Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 23 jan 2019 / 17:59 uur

Vliegtuigen bij landing te dicht op elkaar

Afgelopen november vond bij Schiphol een incident plaats waarbij twee vliegtuigen elkaar wel heel dicht naderden tijdens de landing. De Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) doet onderzoek naar het voorval en heeft het incident ook gemeld bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid, meldt de instantie woensdag.

Het incident deed zich voor op 22 november. Een Boeing 737 naderde vanuit oostelijke richting Schiphol voor een landing op de Aalsmeerbaan. Tegelijk naderde een Airbus 330 om te landen op de Zwanenburgbaan. Ondanks instructies van de twee luchtverkeersleiders die de toestellen begeleidden, ging er iets fout.

Risico’s verkleinen

Volgens de normen was de afstand tussen de vliegtuigen verticaal gezien te klein, namelijk 60 meter waar minstens 300 meter het voorschrift is. Horizontaal zat er nog ongeveer 3 kilometer tussen de machines.

De verkeersleiding bekijkt wat er fout is gegaan. De verkeersleiding meldt dit soort incidenten met als doel er lering uit te kunnen trekken en de risico’s te verkleinen. In april 2017 concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar aanleiding van enkele incidenten op Schiphol dat maatregelen nodig waren om de veiligheid op de luchthaven te garanderen. Afgelopen oktober kondigde Schiphol diverse maatregelen aan om de veiligheid te verbeteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vliegtuigen bij landing te dicht op elkaar
Sluiten