Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Waddeneilanden zijn stellig: ‘De vervuiler betaalt’

Voor zowel de gemeente Vlieland als gemeente Terschelling is het duidelijk: de rederij MSC is aansprakelijk voor de schade door de aangespoelde containers. „Het is vrij simpel: de vervuiler betaalt”, zei de burgemeester van Terschelling, Bert Wassink, in Nieuwsuur. 

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft een groot schip containers verloren in de Noordzee. Het containerschip MSC Zoe was onderweg naar de Duitse Bremerhaven, toen ten noorden van het Duitse eiland Borkum containers van boord vielen. Televisies, meubels en plastic die aanspoelden op de stranden waren allemaal afkomstig uit containers die overboord sloegen van een groot vrachtschip. Ook is er een giftige stof aangetroffen, eveneens afkomstig van containerschip de MSC Zoe.

Tineke Schokker, de burgemeester van Vlieland, zei in talkshow Jinek dat het bedrijf ‘een pittige brief’ is toegestuurd. „Wij beginnen met opruimen en de kosten verhalen we op de reder”, vatte Schokker de strekking van de brief samen. In opdracht van de rederij hebben verzekeringsagenten op alle eilanden de schade opgenomen, zei Schokker in de talkshow. Ze vertrouwt erop dat het bedrijf de schade zal vergoeden. Woensdag en donderdag heeft de gemeente gesprekken gevoerd met een vertegenwoordiger van de verzekeraar. „Ik heb er alle vertrouwen in”, zei Wassink na die gesprekken.

Leger springt bij

De afgelopen dagen was er een grote schoonmaakactie om de stranden schoon te krijgen. Vrijdagmorgen vertrokken honderd militairen naar de Waddeneilanden om te helpen. De hulptroepen namen rond 06.30 uur de veerboot naar Schiermonnikoog, waar de nood het hoogst is. De stranden van met name Terschelling en Schiermonnikoog liggen vol aangespoelde spullen. De militairen hebben daaraan waarschijnlijk twee dagen werk, denkt Defensie. Ze beginnen op Schier, maar springen mogelijk ook op andere eilanden bij als daar de nood aan de man is omdat er bijvoorbeeld een nieuwe golf rommel aanspoelt.

Defensie verleent militaire bijstand op Waddeneilanden. Foto: ANP

Serieus

MSC, voluit Mediterranean Shipping Company, liet eerder weten het incident serieus op te nemen zowel op het gebied van schade voor het milieu als de schade aan de lading van klanten. Het bedrijf wil schepen uitgerust met sonar inzetten om de verloren containers op te sporen. Het is nog onduidelijk hoeveel containers er op de bodem van de zee liggen. Ook is nog niet bekend hoe het incident kon gebeuren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.