Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Tienduizenden Gele Hesjes de straat op in Frankrijk

Voor het elfde weekend op rij zijn tienduizenden mensen in Frankrijk de straat opgegaan. Met gele hesjes aan werd geprotesteerd tegen de regering van president Emmanuel Macron.

Onvrede

De protesten, in onder andere Toulouse, Parijs en Nantes, liepen op sommige plekken uit op botsingen met de veiligheidsdiensten. Volgens cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken deden zaterdag ongeveer 69.000 mensen aan de protesten mee, van wie 4000 in Parijs. Vorige week zaterdag waren dat in heel Frankrijk 84.000 demonstranten. Ook toen liep het in sommige steden uit de hand.

De Gilets Jaunes, zoals de in Frankrijk heten, gaan al weken de straat op om hun onvrede te uiten. Eerst was dat vanwege een verhoging van de brandstofprijzen, maar ook toen die maatregel werd teruggedraaid bleven de mensen de straten op aan. Nu is dat vanwege de algehele onvrede. Onder meer het aftreden van Macron wordt geëist.

Inmiddels zijn er ook andere kleuren in het straatbeeld te vinden. Zo zijn er voor zondag protesten aangekondigd van de ‘Rode Doeken’. Zij willen zich afkeren van de Gele Hesjes en gaan zondag de straat op in Parijs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.