Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 jan 2019 / 21:40 uur

Niemand is onder de indruk van spierballentaal Rutte

De woorden van premier Mark Rutte tijdens de eerste persconferentie van de Ministerraad van het jaar waren duidelijk: het liefste wilde hij de raddraaiers tijdens de jaarwisseling in elkaar slaan. Bijzondere woorden, helemaal als ze afkomstig zijn van de minister-president.

Heeft dit dreigement aan het adres van oproerkraaiers enige indruk gemaakt? Zo aan de reacties, die in de avond uit verschillende hoeken binnendruppelen, lijkt dit niet bepaald het geval te zijn. Onder meer Geert Wilders, Sybrand van Haersma-Buma en politievakbond ACP gaven een reactie.

Geen woorden, maar daden

Krachtige uitspraken van premier Mark Rutte over onruststokers die met oud en nieuw hulpverleners belagen, helpen dat probleem niet op te lossen. Dat stelt voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP. Rutte zei dat hij deze raddraaiers „het liefst allemaal persoonlijk in elkaar zou willen slaan".

„Dit soort bijzondere uitspraken helpen niet. Het probleem wordt er niet kleiner van. Wat wel zou helpen, is als hij besluit tot een landelijk verbod van vuurwerk. Dat is een wens van de politie en ook van ons als bond. Maar dat doet Rutte niet. Dus het zijn slechts woorden, die bovendien over twee dagen alweer vergeten zijn. Geen daden", aldus Van de Kamp.

Voorzitter Rob den Besten van de centrale ondernemingsraad (cor) van de politie vindt het misplaatst dat Rutte „zulke stoere taal uit". „Onze mensen raken gewond. Het is tijd voor daden, het moet nu een keertje klaar zijn." Den Besten zegt dat politieagenten zich door de politiek in de steek gelaten voelen. Het kabinet zou volgens hem lef moeten tonen en echte maatregelen aankondigen, waardoor politieagenten en andere hulpverleners veilig kunnen werken tijdens de jaarwisseling.

Brandweer

Net als Van de Kamp vindt voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland dat meer moet worden gedaan om excessen tijdens de jaarwisseling uit te bannen. „Naast vuurwerkslachtoffers zijn dit jaar opnieuw brandweercollega’s geconfronteerd met geweld of moesten zij in een grimmige sfeer en soms zelfs met ondersteuning van politie hun werk doen”, aldus Wevers. „Wij hebben 15.000 mensen paraat staan en die moeten veilig kunnen werken."

Wevers meldt dat de brandweer graag ingaat op de uitnodiging van Rutte en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) om met alle betrokkenen te kijken wat ze kunnen doen om het toenemende wangedrag met oud en nieuw te stoppen.

Buma en Kwint

Uitspraken van premier Mark Rutte over ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling zorgen ook binnen de eigen regeringscoalitie voor opgetrokken wenkbrauwen. De minister-president zei dat hij de raddraaiers die hulpverleners lastigvielen, het liefste zelf in elkaar zou slaan.

Rutte zei er meteen bij dat voor eigen rechter spelen echt niet kan. Maar CDA-leider Sybrand Buma leest hem toch de les. „Als premier van Nederland moet Rutte ervoor zorgen dat politie en hulpverleners worden beschermd", vindt hij. „En niet de suggestie wekken dat je er zelf op los kunt slaan."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Niemand is onder de indruk van spierballentaal Rutte
Sluiten