Iris Hermans
Iris Hermans Nieuws 28 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Traineeships in de VS: ‘beleef het Suits-gevoel’

The experience of a lifetime, luidt de slogan van Stage-USA, dat anders dan de naam doet vermoeden, ook bemiddelt bij vele traineeships in de VS, variërend van techbedrijven in Silicon Valley tot op Wall Street, ,,stuk voor stuk supervette ervaringen.”

Anders dan in Nederland

Oprichter Andries Bonneur is geen vreemde in het land van de onbegrensde mogelijkheden en heeft vanwege zijn bedrijf, zelfs een permanent visum. Hij studeerde in Minnesota en Miami en besloot op een goede dag een exchange programme tussen Nederland en de VS op te zetten. Met verve, want inmiddels is zijn Stage-USA uitgegroeid tot een globale uitwisseling- slash internationaal recruitmentbureau en proberen hij en zijn team iedereen met een wens om eens abroad te werken, te helpen. In tegenstelling tot de meeste Nederlandse traineeships, die vaak alleen voor starters en hoogopgeleiden zijn, bemiddelt zijn bureau op een breder niveau. Voor MBO, HBO en WO, van een net afgestudeerde tot een veertigjarige. Of ouder, ,,maar de meesten zijn tussen de 25 en 35.” De sollicitatieprocedure is anders dan bij een gemiddeld traineeship in Nederland. Geen zware IQ-testen en assessments, wel een zeer uitgebreide intake. ,,We kijken heel goed waar mensen naar op zoek zijn.”

Suits

Je kunt er maximaal anderhalf jaar naartoe, want zo lang is het visum geldig en Stage-USA plaatst de kandidaten op de meest uiteenlopende plekken. Van de immigratieadvocaat hartje Manhattan tot de hospitalitykandidaat in het Marriot of Hiton en de finance-afgestudeerde op Wall Street. ,,Je kunt het echte Suits-gevoel live beleven.” Of het Suit Supply-gevoel, ,,daar bemiddelen we ook voor.” Maar ook bijvoorbeeld bij scale-up techbedrijven in Silicon Valley, ,,van alles is mogelijk.” De traineeships zijn voornamelijk bij middelgrote bedrijven in de grote steden als New York, Los Angeles, Miami en San Fransisco. ,,Zeker nu met de huidige arbeidsmarkt is er steeds meer vraag naar internationale werknemers.”

Droom

,,Het is voor velen toch een droom om naar de VS te gaan”, licht hij de populariteit van de traineeships toe. ,,Het spreekt enorm tot de verbeelding en als je het vergelijkt met andere visa, is dit by far de gemakkelijkste manier om het mee te maken.” Ook het feit dat je daar lekker kunt verdienen, speelt mee. ,,Sommige bedrijven betalen echt heel goed.” Zo is er een bedrijf in Silicon Valley (,,ik kan geen namen noemen”) waar een kandidaat zelfs een ton per jaar kreeg, ,,maar dat is wel een uitzondering, hoor.” Rond de 2000-3000 Dollar per maand is het gemiddelde, al moet je daar nog wel even de visumkosten à 1895 euro voor 18 maanden en bemiddelingskosten à 1650 euro van aftrekken. ,,Je kunt er in elk geval goed van rondkomen daar.”

We hebben van alles wel meegemaakt, blikt hij met een lach terug. ,,Het gros gaat weer terug naar Nederland, maar sommigen trouwen er en blijven plakken.” Of de Amerikaanse liefde gaat mee naar Nederland, ,,dat gaat nog net wat gemakkelijker dan andersom.”

Impact

Hij hoort ook andere mooie verhalen. Zo sprak hij laatst in New York een jongen die hij een paar jaar geleden bij een bedrijf plaatste. ,,Ze waren daar zo blij met hem dat ze hem een permanent visum hebben aangeboden en hij nu is gepromoveerd tot country-director. Best cool, toch?”

Hé Andries, kan ik even langskomen om mijn fotoalbum te laten zien? Hij hoort het regelmatig. ,,Ze komen terug met niet alleen een goed gevuld fotoalbum, maar ook met een enorme ontwikkeling.” Het kan zo’n impact hebben op je carrière, maar ook op het persoonlijke vlak. ,,Het draagt bij aan hoe je naar de wereld kijkt en je maakt er vrienden voor het leven. Ik weet zeker dat als je dan 80 bent en terugkijkt op je leven, dit avontuur in de VS er bovenuit steekt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.