In het nieuws

Blik op vooruit: ruim driekwart wil nieuwe baan

Blik op vooruit, de toekomst in / Getty Images

Foto van 'Iris Hermans'

1 FEB 2019

Ruim driekwart wil nieuwe baan en kan daarbij best wat eisen stellen. ,,De kandidaat is de baas.”

Kriebels

Nooit eerder was het percentage van werknemers met nieuwe baankriebels zo hoog. Meer dan driekwart, zowel internationaal (78 procent) als in Nederland (77 procent) gaat op zoek, zo blijkt uit een wereldwijde enquête van recruitmentbureau Hays onder 4.500 mensen in ruim 100 landen.

Nieuw jaar, nieuwe kansen, oftewel verandering (40 procent) en het gevoel zich niet voldoende te kunnen ontwikkelen (19 procent) worden als hoofdredenen genoemd voor die nieuwe-baan-missie en hoewel ze zelf nog heel goed op haar werkplek zit, begrijpt Melanie Kool, Marketing Director van Hays, dat wel.

De traditionele drietrapscarrière van opleiding-werk-pensioen is achterhaald, stelt ze. ,,Vroeger was het heel normaal om je hele leven bij een werkgever of dezelfde organisatie te blijven, nu is dat heel anders.” Zo zijn er meer jaarcontracten, waar de werknemers blij mee zijn, ,,zeker millennials willen graag vaak wisselen, een jaarcontract biedt hen die flexibiliteit.”

Purpose

De ‘purpose’ is meer dan ooit een dingetje. ,,Zingeving is ontzettend belangrijk. Vooral jongere werknemers wegen heel zorgvuldig af of iets bij hen past en zo niet, dan gaan ze weer verder.” Dat ziet ze ook terug in hun dagelijkse praktijk, ,,mensen durven veel meer en vaker van baan te wisselen, juist omdat die professionele en persoonlijke ontwikkeling steeds belangrijker wordt en het vertrouwegroeit dat er iets is dat bij ze past.” Het begin van het jaar vol goede voornemens verklaart ook voor een deel het hoge percentage van 77 procent, ,, We zien altijd een piek in januari, maar ook in augustus, net na de zomervakantie, en eigenlijk is het elke maandag wel extra druk op onze website. Goede voornemens kunnen gewoon altijd wel.”

De kandidaat is de baas en meer dan ooit mag je eisen stellen, vervolgt ze. Aan je salaris, maar ook aan flexibele contracten of trainingen en cursussen. ,,Het past bij de huidige arbeidsmarkt waar veel aanbod is en grote vraag naar de juiste mensen.” Daar kunnen zij en andere recruitmentbureaus bij helpen en ja, het lijken soms net relatiebemiddelingsbureaus, lacht ze, zo zijn er logischerwijs ook mismatches, ,,maar verder weten we veel kandidaten en werkgevers aan elkaar te koppelen, uiteindelijk is het aan hen om aan die relatie te blijven werken.”

Laat jezelf zien, adviseert ze zowel de ene als de andere kant. Zo zijn de gelikte standaardvideo’s van bedrijven heel erg 2009, net als de standaard cv bij kandidaten. ,,De echtheid en het verhaal erachter spreken nu veel meer aan.” Stel jezelf open en geef aan wat je kan en wat je wil leren, zodat je samen een duurzame relatie op kunt bouwen. Al duurt-ie inderdaad soms maar een jaar, ,,dan komt daarna weer de volgende.”

Eerlijk

Koen Mioch op zijn LinkedIn / Lianne Dekker

Iets wat Koen Mioch (28) aan den lijve heeft ondervonden. Hij werkte kort, maar krachtig bij een bedrijf, voelde aan zijn hele hebben en houden dat het tijd was voor verandering en zette zijn LinkedIn open. ,,Binnen een week had ik een nieuwe baan.” Hij is zo iemand bij wie dingen plotsklaps op zijn pad komen en daar ook echt wat mee doet. Als kleine Koen wilde hij ‘samen met een vriendje’ bakker worden, maar in plaats van een duo-patissierschap, besloot hij de psychologie in te duiken. ,,Ik wist eerlijk gezegd niet zo goed wat ik wilde...” De Leidse student ging bij een studievereniging, zag een oproep voor een acquisitiecommissie en dat leek hem wel wat. ,,Geen idee precies wat het betekende, maar ik besloot het te gaan proberen.”

Met verve én zijn enthousiasme: Koen bleek een ster in onderhandelen en stuurde al gauw de hele commissie aan en zijn marketing-sales interesse werd hier geboren. Na zijn bachelor besloot hij eerst nog een stage te gaan doen, voordat hij zou beginnen aan een Master. Hij kwam bij toeval bij een Aziatische voedseldistribiteur terecht, waar hij al snel de spreekwoordelijke ladder opklom. Van stagiair naar internationaal marketeer en voordat hij het goed en wel doorhad, zat-ie een paar weken per maand in Londen. Geen probleem voor de jonge Dordtenaar, sterker nog: hij had er wel lol in, ,,Als ik enthousiast over iets ben, ga ik er voor.”

LI open

Lang verhaal kort, of eigenlijk kort verhaal kort, want als iets de carrière van Koen typeert is het wel dat-ie snel gaat en ad hoc is: na een aantal maanden voelde hij het niet meer zo bij het bedrijf. Hij miste toekomstperspectief, ervaarde een gebrek aan vertrouwen in zijn leidinggevende en zijn salaris werd niet aangepast, terwijl hij er veel meer taken bij had gekregen. ,,Ik vond mezelf veel meer waard en voelde aan alles dat het tijd voor verandering was.” Dus wat doe je dan in dit digitale tijdperk? Je LinkedIn open zetten dus, ,,ik klikte aan dat recruiters mij mochten benaderen.” En zo geschiede. In een week tijd werd hij benaderd door een recruiter van Hays, volgde een aantal goede gesprekken én een baanaanbieding. In de salessupport van een groot gefuseerd familiebedrijf in de voedselindustrie, om precies te zijn. Eerlijkheid is zijn middelste naam, dus hij speelde carte blanche bij zijn oude werk, waar hij nu zijn laatste maand ingaat. ,,Ik heb ze verteld dat ik op zoek ging naar iets nieuws en ze hebben me daarin gesteund, ook omdat ik er zo open over was.”

Master

Hij begint 1 maart met een halfjaarcontract. Ideaal, vindt hij, ,,in die periode kan ik mooi bekijken of ik er pas en of zij hun best voor mij doen.” Want de tijd dat je blij mocht zijn dat je maar een baan had, lijkt voorbij. ,,Ik vind dat een bedrijf zich tegenover jou mag bewijzen.” En daar horen ook opleidingen bij, ,,een leiderschapscursus lijkt me wel wat.” Toch lonkt de Master nog altijd en die gaat er zeker komen, zo verzekert de optimistische Koen, ,,alleen nog even kijken of het in deeltijd of vol is, ligt eraan hoe de nieuwe baan bevalt.”

Het gemakkelijk van baan switchen past in deze tijd. Hele andere tijden, beaamt hij. Niet alleen is er veel meer en duidelijker aanbod, ,,maar je hoeft ook niet bang te zijn te worden nagewezen in de kerk op zondag of hoe dat vroeger ook ging, alles gaat digitaal en dus kun je zorgeloos rondkijken, zonder dat iedereen het weet.” En ook al zou iedereen het weten, het is nu veel normaler dan vroeger, ,,het is juist een teken van persoonlijke ontwikkeling dat je niet ergens te lang wil blijven hangen.”

Tot slot nog een advies voor mensen die twijfelen aan hun baan, of eigenlijk een tip voor iedereen. Solliciteer. ,,Ook al heb je een baan en ben je daar zelfs helemaal happy mee, niets fijner dan om af en toe weer even te weten hoe je in de markt ligt en hoeveel je ook alweer waard bent.”


Sue zwanger van 22ste kind

Sue zwanger van 22ste kind

Sue zwanger van 22ste kind. / Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Waar de ene ouder al snel zijn handen vol heeft aan überhaupt meer dan één kind, krijgen de Engelse Sue Radford (44) en haar man Noel (48) er maar geen genoeg van. Sue is namelijk in verwachting van haar 22e kindje. Ja, dat lees je goed!

Op hun populaire Youtubekanaal The Radford Family toont het stel bewijs: een echo. Sue is momenteel vijftien weken zwanger en hoopt binnenkort te kunnen vertellen of ze een jongetje of een meisje verwachten. Als het een meisje wordt heeft het stel elf jongens en elf meisjes.

Inkomsten


Ex-politiechef doet aangifte tegen Grapperhaus
Likeability of3

Ex-politiechef doet aangifte tegen Grapperhaus

Ex-politiechef doet aangifte tegen Grapperhaus. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Fatima Aboulouafa, de weggestuurde Leidse politiechef, heeft aangifte gedaan van smaad en laster tegen minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. 

Dat bevestigt haar juridisch adviseur Karim Aachboun na berichtgeving van de NOS.

Kritiek


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’

Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’, maar...

Foto's: Dierenbescherming

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming blijft groeien en dus houden boeren hun dieren steeds diervriendelijker, zo blijkt uit maandag gepubliceerde jaarcijfers.

De Dierenbescherming verwacht komend jaar uit te komen op 40 miljoen dieren die per jaar volgens de criteria van het keurmerk worden gehouden. Dat zou een verdubbeling inhouden in nog geen vijf jaar tijd.

Is dat wel zo’n mooi getal?


Facebook krijgt een make-over, werkt dat?

Facebook krijgt een make-over, werkt dat?

Het bedrijf is nu bezig met het testen van de zogeheten ‘dark mode’. /Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

Facebook wil een aantal veranderingen aanbrengen aan het platform. Dat werd in mei dit jaar aangegeven. Het bedrijf is nu bezig met het testen van de zogeheten ‘dark mode’.  

We zijn er allemaal wel eens schuldig aan: veel te lang scrollen door onze timeline. Vooral ’s avonds wanneer we in bed liggen. En dat is natuurlijk niet goed voor onze ogen. Maar, het nieuwe design van Facebook zou onze ogen meer rust moeten geven.

Het bedrijf is bezig met een make-over van de website, waarin de blauwwitte pagina is veranderd in een compleet zwarte versie. Dat is de zogeheten ‘dark mode’. Via social media laten enkele mensen weten dat ze deze nieuwe versie kunnen uittesten, maar niet iedereen is even enthousiast. Sommigen vinden het te duister. Maar het merendeel is enthousiast over de 'dark mode'. Gelukkig kunnen gebruikers die het niets vinden weer terugschakelen naar de originele versie.


55 olifanten sterven in Zimbabwe van honger
Likeability of3

55 olifanten sterven in Zimbabwe van honger

55 olifanten sterven in Zimbabwe van honger. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In een wildpark in het westen van Zimbabwe zijn sinds september zeker 55 olifanten gestorven aan honger veroorzaakt door droogte. Dat liet het nationale park maandag weten. 

Een woordvoerder zei dat de dieren waren gestorven in de buurt van waterbronnen verspreid over het nationale park Hwange, een teken dat ze lange afstanden hadden afgelegd om toegang te krijgen tot water.

Onderzoek toonde aan dat ten minste 55 olifanten waren gestorven wegens gebrek aan voedsel en water in het park, dat de grootste olifantenkudde van 50.000 dieren herbergt.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

John Bercow.

Johnson mag brexitstemming niet herkansen

John Bercow. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

John Bercow, de voorzitter van het Lagerhuis, geeft geen toestemming voor een nieuwe stemming op maandag over de brexitdeal van premier Boris Johnson. 

Johnson wilde eigenlijk op zaterdag al parlementaire goedkeuring voor de overeenkomst die hij vorige week sloot met de EU, maar daar staken parlementariërs toen een stokje voor.

Amendement


De boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold, waar de technische recherche het onderzoek voortzet.

Vader van gezin Ruinerwold blijft vastzitten

De boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold, waar de technische recherche het onderzoek voortzet. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De vader van het gezin dat samen met zes kinderen afgezonderd leefde op een boerderij in het Drentse Ruinerwold, blijft langer vastzitten. 

De rechter-commissaris van de rechtbank heeft zijn voorarrest maandag met veertien dagen verlengd. Hij zit in beperking, dat wil zeggen dat hij alleen met zijn advocaat contact mag hebben en niet met de buitenwereld.

Medeplegen


Hoe zat het ook alweer met de donorwet?

Hoe zat het ook alweer met de donorwet?

Dankzij de nieuwe wet ben je, als je niets laat weten, automatisch donor./ ANP

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

Nog geen twee minuten duurt het om je donorkeuze kenbaar te maken. Toch heeft meer dan de helft van de Nederlanders nog niet laten weten of ze hun organen willen afstaan na het overlijden.

‘Ja, tenzij’ is de wet die vorig jaar februari werd aangenomen. Dankzij deze wet ben je, als je niets laat weten, automatisch donor. Inmiddels zijn we ruim anderhalf jaar verder en heeft nog steeds meer dan de helft van de Nederlanders geen keuze geregistreerd, zelfs als ze geen donor willen zijn.

Zo ook Samra, die haar keuze als donor niet heeft ingevuld, terwijl ze wel weet van de nieuwe wet. „Ik ben groot voorstander van de nieuwe wet. Maar het registreren doe ik gewoon niet. Het schiet er steeds bij in”, zegt ze.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Dit zijn de meest gemaakte taalfouten op social media

Dit zijn de meest gemaakte taalfouten op social media

Dit zijn de meest gemaakte taalfouten op social media. / Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Op social media neemt niet iedereen de grammatica-en spellingregels even serieus. Zoals ieder jaar publiceert het bedrijf OBI4 maandag een overzicht van de meest gemaakte fouten op social media.

OBI4, een tool voor online monitoring, doet ieder jaar onderzoek naar hoe het er voorstaat met de spelling van de gemiddelde socialmediagebruiker. Een van de woorden waar vooral creatieve spelling wordt toegepast is: sowieso.

Mond-op-mond


Geld lenen voor huis makkelijker voor tweeverdieners

Geld lenen voor huis makkelijker voor tweeverdieners

Geld lenen voor huis makkelijker voor tweeverdieners. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, heeft het kabinet onlangs geadviseerd om de mogelijkheid tot het lenen van het geld te verruimen voor tweeverdieners die samen een huis willen kopen.

Voor koppels met allebei een inkomen zal het daarom makkelijker worden om een hogere hypotheek af te sluiten. Volgens Gabriëlla Bettonville, woordvoerder van het Nibud, komt dat doordat het sinds een paar jaar mogelijk is de helft van het tweede inkomen mee te tellen bij het bepalen van de maximale woonlast.

Meer geld over


Lerarenstaking op 6 november gaat door

Lerarenstaking op 6 november gaat door

Lerarenstaking op 6 november gaat door / Unsplash

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

De leraren in het basis- en voortgezet onderwijs gaan op 6 november staken. Eerder was daar ook al sprake van, maar nu is het officieel. Het ultimatum van onderwijsbonden voor meer geld in het onderwijs is afgelopen.

Tijdens de stakingsdag gaan de leraren niet naar het Malieveld in Den Haag, zoals tijdens de vorige staking op 15 maart wel het geval was. De bonden roepen nu leerkrachten op om op social media zoveel mogelijk van zich te laten horen. „Samen met alle stakers willen we de Tweede Kamer via social media overtuigen dat het anders moet."

Eis


Weer een mijlpaal: 18 miljoenste bitcoin dit weekend gemined

Weer een mijlpaal: 18 miljoenste bitcoin dit weekend gemined

Foto: Jack Guez / AFP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ee 18 miljoenste bitcoin is het afgelopen weekend gemined. Een mijlpaal voor de eerste én veruit bekendste cryptomunt.

Die mijlpaal heeft alles te maken met schaarste: er komen maximaal 21 miljoen bitcoins. Nu de 18 miljoenste bitcoin is gevonden, is 85 procent van alle bitcoins al in omloop.

Wat betekent dit voor bitcoin?


Twee doden in woning Hengelo, verdachte opgepakt

Twee doden gevonden in huis in Hengelo / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft na de vondst van twee lichamen in een huis aan de Julianalaan in het Gelderse Hengelo een verdachte aangehouden. De verdachte woont in hetzelfde huis. Hij had zich maandagochtend gemeld bij een ziekenhuis.

De politie kan nog niets zeggen over de identiteit van de slachtoffers en de verdachte. Het is ook niet duidelijk of de verdachte gewond is en zich in het ziekenhuis liet behandelen, zei een woordvoerster van de politie.

Onderzoek


Omzet jeugdzorg gestegen, toch kwart in rode cijfers

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Hoewel in de jeugdzorg vorig jaar de omzet is gestegen vergeleken met het jaar daarvoor en ook het aantal cliënten groter is geworden, kwam toch een kwart van die instellingen uit in de rode cijfers. Dat stelt inkoopcoöperatie Intrakoop.

Die organisatie baseert zich op de Jaarverslagenanalyse Jeugdzorg 2018, waarvoor 268 jaarverslagen van jeugdzorgorganisaties werden bekeken. Volgens de FNV stevent de jeugdzorg af op 'een ramp'.

Omzet en aantal cliënten gestegen


Acht doden bij onrust na protesten in Chili

Protest in de Chileense stad Vaparaiso / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Vijf mensen zijn zondag omgekomen tijdens een door plunderaars aangestoken brand in een kledingfabriek in de Chileense hoofdstad Santiago. Brandweermannen vonden de slachtoffers in de fabriek nadat ze het vuur hadden bestreden. Daarmee komt het totale aantal doden dit weekend op acht.

Drie mensen kwamen zaterdagavond (lokale tijd) om tijdens onlusten in Santiago door een brand in een supermarkt. Het vuur brak uit tijdens plunderingen, zei burgemeester Karla Rubilar zondagochtend vroeg.

„We moeten melden dat drie mensen zijn omgekomen bij een brand in een supermarkt. Twee mensen zijn in de vlammen omgekomen en een derde is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, maar is later overleden", vertelde Rubilar aan verslaggevers.


Nieuwe Brexitdeal voor Lagerhuis, rechter kijkt naar brieven Johnson

Premier Boris Johnson in zijn ambtswoning / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Britse regering doet maandagmiddag naar verwachting een nieuwe poging de brexitdeal voor te leggen aan het Lagerhuis.

Dat besloot zaterdag nog geen definitieve goedkeuring te geven aan de overeenkomst die premier Boris Johnson sloot met de EU. Londen moest daardoor opnieuw om uitstel vragen van de brexitdeadline.

Deal en wetgeving


Tijdens ADE was de stad van de liefhebbers

Lekker hard(style) ontsporen op Amsterdam Centraal bij Roughstate, met Ran-D / MNO Photo

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Ravende reporter Iris dook in de ADE-bubbel, met zo’n 400.000 andere liefhebber, ,,het is intelligent georganiseerd, zonder dat het te braaf is.”

Hoe dieper je Amsterdam Dance Event induikt, hoe heser je stem wordt, hoe viezer je nagels op een of andere manier worden, hoe stroever het ritsje van je heuptas dichtgaat, hoe strammer je kuiten en onderrug aanvoelen en hoe meer bultjes van al het zweten op je gezicht oppoppen. Ook dat is ADE. Maar ook hoe de hele stad gonst van de zin, hoe meer nieuwe (Insta)vrienden je erbij krijgt en hoe meer mooie herinneringen je opdoet. Júist dat is ADE.

Tijdens ADE is de stad van ons. Van de liefhebbers die vijf dagen en vijf nachten opgaan in de elektronische muziek. Waar (tijds)grenzen vervagen, het ontregelende de norm wordt en je soms niet meer weet of het dag of nacht is.


Video opgedoken van vandaag voorgeleide vader Ruinerwold

De boerderij waar het gezin jaren leefde / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De 67-jarige vader die vorige week met zes meerderjarige kinderen werd gevonden in een huis in Ruinerwold wordt maandag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Hij hoort dan of hij langer moet blijven vastzitten, nadat hij donderdag was aangehouden.

Hij wordt verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling in de zin van het benadelen van de gezondheid van anderen en van witwassen.

Afgezonderd gezin