Metro
Metro Nieuws 19 feb 2019 / 07:39 uur

27 Belgische nazi’s krijgen ‘Hitler-pensioen’

In buurtland België krijgen 27 hoogbejaarde Belgen nog altijd een aanvullend ‘Hitler-pensioen’. Dit pensioen werd in 1941 in het leven geroepen door de nazileider wegens ‘trouw, loyaliteit en gehoorzaamheid’.

75 jaar later buigt de Belgische Kamercommissie Buitenland zich dinsdag over deze kwestie. Olivier Maingain (DéFi) en twee PS-verkozenen roepen de Belgische regering op dit probleem dringend aan te pakken.

Na de inval

„Bijna 70 jaar lang zijn door de Duitse Länder aanvullende pensioenen uitbetaald”, aldus onderzoeker Alvin de Coninck van de groep Herinnering, een vereniging van overledenen en nabestaanden van naziconcentratiekampen, tegenover de Belgische nieuwssite Het Laatste Nieuws. „De bevoorrechten waren inwoners van de Oostkantons en de Elzas, die na de inval door de nazi’s de Duitse Nationaliteit kregen, maar ook Belgen die tijdens de oorlog toetraden tot de Waffen SS.”

Jaren in cel

De Coninck vervolgt dat nazi-Duitsland zeer consequent was in het uitdelen van zijn beloningen. „Ik stuitte op aanvullende pensioenen van 425 tot 1.275 euro per maand. Jaren in een Belgische cel als gevolg van een straf voor collaboratie wordt beschouwd als arbeidsduur. Hoe meer jaren in de cel, hoe hoger de uitkering. Terwijl Belgen die tijdens de oorlog als dwangarbeider in Duitsland moesten gaan werken na de oorlog een schadevergoeding kregen van 50 euro per maand.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
27 Belgische nazi’s krijgen ‘Hitler-pensioen’
Sluiten