Ingelise de Vries
Ingelise de Vries | LinkedIn Nieuws 23 feb 2019 / 21:14 uur

10-jarig meisje wil homostellen in Donald Duck

Meer dan een miljoen mensen slaan iedere week het vrolijkste weekblad van Nederland open. Ook de 10-jarige Fenna is een fervent lezer van de Donald Duck. Maar, zo viel haar op, er zijn vaak verliefde stelletjes te zien zijn op de achtergrond. Die stelletjes zijn echter altijd hetero.

Dat vond Fenna vreemd, ze heeft namelijk zelf twee vaders én twee moeders. Hartstikke normaal, vindt Fenna, en dat zou ook best vaker in de Donald Duck voor mogen komen. Guus Geluk en Willie Wortel hoeven nu niet ineens uit de kast te komen, maar twee verliefde mannen of twee verliefde vrouwen mogen best af en toe op de achtergrond verschijnen.

Direct in actie

Samen met het Jeugdjournaal ging Fenna daarom langs bij de hoofdredacteur en tekenaars van het weekblad om te vragen of dat misschien mogelijk is. Hoofdredacteur Joan Lommen vindt het ook opvallend en onderneemt direct actie. Samen met Fenna gaat ze langs bij de tekenaar om te vragen of hij één van de stellen in het nieuwste nummer homoseksueel te maken. Binnenkort gaan we dus twee verliefde vrouwen op het terras zien.

Niet raar

„Ik vind het belangrijk dat het normaal is, en in de Donald Duck lijkt dat niet te bestaan", zegt Fenna. Op de vraag wat ze ervan vindt dat ze zoveel ouders heeft, antwoordt Fenna: „Ik vind het heel leuk. Het is wel jammer dat ik alleen steeds van huis naar huis moet. En dat mensen ermee schelden. […] Jij mag het raar vinden, maar het is helemaal niet raar."

De redactie van de Donald Duck is wel bezig bezig met een meer diverse stad. Begin 2016 kwam het eendje Rik in Duckstad wonen, een vriendje van de neefjes Kwik, Kwek en Kwak die in een rolstoel zit. In mei 2018 maakte de uitgevers een speciale editie voor blinde en slechtziende lezers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
10-jarig meisje wil homostellen in Donald Duck
Sluiten