Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 19 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Vrouw haalt stoeptegel weg, krijgt 1000 euro boete

Een spontane actie kan je nog heel wat geld kosten. Dat blijkt wel uit het verhaal van Lizzie van Dam uit Den Haag. Ze haalde een halve stoeptegel uit de grond in de Bomenbuurt in de stad, om daar een plant meer ruimte te geven om te groeien. Uiteindelijk leverde dat haar meerdere boetes op met een totaalbedrag tot wel duizend euro. Dat bevestigde de gemeente aan De Telegraaf.

De zaak loopt al sinds juni 2017. Toen zag Van Dam naar eigen zeggen ,,een sprietje omhoogschieten tegen het elektriciteitshuisje", naast haar appartementencomplex. Ze verwijderde een halve stoeptegel, om het stuk groen meer ruimte te geven om te kunnen groeien. Een buurtbewoner zag dat en klaagde bij de gemeente.

Scootergeklaag

Volgens Van Dam klaagde de buurtbewoner ook al dat haar scooter niet meer op de plek buiten het huis mocht staan. ,,Handhaving werd ingeschakeld. Die gaf mij een maand de tijd om de situatie te herstellen, maar dat heb ik niet gedaan omdat andere buren dat ook onzin vonden." Vervolgens heeft de vrouw al twee boetes van 250 euro gekregen.

Uiteindelijk ging Van Dam overstag. Ze regelde een oude stoeptegel, plaatste die op de plek waar ze hem weghaalde en betaalde de boete. De tak heeft ze laten zitten. ,,Ik ga iets niet weghalen wat daar vanzelf is gaan groeien", zegt ze tegen de krant. Toch kreeg ze afgelopen donderdag wederom een boete van 250 euro, maar met betalen wacht ze nu even; ,,want de situatie is hersteld."

‘De boom staat er nog’

Volgens de Gemeente Den Haag, die is ondervraagd door De Telegraaf, is de situatie niet hersteld tot de oude staat. ,,De mevrouw heeft een deel van de tegels inmiddels teruggeplaatst, maar bij een nieuwe controle bleek ze toch niet alles hersteld te hebben. De plant, die uitgroeit tot een boom, voor het transformatorhuisje van Stedin staat er ook nog", vertelt de gemeentewoordvoerder.

Van Dam wordt gesteund door een aantal andere mensen uit de buurt, die de boetes enorm overdreven vinden. Zo zou ze al een spaarzegelboekje van de supermarkt hebben gekregen van een buurtbewoner, ter waarde van 52 euro. Ook is er geld op haar rekening gestort om de boete te betalen.

Inmiddels is de kwestie zo ver dat zelfs de PvdA vragen gesteld heeft aan de Haagse gemeenteraad over de stoeptegel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.