In het nieuws

Blik op vooruit: ruim driekwart wil nieuwe baan

Blik op vooruit, de toekomst in / Getty Images

Foto van 'Iris Hermans'

1 FEB 2019

Ruim driekwart wil nieuwe baan en kan daarbij best wat eisen stellen. ,,De kandidaat is de baas.”

Kriebels

Nooit eerder was het percentage van werknemers met nieuwe baankriebels zo hoog. Meer dan driekwart, zowel internationaal (78 procent) als in Nederland (77 procent) gaat op zoek, zo blijkt uit een wereldwijde enquête van recruitmentbureau Hays onder 4.500 mensen in ruim 100 landen.

Nieuw jaar, nieuwe kansen, oftewel verandering (40 procent) en het gevoel zich niet voldoende te kunnen ontwikkelen (19 procent) worden als hoofdredenen genoemd voor die nieuwe-baan-missie en hoewel ze zelf nog heel goed op haar werkplek zit, begrijpt Melanie Kool, Marketing Director van Hays, dat wel.

De traditionele drietrapscarrière van opleiding-werk-pensioen is achterhaald, stelt ze. ,,Vroeger was het heel normaal om je hele leven bij een werkgever of dezelfde organisatie te blijven, nu is dat heel anders.” Zo zijn er meer jaarcontracten, waar de werknemers blij mee zijn, ,,zeker millennials willen graag vaak wisselen, een jaarcontract biedt hen die flexibiliteit.”

Purpose

De ‘purpose’ is meer dan ooit een dingetje. ,,Zingeving is ontzettend belangrijk. Vooral jongere werknemers wegen heel zorgvuldig af of iets bij hen past en zo niet, dan gaan ze weer verder.” Dat ziet ze ook terug in hun dagelijkse praktijk, ,,mensen durven veel meer en vaker van baan te wisselen, juist omdat die professionele en persoonlijke ontwikkeling steeds belangrijker wordt en het vertrouwegroeit dat er iets is dat bij ze past.” Het begin van het jaar vol goede voornemens verklaart ook voor een deel het hoge percentage van 77 procent, ,, We zien altijd een piek in januari, maar ook in augustus, net na de zomervakantie, en eigenlijk is het elke maandag wel extra druk op onze website. Goede voornemens kunnen gewoon altijd wel.”

De kandidaat is de baas en meer dan ooit mag je eisen stellen, vervolgt ze. Aan je salaris, maar ook aan flexibele contracten of trainingen en cursussen. ,,Het past bij de huidige arbeidsmarkt waar veel aanbod is en grote vraag naar de juiste mensen.” Daar kunnen zij en andere recruitmentbureaus bij helpen en ja, het lijken soms net relatiebemiddelingsbureaus, lacht ze, zo zijn er logischerwijs ook mismatches, ,,maar verder weten we veel kandidaten en werkgevers aan elkaar te koppelen, uiteindelijk is het aan hen om aan die relatie te blijven werken.”

Laat jezelf zien, adviseert ze zowel de ene als de andere kant. Zo zijn de gelikte standaardvideo’s van bedrijven heel erg 2009, net als de standaard cv bij kandidaten. ,,De echtheid en het verhaal erachter spreken nu veel meer aan.” Stel jezelf open en geef aan wat je kan en wat je wil leren, zodat je samen een duurzame relatie op kunt bouwen. Al duurt-ie inderdaad soms maar een jaar, ,,dan komt daarna weer de volgende.”

Eerlijk

Koen Mioch op zijn LinkedIn / Lianne Dekker

Iets wat Koen Mioch (28) aan den lijve heeft ondervonden. Hij werkte kort, maar krachtig bij een bedrijf, voelde aan zijn hele hebben en houden dat het tijd was voor verandering en zette zijn LinkedIn open. ,,Binnen een week had ik een nieuwe baan.” Hij is zo iemand bij wie dingen plotsklaps op zijn pad komen en daar ook echt wat mee doet. Als kleine Koen wilde hij ‘samen met een vriendje’ bakker worden, maar in plaats van een duo-patissierschap, besloot hij de psychologie in te duiken. ,,Ik wist eerlijk gezegd niet zo goed wat ik wilde...” De Leidse student ging bij een studievereniging, zag een oproep voor een acquisitiecommissie en dat leek hem wel wat. ,,Geen idee precies wat het betekende, maar ik besloot het te gaan proberen.”

Met verve én zijn enthousiasme: Koen bleek een ster in onderhandelen en stuurde al gauw de hele commissie aan en zijn marketing-sales interesse werd hier geboren. Na zijn bachelor besloot hij eerst nog een stage te gaan doen, voordat hij zou beginnen aan een Master. Hij kwam bij toeval bij een Aziatische voedseldistribiteur terecht, waar hij al snel de spreekwoordelijke ladder opklom. Van stagiair naar internationaal marketeer en voordat hij het goed en wel doorhad, zat-ie een paar weken per maand in Londen. Geen probleem voor de jonge Dordtenaar, sterker nog: hij had er wel lol in, ,,Als ik enthousiast over iets ben, ga ik er voor.”

LI open

Lang verhaal kort, of eigenlijk kort verhaal kort, want als iets de carrière van Koen typeert is het wel dat-ie snel gaat en ad hoc is: na een aantal maanden voelde hij het niet meer zo bij het bedrijf. Hij miste toekomstperspectief, ervaarde een gebrek aan vertrouwen in zijn leidinggevende en zijn salaris werd niet aangepast, terwijl hij er veel meer taken bij had gekregen. ,,Ik vond mezelf veel meer waard en voelde aan alles dat het tijd voor verandering was.” Dus wat doe je dan in dit digitale tijdperk? Je LinkedIn open zetten dus, ,,ik klikte aan dat recruiters mij mochten benaderen.” En zo geschiede. In een week tijd werd hij benaderd door een recruiter van Hays, volgde een aantal goede gesprekken én een baanaanbieding. In de salessupport van een groot gefuseerd familiebedrijf in de voedselindustrie, om precies te zijn. Eerlijkheid is zijn middelste naam, dus hij speelde carte blanche bij zijn oude werk, waar hij nu zijn laatste maand ingaat. ,,Ik heb ze verteld dat ik op zoek ging naar iets nieuws en ze hebben me daarin gesteund, ook omdat ik er zo open over was.”

Master

Hij begint 1 maart met een halfjaarcontract. Ideaal, vindt hij, ,,in die periode kan ik mooi bekijken of ik er pas en of zij hun best voor mij doen.” Want de tijd dat je blij mocht zijn dat je maar een baan had, lijkt voorbij. ,,Ik vind dat een bedrijf zich tegenover jou mag bewijzen.” En daar horen ook opleidingen bij, ,,een leiderschapscursus lijkt me wel wat.” Toch lonkt de Master nog altijd en die gaat er zeker komen, zo verzekert de optimistische Koen, ,,alleen nog even kijken of het in deeltijd of vol is, ligt eraan hoe de nieuwe baan bevalt.”

Het gemakkelijk van baan switchen past in deze tijd. Hele andere tijden, beaamt hij. Niet alleen is er veel meer en duidelijker aanbod, ,,maar je hoeft ook niet bang te zijn te worden nagewezen in de kerk op zondag of hoe dat vroeger ook ging, alles gaat digitaal en dus kun je zorgeloos rondkijken, zonder dat iedereen het weet.” En ook al zou iedereen het weten, het is nu veel normaler dan vroeger, ,,het is juist een teken van persoonlijke ontwikkeling dat je niet ergens te lang wil blijven hangen.”

Tot slot nog een advies voor mensen die twijfelen aan hun baan, of eigenlijk een tip voor iedereen. Solliciteer. ,,Ook al heb je een baan en ben je daar zelfs helemaal happy mee, niets fijner dan om af en toe weer even te weten hoe je in de markt ligt en hoeveel je ook alweer waard bent.”


We willen het wel doen, maar  we doen het vaak verkeerd.

We willen het wel doen, maar we doen het vaak verkeerd

We willen het wel doen, maar we doen het vaak verkeerd.

In samenwerking met Milieu Centraal

46 MIN

Op 5 procent na, vindt eigenlijk iedereen dat het er gewoon bij hoort. Maar in de uitvoering gaat het nogal eens mis. Daarom is er nu door Milieu Centraal een handige tool ontwikkeld waarmee je heel simpel afval kunt scheiden.

De afvalscheidingswijzer is online en als app te vinden. Je vult in wat je weg wil gooien en krijgt direct antwoord in welke bak dat dient te gebeuren.

Afval scheiden is gewoon heel hard nodig. Daar zijn veruit de meeste mensen het inmiddels wel over eens, ondanks dat er nog altijd indianenverhalen worden verspreid dat het niet zou werken.


China maakt 8 miljard euro vrij bestrijding coronavirus

Veel landen nemen maatregelen tegen het virus / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

China trekt ruim 60 miljard yuan (bijna 8 miljard euro) uit voor de bestrijding van het coronavirus. Dat maakte het Chinese ministerie van Financiën maandag bekend.

De autoriteiten in de Chinese autonome regio Macau maakten maandag bekend ook maatregelen te nemen vanwege het virus. Zo zijn bezoekers uit de Chinese provincie Hubei tijdelijk niet welkom. Dat geldt ook voor mensen die de provincie de afgelopen twee weken hebben bezocht. Als mensen kunnen bewijzen niet besmet te zijn krijgen ze wel toegang. Veel mensen bezoeken Macau vanwege het grote aantal casino's.

Door het coronavirus zijn inmiddels tachtig mensen in China om het leven gekomen. Het aantal besmettingen is met 769 nieuwe meldingen gestegen naar 2744. De meeste doden zijn gevallen in de stad Wuhan, waar het longvirus uitbrak. Zeker 461 patiënten verkeren in kritieke toestand.


Vogelparadijs voor stadsvogels (en buurtkatten)

Marga van der Schalie bij haar creatieve en vernuftige vogelvoederboom.

Foto van 'Iris Hermans'

2 UUR

Middagje tuinvogels tellen - of poging tot - met vogelliefhebber Marga van der Schalie tijdens de Nationale Tuinvogeltelling.

Ze pikken allemaal een zaadje/levende meelworm/appeltje mee in de tuin van Marga van der Schalie, iets wat de vogelliefhebster met eigen ogen -en verrekijker- nauwlettend in de gaten houdt. „Het is zo ontspannend om naar te kijken.” Al zijn er ook de buurtkatten die op hun beurt een vogeltje hopen op te pikken, tot haar grote afgrijzen. „Ik vind dat gewoon moord en niet eerlijk, die beesten krijgen genoeg te eten thuis!”

Speeltuin


LEES DE KRANT VAN MORGEN NU AL ONLINE

Lees de krant van morgen nu al online

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De krant van maandag 27 januari is morgenochtend weer te vinden op onder andere de grote treinstations in Nederland. Kun je niet wachten tot dan? Dan staat de krant nu al online.

Daarin onder andere een artikel over de Nationale Tuinvogeltelling, waar dit jaar meer mensen dan ooit aan meededen.

Verder natuurlijk de extra bijzondere herdenking van de Holocaust, 75 jaar na de bevrijding. Van het verleden naar de toekomst met een artikel over zelfvliegende taxi's. Volgens de ontwikkelaars zou het over drie jaar al mogelijk zijn!


Frankrijk haalt burgers weg uit Wuhan vanwege coronavirus

Frankrijk haalt burgers weg uit Wuhan vanwege coronavirus

Mensen die gerepatrieerd worden moeten veertien dagen in quarantaine doorbrengen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Frankrijk gaat zijn burgers uit de Chinese stad Wuhan en omgeving evacueren vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dat heeft de Franse minister van Volksgezondheid Agnes Buzyn zondag gezegd.

„Franse burgers zullen met toestemming van de Chinese autoriteiten per vliegtuig rechtstreeks naar Frankrijk worden gerepatrieerd. Dit zal halverwege de week plaatsvinden", zei Buzyn tegen verslaggevers, eraan toevoegend dat de Chinese autoriteiten Frankrijk hadden gevraagd om op deze manier te werk te gaan.

Quarantaine


Amerikaanse media melden overlijden basketballegende Kobe Bryant (41)

Basketballegende Kobe Bryant (41) overleden

/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Oud-basketballer Kobe Bryant (41) is om het leven gekomen bij een crash met een helikopter in Calabasas. Het ging om een privétoestel van Bryant.

De vier andere inzittenden overleefden de crash ook niet. De politie van Los Angeles County meldt dat er inderdaad vijf mensen zijn overleden bij een helikoptercrash, waaronder de 41-jarige basketballegende Kobe Bryant.

Nummer 4 op topscoreslijst


Boze supporters bestormen stadion PSV

Boze supporters bestormen stadion PSV

/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zo'n 50 boze voetbalsupporters hebben zondagavond geprobeerd de hoofdingang van het stadion van PSV binnen te dringen. Ze moesten worden tegengehouden door de beveiliging en de ME.

Dat laat de politie weten. De fans gooiden met straatmeubilair. Er zijn vijf mensen aangehouden.

'John de Jong, oprotten'


D66 en CU: 'Nederland moet meedoen met militaire operatie Libië'

D66 en CU: 'Nederland moet meedoen met militaire operatie Libië'

Het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Johan de Witt. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nederland moet meedoen aan een militaire missie voor de kust van Libië, vinden D66 en ChristenUnie.

Die maritieme missie van de Europese Unie moet voorkomen dat er nog meer wapens naar het verscheurde land worden gebracht, dat mensensmokkelaars hun gang kunnen blijven gaan en migranten op weg naar Europa verdrinken.

De twee regeringspartijen verwijzen naar het plan van EU-buitenlandchef Josep Borrell om EU-missie Sophia weer aan het werk te zetten. Sinds vorig voorjaar ligt die stil, omdat de vorige Italiaanse regering eerst afspraken over de opvang van migranten uit Noord-Afrika wilde zien.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

31 MIN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Groot-Brittannië presenteert speciale brexitmunt

Groot-Brittannië presenteert speciale Brexitmunt

De munt heeft de inscriptie 'Vrede, welvaart en vriendschap met alle naties'. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Groot-Brittannië heeft zondag een nieuwe munt van 50 pence gepresenteerd ter gelegenheid van het vertrek van het land uit de Europese Unie.

De munt heeft de inscriptie 'Vrede, welvaart en vriendschap met alle naties' en draagt de Brexitdatum van 31 januari 2020.

Ongeveer drie miljoen van de munten zullen vanaf vrijdag worden uitgedeeld door banken, postkantoren en winkels, aldus de regering. Nog eens zeven miljoen andere exemplaren worden later in het jaar in omloop gebracht.


wow
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Recordaantal mensen doet mee aan vogeltelling
Likeability of5

Recordaantal mensen doet mee aan vogeltelling

Zeker 75.000 mensen deden dit jaar mee aan de Nationale Tuinvogeltelling. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Meer mensen dan ooit hebben dit weekend meegedaan aan de Nationale Tuinvogeltelling. Zeker 75.000 mensen telden gedurende een half uur de vogels die neerstreken in hun tuin of op hun balkon.

Dat aantal zal waarschijnlijk nog oplopen omdat het erg druk is op de website en deelnemers tot maandag 12.00 uur hun gegevens kunnen doorgeven, zegt een woordvoerster van de Vogelbescherming.

Pimpelmees


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

'De holocaust heeft mijn moeder en mij gevormd'
Likeability of5

'De holocaust heeft mijn moeder en mij gevormd'

Lotty Huffener-Veffer / Carlo Huffener

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Op 27 januari wordt traditiegetrouw herdacht dat Auschwitz werd bevrijd en de Holocaust plaatsvond. Dit jaar is die herdenking extra speciaal, want het is 75 jaar geleden dat deze historische gebeurtenissen plaatsvonden.

Onder de Holocaust wordt de vervolging en vernietiging van de Europese Joden door de nazi’s verstaan, legt René van Heiningen van het NIOD uit. Het begrip Holocaust is Grieks voor ‘brandoffer’. Joden noemen het liever de Sjoa, Hebreeuws voor catastrofe. Het begin van de Holocaust wordt (doorgaans) gedateerd op 1933, nadat Adolf Hitler in Duitsland aan de macht was gekomen. Het einde van de Holocaust valt samen met de ondergang van nazi-Duitsland in mei 1945 en dus met het einde van de Tweede Wereldoorlog.

„Van alle kampen waarin joden tijdens de oorlog zijn omgebracht was Auschwitz het kamp waarin de meeste joden zijn omgekomen", vertelt Van Heiningen. Ook vele Sinti en Roma werden in het kamp vermoord. „Deze massale, industriële moord op meer dan één miljoen mensen heeft Auschwitz tot hét symbool voor de moord op de Joden gemaakt en – in meer algemene zin – tot het symbool van de strijd tegen racisme, discriminatie en mensenrechtenschendingen. Met de Auschwitz-herdenking wordt hiervoor jaarlijks aandacht gevraagd."


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Huis-aan-huiskranten luiden de noodklok om milieubeleid

Huis-aan-huiskranten luiden de noodklok om milieubeleid

Minister Arie Slob. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Huis-aan-huiskranten luiden de noodklok en hebben een brandbrief gestuurd naar minister Arie Slob (Media).

Ze vrezen dat meer gemeenten het voorbeeld gaan volgen van Utrecht, dat volgens hen huis-aan-huiskranten uit de brievenbus weert. Ze vrezen voor 'de doodsteek voor de onafhankelijke lokale journalistiek', aldus de branchevereniging NNP.

Volgens de NNP scheert het stadsbestuur van Utrecht reclamefolders én huis-aan-huiskranten over één kam. In plaats van te werken met de bekende Ja/Nee- en Nee/Nee-stickers geldt in de stad: geen sticker, geen drukwerk.


Boete voor Delta voor uit vliegtuig zetten van moslim op Schiphol

Boete voor Delta voor uit vliegtuig zetten van moslim op Schiphol

Een toestel van Delta Airlines. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Amerikaanse vliegmaatschappij Delta Air Lines heeft een boete van 45.000 euro gekregen omdat in 2016 een moslim ten onrechte uit een vliegtuig op Schiphol is verwijderd.

Een soortgelijk incident deed zich in die periode voor in Parijs. Ook hiervoor is Delta Air Lines beboet. Dat meldt het AD. Het incident op Schiphol speelde zich in de zomer van 2016 af.

Stewardessen en passagiers sloegen alarm bij de piloot omdat een passagier met islamitische achtergrond verdacht om zich heen aan het kijken was en opvallend veel aan het zweten was.


Grammy Awards voor de 62e keer uitgereikt

Grammy Awards voor de 62e keer uitgereikt

Zangers Lizzo op de rode loper bij de MTV Awards 2019. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De dag waar de muziekwereld jaarlijks reikhalzend naar uitkijkt, is aangebroken. De Grammy Awards worden zondag voor de 62e keer overhandigd in Los Angeles.

De prestigieuze muziekprijzen worden uitgereikt in 84 categorieën. De grootste kanshebber op een beeldje is Lizzo. De zangeres, die vorig jaar haar grote doorbraak beleefde met singles als Juice, Truth Hurts en Good As Hell, maakt kans op maar liefst acht prijzen.

Lizzo


Rutte: excuses voor houding regering ten aanzien van Holocaust

Rutte: excuses voor houding regering ten aanzien van Holocaust

Minister President Mark Rutte houdt een toespraak bij het Spiegelmonument Nooit meer Auschwitz tijdens de Nationale Holocaust Herdenking. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Premier Mark Rutte heeft zondag excuses aangeboden voor de Nederlandse houding ten aanzien van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

„Nu de laatste overlevenden nog onder ons zijn, bied ik vandaag namens de regering excuses aan voor het overheidshandelen van toen. Dat doe ik in het besef dat geen woord zoiets groots en gruwelijks als de Holocaust kan omvatten", zei Rutte zondag tijdens de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam 75 jaar na de bevrijding van naziconcentratiekamp Auschwitz, op 27 januari 1945.

Tot nu toe zag het Nederlandse kabinet geen aanleiding voor excuses voor die houding van de Nederlandse regering ten tijde van de Holocaust. In 2012 was de kwestie al aangezwengeld door PVV-leider Geert Wilders.


Ook in februari lijkt de winter ver weg

Ook in februari lijkt de winter ver weg

Ook in februari lijkt de winter ver weg. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De kans dat het in februari nog écht winter wordt is klein. De komende maand zullen westelijke en zuidwestelijke winden het weerbeeld domineren.

Volgens Weeronline zorgt dat ervoor dat warme lucht ons land instroomt, met als gevolg dat de schaatsen hoogstwaarschijnlijk in het vet kunnen blijven liggen.

Het weer in februari zal grotendeels gaan lijken op het weer in januari. We zullen dus perioden tegemoet gaan met zuidwestenwinden en de temperatuur zal enkele dagen boven de tien graden uitkomen, waar de temperatuur in februari normaal gesproken rond de zes graden ligt.


Bierbrouwerij help asielhonden op bijzondere manier.

Bierbrouwerij helpt asielhonden op bijzondere manier aan baasje

Bierbrouwerij help asielhonden op bijzondere manier. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een brouwerij in de Amerikaanse staat Florida help asielhonden op een wel heel bijzondere manier aan een nieuw thuis. De Motorworks Brewing in de stad Bradenton heeft namelijk een speciale vier-pack gemaakt met daarop foto's van de asielhonden die nog een nieuw baasje zoeken. 

De honden die op de blikjes te zien zijn waren net als een aantal andere asielhonden aanwezig bij het event 'Yappy Hour' waar de blikjes voor het eerst getoond werden. Het event werd georganiseerd om geld op te halen voor lokale dierenasielen.


Politie houdt verdachten aan in zaak doodgeschoten Bouchikhi.

Politie houdt verdachten aan in zaak doodgeschoten Bouchikhi

Politie houdt verdachten aan in zaak doodgeschoten Bouchikhi. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft begin deze week twee verdachten aangehouden voor de dood van de 17-jarige Amsterdamse jongen, Mohamed Bouchikhi. 

Dat meldt de politie zondag. De jongen kwam twee jaar geleden om het leven bij de schietpartij in het buurthuis waar hij stage liep. Hij werd per ongeluk onder vuur genomen in het buurthuis in de Amsterdamse wijk Wittenburg en overleed aan zijn verwondingen.

De verdachten zijn een al eerder aangehouden 26 jarige man, Emylio G., en een 26-jarige vrouw uit Zwanenburg. G. werd in oktober 2018 ook al aangehouden in verband met de zaak.