Julia Onclin
Julia Onclin Nieuws 21 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Rotterdam is er klaar mee: Pleurt op met je wapens

De inwoners van Rotterdam hebben schoon genoeg van wapengeweld. Daarom start de politie-eenheid met een nieuwe actie tegen wapens: Zonder straf van je wapen af.

Rotterdammers kunnen haast niet meer over straat zonder geconfronteerd te worden met wapenleed. Zo kwam rapper Feis op nieuwjaarsnacht nog om het leven bij een schietpartij in de havenstad.

Reden genoeg voor de politie om een serie maatregelen in te voeren. Zo wordt er voorlichting gegeven aan jongeren en wordt er preventief gefouilleerd.

Nieuwe aanpak

„Sinds een klein jaar is er een nieuwe aanpak van vuurwapengeweld. We focussen ons steeds meer op het voorkomen van incidenten in plaats van het achteraf oplossen”, vertelt Lillian van Duijvenbode, woordvoerster bij de politie-eenheid Rotterdam.

Rotterdam is er klaar mee: Pleurt op met je wapens.
Rotterdam is er klaar mee: Pleurt op met je wapens. Foto: ANP.

De nieuwe actie van de politie houdt in dat men gedurende twee weken hun wapens in kan leveren zonder vervolgd te worden. In 1999 werd er in Amsterdam een soortgelijke actie gehouden. Hierbij werden 680 wapens ingeleverd.

Tijdens het preventief fouilleren van de politie Rotterdam zijn er daarnaast in vijf jaar tijd 2700 wapens in beslag genomen. Hierbij gaat het om vuurwapens, slagwapens, steekwapens en overige wapens.

Crimineel

„Met de campagne willen we verschillende mensen aanspreken. Niet iedereen die een wapen in bezit heeft is per definitie crimineel. Er zijn ook mensen die bijvoorbeeld het huis van hun overleden vader opruimen en daar een vuurwapen tegenkomen. Of vrienden of familieleden die weten dat een naaste een wapen heeft.”

Volgens Van Duijvenbode kunnen die mensen door de actie de wapens van anderen inleveren zonder een vier jaar durende straf te riskeren.

Alle wapens, met uitzondering van vuurwapens, kunnen ingeleverd worden bij politiebureaus. Daar staan tonnen die aan het eind van elke dag geleegd worden. Als je een vuurwapen in wilt leveren moet je de politie bellen.

Aangezien ze niet willen dat je zelf met een vuurwapen over straat loopt, komen agenten in burger vervolgens bij je langs om het wapen op te halen.

Rotterdam is er klaar mee: Pleurt op met je wapens.
Rotterdam is er klaar mee: Pleurt op met je wapens. Foto: ANP.

Volgens Van Duijvenbode maakt het niet uit als de tonnen niet vol zitten. „We willen de maatschappelijke discussie aanzwengelen. Veel mensen weten van een ander dat ze een vuurwapen in bezit hebben, maar denken dat het geen kwaad kan. Dat is niet waar. Als je een vuurwapen bij je hebt, grijp je er eerder naar”, stelt ze.

Stoer

Van Duijvenbode weet nog goed dat er een paar jaar geleden een schietpartij was waarbij 30 kogels door een woonwijk vlogen. Ook de schietpartij waarbij er een kogel in een babykamer belandde laat haar niet koud.

„De jeugd op straat ziet andere jongeren met wapens dus denken ze dat het hebben van een wapen stoer is.” De politie wil volgens haar door middel van deze actie een tegengeluid laten horen.

„Wapens kunnen levens verwoesten. Er gaat een wereld van verdriet schuil achter elke schietpartij. We vinden allemaal dat er iets moet veranderen. Daarom is het belangrijk dat we nu doorpakken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.