Ondertussen groeit de kloof tussen arm en rijk. In veel landen kunnen meisjes niet naar school en vrouwen sterven door gebrek kraamzorg. Foto: Oxfam Novib
Lisa Vermeij
Tussen 2017 en 2018 kwam er iedere 48 uur een nieuwe miljardair bij. Miljardairs zagen hun vermogens dagelijks met 2,5 miljard dollar groeien vorig jaar, een stijging van 12%. Terwijl het vermogen van de 3,8 miljard armsten in dezelfde periode af nam met 11%. Oxfam Novib publiceert vandaag een rapport over de mondiale economische ongelijkheid en de groeiende kloof tussen arm en rijk.
„Mondiale ongelijkheid neemt in een schrikbarend tempo toe en Nederland speelt hier als doorsluisland een zeer kwalijke rol in. We moeten belastingontwijking uitbannen. Uit internationaal onderzoek bleek vorig jaar nog dat een kleine 10% van de winst die multinationals wereldwijd wegsluizen om belasting te ontlopen in Nederland terecht komt. Nederland kwam daarmee in de top 5 van belastingparadijzen”, aldus Michiel Servaes, algemeen directeur Oxfam Novib.
Source: World Bank (2018a)29 and methodology note.30 Photo: A private jet in the resort town of St Moritz, Switzerland. Credit: Pixabay.
Uit het jaarlijkse Oxfam Novib-rapport Public Good or Private Wealth over wereldwijde economische ongelijkheid blijkt dat de groeiende kloof tussen arm en rijk slecht is voor armoedebestrijding, schadelijk voor de economie en leidt tot toenemende maatschappelijke onrust over de hele wereld. Het rapport stelt vast dat de belastingtarieven voor rijke individuen en bedrijven steeds verder zijn gedaald terwijl het aantal miljardairs sinds de financiële crisis is verdubbeld.
Het rapport wordt aan de vooravond van het World Economic Forum in het Zwitserse Davos, de top van politici, wereldleiders en zakelijke elite, aanstaande maandag, 21 januari, gepubliceerd. „Terwijl grote bedrijven en de superrijken steeds minder belasting betalen, kunnen miljoenen meisjes niet naar school en sterven vrouwen wegens gebrek aan goede kraamzorg. Dáár moet het in Davos over gaan."
Vluchtelingekamp Jordanië Foto: Tom White/PA.
Een van de redenen waarom het aantal miljardairs is gestegen is omdat de waarde van de aandelen is gestegen tussen 2017 en 2018. Het vermogen van miljardairs is erg afhankelijk van de aandelen op de beurs, legt Esmé Berkhout, beleidsadviseur belasting bij Oxfam Novib, uit.
„Extreem rijk en en arm zijn is vaak een kwestie van geluk. Mannen hebben vaak meer kans om rijk te worden. Rijke mensen worden vaak geboren in een rijke familie. Een derde van de miljardairs heeft hun vermogen geërfd.” Vorig jaar beschikten 26 miljardairs over hetzelfde vermogen als de 3,8 miljard armsten.
„Steeds minder mensen bezitten evenveel geld als de armste helft van de wereldbevolking bij elkaar. Door de extreme ongelijkheid leven onnodig veel mensen nog in extreme armoede. Ze hebben onvoldoende toegang tot goede gezondheidszorg en tot onderwijs.”
Er is sprake van een scheve verdeling omdat de extreem rijke vaak gebruik maken van een oneerlijk belasting stelsel. Oxfam Novib wil met het rapport aandacht vragen voor het onrechtvaardige belastingbeleid en het beleid van de overheden. „Door het onrechtvaardige belastingen beleid hoeven rijke mensen en grote bedrijven minder belasting te betalen, maar de rekening wordt doorgeschoven naar de burgers. De belasting voor goederen gaat omhoog en we moeten bijvoorbeeld meer betalen voor toegang tot onderwijs en gezondheidszorg.”
Esmé Berkhout legt uit dat dit een wereldwijde trend is maar dat Nederland wel kan worden gezien als een belastingparadijs. „Aan de ene kant biedt Nederland veel hulp aan ontwikkelingslanden, aan de andere kant maakt Nederland het mogelijk dat grote internationale bedrijven belasting kunnen ontwijken.” Esmé Berkhout benadrukt dat de Nederlandse ontwikkelingshulp belangrijk is, zodat ontwikkelingslanden ook via eerlijke belasting bijvoorbeeld ongelijkheid aan kunnen pakken en uiteindelijk iedereen die dat nodig heeft toegang kan krijgen tot gezondheidszorg en onderwijs.
Foto: ANP 2016
Nederland moet ook maatregelen nemen om belastingontwijking te stoppen. „Dit is ook in het belang van heel veel Nederlanders, want het gaat om oneerlijke concurrentie tussen multinationals en midden-en kleine bedrijven. En als multinationals belasting ontwijken verschuift de rekening van publieke voorzieningen naar de burgers. Bepaalde multinationals verschuiven hun eigen rekening naar de burgers. Door bijvoorbeeld hogere BTW, of doordat er meer betaald moet worden voor zorg of onderwijs. Of doordat deze door minder investeringen vanuit de overheid van lagere kwaliteit raken.
Wat je zelf kan doen? „Het is belangrijk dat je goed op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Als er weer verkiezingen komen is dit een punt om je besluit te nemen.”
De plofkip lijkt te worden vervangen door de zogenaamde 'lokkip'. Bron: ANP
Femke van Rooijen
In 2016 vonden ook de Nederlandse supermarkten: De plofkip kan niet meer. Maar sinds plofkip uit de schappen is gehaald, lijken supermarken niet echt haast te hebben met het werken naar een minimum van één Beter Leven-ster. Er wordt zelfs steeds vaker gestunt met kippenvlees zonder welzijnskeurmerk, zo blijkt uit de kiloknallermonitor van Wakker Dier.
Na de plofkip komen supermarkten, volgens Wakker Dier nu met de zogenaamde ‘lokkip’ en bedenken zij eigen welzijnsconcepten voor de vleeskuikens. Zo vind je bij de Albert Heijn ‘De Nieuwe AH Kip’ en heeft de kip bij Hoogvliet een ‘Pluimgarantie’. „In plaats van zich te bewegen naar een Beter Leven-ster voor alle kip, hebben supermarkten de lokkip bedacht”, zegt Valeska Hovener van Wakker Dier. Deze kip heeft geen welzijnskeurmerk, maar heeft het iets beter dan de plofkip. „Supermarkten proberen klanten naar de winkel te lokken met de lage prijzen van dit kippenvlees, vandaar de naam lokkip”, legt Hovener uit.
Gevangenis de Schie/ANP
Kasper Hermans
De man die eind vorig jaar in een vuilniszak ontsnapte vanuit de gevangenis van Rotterdam is weer aangehouden door de politie. Opmerkelijk genoeg gebeurde dit niet tijdens een gerichte zoekactie naar de voortvluchtige, maar bij toeval.
Een paar Rotterdamse agenten waren aan het posten op de 1e Middellandstraat voor een totaal andere zaak, toen ze ineens de ex-gevangene herkenden. Er werd direct ingegrepen en dus zit de man gewoon weer in gevangenis De Schie, zo meldt RTV Rijnmond.
In samenwerking met HelloFresh en Global Savings Group
Emma (31) en Tom (34) wonen sinds kort in Haarlem, waar ze net hun eerste huis hebben gekocht. Emma en Tom delen hun ervaring met HelloFresh.
Emma: „We hebben allebei een leuke, maar drukke baan. In het weekend is het wat ons betreft dan ook tijd voor ontspanning. Lekker uit eten, naar de film, een weekendje weg... Helaas willen de boodschappen er met dit drukke schema nog wel eens bij inschieten. Dat resulteerde op een gegeven moment te vaak in avonden waarop er maar weer lukraak eten werd besteld. Ik was er klaar mee, het kostte op een gegeven moment zoveel geld! Op mijn werk vertelde een collega over HelloFresh. Zij had net haar eerste box besteld. Ik dacht dat wil ik ook wel proberen."
/ ANP
Anne Kersten
De modewereld is in shock. Karl Lagerfeld is dinsdag op 85-jarige leeftijd overleden. „Ik ben er even stil van”, zegt mode-ondernemer Danie Bles, eigenaar van de Amsterdam Fashion Week.
Bles is op dit moment op ski-vakantie, maar toen ze het nieuws op haar telefoon binnen zag komen had ze even nodig om het te verwerken. „Deze man, hij was zo bijzonder. Hij was een legende, een meester. One of a kind.” Metro’s fashion-expert Annemieke Homan is het daarmee eens. „Die man was legendarisch. Als je fashion zegt, zeg je Lagerfeld. Wie kende hem niet?”
Metro
De nieuwe OPPO AX7 gaat woensdag 20 februari officieel gelanceerd worden en wij mogen er 1 weggeven! De AX7 heeft ‘killer-features’ waaronder 4GB RAM, 64GB ROM-geheugen, een grote 4230mAh batterij, een 16MP voorcamera, Hyper Boost voor optimale snelheid en hij ziet er vooral erg stylish uit. Vul hieronder jouw gegevens in en wie weet ben jij binnenkort eigenaar van een OPPO telefoon:
ANP
Kasper Hermans
Jarenlang werd ze misbruikt en vernederd door haar man, dat vertelde de Belgische Katrien R. (36 jaar). Uiteindelijk, toen ook haar dochters zijn mikpunt werden, besloot ze iemand in te huren om haar man te laten vermoorden.
„Hij mepte me soms letterlijk de deur uit", zo begint haar verhaal dat dinsdag in Het Laatste Nieuws staat met het - helaas - klassieke geval van huiselijk geweld, maar wie langer leest komt nog heel veel absurde details tegen. Zo smeerde hij soms gehakt door haar haar en mocht ze alleen borstvoeding geven aan hun dochters vanuit de hondenmand in plaats vanuit hun bed.
De herdenking van Feis/ANP
Kasper Hermans
In het programma worden dinsdagavond beelden uitgezonden, waarop de hoofdverdachte van de moord op rapper Feis, echte naam Faisal Mssyeh, te zien is.
De man om wie het gaat, is nog altijd niet gevonden. Volgens de politie is er haast geboden bij het vinden van de verdacht, want hij zou levensgevaarlijk zijn. Volgens De Telegraaf gaat het om de 24-jarige Silvano M..
Veronica-dj Giel Beelen. / ANP
Metro en ANP
De Hoge Raad bepaalde dinsdag dat radio dj Giel Beelen alsnog zijn rijbewijs kwijtraakt. Dit omdat hij twee keer is veroordeeld voor het rijden onder invloed. Ook moet hij een boete betalen van 750 euro.
De rechtbank veroordeelde hem tot de boete en zes maanden rijontzegging, waarvan vijf voorwaardelijk. Maar omdat het de tweede keer in vijf jaar tijd was dat hij hiervoor werd veroordeeld, wordt zijn rijbewijs ongeldig verklaard en moet hij opnieuw rijlessen nemen en een rijexamen afleggen.
Metro
Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.
Arrold van Hurk en zijn advocaat Peter Plasman. Bron: ANP
Femke van Rooijen
Arrold van Hurk, de man die in 2013 per ongeluk op de rode knop drukte tijdens Miljoenenjacht, mag het spel niet opnieuw spelen. Dat oordeelde het gerechtshof in Amsterdam vandaag.
Deelnemer Arrold van Hurk drukte tijdens een uitzending van Miljoenenjacht in 2013 per ongeluk op de rode knop waardoor hij een deal met de bank sloot voor 125.000 euro. Later bleek dat in zijn koffer vijf miljoen euro zat.
Van Hurk zei dat het niet de bedoeling was om op de knop te drukken, maar mocht niet verder spelen waarop hij producent Endemol voor de rechter sleepte. Er zou volgens hem iets mis zijn gegaan tijdens de uitzending.
Hulpdiensten in de buurt waar een aanrijding is gebeurd tussen een bestelbusje en een groep voetgangers in Landgraaf. / ANP
Metro en ANP
Een 35-jarige man uit Heerlen wordt vervolgd voor het veroorzaken van een ongeval bij het Pinkpopterrein in Landgraaf. Bij het ongeval kwam een even oude plaatsgenoot van de chauffeur om het leven. Meerdere anderen raakten gewond, van wie een vrouw en twee mannen uit Heerlen en Landgraaf ernstig. Het OM vervolgt de man ook voor het doorrijden na de aanrijding.
Volgens het OM is het aan de Heerlenaar te wijten dat het ongeluk gebeurde, omdat hij onvoorzichtig of onoplettend zou hebben gereden. Er was geen sprake van opzet, zegt justitie. Het is nog niet bekend wanneer de zaak voor de rechter komt.
Het eerste kievitsei gevonden in maart 2012. / ANP
Metro en ANP
De Bond Friese Vogelwachten (BFVW) verwacht eerste kievitsei ooit in 2019. De bond heeft berekend dat het eerste exemplaar aanstaande vrijdag zal worden gevonden. Het vroegste kievitsei tot nu toe werd gevonden op 2 maart in Ermelo. Dat was in 1998.
De BFVW baseert de voorspelling op een rekenmethode die de effecten van weersomstandigheden kan koppelen aan de leg van kieviten. Deze methode bleek de afgelopen jaren vrij nauwkeurig. Het eerste ei werd steeds binnen 24 uur van de voorspelde datum gevonden.
Hierom is stemmen voor waterschappen van belang. Foto: ANP.
Amarins de Boer
Op woensdag 20 maart mogen we weer naar de stembus. Niet alleen voor de Provinciale Statenverkiezingen, maar ook voor de waterschappen. Maar wat houden de waterschappen nu precies in?
De waterschappen kunnen zelfstandig belasting heffen en staan los van politiek Den Haag. Omdat de waterschappen het op het gebied van water over het zeggen hebben, horen daar verkiezingen bij.
De opkomst bij de waterschapsverkiezingen is niet hoog. Vier jaar geleden ging 43 procent naar de stembus. Ter vergelijking: de opkomst bij de Tweede Kamer was 82 procent. Toch vinden we de Waterschappen interessanter dan voorheen, blijkt uit onderzoek van de Unie van Waterschappen. Ruim 90 procent kent de waterschappen en 84 procent vindt dat ze belangrijk werk doen. Toch weet slechts de helft van de ondervraagden wat de waterschappen precies doen.
Karl Lagerfeld is 85 jaar geworden / ANP
Metro
Modeontwerper Karl Lagerfeld is dinsdag op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Franse krant Le Figaro bekendgemaakt. De man was al enkele weken ziek.
Lagerfeld werd geboren in Hamburg en vestigde zich begin jaren vijftig in Parijs. Naast modeontwerper, was hij ook fotograaf en stilist. In Parijs groeide hij uit tot een van de belangrijkste naoorlogse couturiers. Op 3 juni 2010 werd hij door de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy benoemd tot Commandeur in het Legioen van Eer, de hoogste en belangrijkste Franse onderscheiding.
De tiener werd moeder van een meisje. / Unsplash
Metro
In het Britse plaatsje Oldham is een tiener in coma plotseling bevallen van een meisje. Ze raakte in coma na een hevige hoofdpijn en had er geen idee van dat ze zwanger was.
De 18-jarige Ebony Stevenson voelde zich niet lekker, en werd daarom na een aantal epileptische aanvallen naar het ziekenhuis gebracht. Eenmaal in coma ontdekte de doktoren dat het meisje zwanger was. Haar ongeboren kind zat ‘verstopt’ in haar dubbele baarmoeder.
De marechaussee op Schiphol. / ANP
Metro en ANP
Dinsdag heeft de Koninklijke Marechaussee twee werknemers de luchthaven aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een grootschalige drugssmokkel.
Het zou gaan om werknemers van 33 en 34 jaar, werkzaam in de bagagekelder, catering en schoonmaak. In hetzelfde onderzoek deed de Marechaussee vorig jaar ook al twaalf aanhoudingen. Negen verdachten werkten op Schiphol. Dat maakte de Marechaussee dinsdag bekend.
Een bijna volle maan, daags voor de komst van de zogenaamde supermaan. Dat is een volle maan die dichter bij de aarde staat dan anders. / ANP
Anne Kersten
Superwolfbloedmaan, supersneeuwmaan. Volg je 'm nog, met al die verschillende manen? Wees gerust, de supermaan van dinsdagavond is voorlopig de laatste in het rijtje, maar dat maakt 'm niet minder spectaculair.
Dinsdagavond is er wéér een supermaan te zijn. Dat betekent dat er een grotere maan is dan normaal, legt woordvoerder Yannick Damen van Weeronline uit. Ook is die maan een stukje feller dan normaal. En dat komt allemaal omdat hij dichterbij bij de aarde staat dan normaal.
Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash
Metro
Een dikke bankrekening is lang niet altijd meer het belangrijkste uitgangspunt bij het vinden van een baan – creativiteit, omgeving en flexibiliteit winnen net zo hard aan terrein. Is er nu dan écht een periode van anders werken aangebroken?
Misschien is salaris voor jou nooit echt een punt geweest of was het juist de doorslaggevende factor voor het kiezen van een studie – hoe dan ook, je hebt waarschijnlijk nagedacht over hoe je werkende leven er later (zo ongeveer) uit zou gaan zien. Daar nam je de werklocatie wellicht niet in mee, al schijnt dat voor veel mensen nou juist wél steeds belangrijker te zijn. Econoom Jordy Meekes, werkzaam bij The University of Melbourne, promoveerde op 18 februari nog met dat onderwerp. Conclusie: mensen die na ontslag thuis zitten, willen liever op hun fiets naar hun (nieuwe) werk kunnen dan een goedgevulde portemonnee.
Adolf Hitler. / AFP
Metro
In buurtland België krijgen 27 hoogbejaarde Belgen nog altijd een aanvullend ‘Hitler-pensioen’. Dit pensioen werd in 1941 in het leven geroepen door de nazileider wegens ‘trouw, loyaliteit en gehoorzaamheid’.
75 jaar later buigt de Belgische Kamercommissie Buitenland zich dinsdag over deze kwestie. Olivier Maingain (DéFi) en twee PS-verkozenen roepen de Belgische regering op dit probleem dringend aan te pakken.