Julia Onclin
Julia Onclin Nieuws 3 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Oud-schaatsster Paulien van Deutekom (37) overleden

De Nederlandse oud-schaatsster Paulien van Deutekom is op 37-jarige leeftijd overleden. Dat meldt haar werkgever de NOS donderdag. Van Deutekom leed al geruime tijd aan longkanker.

De oud-schaatsster schaatste tijdens haar loopbaan (1998-2012) voor TVM, de ploeg van Gerard Kemkers. In 2006 nam de Nederlandse deel aan de Olympische Spelen van Turijn. Daar werd ze dertiende. Dat was tevens ook de enige keer dat ze deelnam aan de Winterspelen.

Oud-schaatsster Paulien van Deutekom (37) overleden.
Oud-schaatsster Paulien van Deutekom (37) overleden. Foto: ANP.

Wereldkampioen

Tijdens haar tijd bij TVM was Van Deutekom ploeggenoot van onder andere Ireen Wüst en Renate Groenewold. Het schaatsseizoen van 2007/2008 bracht haar het hoogtepunt van haar carrière. Ze stapte uit de schaduw van haar ploeggenoten en werd wereldkampioen all round. Iets wat niemand aan had zien komen. Zelfs haar coach Gerard Kemkers niet.

Met haar wereldkampioenschap all round was het seizoen nog niet klaar. Ze werd in 2008 ook wereldkampioen ploegachtervolging op het WK afstanden en won zilver op 1500 en 3000 meter. Ook op het EK allround van dat jaar scoorde Van Deutekom goed. Ze ging namelijk naar huis met een zilveren medaille.

Oud-schaatsster Paulien van Deutekom (37) overleden.
Ze werd in 2008 ook wereldkampioen ploegachtervolging op het WK afstanden. Foto: ANP.

Gestopt

Deze lijst van succes wist ze na het seizoen 2007/2008 niet meer aan te vullen. Terug op haar oude niveau kwam ze niet. Na een lange strijd stopte Van Deutekom in 2012 met schaatsen.

Ze maakte haar studie Pedagogiek af en werd coördinator topsport bij de gemeente Amsterdam. In 2017 werden de oud-schaatsster en haar man ouders van een dochtertje genaamd Lynne. Daarna was Van Deutekom nog een tijdje werkzaam als analist voor de NOS bij schaatswedstrijden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.