Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 11 jan 2019 / 11:55 uur

Scheermesjes in de wilgen met #Januhairy: jij ook?

Joehoe, het is januari! Tijd om je oksels, benen en bikinilijn even niet te scheren. Als het aan Laura ligt, tenminste. Zij begon op Instagram de actie #Januhairy.

Helemaal nieuw is het natuurlijk niet: de laatste jaren is er -gelukkig?!- steeds meer aandacht voor diversiteit, ook als het gaat om lichamen en lichaamsbeharing. Een goede zaak, vindt Laura.

Je sterker

Vorig jaar besloot de Instagrammer voor een toneeloptreden dat ze haar lichaamsbeharing even ging laten voor wat het was. Ze kreeg er veel vragen en opmerkingen over, maar voelde zich er heel goed bij, schrijft ze in de post bij een foto met haar oksel.

View this post on Instagram

Hi I’m Laura, the gal behind Januhairy! I thought I would write a little about my experiences and how Januhairy came about… I grew out my body hair for a performance as part of my drama degree in May 2018. There had been some parts that were challenging for me, and others that really opened my eyes to the taboo of body hair on a woman. After a few weeks of getting used to it, I started to like my natural hair. I also started to like the lack of uncomfortable episodes of shaving. Though I felt liberated and more confident in myself, some people around me didn’t understand why I didn’t shave/didn’t agree with it. I realised that there is still so much more for us to do to be able to accept one another fully and truly. Then I thought of Januhairy and thought I would try it out. It’s a start at least . . . I have had a lot of support from my friends and family! Even though I had to explain why I was doing it to a lot of them which was surprising, and again, the reason why this is important to do! When I first started growing my body hair my mum asked me “Is it you just being lazy or are you trying to prove a point?” . . . why should we be called lazy if we don’t want to shave? And why do we have to be proving a point? After talking to her about it and helping her understand, she saw how weird it was that she asked those questions. If we do something/see the same things, over and over again it becomes normal. She is now going to join in with Januhairy and grow out her own body hair which is a big challenge for her as well as many women who are getting involved. Of course a good challenge! This isn’t an angry campaign for people who don’t see how normal body hair is, but more an empowering project for everyone to understand more about their views on themselves and others. This picture was taken a few months ago. Now I am joining in with Januhairy, starting the growing process again along with the other wonderful women who have signed up! Progress pictures/descriptions from our gals will be posted throughout the month. Lets get hairy 🌵 #januhairy #bodygossip #bodyhairmovement #happyandhairy #loveyourbody #thenaturalrevolution #natural #hairywomen #womanpowe

A post shared by Januhairy (@januhairy) on

„Na een paar weken wende ik aan het niet scheren, en begon ik mijn natuurlijke haar leuker te vinden”, aldus Laura. Ze had veel meer zelfvertrouwen en wil andere vrouwen oproepen met haar mee te doen.

Met succes, want op social media regent het al foto’s. Ga jij ook meedoen, scheer je je al jaren niet (meer) of kan of wil je jouw scheermesje niet missen?

https://twitter.com/samanthadshay/status/1081894209316114432

https://twitter.com/FCBSaga/status/1083226056188981256

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Scheermesjes in de wilgen met #Januhairy: jij ook?
Sluiten