Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

34 Nederlanders krijgen nog ‘Hitlerpensioen’

Naast 27 Belgen, krijgen ook 34 hoogbejaarde Nederlanders nog altijd een ‘hitlerpensioen’. Dat heeft EenVandaag uitgezocht. Ze krijgen nog altijd aanvullend pensioen vanuit Duitsland, vanwege hun dienstjaren bij de Waffen-SS.

Trouw, loyaliteit en gehoorzaamheid

In 14 gevallen gaat het om hun weduwen. Volgens EenVandaag betaalt Duitsland sinds 1950 pensioenen aan alle ex-militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog schade hebben opgelopen. De betalingen voor Nederland worden uitgekeerd door het Landschafts Verband Rheinland (LVR). Een woordvoerder van de LVR laat weten dat tien van de 34 Nederlanders ook de Duitse nationaliteit hebben.

Dinsdag werd bekend dat 27 hoogbejaarde Belgen nog altijd zo’n ‘Hitler-pensioen’ krijgen. Dat werd in 1941 in het leven geroepen door de nazileider wegens ‘trouw, loyaliteit en gehoorzaamheid’. Bijna 70 jaar lang kregen ze de aanvullende pensioenen, aldus onderzoeker Alvin de Coninck van de groep Herinnering, een vereniging van overledenen en nabestaanden van naziconcentratiekampen.

Duizend euro per maand

Aan HLN vertelt hij dat nazi-Duitsland zeer consequent was in het uitdelen van zijn beloningen. „Ik stuitte op aanvullende pensioenen van 425 tot 1.275 euro per maand. Jaren in een Belgische cel als gevolg van een straf voor collaboratie wordt beschouwd als arbeidsduur. Hoe meer jaren in de cel, hoe hoger de uitkering. Terwijl Belgen die tijdens de oorlog als dwangarbeider in Duitsland moesten gaan werken na de oorlog een schadevergoeding kregen van 50 euro per maand.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.