In het nieuws

Airbnb versus het 'oude' hotel: wat is hot?

Airbnb versus het 'oude' hotel: wat is hot?

Foto's: Femmy Weijs.

Foto van 'Casper van der Veen'

7 FEB 2019

De deel- of platformeconomie is booming. Was een Airbnb boeken, een Uber bestellen of een Swapfiets huren een paar jaar geleden nog iets voor een select groepje early adopters, tegenwoordig heeft iedereen de diensten met één druk op de app binnen handbereik. Metro sprak voor een drieluik met mensen die voor zo’n platform rijden en met concurrenten die voor de ‘oude’ economie werken. Vandaag: Hotelier Hans Vughts en Airbnb'er Johan Struik.

'Wij hebben veel te danken aan toeristen'

De 61-jarige Hans Vugts kent geen ander werk dan het hotelwezen. Als kind deed hij vakantiewerk in het motel van zijn grootvader en als volwassene is hij altijd in het vak gebleven. Sinds 2005 is hij directeur van het 518 kamers tellende Hotel Casa, gelegen op een steenworp van station Amsterdam Amstel.

Bent u blij dat Amsterdam zo populair is bij toeristen?

,,Wij hebben in Amsterdam ontzettend veel te danken aan toeristen. Mooie voorzieningen als het Concertgebouw, het Rijksmuseum, ander cultuuraanbod en de keur aan restaurants zouden zonder het toerisme niet zo floreren. Door de drukte heeft toerisme een negatief imago gekregen, maar dat is niet terecht. Toeristen zijn niet alleen de drinkende, blowende mensen op de Wallen, maar ook zakenmensen en bezoekers van musea en Michelinsterrestaurants. Vooral winkelpubliek, festivalbezoekers en dagjesmensen kunnen op bepaalde locaties in het centrum overlast en drukte veroorzaken – en dan nog gaat het maar om een paar plekken.”

Hoe heeft u uw werk zien veranderen door de jaren heen?

,,Door internet is de wereld transparanter geworden en door de welvaartsstijging beter bereikbaar. Vroeger kwamen mijn gasten uit West-Europa en de VS, nu heb ik mensen uit Azië, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Zij hebben het beter gekregen en willen nu ook wat van de wereld zien. Ook gaan mensen op jongere leeftijd al reizen, bijvoorbeeld in een tussenjaar.”

Airbnb versus het 'oude' hotel: wat is hot?

Hans Vughts is hotelier: „Door internet is de wereld transparanter geworden en door de welvaartsstijging beter bereikbaar." Foto: Femmy Weijs.

U zult wel niet positief zijn over Airbnb?

,,Ik prijs mezelf gelukkig dat ik in Amsterdam werk en dat onze bezetting toch wel hoog is. Ik vind wel dat Airbnb zich aan dezelfde regels moet houden. Ze hebben daar soms een open koelkast, terwijl wij aan drankvergunningen en hygiëneregels moeten voldoen. Het grootst probleem zijn de huisjesmelkers, die met steeds nieuwe trucs de regels omzeilen en Airbnb als businessmodel gebruiken. Sommigen hebben wel twintig of dertig panden, een zelfs meer dan honderd.

Als bewoner heb ik meer last van Airbnb’s, in mijn wijk. Soms zitten er tien mensen in een huis waar er maar vier in mogen, wat zorgt voor lawaai en troep op straat. Veel regels voor (brand)veiligheid worden met voeten getreden.

Ook denken mensen vaak dat Airbnb goedkoper is, enkel omdat het via de app gaat. Maar in Amsterdam is dat niet per se het geval. Mensen mogen maar dertig dagen verhuren, weten dat ze hier hoge prijzen kunnen vragen en proberen daar het maximale uit te halen.”

Zijn er niet gewoon te weinig hotels voor al die toeristen die Amsterdam overspoelen?

,,Er zijn voldoende hotels en meestal zijn er wel kamers beschikbaar in de stad. Nu gaat het goed met de economie, maar we hebben ook dramatische jaren gehad. Als er weer een crisis komt, zou er een hard prijzenspel kunnen ontstaan tussen hotels en Airbnb’s.”

Wat moet de gemeente doen?

,,Allereerst moeten de regels die voor Airbnb’s gelden strenger gehandhaafd worden. Dus professionele huisjesmelkers niet toelaten op het platform en iedereen eraf gooien die meer dan één huis verhuurt. We moeten woonruimte voor wonen behouden in Amsterdam. De populariteit van verhuur wakkert het al grote woningtekort in Amsterdam alleen maar verder aan.

Verder moet de gemeente avontuurlijker gaan denken over toerismebeheer en –spreiding en durven om decennia vooruit te kijken. Trek de metro door naar Almere en Zaandam. Gooi bijvoorbeeld het Rijksmuseum dicht en verplaats dit naar de rand van de stad, dan gaan mensen daarheen.”

'Mijn gasten zoeken contact met locals'

Johan Struik (56) leidt ons een klein trapje af naar de woning vlak bij het Amsterdamse Frederikplein waar hij sinds 2013 via Airbnb een bed&breakfast drijft. Toen waren er nog 600 listings, inmiddels is dat gestegen tot boven de 20.000.

Airbnb versus het 'oude' hotel: wat is hot?

Johan Struik runt graag een Airbnb: „Mensen nemen soms cadeaus mee of laten lieve briefjes achter." Foto: Femmy Weijs.

Hoe is het begonnen?

,,Een kennis die het al deed zei dat het relaxed was. Toen ik in 2013 begon was het nog maar een klein clubje, met zo’n 600 listings. Ik heb dit huis in 2004 gekocht, maar heb een logeerkamer die alleen soms door familie gebruikt werd. Nu zitten er vrijwel continu toeristen in. Een vriend hielp me met een wervende tekst. Die werkt blijkbaar, want hij staat er nu nog, haha. Het hielp dat ik hiervoor 26 jaar een eigen cateringbedrijf had, dus ik ben ervaren als gastheer.”

Wat is je leukste ervaring als Airbnb-host?

,,Mensen nemen soms cadeaus mee of laten lieve briefjes achter. Wat erg bijzonder was, was toen vlucht MH17 werd neergehaald [in juli 2014]. Na dat akelige incident kreeg ik berichten van oud-gasten uit Wit-Rusland, India, Australië, de VS, de hele wereld eigenlijk. Die stuurden hoe verschrikkelijk ze het vonden voor mij als Nederlander.”

Wat voor soort mensen zijn Airbnb-gangers?

,,Ik heb ingesteld dat mensen minimaal drie nachten mogen blijven met maximaal twee mensen. De meesten zijn Amerikanen, Duitsers, Fransen of Engelsen. Ik heb veel museumvolk, altijd brave mensen. Ik let dan ook op dat de kamer schoon is, er leuk uit ziet en dat er bier en een schaal met vruchtjes staan. Airbnb is meer mainstream geworden, maar over het algemeen zijn mijn gasten mensen die een authentieke experience zoeken, met contact met een local."

Er wordt veel geklaagd over Airbnb in Amsterdam. Het zou voor overlast zorgen.

,,Ik kan me voorstellen dat als je een volledig appartement aan vier of meer mensen verhuurt dit voor overlast zorgt. Vaak zijn de zaken die voor ellende zorgen illegaal, daar moet gewoon tegen opgetreden worden. De enorme toeristenstroom waar Amsterdam mee te maken heeft is ook onmogelijk te verwerken zonder dat dit impact heeft op de stad. Als je naast een hotel woont, heb je ook gedoe met leveranciers, toeterende taxi’s en dan nog de gasten. Wij Amsterdammers gaan ook vaak op vakantie naar Parijs of Barcelona, dus we moeten dit andere mensen ook gunnen.”

Ook zou het oneerlijke concurrentie zijn voor de bestaande hotels.

,,De hotels hebben een sterke lobby in Amsterdam. Hier in de buurt zijn afgelopen jaren honderden hotelkamers bijgekomen, die blijven maar open gaan. Je had daar ook woningen kunnen bouwen voor de vele mensen die naar woonruimte op zoek zijn – en dan stimuleren dat zij logeerkamers verhuren. Zo meng je inwoners en toeristen meer. Terwijl hotels maar blijven doorgroeien, mogen Airbnb’s nog maar dertig dagen verhuren in plaats van de eerdere zestig en wordt het platform in wijken als de Wallen zelfs helemaal verboden. Slechts tien procent van toeristen verblijft in een Airbnb. Dat is een druppel op een gloeiende plaat, waarom wordt daar zo op gefocust? En oneerlijk… ik ben ook gewoon een ondernemer, ik draag btw, toeristenbelasting en inkomstenbelasting af en volg de regels.”


Vier mensen doodgestoken in India om 'hekserij'

Vier mensen doodgestoken in India om 'hekserij'

De plek van het incident. / Google Maps

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Een getrouwd stel en twee anderen zijn in India op brute wijze vermoord. De vier zouden zich bezig hebben met hekserij, dat melden de lokale autoriteiten aan Indiase media.

De vier, allen rond de 65 jaar, zijn door messteken om het leven gekomen.

Met stokken geslagen en gestoken


Likeability of6

WIN! Rijksmuseum Escape Game voor 5 personen

Foto van 'Metro'

18 JUL 2019

Ben jij, inventief, scherp en een echte puzzelaar? Heb jij een gevoel voor avontuur en durf jij het gebaande pad te verlaten? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 5 tickets voor de compleet vernieuwde Escape Game in het Rijksmuseum. Alleen deze zomer te spelen!

BEKIJK OOK


likelol
user_12b063dd63d6145e8c431f3285b52117f4dddfc8_avataruser_f2973dee4a2ad03b3e38062c064af89acea89d24_avataruser_3c4d955686a4d6a148ca7218aeee91343d4791e6_avatar

+3


Motorrijder (25) komt om bij achtervolging politie

Motorrijder (25) komt om bij achtervolging politie

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Een 25-jarige motorrijder uit Ridderkerk is vanochtend in Rotterdam om het leven gekomen. Dit gebeurde tijdens een achtervolging door de politie.

Tegen de lijnbus gebotst

De politie volgde twee motorrijders die met hoge snelheid over de Laan op Zuid reden. Een van de motorrijders botste achter op een lijnbus (RET-bus) en kwam daarbij om het leven.


Lisanne gaat nooit zonder oordoppen op pad

Lisanne gaat nooit zonder oordoppen op pad

Lisanne Krouwels.

In samenwerking met VeiligheidNL

6 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Lisanne Krouwels (26) uit Amsterdam, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt zij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Lisanne, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Ik wil niet dat mijn gehoor beschadigt, je hebt natuurlijk maar één paar oren. Verder houd ik heel erg van muziek, dus wil daar graag de rest van mijn leven van blijven genieten. Ook merk ik dat ik gevoelige oren heb, dus zonder oordoppen doen ze de volgende dag zeer.


Dode Tomorrowland waarschijnlijk door overdosis

Dode Tomorrowland waarschijnlijk door overdosis

Tomorrowland. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De 27-jarige Indiër die vrijdag onwel werd tijdens het dancefestival Tomorrowland in het Belgische Boom en later overleed, is waarschijnlijk bezweken aan een overdosis drugs, bleek uit een autopsie. Dat heeft de Belgische justitie bevestigd, aldus Belgische media zondag.

Onder leiding van de onderzoeksrechter wordt een onderzoek gevoerd naar feiten van handel van verdovende middelen met de dood tot gevolg, schrijft het Gazet van Antwerpen.

In elkaar gezakt


Deze week tikken we misschien wel de 40 graden aan

Deze week tikken we misschien wel de 40 graden aan

Veel mensen op het strand tussen Scheveningen en Katwijk. / ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Heb je nog wat vakantiedagen over? Misschien een idee om ze deze week in te zetten. Het wordt écht zomers weer, waarbij we woensdag en donderdag pieken: dan heb je kans dat je thermometer de 40 graden aantikt.

Temperaturen

Maandag wordt het 22-30 graden, dinsdag zo'n 27-34 graden. Woensdag en donderdag worden de heetste dagen met landinwaarts 35-39 graden. Mogelijk komt er daarna - hoe kan het ook anders - flink wat onweer. Dat meldt Weeronline


Man steekt baby, springt van balkon en overlijdt.

Man steekt baby, springt van balkon en overlijdt

Man steekt baby, springt van balkon en overlijdt. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:50

In het Duitse Rostock heeft een man een baby van 3 maanden met een mes gestoken. Vervolgens is hij van het balkon op de vijfde verdieping gesprongen en ter plekke aan zijn verwondingen overleden.

De man was eerder de woning van de 18-jarige moeder en de baby binnengedrongen en had daar gedreigd met het mes, aldus Duitse media zondag 21 juli. Buren hoorden herrie en waarschuwden de politie.

Bij aankomst van de politie had de man de voordeur gebarricadeerd. Hij hield de baby verschillende malen buiten het balkon en dreigde het kind te laten vallen.


Jong stel dood aangetroffen langs snelweg in Canada.

Jong stel dood aangetroffen langs snelweg in Canada

Jong stel dood aangetroffen langs snelweg in Canada. Foto: NSW Police Force.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:06

Canada is in de ban van een verdachte overlijdenszaak. Eerder deze week werden namelijk de levenloze lichamen van de Amerikaanse Chynna Noelle Deese (24) en haar Australische vriend Lucas Robertson Fowler (23) gevonden.

Het koppel was bezig met een reis door Brits-Colombia toen ze naar alle waarschijnlijkheid autopech kregen, zo meldt CNN. Hun lichamen werden gevonden langs een afgelegen snelweg vlakbij Liard Hot Springs.

De politie wil nog niet veel kwijt over wat er met het stel gebeurd is. Lokale media daarentegen denken zeker te weten dat het stel vermoord is. De lijkschouwer stelde al vast dat het stel door kogels om het leven is gekomen.


Likeability of5

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

18 JUL 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

'Doe in het weekend niks crimineels, het is te heet'.
Likeability of3

'Doe in het weekend niks crimineels, het is te heet'

'Doe in het weekend niks crimineels, het is te heet'. Foto: NBC 10 WJAR.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:20

Dat je met extreme hitte beter geen gekke dingen kunt doen, neemt de Amerikaanse politie wel heel letterlijk. Met een grote hittegolf op komst raden zij criminelen namelijk aan om hun criminele plannen uit te stellen tot de hittegolf voorbij is.

„Vanwege de extreme hitte vragen we iedereen die eraan denkt om iets crimineels te doen, om dat uit te stellen tot maandag. Om met deze extreme hitte iets van criminele aard te doen is next level en heel gevaarlijk!"

Thuis blijven


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nieuwe soort insect ontdekt in Amsterdam.

Nieuwe soort insect ontdekt in Amsterdam

Nieuwe soort insect ontdekt in Amsterdam. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:40

Nederland heeft er een nieuw insect bij, de mini-cicade. Het 3 millimeter kleine diertje werd dit voorjaar aangetroffen in een binnentuin in het centrum van Amsterdam.

Expert Kees den Bieman heeft vastgesteld dat het voor ons land een nieuwe soort is, de Hauptidia maroccana, meldt het BNNVARA-programma Vroege Vogels 21 juli. De mini-cicade komt onder meer voor in Frankrijk en Engeland.


Feest: nog meer hooikoortsklachten door hitte.

Feest: nog meer hooikoortsklachten door hitte

Feest: nog meer hooikoortsklachten door hitte. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:00

Loopneuzen, dikke rode ogen en niezen alsof je allergisch bent voor elk stofje. Voor hooikoortspatiënten is deze tijd van het jaar alles behalve een pretje en het gaat alleen nog maar 'leuker' worden. Door de hitte van de komende week worden de allergische klachten nog erger.

Nu het graspollenseizoen ten einde komt, worden de allergische klachten minder. Positief toch? Maar nu komt de bijvoet om de hoek kijken, een plant die ook hooikoortsklachten teweeg brengt. Deze plant begint rond deze tijd van het jaar te bloeien.

Ergere klachten


Amsterdamse crimineel doodgeschoten bij metrostation.

Amsterdamse crimineel doodgeschoten bij metrostation

Amsterdamse crimineel doodgeschoten bij metrostation. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:15

Bij een schietincident afgelopen nacht bij metrostation Kraaiennest in Amsterdam-Zuidoost is een dode gevallen. Het zou volgens Het Parool gaan om de Amsterdamse crimineel Inchomar Balentien (33).

Balentien was betrokken bij meerdere geweldszaken. In februari werd hij vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord op de Surinaamse crimineel Johannes Kastiel in 2008.Justitie kon niet bewijzen dat hij het was die Kastiel had willen beroven van 35.000 euro. Het OM had tien jaar cel tegen hem geëist.

Eerdere aanslag


Britten willen sancties invoeren tegen Iran.

Britten willen sancties invoeren tegen Iran

Britten willen sancties invoeren tegen Iran. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:35

De Britten zijn er, op zijn zachtst gezegd, niet blij mee dat Iran hun tanker Stena Impero in beslag heeft genomen. Om actie te ondernemen tegen Iran, stapt de Britse regering naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Volgens de Britten is de tanker namelijk in Iran tegengehouden en in beslag genomen toen het in Omaanse wateren voer. Het zou volgens hen dan ook gaan om een „illegale interventie" van Iran.

„Het schip heeft recht van doorvoer in een internationale zeestraat zoals dat in het internationale recht staat. Dat vereist dat de doorreis niet wordt belemmerd en daarom vormt de Iraanse actie een illegale inmenging", schreven de Britten aan de Veiligheidsraad.


Volvo haalt 500.000 auto's terug om brandgevaar

Volvo haalt 500.000 auto's terug om brandgevaar

Volvo. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Rijd je een Volvo? Lees dan even verder! De Zweedse autofabrikant Volvo haalt over de hele wereld ruim 500.000 auto's terug naar de garage. Wie weet moet jouw wagen ook nog eens onder de loep genomen worden, het gaat om 37.500 auto's uit Nederland.

Het gaat om Volvo's met viercilinder dieselmotoren die vanaf 2014 de fabriek hebben verlaten, onder meer de V40, V60, V70, S80, XC60 en XC90.

Volgens de Zweedse autofabrikant kunnen onderdelen door de hitte van de motor smelten en in het ergste geval zelfs vlam vatten. Volgens een woordvoerder van Volvo Nederland gaat het om een preventieve terugroepactie: er zijn geen berichten dat er ongelukken zijn gebeurd, dat meldt de NOS


Habiba (66) uit Groeten uit Holland overleden

Habiba (66) van Groeten uit Holland overleden

Habiba (66) uit Groeten uit Holland overleden. / BNNVARA

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Habiba, bekend van het tv-programma Groeten uit Holland van BNNVARA, is op 66-jarige leeftijd overleden. Dat laat de omroep weten in een bericht op Facebook.

Habiba was al enige tijd ziek, ze leed aan alvleesklierkanker. De omroep schrijft zaterdag op Facebook: „Zojuist heeft ons het bericht bereikt dat Habiba vanochtend vroeg is overleden. In twee seizoenen Groeten uit Holland wist ze met haar liefdevolle eigenwijsheid heel Nederland in te palmen. Wij zullen ons deze vrolijke, goedlachse en scherpe vrouw met veel liefde herinneren"


British Airways schrapt vluchten naar Caïro

British Airways schrapt vluchten naar Caïro

British Airways. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De vluchten van British Airways naar de Egyptische hoofdstad Caïro zijn voor zeven dagen opgeschort, dat heeft de luchtvaartmaatschappij zaterdag bekendgemaakt.

Veiligheid opnieuw beoordelen

British Airways zegt de komende dagen de veiligheid van het vliegen op Caïro opnieuw te beoordelen, maar geeft verder niet aan wat er precies aan de hand is. De luchtvaartmaatschappij zegt nooit in te gaan op veiligheidsmaatregelen.


Bezoekers vast in zweefmolen op Tilburgse Kermis

Bezoekers vast in zweefmolen op Tilburgse Kermis

Bezoekers vast in zweefmolen op Tilburgse Kermis. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De reuze zweefmolen Around the world XXL van 80 meter hoog op de Tilburgse kermis: als je het bij voorbaat al spannend vindt om deze attractie te betreden, vertellen we je hierbij dat dit gevoel niet onterecht is.

Around the world XXL is zaterdagmiddag vastgelopen. Er kwamen 30 bezoekers iets boven de helft van de enorme mast vast te zitten, dat schrijft Omroep BrabantNa zo'n 20 minuten slaagden medewerkers erin de attractie weer aan de praat te krijgen.

Twintig minuten


In Beeld: flinke hagelstenen vallen in Nederland

Hagel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Er werd zaterdag code geel afgegeven door het KNMI en dat bleek niet geheel ongegrond. In grote delen van het land viel er veel neerslag, waaronder een aantal grote hagelstenen. Beelden hiervan werden massaal op social media gedeeld.