Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 24 jan 2019 / 06:00 uur

We googelen steeds vaker naar onze kwaaltjes

Googelen wat die nekpijn toch betekent, in hoeverre langdurige stress ongezond is en of je kunt sporten met een zere knie. Nederlanders zoeken dit soort vragen steeds vaker online op, blijkt uit onderzoek van het CBS.

Zocht zes jaar geleden nog minder dan de helft van de Nederlanders naar informatie over gezondheid en leefstijl, in 2018 zocht twee derde naar vragen over ziekten, voeding of bewegen. Nederland is daarmee koploper van de Europese Unie.

Beter geïnformeerd

Er zijn bijna geen landen waar zoveel mensen toegang hebben tot het internet, zegt CBS-onderzoeker Maarten Bloem. „En doordat we zoveel online zijn, zoeken we ook steeds meer naar informatie over onze gezondheid en leefstijl.”

Huisarts Patrick Jansen ziet daardoor steeds vaker goed voorbereide patiënten in zijn spreekkamer. „Mensen zijn door het internet vaak beter geïnformeerd. We zijn daardoor steeds vaker coaches en adviseurs geworden.”

Mensenwerk

Jansen is naast huisarts, hoofdredacteur van Thuisarts.nl, een diagnosesite van het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG). Per dag trekt de site 100.000 bezoekers. Maar dat Nederlanders daardoor steeds vaker voor eigen huisarts spelen, is volgens Jansen niet het geval. „Veel mensen worden onzeker door dat gegoogel, en komen dat wat ze gevonden hebben dan toch checken bij de dokter. Als je zoekt op moeheid, kom je namelijk al snel uit bij kanker of de ziekte van Lyme, terwijl het merendeel dan gewoon te hard werkt.”

De rol van de dokter zal dan ook altijd blijven, zegt Jansen. „Het is niet zo dat ik mijzelf beter acht dan welke computer dan ook, maar het blijft mensenwerk.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
We googelen steeds vaker naar onze kwaaltjes
Sluiten