Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 24 jan 2019 / 15:30 uur

Ophef om kinderdagverblijf na blote voeten in sneeuw

Een op het eerste oog onschuldige foto van een begeleider van kinderdagverblijf Hestia in Amsterdam, heeft voor nogal wat woede gezorgd op Facebook.

Op het sociale medium is te zien hoe drie jonge kinderen op hun blote voeten in de sneeuw lopen. Liefkozend wordt de activiteit ‘sneeuwtrappelen’ genoemd. Dit sneeuwtrappelen kan echter niet op de goedkeuring van iedereen rekenen. De peuters zouden risico lopen op gezondheidsproblemen als gevolg van deze ijskoude wandeling.

Gepostet von Hestia Kinderopvang am Mittwoch, 23. Januar 2019

Hoera! Verse sneeuw!

Volgens de begeleidende tekst van het bericht zouden de jonge kinderen beter slapen nadat ze een paar voetsporen achter hadden gelaten in het verse sneeuwdek. De gewraakte afbeelding werd woensdag aan het einde van de middag wereldkundig gemaakt.

Onder de foto barstte een grote pedagogische discussie los over het feit of het wel verantwoord was om de kleintjes zonder schoeisel naar buiten te sturen bij temperaturen onder het vriespunt. „Hoe durven jullie?", zo wordt er gereageerd, „Straks krijgen ze nog een longontsteking." De angst voor longontstekingen en buikkrampen na deze koude wandeling wordt in de commentaren breed gedeeld.

Toch is niet iedereen het hiermee eens. Er klinken ook geluiden dat het juist goed is voor hun weerstand. Anderen menen echter dat het sneeuwtrappelen geen positieve of negatieve gevolgen heeft voor het welzijn van de peuters.

Kritiek en bijval

Daarnaast worden er dringende verzoeken gedaan over de toekomst van de leidster en het kinderdagverblijf. Sommigen menen dat de leidster op staande voet ontslagen moet worden, anderen vinden dat de hele kinderopvang zijn deuren voorgoed moet sluiten. Ook wordt er druk gespeculeerd over vermeende politieke voorkeur van Hestia. Ouders zouden hun kroost moedwillig aan de elementen der natuur blootstellen door ze op zo’n ‘linkse boomknuffelschool’ onder te brengen. Er vallen eveneens termen als ‘gestoord’, ‘ziek’, ‘kinderverwaarlozing’ en ‘koekkoek’. Een hele kwade tong zou zelfs het voltallige personeel van Hestia het liefste met ‘hun koppen door de sneeuw trekken’.

Naast kritiek is er eveneens bijval, een groep classificeert de negatieve reacties als ‘gezeik’, ‘bekrompen’ en vinden het een leuke actie, „laat die kinderen lekker in de sneeuw spelen", zo klinkt het. Sommige ouders tonen zich solidair met de leidster door foto’s te plaatsen van hun eigen kinderen die zonder sneeuwlaarsjes door het bescheiden sneeuwdek banjeren. De buitenactiviteit zou bovendien beter zijn dan voor de televisie hangen of op de iPad spelen Ze zouden wel tegen een stootje kunnen en niet van porselein zijn, zo denkt het pro-kamp.

Over de medische toestand van de drie peuters, de begeleidster en de mensen die erg emotioneel reageerden onder de post is op dit moment niets bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Ophef om kinderdagverblijf na blote voeten in sneeuw
Sluiten