Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 4 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

The Ocean Cleanup loopt forse vertraging op

Na drie maanden is een van de uiteinden van de ‘plasticbezem’ van het Nederlandse project The Ocean Cleanup kapot gegaan. De plasticvanger van de Nederlandse uitvinder Boyan Slat moet daarom terugkeren naar de haven voor reparatie.

Een van de uiteinden brak af tijdens het vangen van plastic afval op de Grote Oceaan. De veegarm wordt in de komende weken naar Hawaï gesleept voor reparatie. Het afgescheurde uiteinde is zo’n 18 meter lang en werd tijdens een routinecontrole door de bemanning van het observatieschip ontdekt. Waarschijnlijk kwam het los door materiaalmoeheid. De reparatie duurt waarschijnlijk een paar maanden.

2000 kilo plastic

In september vertrok de 600 meter lange arm uit de haven van San Francisco. Het systeem drijft als een C-vormige bezem over het oppervlak van de oceaan om afval op te vangen en mee te nemen, zodat het kan worden opgeschept en weggebracht. Het systeem heeft in de afgelopen weken ongeveer 2000 kilo plastic opgevist uit de oceaan. Het gaat onder meer om achtergelaten visnetten.

Tegenslagen onvermijdelijk

In de loop van het jaar moet het systeem terugkeren naar de zogeheten Great Pacific Garbage Patch. Dat is een ‘drijvende vuilnisbelt’ tussen Hawaï en de westkust van de Verenigde Staten. De zone is drie keer zo groot als Frankrijk. „We willen dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen, we zijn erg ongeduldig”, zegt een woordvoerder van The Ocean Cleanup na een bericht in Trouw. 

De 24-jarige Slat bedacht de plasticvanger voor zijn profielwerkstuk op de middelbare school in 2011. Hij zegt de tegenslag „natuurlijk behoorlijk vervelend” te vinden. „Want we hoopten langer buiten te blijven om meer gegevens te verzamelen.” Ook zorgt dit voor een nieuwe uitdaging waar een oplossing voor moet komen. Daar zat Slat niet op te wachten. „Tegelijkertijd beseffen we ook dat tegenslagen als deze onvermijdelijk zijn wanneer je een nieuwe technologie zo snel ontwikkelt.”

Het is niet het eerste tegenvaller die het team van The Ocean Cleanup voor hun kiezen krijgt. Vorige maand bleek dat de arm niet al het opgeveegde plastic kon vasthouden. Dat kwam omdat hij te langzaam over de oceaan bewoog, waardoor het plastic weer wegdreef. Dat kon op het water worden opgelost.

Grote afvalhopen

In de Grote Oceaan dobberen naar schatting 1800 miljard stukken afval, die bij elkaar ongeveer 80 miljoen kilo wegen. Er zijn nog vier grote afvalhopen op de oceanen. Die bestaan bij elkaar uit nog eens 80 miljoen kilo puin en plastic. Slat hoopt dat er op den duur meer veegarmen zijn, die kunnen helpen om de zeeën schoner te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
The Ocean Cleanup loopt forse vertraging op
Sluiten