Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 2 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Zorgen over wapengebruik bij jaarwisseling Amsterdam

Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg van de politie in Amsterdam maakt zich zorgen over het wapengebruik tijdens de jaarwisseling. Er waren in totaal negen schietincidenten in de stad.

Optreden

„De toename van wapens, wat we ook zagen in de aanloop naar oud en nieuw in de vele overvallen en plofkraken, maar ook in de oud-en-nieuwnacht, dat er toch verschillende keren wapens worden gebruikt, dat baart mij zorgen”, zei hij tegen de Amsterdamse zender AT5. Aalbersberg zag een nacht met vele incidenten.

Ook burgemeester Femke Halsema was het vele wapengebruik opgevallen. „Wat dat betreft moeten wij in de stad wel optreden", zei ze tegen de zender.

Geweld

Eerder werd al bekend dat het er sowieso heftig aan toe ging dit jaar. Zo is ook het geweld tegen politieagenten dit jaar verdubbeld. Het aantal agenten dat geconfronteerd werd met geweld nam toe van 27 naar 59.

Plaatsvervangend korpschef Henk van Essen zag een grillige jaarwisseling. „Het hele beeld, opgebouwd uit incidenten, aanhoudingen en geweld tegen politie, laat zien dat de jaarwisseling drukker is geweest dan vorig jaar. Ook is er een duidelijke toename van onveilig gedrag aangaande vuurwerk."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.