In het nieuws

Blik op vooruit: ruim driekwart wil nieuwe baan

Blik op vooruit, de toekomst in / Getty Images

Foto van 'Iris Hermans'

1 FEB 2019

Ruim driekwart wil nieuwe baan en kan daarbij best wat eisen stellen. ,,De kandidaat is de baas.”

Kriebels

Nooit eerder was het percentage van werknemers met nieuwe baankriebels zo hoog. Meer dan driekwart, zowel internationaal (78 procent) als in Nederland (77 procent) gaat op zoek, zo blijkt uit een wereldwijde enquête van recruitmentbureau Hays onder 4.500 mensen in ruim 100 landen.

Nieuw jaar, nieuwe kansen, oftewel verandering (40 procent) en het gevoel zich niet voldoende te kunnen ontwikkelen (19 procent) worden als hoofdredenen genoemd voor die nieuwe-baan-missie en hoewel ze zelf nog heel goed op haar werkplek zit, begrijpt Melanie Kool, Marketing Director van Hays, dat wel.

De traditionele drietrapscarrière van opleiding-werk-pensioen is achterhaald, stelt ze. ,,Vroeger was het heel normaal om je hele leven bij een werkgever of dezelfde organisatie te blijven, nu is dat heel anders.” Zo zijn er meer jaarcontracten, waar de werknemers blij mee zijn, ,,zeker millennials willen graag vaak wisselen, een jaarcontract biedt hen die flexibiliteit.”

Purpose

De ‘purpose’ is meer dan ooit een dingetje. ,,Zingeving is ontzettend belangrijk. Vooral jongere werknemers wegen heel zorgvuldig af of iets bij hen past en zo niet, dan gaan ze weer verder.” Dat ziet ze ook terug in hun dagelijkse praktijk, ,,mensen durven veel meer en vaker van baan te wisselen, juist omdat die professionele en persoonlijke ontwikkeling steeds belangrijker wordt en het vertrouwegroeit dat er iets is dat bij ze past.” Het begin van het jaar vol goede voornemens verklaart ook voor een deel het hoge percentage van 77 procent, ,, We zien altijd een piek in januari, maar ook in augustus, net na de zomervakantie, en eigenlijk is het elke maandag wel extra druk op onze website. Goede voornemens kunnen gewoon altijd wel.”

De kandidaat is de baas en meer dan ooit mag je eisen stellen, vervolgt ze. Aan je salaris, maar ook aan flexibele contracten of trainingen en cursussen. ,,Het past bij de huidige arbeidsmarkt waar veel aanbod is en grote vraag naar de juiste mensen.” Daar kunnen zij en andere recruitmentbureaus bij helpen en ja, het lijken soms net relatiebemiddelingsbureaus, lacht ze, zo zijn er logischerwijs ook mismatches, ,,maar verder weten we veel kandidaten en werkgevers aan elkaar te koppelen, uiteindelijk is het aan hen om aan die relatie te blijven werken.”

Laat jezelf zien, adviseert ze zowel de ene als de andere kant. Zo zijn de gelikte standaardvideo’s van bedrijven heel erg 2009, net als de standaard cv bij kandidaten. ,,De echtheid en het verhaal erachter spreken nu veel meer aan.” Stel jezelf open en geef aan wat je kan en wat je wil leren, zodat je samen een duurzame relatie op kunt bouwen. Al duurt-ie inderdaad soms maar een jaar, ,,dan komt daarna weer de volgende.”

Eerlijk

Koen Mioch op zijn LinkedIn / Lianne Dekker

Iets wat Koen Mioch (28) aan den lijve heeft ondervonden. Hij werkte kort, maar krachtig bij een bedrijf, voelde aan zijn hele hebben en houden dat het tijd was voor verandering en zette zijn LinkedIn open. ,,Binnen een week had ik een nieuwe baan.” Hij is zo iemand bij wie dingen plotsklaps op zijn pad komen en daar ook echt wat mee doet. Als kleine Koen wilde hij ‘samen met een vriendje’ bakker worden, maar in plaats van een duo-patissierschap, besloot hij de psychologie in te duiken. ,,Ik wist eerlijk gezegd niet zo goed wat ik wilde...” De Leidse student ging bij een studievereniging, zag een oproep voor een acquisitiecommissie en dat leek hem wel wat. ,,Geen idee precies wat het betekende, maar ik besloot het te gaan proberen.”

Met verve én zijn enthousiasme: Koen bleek een ster in onderhandelen en stuurde al gauw de hele commissie aan en zijn marketing-sales interesse werd hier geboren. Na zijn bachelor besloot hij eerst nog een stage te gaan doen, voordat hij zou beginnen aan een Master. Hij kwam bij toeval bij een Aziatische voedseldistribiteur terecht, waar hij al snel de spreekwoordelijke ladder opklom. Van stagiair naar internationaal marketeer en voordat hij het goed en wel doorhad, zat-ie een paar weken per maand in Londen. Geen probleem voor de jonge Dordtenaar, sterker nog: hij had er wel lol in, ,,Als ik enthousiast over iets ben, ga ik er voor.”

LI open

Lang verhaal kort, of eigenlijk kort verhaal kort, want als iets de carrière van Koen typeert is het wel dat-ie snel gaat en ad hoc is: na een aantal maanden voelde hij het niet meer zo bij het bedrijf. Hij miste toekomstperspectief, ervaarde een gebrek aan vertrouwen in zijn leidinggevende en zijn salaris werd niet aangepast, terwijl hij er veel meer taken bij had gekregen. ,,Ik vond mezelf veel meer waard en voelde aan alles dat het tijd voor verandering was.” Dus wat doe je dan in dit digitale tijdperk? Je LinkedIn open zetten dus, ,,ik klikte aan dat recruiters mij mochten benaderen.” En zo geschiede. In een week tijd werd hij benaderd door een recruiter van Hays, volgde een aantal goede gesprekken én een baanaanbieding. In de salessupport van een groot gefuseerd familiebedrijf in de voedselindustrie, om precies te zijn. Eerlijkheid is zijn middelste naam, dus hij speelde carte blanche bij zijn oude werk, waar hij nu zijn laatste maand ingaat. ,,Ik heb ze verteld dat ik op zoek ging naar iets nieuws en ze hebben me daarin gesteund, ook omdat ik er zo open over was.”

Master

Hij begint 1 maart met een halfjaarcontract. Ideaal, vindt hij, ,,in die periode kan ik mooi bekijken of ik er pas en of zij hun best voor mij doen.” Want de tijd dat je blij mocht zijn dat je maar een baan had, lijkt voorbij. ,,Ik vind dat een bedrijf zich tegenover jou mag bewijzen.” En daar horen ook opleidingen bij, ,,een leiderschapscursus lijkt me wel wat.” Toch lonkt de Master nog altijd en die gaat er zeker komen, zo verzekert de optimistische Koen, ,,alleen nog even kijken of het in deeltijd of vol is, ligt eraan hoe de nieuwe baan bevalt.”

Het gemakkelijk van baan switchen past in deze tijd. Hele andere tijden, beaamt hij. Niet alleen is er veel meer en duidelijker aanbod, ,,maar je hoeft ook niet bang te zijn te worden nagewezen in de kerk op zondag of hoe dat vroeger ook ging, alles gaat digitaal en dus kun je zorgeloos rondkijken, zonder dat iedereen het weet.” En ook al zou iedereen het weten, het is nu veel normaler dan vroeger, ,,het is juist een teken van persoonlijke ontwikkeling dat je niet ergens te lang wil blijven hangen.”

Tot slot nog een advies voor mensen die twijfelen aan hun baan, of eigenlijk een tip voor iedereen. Solliciteer. ,,Ook al heb je een baan en ben je daar zelfs helemaal happy mee, niets fijner dan om af en toe weer even te weten hoe je in de markt ligt en hoeveel je ook alweer waard bent.”


Vooral zorg en klimaat vonden kiezers belangrijk. Foto: ANP

Zorg en klimaat belangrijke thema's voor kiezer

Vooral zorg en klimaat vonden kiezers belangrijk. Foto: ANP

Foto van 'Femke van Rooijen'

1 UUR

Veel mensen die de afgelopen weken de StemWijzer hebben ingevuld, vonden klimaat en zorg belangrijke thema’s. Bij het invullen van de stellinglijsten gaven veel mensen extra gewicht aan de onderwerpen.

Wie de lijst invulde, kon aangeven welke onderwerpen hij belangrijk vindt zodat daar rekening mee werd gehouden in de uitslag van de StemWijzer. Vooral de thema’s duurzaamheid, jeugdzorg en eenzaamheid kregen vaak meer gewicht. Cultuur en regionale media vonden kiezers dit keer minder belangrijk.

Zeven provincies


De cocaine werd vervoerd in een container vol bananen. Foto: Politie

Drie Nederlanders aangehouden voor drugssmokkel

De cocaine werd vervoerd in een container vol bananen. Foto: Politie

Foto van 'Femke van Rooijen'

1 UUR

Drie Nederlandse mannen zijn aangehouden in verband met de smokkel van zo’n 3300 kilo cocaïne. De lading werd in januari 2017 al onderschept, waarna de politie een uitgebreid onderzoek startte. Een internationale politieactie leidde de afgelopen weken tot drie arrestaties.

De drie mannen, een 74-jarige vader en zijn zoons van 51 en 44 jaar zitten inmiddels in vast. De 51-jarige man werd in Spanje opgepakt en zijn broer in Duitsland. De vader meldde zich uiteindelijk zelf bij de politie.

Bananen


Voor wie van dansen houdt: vibe Afrika komt eraan!

Voor wie van dansen houdt: vibe Afrika komt eraan!

Gumbootdansers.

In samenwerking met South African Tourism

GISTEREN

Nog maar drie dagen te gaan en dan is de South African Dance Battle dáár. Voor wie het gemist heeft: zaterdag komen buitengewoon talentvolle dansers, onder meer uit Zuid-Afrika, naar Zaandam om een heuse battle uit te vechten eh… te dansen.

De South African Dance Battle is een initiatief van South African Tourism, dit onder de noemer Ontmoet Zuid-Afrika. De reisorganisatie wil iedereen laten genieten van het land, dat zo bekend staat om de levendige cultuur, ongerept wild, adembenemende landschappen, als outdoorparadijs, de zonovergoten kust, bruisend stadsleven en de aardige mensen.

Live op Facebook


Het doelwit van de plofkraak lijkt een kaartjesautomaat te zijn geweest. Foto: ANP

Ravage bij metrostation Amsterdam na plofkraak

Het doelwit van de plofkraak lijkt een kaartjesautomaat te zijn geweest. Foto: ANP

Foto van 'ANP'

2 UUR

Het metrostation op de Elsrijkdreef in Amsterdam-Zuidoost heeft aanzienlijke schade opgelopen na een plofkraak. Omwonenden meldden een harde knal. Twee verdachten zijn op een scooter weggereden in de richting van Diemen en zijn nog voortvluchtig.

Door de ontploffing is het station zo erg beschadigd dat het volgens de politie voorlopig niet gebruikt kan worden. Het doelwit lijkt een kaartjesautomaat op het station te zijn geweest. De brokstukken zijn tientallen meters rondom de ingang van het station geslingerd.

Buit


Lees de Metro van 21 maart nu al online

Foto van 'Metro'

2 UUR

Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie.

In de krant van morgen lees je onder meer hoe internetbankieren de verdachte van de schietpartij in Utrecht fataal werd, en besteden we aandacht aan de slachtoffers van het drama.

Ook kun je lezen over het harde werken van de brandweer. Door de warme zomer van 2018 hadden zij hun handen vol. En schrijven we over de evolutie van vrouwelijke superhelden en fashion.


In de voorsteden deed Forum voor Democratie het goed tijdens de Statenverkiezingen. Foto: ANP

Statenverkiezingen leveren twee grote winnaars op

In de voorsteden deed Forum voor Democratie het goed tijdens de Statenverkiezingen. Foto: ANP

Foto van 'ANP'

2 UUR

Bij de Statenverkiezingen van woensdag kwamen twee grote winnaars uit de bus. In de eerste plaats Forum voor Democratie (FvD) en op de tweede plaats GroenLinks. In de steden lijkt GroenLinks het vooral goed gedaan te hebben, terwijl Forum vaak groot is geworden in de voorsteden.

Enkele tientallen uitslagen zijn nog niet bekend, maar Forum voor Democratie is in minstens tachtig gemeenten de grootste geworden. GroenLinks werd dat in minstens veertien gemeenten, waaronder Utrecht, Leiden, Maastricht, Amersfoort, Zwolle en Arnhem. En ook in Amsterdam lijkt de partij het goed te doen.

Voorsteden


Baudet ziet begin van een nieuw tijdperk

Baudet noemt premier Mark Rutte een 'onbenul' ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een lyrische Thierry Baudet laat tijdens zijn overwinningsspeech geen spaan heel van de stupiditeit van „onbenul" Mark Rutte. Hij zou woensdag zijn afgestraft nu Forum voor Democratie (FVD) in één klap bijna „de grootste partij van het land is geworden".

Dat is net op tijd om de bedreigde beschaving in Nederland te redden, vertelt FVD-leider Thierry Baudet in zijn speech na de exitpolls van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. FVD verzamelt volgens exitpolls zoveel zetels in de Provinciale Staten dat de nieuwkomer tien senatoren naar de Eerste Kamer mag sturen. Alleen de VVD heeft er meer.

'Uil van Minerva'


Liveblog: forse winst FvD en GroenLinks in exitpolls

Luid gejuich onder de aanhangers van Thierry Baudet ©ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De eerste exitpolls van de verkiezingen voor de provinciale staten laten een flinke afrekening zien voor de coalitiepartijen. Ipsos maakte als eerste de slotpeiling van de provincie Zuid-Holland bekend. De grote winnaars in deze provincie zijn Forum voor Democratie en GroenLinks.

Ook in Noord-Brabant en Gelderland doen deze partijen het volgens deze cijfers goed, maar moeten de VVD nog wel voor zich dulden. De grootste verliezer van deze verkiezingen lijkt de PVV te worden. Ook D66, SP en CDA zitten in de hoek waar de klappen vallen, zij leveren tegen de vijf procentpunt in.

Exit-polls zijn geen uitslagen maar peilingen van onderzoeksbureaus met een foutenmarge van een zetel. In de loop van de avond worden de definitieve uitslagen bekendgemaakt. Dit bericht wordt aangevuld.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 MRT 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Likeability of3

Ramp voorkomen bij kaping en brand in schoolbus

Het voertuig brandde volledig uit ©AFP, YouTube still

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Een schoolbus met daarin 51 scholieren is woensdagochtend gegijzeld door een doorgedraaide buschauffeur. Er is niemand zwaar gewond geraakt, wat volgens de Italiaanse autoriteiten een klein wonder mag heten.

De busrit veranderde in een gijzeling toen de chauffeur riep dat „niemand het zou overleven". Nadat de politie de bus klemzette, ontstond er brand. De tieners en hun begeleiders konden het voertuig echter allemaal levend en wel verlaten, meldt de BBC.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

14 seconden te lang rouwen? 232 euro boete!

14 seconden te lang rouwen? 232 euro boete!

Rouwen om een overledene? Prima. Maar denk je wel om de tijd? / Getty Images

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Nabestaanden van een Britse overledene hebben een prent van 200 pond (zo'n 232 euro) ontvangen nadat de uitvaart van hun naaste het tijdslimiet met 14 seconden had overschreden.

Hoewel de dienst in het crematorium op tijd was afgelopen, gooide een rouwende aanwezige die slecht ter been was roet in het eten. Hij was niet op tijd vertrokken en dus werd er extra zaalhuur in rekening gebracht.

14 seconden te lang rouwen? 232 euro boete!

Het crematorium in kwestie / Google Maps


Stembiljetten Zuid-Holland belanden in Zeeland

Een vrouw in een stemhokje. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In het Zeeuwse Oost-Souburg zijn bij een stembureau stembiljetten aangetroffen die bedoeld waren voor de provincie Zuid-Holland. Na onderzoek bleek dat bij de voorraad van de gemeente Vlissingen, waar Oost-Souburg onderdeel van is, verkeerde papieren zitten.

Het is nog niet duidelijk of er stembiljetten van Zuid-Holland in de Vlissingse stembussen terecht zijn gekomen.

Goed controleren


EU niet enthousiast over brexituitstel van 3 maanden

EU niet enthousiast over brexituitstel van 3 maanden

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Uitstel van de brexit tot 30 juni ziet de Europese Unie niet echt zitten. Dat heeft voorzitter Jean-Claude Juncker telefonisch aan May laten weten. Theresa May had woensdag verzoek tot uitstel van de brexit gedaan. In plaats van 29 maart zou het Verenigd Koninkrijk op 30 juni uittreden.

Brief

Daar moeten wel alle lidstaten unaniem mee akkoord gaan. En het verzoek van May stuit op nogal wat verzet in Brussel, dit in verband met de Europese verkiezingen. Die worden namelijk van 23 tot 26 mei gehouden en elk EU-land is verplicht die te organiseren. Kort uitstel zou daarom volgens een woordvoerder van de Europese Commissie niet langer dan tot 23 mei duren.


Vrijdagavond stille tocht voor slachtoffers Utrecht

Vrijdagavond stille tocht voor slachtoffers Utrecht

Bloemen bij het 24 Oktoberplein / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Vrijdagavond zal er een stille tocht worden gehouden om de slachtoffers van de schietpartij in Utrecht te herdenken. Daarbij kwamen drie mensen om het leven, zeven anderen raakten gewond. Drie daarvan zijn er ernstig aan toe.

De stille tocht begint om 19.00 uur in de omgeving van het Jaarbeursplein. Vanaf daar gaat de stoet naar het 24 Oktoberplein, waar het drama plaatsvond.

Witte en rode bloemen


Geen rondleidingen meer op de Wallen

Geen rondleidingen meer op de Wallen

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Geen trosjes toeristen meer die hun ogen uitkijken op de Amsterdamse Wallen. Amsterdam gaat namelijk de groepsrondleidingen in dat gebied verbieden.

Niet respectvol

Per 1 januari mogen toeristen niet meer groepsgewijs langs de prostitutieramen worden geleid. Het college van B en W vindt het namelijk „niet respectvol richting de sekswerkers". Dat laat wethouder Udo Kock weten. „Het is niet meer van deze tijd om sekswerkers te zien als toeristische attractie." De maatregel moet ook helpen tegen de drukte op de Wallen.


Singapore, Parijs en Hong Kong zijn duurste steden

Skyline Hong Kong. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

De duurste stad ter wereld wordt niet langer vertegenwoordigd door één stad, maar door drie steden. Niet in New York of Londen, maar Parijs, Singapore en Hong Kong betaal je het meeste om te wonen en te leven. Dat werd bekendgemaakt door het Britse Instituut Economist Intelligence Unit. Het is de eerste keer in dertig jaar dat drie steden de nummer-1 positie delen.

Prijzen voor brood, bier en mannen pak

Singapore domineerde de afgelopen vijf jaar de eerste plek, maar deelt deze positie nu dus met Hong Kong en Parijs. Voor het onderzoek werden de prijzen van zaken als wonen, boodschappen, transport, kleding, onderwijs en entertainment in 133 wereldsteden met elkaar vergeleken.


75.000 euro voor uitvaart slachtoffer Kanaleneiland

Al 85.000 euro voor uitvaart slachtoffers Utrecht

Premier Rutte legt bloemen neer op het 24 Oktoberplein / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Update: Er kwam zoveel geld binnen dat de buurvrouw van Roos besloten heeft het geld ook te geven aan de andere nabestaanden en gewonde slachtoffers van de aanval.

Voor de bij de schietpartij in Utrecht overleden Roos is inmiddels meer dan 80 duizend euro opgehaald. Het meisje van negentien kwam maandag om het leven bij de schietpartij in de Utrechtse tram.


May gaat EU vragen om 'kort uitstel'

May vraagt EU om 'kort uitstel' tot 30 juni

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De brexit zal niet jarenlang vooruit worden geschoven, zoals de angst van sommige brexiteers was. De Britse premier Theresa May heeft de Europese Unie gevraagd om uitstel van de brexit.

Drie maanden

May heeft aangestuurd op een verlenging van de deadline van drie maanden, nu wordt 30 juni dé dag waar het om draait. Met uitstel moeten de andere EU-lidstaten wel unaniem instemmen. Als het uitstel niet wordt gehonoreerd, moet het Verenigd Koninkrijk alsnog op 29 maart de Europese Unie verlaten.


In musea's, auto's of stations: we kunnen stemmen

In musea, auto's of stations: we kunnen stemmen

Ook in Rotterdam staan er rijen voor het stembureau op het station / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Rijendik staan ze al klaar: de eerste stemmers. Woensdag kan er namelijk gestemd worden voor de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschappen.

Primeur

Vooral op station Utrecht Centraal is het druk. Daar staan al sinds het begin van de ochtendspits rijen met mensen voor de twee stembureaus, laat een woordvoerder van de NS weten. Op 69 treinstations in Nederland kan er gestemd worden. Station Castricum had de 'primeur', daar gingen om 00.00 uur de deuren van het stembureau open.