Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 2 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

’69 procent van de ouders appt achter het stuur’

Binnenkort kunnen er boetes uitgedeeld worden voor appen op de fiets, maar het blijkt dat het ook nog achter het stuur veel gebeurt. Dat komt naar voren in een onderzoek van de ANWB.

69 procent

De ANWB heeft voor dit onderzoek een aparte methode gebruikt. Ze hebben namelijk niet de bestuurders ondervraagd, maar hun kinderen van 11 en 12 jaar. Van de 5.000 gaf 69 procent aan dat een van hun ouders weleens appt achter het stuur en dus het verkeerde voorbeeld geeft.

Dat er achter het stuur geappt wordt, verrast de ANWB uiteraard niet. Maar dat het zoveel gebeurt – terwijl er kinderen bij zijn – is iets waar ze niet op gerekend hadden.

Een woordvoerder van de ANWB tegenover RTL Nieuws geeft aan dat ze zich hierdoor vooral meer op de voorlichting van kinderen willen richten. „Wij willen in onze lesprogramma’s voor kinderen nog meer tijd besteden aan die afleiding. Ik denk dat we in een nieuwe enquête ook gaan vragen of kinderen hun ouders erop aanspreken. Als kinderen weten wat de norm is, dan gaan ze er waarschijnlijk wat van zeggen. ‘Dat mag niet papa’, zeggen ze dan.”

Eigen verantwoordelijkheid

De ANWB benadrukt dat het verder vooral eigen verantwoordelijkheid is van de gebruiker. „Misschien moeten we als weggebruikers ook alerter zijn en elkaar aanspreken op gedrag wat de verkeersveiligheid in gevaar brengt. Iedereen wil tenslotte graag veilig thuiskomen."

Overigens is de kinderen ook gevraagd of ze zelf wel eens appen op de fiets. Dit gaf 21 procent aan te doen. Of ze deze vraag honderd procent eerlijk hebben beantwoord, dat is natuurlijk maar de vraag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.