Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 feb 2019 / 16:14 uur

Amerikaanse noodtoestand voor bouw grensmuur

De noodtoestand in Amerika is realiteit geworden, dat heeft president Donald Trump vrijdag bekend gemaakt. Met de maatregel, die hiervoor alleen in noodgevallen als natuurrampen of oorlogen was ingezet, beschikking te krijgen over voldoende geld om een muur aan de grens met Mexico te kunnen bouwen.

Misdadigers en terroristen

Volgens Trump zal die muur illegale immigranten tegen houden. Trump acht de noodtoestand nu gerechtvaardigd, omdat er een crisis is aan de zuidgrens. Onder de migranten zouden zich – volgens hem – veel misdadigers en terroristen bevinden. Trump wil zijn verkiezingsbelofte inwisselen.

De democraten zijn niet bepaald fan van het plan. Zij vinden dat Trump misbruik maakt van zijn positie als president en noemen de situatie bij de grens geen échte noodtoestand. Hij zou met dit plan het Congres, dat het laatste woord heeft over het overheidsgeld, willen omzeilen en buiten het parlement om geld vrij willen maken. Volgens Trump zou er op ’t moment te weinig geld zijn vrij gemaakt voor de bouw van ‘zijn’ muur.

Nog nooit eerder werd een noodtoestand aangevochten, maar de Democraten kunnen nu de federale rechtbanken en het Hooggerechtshof inschakelen voor een ‘toets’ aan de grondwet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amerikaanse noodtoestand voor bouw grensmuur
Sluiten