Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Tot 7 jaar cel voor plegers diamantroof Schiphol

Zeven jaar achter de tralies, dat is de maximale straf die de betrokkenen bij de in 2005 gepleegde diamantroof op Schiphol vandaag hebben gekregen van de rechter. Errol H.V., de man die wordt gezien als organisator en bestuurder van de geldtransportwagen waarmee de roof werd uitgevoerd, kreeg de hoogste straf. Er was negen jaar cel tegen de 54-jarige man geëist.

Hulp van binnenuit

H.V. zat in de auto met Marlon D., hij werd veroordeeld tot zes jaar cel. Enkele weken voor de roof eind februari, werd een mislukte poging gedaan. Ook toen bestuurde H.V. de bus, maar zat niet D. maar Erik P. naast hem. P. haakte na deze poging af, D. waarop P. zijn plek innam. P. werd voor de poging tot roof door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot 3,5 jaar cel.

Vanaf het begin was duidelijk dat de dieven hulp van binnenuit moesten hebben gekregen. Luchthavenmedewerker Ramazan N. observeerde wekenlang op Schiphol voor de bende. Hij werd door de rechtbank tot vijf jaar cel veroordeeld. Zijn advocaat heeft al laten weten hoger beroep aan te tekenen. De vier mannen moesten door deze veroordeling direct de cel in. Zij werden door de parketpolitie meegenomen.

N.’s collega Raoul T. stond ook terecht, maar werd vrijgesproken van medeplichtigheid aan de roof. Hoewel de rechtbank wel degelijk aanwijzingen ziet, is het niet wettig en overtuigend bewezen. Wel kreeg T. een celstraf van zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk, voor witwassen. Hij hoeft niet meer terug de cel in.

Grootste roof uit Nederlandse geschiedenis

Simon van M., de man die volgens het Openbaar Ministerie de luchthavenmedewerkers en de diamantdieven aan elkaar heeft voorgesteld, werd ook vrijgesproken. De rechtbank ziet daar geen bewijs voor. Hij kreeg wel een celstraf van twee maanden wegens verboden wapenbezit.

De zaak kwam pas enkele jaren geleden aan het rollen na een langdurige undercoveroperatie door de politie. In totaal is voor ruim 72 miljoen dollar aan diamanten buitgemaakt. Daarmee is het de grootste roof in de Nederlandse geschiedenis. Het grootste deel van de buit is nooit teruggevonden.

De zeven verdachten werden pas begin 2017 aangehouden. Zes van hen moesten terechtstaan, de zevende verdachte en waarschijnlijk het brein achter de overval overleed onlangs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.