In het nieuws

Airbnb versus het 'oude' hotel: wat is hot?

Airbnb versus het 'oude' hotel: wat is hot?

Foto's: Femmy Weijs.

Foto van 'Casper van der Veen'

7 FEB 2019

De deel- of platformeconomie is booming. Was een Airbnb boeken, een Uber bestellen of een Swapfiets huren een paar jaar geleden nog iets voor een select groepje early adopters, tegenwoordig heeft iedereen de diensten met één druk op de app binnen handbereik. Metro sprak voor een drieluik met mensen die voor zo’n platform rijden en met concurrenten die voor de ‘oude’ economie werken. Vandaag: Hotelier Hans Vughts en Airbnb'er Johan Struik.

'Wij hebben veel te danken aan toeristen'

De 61-jarige Hans Vugts kent geen ander werk dan het hotelwezen. Als kind deed hij vakantiewerk in het motel van zijn grootvader en als volwassene is hij altijd in het vak gebleven. Sinds 2005 is hij directeur van het 518 kamers tellende Hotel Casa, gelegen op een steenworp van station Amsterdam Amstel.

Bent u blij dat Amsterdam zo populair is bij toeristen?

,,Wij hebben in Amsterdam ontzettend veel te danken aan toeristen. Mooie voorzieningen als het Concertgebouw, het Rijksmuseum, ander cultuuraanbod en de keur aan restaurants zouden zonder het toerisme niet zo floreren. Door de drukte heeft toerisme een negatief imago gekregen, maar dat is niet terecht. Toeristen zijn niet alleen de drinkende, blowende mensen op de Wallen, maar ook zakenmensen en bezoekers van musea en Michelinsterrestaurants. Vooral winkelpubliek, festivalbezoekers en dagjesmensen kunnen op bepaalde locaties in het centrum overlast en drukte veroorzaken – en dan nog gaat het maar om een paar plekken.”

Hoe heeft u uw werk zien veranderen door de jaren heen?

,,Door internet is de wereld transparanter geworden en door de welvaartsstijging beter bereikbaar. Vroeger kwamen mijn gasten uit West-Europa en de VS, nu heb ik mensen uit Azië, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Zij hebben het beter gekregen en willen nu ook wat van de wereld zien. Ook gaan mensen op jongere leeftijd al reizen, bijvoorbeeld in een tussenjaar.”

Airbnb versus het 'oude' hotel: wat is hot?

Hans Vughts is hotelier: „Door internet is de wereld transparanter geworden en door de welvaartsstijging beter bereikbaar." Foto: Femmy Weijs.

U zult wel niet positief zijn over Airbnb?

,,Ik prijs mezelf gelukkig dat ik in Amsterdam werk en dat onze bezetting toch wel hoog is. Ik vind wel dat Airbnb zich aan dezelfde regels moet houden. Ze hebben daar soms een open koelkast, terwijl wij aan drankvergunningen en hygiëneregels moeten voldoen. Het grootst probleem zijn de huisjesmelkers, die met steeds nieuwe trucs de regels omzeilen en Airbnb als businessmodel gebruiken. Sommigen hebben wel twintig of dertig panden, een zelfs meer dan honderd.

Als bewoner heb ik meer last van Airbnb’s, in mijn wijk. Soms zitten er tien mensen in een huis waar er maar vier in mogen, wat zorgt voor lawaai en troep op straat. Veel regels voor (brand)veiligheid worden met voeten getreden.

Ook denken mensen vaak dat Airbnb goedkoper is, enkel omdat het via de app gaat. Maar in Amsterdam is dat niet per se het geval. Mensen mogen maar dertig dagen verhuren, weten dat ze hier hoge prijzen kunnen vragen en proberen daar het maximale uit te halen.”

Zijn er niet gewoon te weinig hotels voor al die toeristen die Amsterdam overspoelen?

,,Er zijn voldoende hotels en meestal zijn er wel kamers beschikbaar in de stad. Nu gaat het goed met de economie, maar we hebben ook dramatische jaren gehad. Als er weer een crisis komt, zou er een hard prijzenspel kunnen ontstaan tussen hotels en Airbnb’s.”

Wat moet de gemeente doen?

,,Allereerst moeten de regels die voor Airbnb’s gelden strenger gehandhaafd worden. Dus professionele huisjesmelkers niet toelaten op het platform en iedereen eraf gooien die meer dan één huis verhuurt. We moeten woonruimte voor wonen behouden in Amsterdam. De populariteit van verhuur wakkert het al grote woningtekort in Amsterdam alleen maar verder aan.

Verder moet de gemeente avontuurlijker gaan denken over toerismebeheer en –spreiding en durven om decennia vooruit te kijken. Trek de metro door naar Almere en Zaandam. Gooi bijvoorbeeld het Rijksmuseum dicht en verplaats dit naar de rand van de stad, dan gaan mensen daarheen.”

'Mijn gasten zoeken contact met locals'

Johan Struik (56) leidt ons een klein trapje af naar de woning vlak bij het Amsterdamse Frederikplein waar hij sinds 2013 via Airbnb een bed&breakfast drijft. Toen waren er nog 600 listings, inmiddels is dat gestegen tot boven de 20.000.

Airbnb versus het 'oude' hotel: wat is hot?

Johan Struik runt graag een Airbnb: „Mensen nemen soms cadeaus mee of laten lieve briefjes achter." Foto: Femmy Weijs.

Hoe is het begonnen?

,,Een kennis die het al deed zei dat het relaxed was. Toen ik in 2013 begon was het nog maar een klein clubje, met zo’n 600 listings. Ik heb dit huis in 2004 gekocht, maar heb een logeerkamer die alleen soms door familie gebruikt werd. Nu zitten er vrijwel continu toeristen in. Een vriend hielp me met een wervende tekst. Die werkt blijkbaar, want hij staat er nu nog, haha. Het hielp dat ik hiervoor 26 jaar een eigen cateringbedrijf had, dus ik ben ervaren als gastheer.”

Wat is je leukste ervaring als Airbnb-host?

,,Mensen nemen soms cadeaus mee of laten lieve briefjes achter. Wat erg bijzonder was, was toen vlucht MH17 werd neergehaald [in juli 2014]. Na dat akelige incident kreeg ik berichten van oud-gasten uit Wit-Rusland, India, Australië, de VS, de hele wereld eigenlijk. Die stuurden hoe verschrikkelijk ze het vonden voor mij als Nederlander.”

Wat voor soort mensen zijn Airbnb-gangers?

,,Ik heb ingesteld dat mensen minimaal drie nachten mogen blijven met maximaal twee mensen. De meesten zijn Amerikanen, Duitsers, Fransen of Engelsen. Ik heb veel museumvolk, altijd brave mensen. Ik let dan ook op dat de kamer schoon is, er leuk uit ziet en dat er bier en een schaal met vruchtjes staan. Airbnb is meer mainstream geworden, maar over het algemeen zijn mijn gasten mensen die een authentieke experience zoeken, met contact met een local."

Er wordt veel geklaagd over Airbnb in Amsterdam. Het zou voor overlast zorgen.

,,Ik kan me voorstellen dat als je een volledig appartement aan vier of meer mensen verhuurt dit voor overlast zorgt. Vaak zijn de zaken die voor ellende zorgen illegaal, daar moet gewoon tegen opgetreden worden. De enorme toeristenstroom waar Amsterdam mee te maken heeft is ook onmogelijk te verwerken zonder dat dit impact heeft op de stad. Als je naast een hotel woont, heb je ook gedoe met leveranciers, toeterende taxi’s en dan nog de gasten. Wij Amsterdammers gaan ook vaak op vakantie naar Parijs of Barcelona, dus we moeten dit andere mensen ook gunnen.”

Ook zou het oneerlijke concurrentie zijn voor de bestaande hotels.

,,De hotels hebben een sterke lobby in Amsterdam. Hier in de buurt zijn afgelopen jaren honderden hotelkamers bijgekomen, die blijven maar open gaan. Je had daar ook woningen kunnen bouwen voor de vele mensen die naar woonruimte op zoek zijn – en dan stimuleren dat zij logeerkamers verhuren. Zo meng je inwoners en toeristen meer. Terwijl hotels maar blijven doorgroeien, mogen Airbnb’s nog maar dertig dagen verhuren in plaats van de eerdere zestig en wordt het platform in wijken als de Wallen zelfs helemaal verboden. Slechts tien procent van toeristen verblijft in een Airbnb. Dat is een druppel op een gloeiende plaat, waarom wordt daar zo op gefocust? En oneerlijk… ik ben ook gewoon een ondernemer, ik draag btw, toeristenbelasting en inkomstenbelasting af en volg de regels.”


'Hongkong staat aan de rand van de afgrond'

Brandweerlieden proberen een wegversperring te blussen, die in brand is gezet door protesterende burgers. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

16 MIN

Het gaat er niet bepaald rustig aan toe in Hongkong. Na de gewelddadig verlopen maandag zijn betogers in Hongkong opnieuw slaags geraakt met de politie.

Volgens een politiecommissaris staat het gebied, dat al maandenlang het toneel is van grootschalige protesten, 'aan de rand van de afgrond.'

Molotovcocktails


Premier Mark Rutte vertrekt bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport na de voortzetting van het stikstofoverleg.

Coalitie akkoord over aanpak stikstof

Premier Mark Rutte vertrekt bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport na de voortzetting van het stikstofoverleg. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De coalitie is akkoord met een pakket maatregelen om zo snel mogelijk het stikstofprobleem aan te pakken. Dat melden de leiders van regeringspartijen na beraad in Den Haag.

Het pakket moet ervoor zorgen dat de woningbouw kan doorgaan en banenverlies wordt voorkomen. Het kabinet gaat nog vóór een debat over stikstof de maatregelen presenteren, aldus D66-voorman Rob Jetten. „Wij zijn eruit." Het stikstofdebat staat voor donderdag op de planning.

Verstandige maatregelen


Politieagenten bij een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet in 2018.
Likeability of5

Hagenaar aangehouden voor dreiging met aanslag om sinterklaastraditie

Politieagenten bij een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet in 2018. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:19

In Den Haag is maandag een 49-jarige man aangehouden omdat hij op Facebook had gedreigd zichzelf op te blazen om zo op te komen voor de ‘sinterklaastraditie’. 

Dat meldde de politie dinsdag. Zijn bericht leidde tot veel onrust op social media. Over het bericht kwamen veel meldingen binnen, waarna de politie een onderzoek begon.

Geen explosieven


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Max Verstappen en Alexander Albon van Red Bull Racing.

Albon ook in 2020 teamgenoot Verstappen

Max Verstappen en Alexander Albon van Red Bull Racing. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:54

Alexander Albon zal ook in 2020 teamgenoot zijn van Max Verstappen bij het team van Red Bull in de Formule 1. De 23-jarige Thaise coureur verving halverwege het seizoen de Fransman Pierre Gasly en heeft zoveel indruk gemaakt, dat hij ook voor volgend jaar het vertrouwen krijgt van de teamleiding.

Albon promoveerde na de Grote Prijs van Hongarije van Toro Rosso naar Red Bull. Hij nam het stoeltje over van Gasly, die tegenviel en 'degradeerde' naar Toro Rosso, het opleidingsteam van Red Bull. In de zeven races die Albon voor de Oostenrijkse renstal reed, eindigde hij alle keren bij de eerste zes. Hij scoorde in totaal 68 punten, meer zelfs dan Verstappen.

Concurrentie


Staat in beroep tegen vonnis over terughalen IS-kinderen
Likeability of6

Staat in beroep tegen vonnis over terughalen IS-kinderen

Een van de advocaten (l) van de IS-vrouwen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:04

De Staat gaat in beroep tegen het vonnis dat Nederland actief de kinderen van IS-vrouwen uit kampen in Noord-Syrië terug moet halen.

Dat laten ministers Ferd Grapperhaus (Justitie) en Stef Blok (Buitenlandse Zaken) dinsdag weten in een brief aan de Tweede Kamer.

De voorzieningenrechter bepaalde maandag in een kort geding dat de Staat er alles aan moet doen om de 56 kinderen naar Nederland te halen. Voor de IS-vrouwen zelf geldt geen verplichting. De zaak was aangespannen door de 23 IS-vrouwen, die momenteel nog in Noord-Syrië zitten. Op 15 augustus hadden ze de Staat aansprakelijk gesteld.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_bea07c46c54f011614e9baca4369d8a228ee901b_avataruser_b7a9854e14e8edfa66c7dc3e8fa7f91de0bfc6fe_avatar

De hoofdingang van zorgverzekeraar VGZ in Arnhem.
Likeability of3

'Premie lager, zorgverzekering toch duurder'

De hoofdingang van zorgverzekeraar VGZ in Arnhem. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:54

Hoewel de meeste zorgpremies volgend jaar nauwelijks omhoog gaan of zelfs dalen, zijn veel mensen waarschijnlijk toch duurder uit met hun zorgverzekering.

Dat komt doordat de collectiviteitskorting die zorgverzekeraars bieden omlaag gaat van maximaal 10 procent tot 5 procent, zegt Peter Ruys van vergelijkingssite Zorgkiezer.

Collectief verzekerd


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Presentatrice Dieuwertje Blok in de studio van Het Sinterklaasjournaal.

Minder kijkers voor eerste Sinterklaasjournaal

Presentatrice Dieuwertje Blok in de studio van Het Sinterklaasjournaal. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:52

Het eerste Sinterklaasjournaal heeft maandag zo'n 874.000 kijkers getrokken, minder dan de afgelopen jaren.

Een woordvoerder van Stichting KijkOnderzoek (SKO) denkt dat die daling te maken heeft met de viering van Sint-Maarten. Vorig jaar begon het Sinterklaasjournaal nog met bijna 1,2 miljoen kijkers, het jaar ervoor met bijna een miljoen.

Pepernoten


minister De Jonge.

Kabinet komt met aanpak anorexia

minister De Jonge. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:54

De komende tien jaar wil het kabinet het aantal ernstig zieke jongeren met een eetstoornis - vooral anorexia - flink terugdringen.

In het land komen twee speciale kenniscentra voor de aanpak van eetstoornissen en er wordt een werkwijze opgesteld om patiënten minder te voeden onder dwang. Dat schrijft het AD.

Plan van aanpak


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avataruser_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avatar

+1


De politie doet onderzoek op de plek aan de Imstenrade in Buitenveldert waar advocaat Derk Wiersum is doodgeschoten.

'Wiersum wekenlang voor moord geobserveerd'

De politie doet onderzoek op de plek aan de Imstenrade in Buitenveldert waar advocaat Derk Wiersum is doodgeschoten. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:06

De in september vermoorde advocaat Derk Wiersum werd al weken voor zijn dood door een ’moordcommando’ in de gaten gehouden.

Niet alleen de straat in Amsterdam-Buitenveldert waar Wiersum woonde werd geobserveerd, maar ook het huis waar hij met zijn gezin leefde. Dat schrijft De Telegraaf.

Criminele observanten


Windmolens bij windpark Slufterdam.

'Iedereen zes jaar erbij door schonere lucht'

Windmolens bij windpark Slufterdam. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:36

De lucht die we met zijn allen inademen is de afgelopen dertig jaar een stuk schoner geworden. Dat hebben we te danken aan Europees beleid. 

Zonder de maatregelen die de EU heeft opgelegd, was de vervuiling met stikstof en fijnstof een stuk groter geweest. En was de gemiddelde levensverwachting in Nederland ongeveer zes jaar lager.

Normen aan uitstoot


Likeability of5

Nieuwe OV ombudsman in de bres voor 73.000 gedupeerde studenten

Hij is nieuw, daadkrachtig en zit vol energie: de OV ombudsman Bram Hansma.

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 06:10

Hij is nieuw, daadkrachtig en zit vol energie: de OV ombudsman, „ik ben er voor alle reizigers.” Ook voor de studenten die op 16 augustus incheckten met hun week-ov, maar toch moesten betalen. Systeemfoutje. „Ze kunnen nog steeds hun geld terugkrijgen."

Begin dit jaar al werd Bram Hansma benoemd tot hoofd OV loket, waar reizigers altijd al naartoe konden met al hun klachten. Ambitieuze Hansma had meteen een grote missie: een naamswijziging van het loket, dat als ondertitel ‘de ombudsman voor een beter OV’ had.

Waar het woord loket toch snel associaties oproept als traag, ambtelijk en bureaucratisch, klinkt een ombudsman veel persoonlijker. „Het straalt onafhankelijkheid uit en geeft een signaal af dat we willen bemiddelen en helpen.”  Hij sprak over zijn plan met onder meer alle OV-partijen door heel het land en het Ministerie van Infrastructuur en ging op de koffie bij Reinier van Zutphen, de Nationale Ombudsman. Schept toch een band, dat ombudsman voor je naam, maar het is niet zo dat Hansma hem het hemd van het lijf vroeg. „Ik heb hem vooral geïnformeerd, zodat het niet als een verrassing kwam dat er ineens een OV ombudsman was.” Van Zutphen reageerde positief. „Zijn organisatie stuurde altijd al OV-klachten die bij hen binnenkwamen naar ons door en met een speciale OV ombudsman wordt het alleen maar transparanter.”


like
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Likeability of6

Zilverrug-dwerghert voor het eerst in 30 jaar vastgelegd

Unieke beelden van een hongerig zilverrug-dwerghertje / Global Wildlife Conservation

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Een reeks hele bijzondere waarnemingen diep in de onherbergzame junglegebieden van het Zuid-Vietnamese binnenland.

Biologen legden daar namelijk voor het eerst in bijna 30 jaar een zeer zeldzaam zoogdier vast. Het gaat om een zogenaamd zilverrug-dwerghert, een diertje dat niet veel groter is dan een fors konijn.

De diertjes leven in hele afgelegen gebieden /Global Wildlife Conservation


like
user_93128fc22b33a8d9a8af06fe933f69a78f3b860b_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

'Minstens 180 eenden omgekomen na actie dierenactivisten'

Foto ter illustratie /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De bezetting van een foie-gras-boerderij in het West-Vlaamse Bekegem door een groep dierenactivisten heeft ertoe geleid dat 180 eenden omgekomen zijn. De dieren zouden als gevolg van stress om het leven zijn gekomen, aldus de eigenaar van het bedrijf. 

Chaotische bezetting


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Netflix werkt mee aan productie Nederlandstalige blockbusterfilm

Susan Radder en Gijs Blom spelen een hoofdrol /Anp, Wikimedia Commons

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het moet de grote Nederlandse filmhit worden van aankomend jaar: De Slag om de Schelde. Het moet een epische oorlogsfilm worden met voor Nederlandse begrippen een ruim budget die wordt gecoproduceerd door Netflix. 

De Slag om de Schelde wordt hiermee de eerste Nederlandstalige film die zichzelf een 'Netflix Original' mag gaan noemen.

Een veteraan op de herdenking van Slag om de Schelde /ANP


Moet het Nederlandse tbs-systeem worden afgeschaft?

Moet het Nederlandse tbs-systeem worden afgeschaft?

Medewerker van een tbs kliniek opent het kijkluik in een kamerdeur. ANP - Lex van Lieshout

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

Heftige kritiek afgelopen maandag op het huidige tbs-systeem. Volgens een psychiater zou het falen en moeten worden afgeschaft. „Hij is terecht kritisch, dat moet ook. Maar dat honderden patiënten er niet thuishoren is ongefundeerd.”

Forensisch psychiater Peter van Panhuis uitte zijn kritieken in een uitgebreid interview met De Telegraaf. Hij werkte dertig jaar lang voor justitie en bracht advies uit over de oplegging en verlenging van tbs. Tijdens zijn carrière onderzocht Van Panhuis zo’n tweeduizend gevallen. Hij concludeert dat honderden patiënten niet thuishoren in het systeem omdat zij onbehandelbaar zijn of in een psychiatrische instelling moeten zitten. Ook schiet de nazorg ernstig tekort.

Zwart-wit


Likeability of6

Asielkat veroordeeld tot isoleercel wegens vrijlaten soortgenoten

De 6-jarige kat moest zich voor het asiel verantwoorden voor zijn kattenkwaad /friends4life.org

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Een 6-jarige asielkater genaamd Quilty uit de Amerikaanse staat Texas moet voor onbepaalde tijd een isoleercel in na een strafrechtelijke uitspraak van een dierenopvangcentrum.  

Het huisdier kreeg deze sanctie eind vorige maand opgelegd nadat hij meerdere malen uit zijn verblijf ontsnapt en hierbij ook soortgenoten losliet.

In de advertentie stond dat hij deuren kon openen en liever niet bij kinderen in huis wilde wonen /friends4life.org


love
user_2955c27e6606324f433eb07a3c37405ce771d1a2_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Griepprik: wél of niet nemen?

Griepprik: wél of niet nemen?

De vaccinatiegraad in Nederland is veel te laag, vindt De Nederlandse Influenza Stichting (NIS). /ANP

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

Nederlanders worden opgeroepen om de griepprik te nemen, maar er heerst nog vaak onduidelijkheid. Hoe zit het nou met die prik?

De vaccinatiegraad in Nederland is veel te laag, vindt De Nederlandse Influenza Stichting (NIS). Daarom werd maandag de Nationale Griepprikdag georganiseerd, waar vooral werd gefocust op zorgmedewerkers. Volgens Ted van Essen, griepexpert en voorzitter van de NIS, is het inenten tegen het influenzavirus voor deze beroepsgroep juist heel belangrijk. Maar er heerst nog veel scepsis over deze jaarlijkse vaccinatie.

Griepprik en zorgmedewerkers


Likeability of5

Facebook moet nep-advertenties met John de Mol offline halen

John de Mol was niet gediend van deze nepadvertentie /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Facebook moet maatregelen nemen om nepadvertenties tegen te gaan waarin John de Mol bitcoinproducten lijkt aan te prijzen. Dat is de uitkomst van een kort geding dat de mediamagnaat had aangespannen.

Niet alleen John de Mol werd door de oplichters genoemd /Facebook

Forse geldboetes


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar