecht. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De verwachting van de NS is dat er dinsdag tijdens de landelijke staking in het openbaar vervoer ‘zeer beperkt, tot geen treinverkeer is’. „Omdat we niet weten hoeveel mensen gaan staken, kunnen we niet aangeven welke treinen wel en welke treinen niet rijden. Wij kunnen dus geen betrouwbare dienstregeling maken en adviseren reizigers op 28 mei niet met de trein te reizen'', aldus de spoorwegen vrijdag.

Veel hinder voor reizigers

Waar mogelijk gaan de spoorwegen wel proberen enkele treinen te laten rijden. Maar dat zal „zeer beperkt en onvoorspelbaar zijn." Vakbonden hebben aangekondigd dat ze zowel het treinverkeer als het streekvervoer plat gaan leggen. De werknemers staken om hun eisen over het pensioenstelsel kracht bij te zetten.


Jonge meisjes eerder psychisch ongezond

Vooral meisjes tussen de 14 en 17 jaar en mannen vanaf 22 jaar veroorzaken de stijging van het aantal jongeren tot 25 jaar dat psychisch ongezond is. Foto: Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Vooral meisjes tussen de 14 en 17 jaar en mannen vanaf 22 jaar veroorzaken de stijging van het aantal jongeren tot 25 jaar dat psychisch ongezond is. Dat het aantal psychisch ongezonde jongeren van 12 tot 25 jaar de afgelopen tien jaar steeg van 7 naar 8 procent, werd vorig jaar al vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt nu dat de stijging vooral zit bij genoemde meisjes op havo, vwo en mbo en bij de jongemannen vanaf 22. Aan de analyse werkten ook het Trimbos-instituut en het Amsterdam UMC mee.

Eerder dan tien jaar geleden


Gezond hondje ingeslapen vanwege wens overleden baas

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In het Amerikaanse Virginia heeft een dierenarts een gezond hondje laten inslapen. De arts gaf hiermee gehoor aan de laatste wens van het overleden baasje. Zij had in haar testament laten opnemen graag met haar trouwe hond begraven te willen worden.

Persoonlijk eigendom

Hoewel de opvang waar de viervoeter twee weken geleden terechtkwam er alles aan heeft gedaan om het dier van de dood te redden, mocht het niet baten. „We hebben diverse malen aangegeven dat wij het hondje zonder problemen zouden kunnen herplaatsen”, zegt Carrie Jones, manager van Chesterfield Animal Services.


‘Meer spontane gesprekken maken gelukkiger'

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Op sociale media zijn Nederlanders elkaar massaal aan het liken en volgen en zoeken ze regelmatig de interactie op met onbekenden. In het dagelijkse leven van de gemiddelde Nederlander lijkt het echter niet zo vanzelfsprekend om een praatje aan te knopen: slechts een derde van de millennials heeft regelmatig een spontaan gesprek met een onbekende. Multiscope onderzocht in opdracht van hostelketen Stayokay of Nederlanders nog openstaan voor een spontaan gesprek.

Gelukkiger en minder eenzaam

Verrassend genoeg is er wel grote behoefte aan spontane gesprekken: 82 procent zou het leuk vinden om een praatje te maken met een onbekende en ruim 90 procent denkt dat het zelfs goed zou zijn voor onze samenleving. Volgens hen zou het zorgen voor meer wederzijds begrip en zou het Nederlanders minder eenzaam maken. Daarnaast denkt 84 procent dat het Nederlanders gelukkiger zou maken.