Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

VS heeft langste shutdown ooit

De Verenigde Staten ervaart momenteel de langste ‘shutdown’ ooit. Zaterdag gaat de shutdown haar 22e dag in en daarmee passeert ze de langste shutdown tot nu toe. Die vond plaats rond de jaarwisseling van 1995-1996, onder Bill Clinton.

Zin afdwingen

In Amerika kunnen alle niet-noodzakelijke overheidsdiensten letterlijk gesloten worden. Zo’n 380.000 medewerkers van negen departementen zijn naar huis gestuurd en krijgen niet betaald. Nog eens 420.000 ambtenaren werken bij diensten die het werk niet mogen neerleggen, zoals de douane of de post. Zij moeten onbetaald doorwerken, hoewel ze dat salaris alsnog krijgen als de shutdown is afgewend.

Trump weigerde op 21 december een voorlopige begrotingswet te tekenen, omdat daarin geen geld vrijgemaakt wordt voor zijn grensmuur. Al sinds voor zijn aantreden roept de Amerikaanse president dat hij een muur wil bouwen tussen Mexico en Amerika. Hij stelt daarvoor 5,7 miljard euro nodig te hebben, de Democraten weigeren in te stemmen met dat bedrag.

De president dreigde eerder de noodtoestand af te kondigen, daarmee zou hij op eigen houtje zijn grensmuur door kunnen drijven. De noodtoestand werd door eerdere presidenten gebruikt na natuurrampen, niet eerder om politieke zin af te dwingen.

Crowdfunding

Een crowdfundingsactie om het benodigde geld binnen te halen is gestrand. Veteraan Brian Kolfage startte de campagne in december, in de hoop dat elk van de 63 miljoen mensen die op Trump hebben gestemd 80 dollar zouden doneren. Dan zou de muur werkelijkheid kunnen worden.

Het doel was om één miljard dollar binnen te halen, maar de actie is gestrand toen slechts twee procent van het doel binnendruppelde. Kolfage heeft nog ‘maar’ twintig miljoen binnen. De donaties worden teruggeven, meldt de Amerikaanse zender ABC.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.