Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Spullen uit containers ook aangespoeld op vasteland

De containers die woensdag van containerschip MSC Zoe zijn gevallen, zijn niet alleen op de Waddeneilanden aangespoeld. Ook op de noordkust van Friesland en Groningen is allerlei troep aan wal gekomen.

Allerlei spullen

De zeedijk bij de Friese plaats Moddergat ligt bezaaid met piepschuim, damesschoenen en kussens en ook in de buitendijkse kwelders liggen spullen. Vrijwilligers zijn in touw om alles op te ruimen.

Ook op Schiermonnikoog liggen de stranden vol met allerlei spullen, zo is te zien op een filmpje dat de boswachter van Natuurmonumenten op het eiland heeft gepost op Facebook. Er ligt een onafzienbare hoeveelheid piepschuim, schoenen, kinderwagenwieltjes, krukjes en plastic pompjes voor zeepflessen. Zij spreekt van „een ramp."

Op een olieramp hebben wij geoefend maar hierop niet

Posted by Schiermonnikoog – Natuurmonumenten on Thursday, January 3, 2019

Zakje met poeder

Op het strand van Schiermonnikoog is een zak met 25 kilo poeder aangetroffen. Kans bestaat dat het poeder afkomstig is uit een van de containers. Waarschijnlijk gaat het om de giftige stof peroxide, meldt de Veiligheidsregio Fryslân. De brandweer heeft monsters meegenomen en doet onderzoek naar de stof om te bepalen hoe het beste met de aangespoelde lading kan worden omgegaan.

In drie overboord geslagen containers zaten vaten organisch peroxide in poedervorm. Volgens de Kustwacht is niet duidelijk om welke soort het gaat: de ene soort zou bij 50 graden boven nul kunnen ontvlammen, de andere soort is alleen vervuilend.

Inventariseren

De Kustwacht heeft de zoektocht per vliegtuig naar de overboord geslagen containers donderdagochtend na zonsopgang hervat. Sommige containers zijn gezonken, anderen drijven met de stroom mee. De inventarisatie is van belang om het scheepvaartverkeer tijdig te waarschuwen. Het zoeken naar enkele containers geladen met de giftige stof peroxide is volgens de Kustwacht lastig. Vanuit de lucht zijn de nummers op drijvende containers nauwelijks waar te nemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.