Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 22 jan 2019 / 16:44 uur

Recorddrukte: ANWB meet bijna 2300 kilometer file

Heb je dinsdag na je werk in de file gestaan? Je bent niet de enige. Wel in tegendeel. De ANWB spreekt nu al van de heftigste spits ooit. Op het drukste punt kwart voor zes gaf de site van de ANWB een lengte van maar liefst 2.296 kilometer file aan. Later werd dit in de officiële berichtgeving teruggebracht tot 2.287 kilometer om tien over half zes.

Keer anderhalf

Daarmee wordt het oude filerecord verbroken en dik ook! Dat stond tot vandaag namelijk op 1.461 kilometer en dateert van 11 december 2017, een stijging dus van ruim vijftig procent. Destijds gold er code rood en was er zware sneeuwval in het land.

Toch is er niet echt sprake van chaos op de weg, zo meldt de ANWB. Dat komt doordat veel mensen voorzichtig rijden, waardoor er weinig ongelukken plaatsvinden. „De gemiddelde snelheid lag dik onder de 30 kilometer per uur. Veel mensen pasten hun rijgedrag aan, waardoor er relatief weinig grote ongelukken gebeurden. Wel moesten automobilisten rekening houden met heel veel extra reistijd."

30 kilometer

Toch moet er ook bij rijden aan dat tempo wel over files gesproken worden. „Het gaat ook om hele lange stukken met files van 25 tot wel 30 kilometer", stelt Erwin de Hart presentator van ANWB Verkeersinformatie tegenover Metro. „Het lijkt iets dat de weggebruikers zelf besloten hebben en daarom zien ook weinig ongelukken. Ik heb het idee dat er maandag meer ongelukken tot files hebben geleid."

Ook tijdens het vorige filerecord viel er veel sneeuw en meldt het dagverslag van de ANWB niks over een overvloed aan ongelukken. „Dat zie je wel vaker, ook als het hard regent, omdat mensen dan meer op hun hoede zijn. En als het verkeer niet hard door kan rijden, dan kan je ook niet snel een ongeluk veroorzaken."

Buiten de Randstad

Opvallend is dat de files vooral in het oosten en zuiden van het land plaatsvinden. Rondom de grote drie steden daarentegen staan er amper meer files dan normaal op dit tijdstip van de dag, ondanks de sneeuwval ook daar eerder vandaag.

Vooral Eindhoven had het zwaar te verduren. Ook bij Arnhem, Utrecht en Den Bosch was het een drukte van belang. Qua wegen scoorden de A2 en de A50 het hoogst. Op die snelwegen stonden bij elkaar opgeteld meerdere honderden kilometers file.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Recorddrukte: ANWB meet bijna 2300 kilometer file
Sluiten