Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 6 feb 2019 / 05:37 uur

300 mensen onderzocht op tuberculose in Hengelo

Nadat bij een student van het ROC van Twente besmettelijke longtuberculose werd vastgesteld, zijn ongeveer driehonderd mensen uit de regio Hengelo getest op deze ziekte. De Hengeloër is in behandeling en niet meer besmettelijk voor zijn of haar omgeving, aldus GGD Twente.

Bacterie in de longen

In de afgelopen periode is een uitgebreid bron- en contactonderzoek gestart. Ongeveer 150 mensen uit de directe omgeving van de student zijn al getest. Deze maand worden nog eens 140 tot 150 mensen onderzocht. „Mensen bij wie een tuberculosebesmetting is gevonden, zijn niet besmettelijk voor hun omgeving”, meldt de GGD.

Tbc wordt veroorzaakt door een bacterie in de longen. Een patiënt besmet anderen door hoesten en niezen. Iemand kan al heel lang besmet zijn zonder ziek te worden en in die tijd anderen ook besmetten. Wie ziek wordt moet veel hoesten, is vermoeid, heeft koorts en gebrek aan eetlust. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer achthonderd mensen tbc.

Doelgroep

Het ROC van Twente laat weten dat een student van de juridische opleidingen van de locatie aan de Gieterij in Hengelo de infectieziekte heeft opgelopen. „Heb jij geen brief ontvangen, dan behoor jij niet tot de doelgroep van het onderzoek”, meldt de school aan de leerlingen.

Volgens RTV Oost is uit het eerste onderzoek van de GGD gebleken dat 44 mensen besmet zijn geraakt en zes van hen daadwerkelijk de niet-besmettelijke vorm van tbc hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
300 mensen onderzocht op tuberculose in Hengelo
Sluiten