Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 30 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Oplossing voor migranten op Sea Watch-schip

De Italiaanse regering heeft met enkele andere Europese landen afgesproken dat die de 47 migranten opnemen die op het omstreden schip de Sea-Watch 3 zijn. Het schip ligt al vijf dagen vlak voor de Italiaanse kust in een baai ten noorden van het Siciliaanse Syracuse.

Weigering

Italië weigert om nog meer migranten in het land op te nemen. De migranten zouden naar Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Malta, Portugal en Roemenië gaan, dat meldden Italiaanse media.

Het akkoord over de ontscheping van de Sea-Watch zou dinsdagavond laat zijn bereikt door de inspanningen van premier Giuseppe Conte en de Italiaanse vicepremiers Matteo Salvini en Luigi Di Maio. Volgens Conte kunnen de opvarenden in de loop van woensdagmiddag van boord.

Zodra alles formeel geregeld is kunnen de 47 migranten naar Messina of Pozzallo gaan, alvorens af te reizen naar de landen die bereid zijn ze op te nemen. Onder de migranten zijn naar verluidt vijftien minderjarigen die zonder begeleiding op weg zijn.

Nederlandse vlag

De Italiaanse vicepremiers Matteo Salvini en Luigi Di Maio hebben herhaaldelijk gezegd dat de migranten naar Nederland moesten gaan, omdat het schip onder Nederlandse vlag vaart. Nederland heeft dat geweigerd. Het vaartuig is van een Duitse organisatie. Die stelt bij Libië te water geraakte vluchtelingen uit zee te redden, maar volgens Salvini is het schip onderdeel van een mensensmokkel naar het circa 500 kilometer noordelijker gelegen Italië.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.