Metro
Metro Nieuws 4 feb 2019 / 14:46 uur

262 wapens ingeleverd bij Rotterdamse politie

De actie – waarbij zonder verdere consequenties wapens ingeleverd konden worden bij de Rotterdamse politie – lijkt een succes geweest te zijn. Maar liefst 262 wapens zijn ingeleverd. Zestig daarvan waren vuurwapens.

Zonder straf van je wapen af

Inwoners van Rotterdam hadden na diverse schietincidenten schoon genoeg van al het wapengeweld. Daarom is de politie met de actie ‘zonder straf van je wapen af’ begonnen. Daarmee konden mensen hun wapens afgeven bij het politiebureau zonder te worden gestraft voor verboden wapenbezit.

262 wapens ingeleverd bij Rotterdamse politie
De opbrengst van de actie / ANP

Daar werd goed gebruik van gemaakt: in totaal zijn er 262 wapens ingeleverd. Onder meer boksbeugels, messen, pepperspray, alarm- en balletjespistolen passeerden de revue. Toch valt het aantal in het niet bij die van de vorige eeuw. In 1999 werd een soortgelijke actie gehouden en daarbij werden 680 wapens ingeleverd.

Discussie

„Niet iedereen die een wapen in bezit heeft is per definitie crimineel. Er zijn ook mensen die bijvoorbeeld het huis van hun overleden vader opruimen en daar een vuurwapen tegenkomen. Of vrienden of familieleden die weten dat een naaste een wapen heeft", liet woordvoerster Lilian van Duijvenbode eerder weten aan Metro. Volgens haar kunnen die mensen door de actie de wapens van anderen inleveren zonder een vier jaar durende straf te riskeren.

„We willen de maatschappelijke discussie aanzwengelen. Veel mensen weten van een ander dat ze een vuurwapen in bezit hebben, maar denken dat het geen kwaad kan. Dat is niet waar. Als je een vuurwapen bij je hebt, grijp je er eerder naar”, stelt ze.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
262 wapens ingeleverd bij Rotterdamse politie
Sluiten