Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Nieuw: een reisprogramma met geiten!

Reisprogramma’s zijn er natuurlijk zat op de buis, hier spelen vooral mensen een grote rol. In de nieuwe serie Travel with a Goat wordt hier een dierlijk element aan toegevoegd. De titel behoeft geen verdere uitleg, het is een reisprogramma mét een geit.

De deelnemers reizen naar de meest exotische bestemmingen met hun viervoetige reisgenoot. En aan het einde van hun trip krijgen ze een behoorlijk lastige vraag voorgeschoteld.

Roadtrip naar slacht

De deelnemers krijgen aan het begin van hun roadtrip een dier toegewezen. Dit is niet altijd een geit, maar kan ook een alpaca, schaap, varken of ezel zijn. Ook is er een Nederlandse deelnemer, Niels Oosthoek, bekend van het YouTube-kanaal Gierige Gasten, hij gaat met een aantal anderen de uitdaging aan. De deelnemer reizen af naar plekken over de hele wereld, nagenoeg alle continenten worden bezocht.

De opdracht is om samen met het dier, dat is gefokt voor de slacht, op de eindbestemming komen. Deze reis gaat geheid gepaard met een aantal praktische zaken. Hoe sleep je een geit precies mee een bus in? Blijft die ezel een lastpak, of bouwen ze toch een band op?

Eenmaal aangekomen bij de finish komen ze voor een zwaar dilemma te staan: gaat de reisgenoot met wie ze al die tijd lief en leed deelden naar de slacht of blijft hij leven? De keuze is aan hen en deze blijkt behoorlijk lastig te zijn.

Geiten in Amsterdam ter promotie van het progamma ©InsightTV

Stukje vlees

Het format klinkt als een ludieke variant op de vele reisprogramma’s die momenteel al op de televisie te zien zijn. Toch heeft Travel with a Goat een behoorlijk serieuze ondertoon. Vlees wordt volgens de makers veel te veel gezien als een voedingsmiddel dat gewoon in de supermarkt ligt om vervolgens als maaltijd te dienen.

Zij menen dat er onvoldoende wordt stilgestaan bij het proces dat vooraf is gegaan aan het stukje vlees op hun bord. De roadtrip met een dier dat eigenlijk bedoeld was voor de slacht, zorgt ervoor dat dit stukje vlees een gezicht krijgt. Eten zij nog steeds zo gemakkelijk een dier nadat ze ermee op vakantie zijn geweest? En hoezo is het slachten van dit ene dier erger dan die talloze anonieme slachtdieren die elke dag weer door de vleesverwerkende industrie aan hun einde komen?

Travel with a Goat is een programma dat elke Nederlandse consument zou moeten kijken. Deze nieuwe serie probeert kijkers oog in oog te brengen
met de beslissingen op leven en dood achter elke dagelijkse eetgewoonte, om zo de discussie over de ethiek van veehouderij en het consumeren van dieren te stimuleren, zonder voorkeur voor een bepaalde opvatting”, zo vertelt producer Frank le Mair.

Travel with a Goat is vanaf 14 januari om 21.00 uur te zien op Insight.tv en KPN kanaal 38/692. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.