In het nieuws

Airbnb versus het 'oude' hotel: wat is hot?

Airbnb versus het 'oude' hotel: wat is hot?

Foto's: Femmy Weijs.

Foto van 'Casper van der Veen'

7 FEB 2019

De deel- of platformeconomie is booming. Was een Airbnb boeken, een Uber bestellen of een Swapfiets huren een paar jaar geleden nog iets voor een select groepje early adopters, tegenwoordig heeft iedereen de diensten met één druk op de app binnen handbereik. Metro sprak voor een drieluik met mensen die voor zo’n platform rijden en met concurrenten die voor de ‘oude’ economie werken. Vandaag: Hotelier Hans Vughts en Airbnb'er Johan Struik.

'Wij hebben veel te danken aan toeristen'

De 61-jarige Hans Vugts kent geen ander werk dan het hotelwezen. Als kind deed hij vakantiewerk in het motel van zijn grootvader en als volwassene is hij altijd in het vak gebleven. Sinds 2005 is hij directeur van het 518 kamers tellende Hotel Casa, gelegen op een steenworp van station Amsterdam Amstel.

Bent u blij dat Amsterdam zo populair is bij toeristen?

,,Wij hebben in Amsterdam ontzettend veel te danken aan toeristen. Mooie voorzieningen als het Concertgebouw, het Rijksmuseum, ander cultuuraanbod en de keur aan restaurants zouden zonder het toerisme niet zo floreren. Door de drukte heeft toerisme een negatief imago gekregen, maar dat is niet terecht. Toeristen zijn niet alleen de drinkende, blowende mensen op de Wallen, maar ook zakenmensen en bezoekers van musea en Michelinsterrestaurants. Vooral winkelpubliek, festivalbezoekers en dagjesmensen kunnen op bepaalde locaties in het centrum overlast en drukte veroorzaken – en dan nog gaat het maar om een paar plekken.”

Hoe heeft u uw werk zien veranderen door de jaren heen?

,,Door internet is de wereld transparanter geworden en door de welvaartsstijging beter bereikbaar. Vroeger kwamen mijn gasten uit West-Europa en de VS, nu heb ik mensen uit Azië, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Zij hebben het beter gekregen en willen nu ook wat van de wereld zien. Ook gaan mensen op jongere leeftijd al reizen, bijvoorbeeld in een tussenjaar.”

Airbnb versus het 'oude' hotel: wat is hot?

Hans Vughts is hotelier: „Door internet is de wereld transparanter geworden en door de welvaartsstijging beter bereikbaar." Foto: Femmy Weijs.

U zult wel niet positief zijn over Airbnb?

,,Ik prijs mezelf gelukkig dat ik in Amsterdam werk en dat onze bezetting toch wel hoog is. Ik vind wel dat Airbnb zich aan dezelfde regels moet houden. Ze hebben daar soms een open koelkast, terwijl wij aan drankvergunningen en hygiëneregels moeten voldoen. Het grootst probleem zijn de huisjesmelkers, die met steeds nieuwe trucs de regels omzeilen en Airbnb als businessmodel gebruiken. Sommigen hebben wel twintig of dertig panden, een zelfs meer dan honderd.

Als bewoner heb ik meer last van Airbnb’s, in mijn wijk. Soms zitten er tien mensen in een huis waar er maar vier in mogen, wat zorgt voor lawaai en troep op straat. Veel regels voor (brand)veiligheid worden met voeten getreden.

Ook denken mensen vaak dat Airbnb goedkoper is, enkel omdat het via de app gaat. Maar in Amsterdam is dat niet per se het geval. Mensen mogen maar dertig dagen verhuren, weten dat ze hier hoge prijzen kunnen vragen en proberen daar het maximale uit te halen.”

Zijn er niet gewoon te weinig hotels voor al die toeristen die Amsterdam overspoelen?

,,Er zijn voldoende hotels en meestal zijn er wel kamers beschikbaar in de stad. Nu gaat het goed met de economie, maar we hebben ook dramatische jaren gehad. Als er weer een crisis komt, zou er een hard prijzenspel kunnen ontstaan tussen hotels en Airbnb’s.”

Wat moet de gemeente doen?

,,Allereerst moeten de regels die voor Airbnb’s gelden strenger gehandhaafd worden. Dus professionele huisjesmelkers niet toelaten op het platform en iedereen eraf gooien die meer dan één huis verhuurt. We moeten woonruimte voor wonen behouden in Amsterdam. De populariteit van verhuur wakkert het al grote woningtekort in Amsterdam alleen maar verder aan.

Verder moet de gemeente avontuurlijker gaan denken over toerismebeheer en –spreiding en durven om decennia vooruit te kijken. Trek de metro door naar Almere en Zaandam. Gooi bijvoorbeeld het Rijksmuseum dicht en verplaats dit naar de rand van de stad, dan gaan mensen daarheen.”

'Mijn gasten zoeken contact met locals'

Johan Struik (56) leidt ons een klein trapje af naar de woning vlak bij het Amsterdamse Frederikplein waar hij sinds 2013 via Airbnb een bed&breakfast drijft. Toen waren er nog 600 listings, inmiddels is dat gestegen tot boven de 20.000.

Airbnb versus het 'oude' hotel: wat is hot?

Johan Struik runt graag een Airbnb: „Mensen nemen soms cadeaus mee of laten lieve briefjes achter." Foto: Femmy Weijs.

Hoe is het begonnen?

,,Een kennis die het al deed zei dat het relaxed was. Toen ik in 2013 begon was het nog maar een klein clubje, met zo’n 600 listings. Ik heb dit huis in 2004 gekocht, maar heb een logeerkamer die alleen soms door familie gebruikt werd. Nu zitten er vrijwel continu toeristen in. Een vriend hielp me met een wervende tekst. Die werkt blijkbaar, want hij staat er nu nog, haha. Het hielp dat ik hiervoor 26 jaar een eigen cateringbedrijf had, dus ik ben ervaren als gastheer.”

Wat is je leukste ervaring als Airbnb-host?

,,Mensen nemen soms cadeaus mee of laten lieve briefjes achter. Wat erg bijzonder was, was toen vlucht MH17 werd neergehaald [in juli 2014]. Na dat akelige incident kreeg ik berichten van oud-gasten uit Wit-Rusland, India, Australië, de VS, de hele wereld eigenlijk. Die stuurden hoe verschrikkelijk ze het vonden voor mij als Nederlander.”

Wat voor soort mensen zijn Airbnb-gangers?

,,Ik heb ingesteld dat mensen minimaal drie nachten mogen blijven met maximaal twee mensen. De meesten zijn Amerikanen, Duitsers, Fransen of Engelsen. Ik heb veel museumvolk, altijd brave mensen. Ik let dan ook op dat de kamer schoon is, er leuk uit ziet en dat er bier en een schaal met vruchtjes staan. Airbnb is meer mainstream geworden, maar over het algemeen zijn mijn gasten mensen die een authentieke experience zoeken, met contact met een local."

Er wordt veel geklaagd over Airbnb in Amsterdam. Het zou voor overlast zorgen.

,,Ik kan me voorstellen dat als je een volledig appartement aan vier of meer mensen verhuurt dit voor overlast zorgt. Vaak zijn de zaken die voor ellende zorgen illegaal, daar moet gewoon tegen opgetreden worden. De enorme toeristenstroom waar Amsterdam mee te maken heeft is ook onmogelijk te verwerken zonder dat dit impact heeft op de stad. Als je naast een hotel woont, heb je ook gedoe met leveranciers, toeterende taxi’s en dan nog de gasten. Wij Amsterdammers gaan ook vaak op vakantie naar Parijs of Barcelona, dus we moeten dit andere mensen ook gunnen.”

Ook zou het oneerlijke concurrentie zijn voor de bestaande hotels.

,,De hotels hebben een sterke lobby in Amsterdam. Hier in de buurt zijn afgelopen jaren honderden hotelkamers bijgekomen, die blijven maar open gaan. Je had daar ook woningen kunnen bouwen voor de vele mensen die naar woonruimte op zoek zijn – en dan stimuleren dat zij logeerkamers verhuren. Zo meng je inwoners en toeristen meer. Terwijl hotels maar blijven doorgroeien, mogen Airbnb’s nog maar dertig dagen verhuren in plaats van de eerdere zestig en wordt het platform in wijken als de Wallen zelfs helemaal verboden. Slechts tien procent van toeristen verblijft in een Airbnb. Dat is een druppel op een gloeiende plaat, waarom wordt daar zo op gefocust? En oneerlijk… ik ben ook gewoon een ondernemer, ik draag btw, toeristenbelasting en inkomstenbelasting af en volg de regels.”


'Minderjarigen niet opsluiten in politiecel'

Gevangenissen moeten kindvriendelijker / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

15 MIN

Een verdachte die nog minderjarig is, moet niet worden opgesloten in een politiecel. In plaats daarvan moet een kind op een meer kindvriendelijke plek worden vastgezet, pleit de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ).

Het is geen goede zaak dat de kinderen in een normale politiecel terechtkomen tussen volwassen arrestanten, vindt de raad.

Maximaal een nacht


Rutte en Schouten om tafel met boeren over stikstof

Boeren hebben vorig jaar diverse keren actie gevoerd uit onvrede over de regels / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

50 MIN

Premier Mark Rutte en minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) praten woensdag met zowel natuurclubs als boeren over de stikstofproblematiek.

Eerder spraken de bewindspersonen apart met natuurorganisaties en boeren, maar het kabinet wil de partijen die in het stikstofdebat vaak tegenover elkaar staan samenbrengen. Farmers Defence Force schuift niet aan. In het AD stelt zegsman Jeroen van Maanen dat het een „vertoning voor de bühne" wordt.

Informeel


Enorme brand op industrieterrein in Aalten

In Aalten woedt een enorme brand / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Zeker tien bedrijven in Aalten kunnen woensdagochtend de deuren niet openen vanwege de brand op een industrieterrein in de Gelderse plaats. Bij de brand komt veel rook vrij en de betreffende bedrijven hebben daar de hele nacht in gestaan.

De lucht is er volgens een woordvoerder van de brandweer dermate slecht dat het niet verstandig is dat werknemers weer aan de slag gaan.

Pleinen schoonvegen


Kwaliteit ouderenzorg straks lastig te waarborgen

De kwaliteit van ouderenzorg is niet te waarborgen / ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Het gaat moeilijk worden de kwaliteit van de zorg voor ouderen te handhaven in de nabije toekomst. Door onder andere vergrijzing zijn de kwaliteitsnormen in verpleeghuizen niet te handhaven.

Er zijn pijnlijke maatregelen nodig om de ouderenzorg in Nederland uitvoerbaar te houden. Daar is geld noch personeel voor. Dat zegt Ronald Schmidt van branchevereniging Actiz tegen de Volkskrant, namens de vierhonderd aangesloten ouderenzorginstellingen.

Miljarden euro's extra


Ver-van-mijn-dijk-show: nu weinig natte zorgen

Een mooi idyllisch en typisch Hollands beeld, toch denkt een op de vijf Nederlanders dat ons land over een eeuw al voor een groot deel onder water staat / ANP

Foto van 'Iris Hermans'

2 UUR

Een kwart eeuw geleden ging het bíjna mis, maar we maken ons nu niet echt zorgen over een overstroming door dijkdoorbraak. Al blijft het natuurlijk ook wel koffiedijkkijken wat er met de waterstand gebeurt. 

Precies 25 jaar geleden is het water tot aan de lippen in het Nederlandse rivierengebied. De waterstand stijgt na zware regenval, de dijken beginnen te schuiven en bewoners worden dringend verzocht te vertrekken. In de kritieke dagen en nachten die volgen evacueren 250.000 mensen uit dorpen als Ochten en hele streken als de Betuwe en verzetten militairen, boeren en burgers bergen werk. Een strijd tussen mens en natuur. Zakken met tonnen zand worden als laatste redmiddel tegen de bijna doorbrekende dijken gegooid. Dan daalt het waterpeil en is het overstromingsgevaar geweken. De mensen kunnen na ruim een week weer naar huis.

Met z'n allen in 1995 / ANP


Drie mensen in Nederland getest op coronavirus

Drie mensen in Nederland getest op coronavirus

Drie mensen in Nederland getest op coronavirus / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Er zijn in Nederland tot nu toe drie mensen getest op het coronavirus. Volgens het ministerie van Volksgezondheid was het bij alle drie loos alarm. 

In ieder geval twee van hen hadden klachten en waren in de omgeving van de Chinese miljoenenstad Wuhan - het epicentrum van de uitbraak - geweest.

Het ministerie van Volksgezondheid van de deelstaat Beieren heeft dinsdagavond bekendgemaakt dat er in Duitsland wel drie nieuwe gevallen zijn vastgesteld. Het gaat om drie patiënten die bij hetzelfde bedrijf werken als de man bij wie het virus maandag werd vastgesteld. Ze zijn waarschijnlijk besmet geraakt door een Chinese collega, die daar een cursus volgde.


Holocaustfoto's ingekleurd ter nagedachtenis

Holocaustfoto's ingekleurd ter nagedachtenis

Holocaustfoto's ingekleurd ter nagedachtenis / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ingekleurde foto's van gevangenen in concentratiekampen laten je niet los. En dat was ook precies het doel van de fotoserie: het moest dienen als harde herinnering aan de onmenselijkheid die men elkaar aan heeft gedaan. 

Ter gelegenheid van de 75-jarige bevrijding van Auschwitz heeft de 31-jarige fotorestaurateur Tom Marshall een aantal foto's van gevangenen in Auschwitz 'ingekleurd'. „Dit was het meest hartverscheurende project waar ik ooit aan heb gewerkt", schrijft hij op zijn site.


Kobe Bryant uren na dood beschuldigd van verkrachting

Kobe Bryant uren na dood beschuldigd van verkrachting

Kobe Bryant uren na dood beschuldigd van verkrachting / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Actrice Evan Rachel Wood heeft basketballer Kobe Bryant uren na zijn dood beschuldigd van verkrachting. De actrice krijgt inmiddels behoorlijk wat kritiek voor haar kiezen. 

„Wat er gebeurd is is tragisch. Ik vind het verschrikkelijk voor Kobe's familie. Hij was een sportheld, maar hij was ook een verkrachter. Die waarheden kunnen naast elkaar bestaan", tweette Wood.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Delphine Boël kan nu als prinses door het leven

Delphine Boël kan nu als prinses door het leven

Delphine Boël kan nu als prinses door het leven / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Met het erkennen van zijn bastaarddochter heeft de Belgische koning Albert II ervoor gezorgd dat Delphine Boël zichzelf voortaan prinses mag noemen. 

Ook haar kinderen krijgen het recht om zichzelf prins of prinses te noemen, weet Frederik Swennen, hoogleraar familierecht aan de UAntwerpen.

Dat gaat eigenlijk in tegen de wijziging van het koninklijk besluit in 2015. Toen besloot regering-Michel dat alleen nog kinderen van de huidige koning Filip en zijn troonopvolgster zich nog zo zouden kunnen noemen. Dan zou Boël dus buiten de boot vallen.


Vernietigen elektronica beste wismethode

Vernietigen elektronica beste wismethode

De shredder | Foto: Sander Oord

Foto van 'Quincy Brouwer'

GISTEREN

Op de Europese dag van de privacy konden mensen hun oude harde schijven, geheugenkaarten, usb-sticks, tablets en smartphones veilig laten vernietigen.

Het doel van de Data Privacy Day is om het bewustzijn bij mensen te vergroten en best practices voor privacy en gegevensbescherming te promoten. Daarom bood XS4ALL aan alle data van mensen veilig te wissen, want wat blijk, je oude computer of telefoon gewoon bij het grofvuil zetten, kan nare gevolgen hebben.

Tas vol elektronica


Tóch nog echte winter: het sneeuwt in Groningen

Toch nog echte winter? Het sneeuwde in Groningen

Tóch nog echte winter: het sneeuwt in Groningen / Screenshot Twitter René Perdok

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Truien konden gerust de kast alweer in, winterjassen zijn ook niet nodig en de kans op een echte Elfstedentocht is minimaal. Wie had gedacht dat het dan tóch nog zou sneeuwen deze winter?

In Groningen was de verbazing groot toen er opeens dikke sneeuwvlokken uit de hemel vielen. En we hebben het ook niet zomaar over wat vlokken: de sneeuw bleef ook nog eens liggen!


Blok belooft Charlotte veranderingen, ‘geld is er genoeg’

Blokhuis belooft Charlotte veranderingen: ‘Geld is er genoeg’

Blok belooft Charlotte veranderingen, ‘geld is er genoeg’/ ANP

Foto van 'Nina Juffermans'

GISTEREN

Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft „niet alleen woorden, maar ook daden" beloofd om de problemen in de geestelijke gezondheidszorg aan te pakken.

Dat gebeurde dinsdagochtend in een gesprek met Charlotte Bouwman, die al ruim een week demonstreert in het ministerie van Volksgezondheid, Sport en Welzijn in Den Haag.

„Het wordt een uitdaging om dit met elkaar te realiseren, maar geld speelt geen rol”, zo sprak staatssecretaris Blokhuis dinsdag over zijn eigen beloftes. De staatssecretaris gaat verzekeraars en aanbieders namelijk aan het werk zetten. De partijen moeten binnen vier weken met een plan komen voor voldoende zorgaanbod voor mensen met complexe, psychische aandoeningen. Op het moment staan deze mensen, zogenoemde ‘vastlopers’, vaak langdurig op een wachtlijst voor juiste zorg. Als de verzekeraars en aanbieders er binnen vier weken niet uit komen, zal het ministerie volgens Blokhuis de regie overnemen. Ook zal een al bestaande helpdesk voor vastlopers meer zichtbaarheid krijgen en moet de crisiszorg toegankelijker worden.


Man maakt wandeling met tas granaten

Man maakt wandeling met tas granaten

Man maakt wandeling met tas granaten / Politie Ede

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een wandeling door het bos maken is altijd goed voor de gezondheid. Als je een tasje met handgranaten bij je hebt, is het net iets minder goed voor je. 

Een man heeft maandag in Ede een wandeling gemaakt met een tas met daarin „zeer gevaarlijke handgranaten van Joegoslavische makelij", schrijft de politie in Ede op Facebook. Het duurde even voor hij zich realiseerde dat het een zeer explosieve wandeling kon worden, waarna hij de tas neerzette en de politie belde.

Niet verstandig


Toerisme Giethoorn neemt af door coronavirus
Likeability of5

Toerisme Giethoorn neemt af door coronavirus

Ieder jaar komen naar schatting 350.000 Chinezen naar Giethoorn, maar dat aantal is dit jaar beduidend minder. /ANP

Foto van 'Demi Schoenmakers'

GISTEREN

Sinds de uitbraak van het coronavirus blijken fors minder mensen op reis te willen naar China. Aan de andere kant lopen toeristische trekpleisters in Nederland omzet mis doordat Chinezen hun reis annuleren. 

Giethoorn is een van de populairste toeristische trekpleisters van Nederland. Ieder jaar komen naar schatting 350.000 Chinezen naar ‘het Venetië van het Noorden’. Maar dat aantal is dit jaar beduidend minder.

De Chinese overheid heeft vanwege het dodelijke coronavirus het reisadvies voor China aangescherpt en vanaf dinsdag gelden voor het hele land veiligheidsrisico’s. Zo mogen reisbureaus in China geen reispakketten meer aanbieden voor zowel binnen- als buitenland en dat kan een behoorlijke klap betekenen voor het toerisme in Nederland.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

'Kleine tattoos leveren meeste spijt op'

'Kleine tattoos leveren meeste spijt op'

'Kleine tattoos leveren meeste spijt op' / Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een gigantische sleeve die je hele arm bedekt of een klein vlindertje op je voet. Van die laatste, kleinere tattoo hebben we toch het vaakst spijt. Soms al op dezelfde dag. 

Over grotere tattoos wordt meestal veel langer nagedacht en overlegd met de tattoo-artiest. Daardoor krijgen mensen minder vaak spijt van zo'n grote versiering, schrijft emeritus-hoogleraar Henri Beunders in het boek Optocht der tattoos.

Voor zijn boek maakt Beunders op basis van verschillende onderzoeken een lijst met argument voor spijt. Zo krijgen mensen met tattoos die met familieleden te maken hebben het minste spijt. Tattoos die in een vlaag van verliefdheid, rebellie of impulsiviteit zijn gezet, kunnen daarentegen vaker op berouw rekenen.


Nederlandse webshops volledig door voorraad mondkapjes

Ook Nederlanders slaan uit voorzorg mondkapjes in. Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Tosca de Jong'

GISTEREN

Hoewel het coronavirus Nederland (nog) niet heeft bereikt, vliegen de mondkapjes over de toonbank. Nederlanders kopen ze massaal in.

Webshops die normaal gesproken af en toe mondkapje verkopen, weten nu niet meer waar ze het zoeken moeten: ze zijn door de voorraad heen. Nederlanders slaan uit voorzorg mondkapjes in om zo bestand te zijn tegen het besmettelijke virus uit China.

Meest gezocht


Schoenmaker werkt verder met grote teen als duim

9 vingers, 1 teen: werkt perfect. /University Hospitals of Derby and Burton

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Hij was bang dat hij nooit meer zou kunnen werken. Gelukkig durfden de artsen van de 40-jarige David Lee het aan om een zeldzame operatie uit te voeren. 

De Brit verloor zijn duim toen hij met een machine een hak van een schoen afsneed. Zijn grote teen van zijn rechtervoet klaart nu de klus.

Tien uur


Likeability of5

'Wierook even schadelijk als sigaret'

Lekker, maar ook schadelijk. /Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Een lekker geurtje in huis en je helemaal zen voelen. Wierookliefhebbers zweren bij de effecten van de geurstokjes, maar consumentenorganisatie Test Aankoop waarschuwt voor de gevolgen. 

De Belgische club deed onderzoek naar wierook en concludeert dat er stoffen in te vinden zijn die schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Sommige daarvan, zoals benzeen en formaldehyde, zijn zelfs kankerverwekkend.

Fijnstof en koolmonoxide


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar