Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Toeristen vluchten voor Thaise tropische storm

De toeristische oostkust van Thailand maakt zich op voor een zware tropische storm. Er zijn daarom de afgelopen dagen tienduizenden toeristen gevlucht, waaronder minstens veertig Nederlanders. De storm trekt naar verwachting vrijdag over het gebied aan de oostkust en trekt dan zaterdag over land verder naar de westkust naar toeristische bestemmingen als Krabi en Phuket. Vanwege de kerstvakantie zijn er veel toeristen in Thailand.

De toeristen moesten de eilandjes Koh Tao, Koh Samui en Koh Phangan verlaten, die volgens de verwachting in het oog van de storm komen te liggen. De Thaise weerdienst vreest dat het de zwaarste storm wordt in dertig jaar en verwacht golven van vijf tot zeven meter hoog, met windvlagen van meer dan 100 kilometer per uur. Ook verwacht zij dat zware regenval en vloedgolven het land kunnen overstromen.

Vluchten gecanceld

Niet iedereen wist op tijd het vaste land te bereiken, want de veerdiensten zijn inmiddels vanwege de hoge golven uit de vaart genomen. Ook alle vluchten van en naar de eilanden zijn gecanceld. Zwemmen is verboden, maar sommige toeristen trekken zich daar niets van aan. Op Koh Samui verdronk vandaag een Russische man die in een sterke stroming terechtkwam.

Alarmcentrale

De alarmcentrale van ANWB heeft donderdag ongeveer veertig telefoontjes binnengekregen van Nederlanders die vastzitten in het gebied. „We adviseren mensen goed te luisteren naar de lokale autoriteiten en hun aanwijzingen op te volgen", zegt een woordvoerder tegen de NOS. „We kunnen nu niets anders doen dan afwachten en hopen dat het meevalt."

Het Rode Kruis heeft al voorbereidingen getroffen in het gebied. „We hebben vier hulpposten bevoorraad met medicijnen en hulpgoederen als voedsel, kleding en dekens", zegt een woordvoerder. „Als het nodig is kunnen we meteen aan de slag."

Ook het Thaise leger staat stand-by en is klaar om hulp te verlenen als het nodig is. Op het vasteland zijn scholen ingericht als opvangplek voor de inwoners uit het kustgebied. Ook op de eilanden zijn opvangplekken ingericht voor de achtergebleven toeristen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.