Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 21 jan 2019
Leestijd: 8 minuten

‘Never a dull moment bij Willem Holleeder’

Het allereerste interview met Sonja Holleeder, zus van, en andere nabestaanden van liquidaties. John van den Heuvel heeft het voor elkaar gekregen voor zijn nieuwe documentaire, Moorddossier Holleeder.

Afspreken met Telegraaf Media Groep-collega John van den Heuvel is in een normale situatie één trap naar beneden lopen, aanschuiven aan zijn bureau en vragen stellen maar. De Telegraaf-journalist en televisiemaker wordt al tijdenlang zwaarbeveiligd en zomaar afspreken gaat niet meer. 24 uur voor het interview krijgt Metro de locatie door en een pr-dame vraagt netjes ‘om daar discreet mee om te gaan’.

Vastbijten in tal van zaken

Eenmaal op de locatie is van zijn situatie (gelukkig) weinig te merken. Van den Heuvel (55) oogt fit en relaxed. Met een aanwezige zwangere vrouw maakt hij een gezellig praatje over haar nogal forse buik (‘straks zitten er nog twee in’). Maar ja, deze voormalige politieman blijft zich ondertussen vastbijten in tal van zaken waar de meeste mensen graag voor weglopen. Motorbendes, de huidige Mocromaffia-oorlog, Joran van der Sloot, ouders die kinderen naar het buitenland ontvoeren en – sinds jaar en dag – alles wat met ’s lands beroemdste crimineel Willem Holleeder te maken heeft.

‘Never a dull moment bij Willem Holleeder’
Tekening Willem Holleeder. / Aloys Oosterwijk | ANP

Over die laatste gaat het deze interviewafspraak ook, of beter gezegd diens zus Sonja. Van den Heuvel kreeg Sonja zover voor de allereerste keer haar verhaal te doen over het leven met Willem Holleeder en haar vermoorde man Cor van Hout. Ze heeft uitspraken om het koud van te krijgen: ,,Als ik niet deed wat Willem zei, dan zou ik mogen tossen om welk van mijn kinderen als eerste ging…” Sonja voelt zich nog verre van veilig voor haar broer, die haar op stiekem door zus Astrid opgenomen tapes vooral betitelt met kankerhoer.

Moorddossier Holleeder

Ook twee andere nabestaanden – April van der Bijl en Ferry de Kok – van liquidaties waaraan Holleeder wordt gelinkt (zie ‘wie is wie’ onderaan) krijgen in de nieuwe documentaire Moorddossier Holleeder een gezicht en een stem. Van den Heuvel zelf spreekt in de docu over een gewelddadige inbraak bij hem thuis en hij geeft een inkijkje in de levens en liquidaties van Cor van Hout, John Mieremet en Thomas van der Bijl. Moorddossier Holleeder is vanaf woensdag 23 januari beschikbaar op Videoland en zal niet bij RTL op tv te zien zijn.

Hier zie je de Videoland-trailer van Moorddossier Holleeder:

Even de trap aflopen om je verhaal aan te horen is voorlopig niet aan de orde hè?

Nee, helaas. Ik begeef me niet meer zo makkelijk door ons pand en mag ook niet door de gewone ingang naar binnen als ik er ben. Wat vind je van de docu?

Fascinerend weer, zoals alles over Willem Holleeder wel eigenlijk.

Never a dull moment bij Holleeder. De dood reist met die man mee, dat vind ook ik bijzonder. Als je ziet hoeveel mensen er uit zijn directe omgeving zijn omgekomen, even los van de moorden waar hij op dit moment van wordt verdacht. Allemaal door kogels en hij zit er nog, al zit hij met de huidige rechtszaak op dit moment volgens mij niet zo fijn. Het is een krankzinnig levensverhaal. Het gaat in de rechtszaak veel om beeldvorming en niet zo veel over de moorden zelf. Daarom breng ik ze in de documentaire weer eens goed in beeld en laat ik de impact van de liquidaties op de omgeving van de slachtoffers zien.

Leed tot op de dag van vandaag

Waarom wilde je nabestaanden hun verhaal laten doen?

Als vervolg op een eerdere docu die ik maakte. De nieuwe toont hoeveel leed de moorden tot op de dag van vandaag bij vrienden en nabestaanden veroorzaken. Die vorige documentaire ging over de beeldvorming, over hoe Willem Holleeder opgroeide van grote boef tot knuffelcrimineel. Hoe hij in twee jaar vrijheid aanschoof bij College Tour, een plaatje maakte met Lange Frans (Willem Is Terug, red.) en een column schreef in Nieuwe Revu. Ik heb me daar toen zo over verbaasd.

Interviewde je Holleeder in die tijd zelf ook?

Nee, nee. Onze verstandhouding was niet prettig toen. Van zijn eerste tien columns gingen er volgens mij vijf over mij en over wat voor slechte journalist ik was.

‘Never a dull moment bij Willem Holleeder’

Hoe kreeg je de nabestaanden zo ver hun verhaal tegen je te vertellen?

Ze waren er wel aan toe, maar Sonja heb ik écht moeten overhalen. Ik heb haar overtuigd door te vertellen dat ik de impact van de moorden wilde laten zien. Ze voelt nog altijd een enorme loyaliteit naar Cor van Hout en wilde het daarom toch doen. Met April, dochter van Thomas van der Bijl, heb ik al sinds de moord op haar vader contact.

Met name April en Sonja kregen het tijdens jullie gesprekken te kwaad…

Kun je nagaan. De moord op Aprils vader is dertien jaar geleden en ze voelt het nog elke dag. Het blijft door de rechtszaak ook wel telkens in de publiciteit terugkeren, maar April heeft zeer sterk het gevoel dat Willem Holleeder de moordenaar van haar vader is. En ja, ook Sonja had het lastig. Ik denk dat ze pas rust krijgen als de rechtszaken afgelopen zijn.

Klusjes voor Willem opknappen

Denk je? Holleeder stopt toch nooit, ook als hij nooit meer buiten komt?

Ja, dat is ook weer waar. Hij zit nu in een EBI, een extra beveiligde inrichting waar je 24/7 in de gaten gehouden wordt, telefoonverkeer wordt getapt en brieven worden gelezen. Maar als hij ooit weer naar een gewone gevangenis gaat, wat in Nederland zomaar kan, tja… Levenslang gestraften zitten hier tussen mensen die weer vrijkomen. Astrid Holleeder heeft me wel eens verteld dat als zij met Willem door de Scheldestraat liep, de Marokkaantjes – of laat ik boefjes zeggen – op hem af kwamen met ‘kunnen we een klusje voor je opknappen’ en ‘Willem, kunnen we geld verdienen’? Dat wordt straks in de normale gevangenis niet veel anders, hoor.

De nabestaanden vertellen nieuwe feiten, vertel je in de docu. Wat was voor jou nog een eye-opener?

Sonja vertelt dat Willem na de moord op Cor van Hout op haar bank heeft zitten huilen. Hij zat er zelf achter, dus dat zullen krokodillentranen zijn geweest. Zelf vond ik het heel interessant om met Ferry de Kok naar Thailand te gaan, om de moord op John Mieremet ter plaatse te reconstrueren. Die had er zelf misschien wel twintig laten omleggen, maar daar hoorde ik dat hij inmiddels totaal geïsoleerd was. Dat hij alle power kwijt was en ter plekke verraden is.

‘Never a dull moment bij Willem Holleeder’
Foto: Koen van Weel / ANP

Waarom intrigeert die Holleeder ons toch zo?

In het begin van zijn carrière heeft hij met de Heinekenontvoering een zeer in het oog springend misdrijf gepleegd. Daarvoor deed hij al spectaculaire speedbootovervallen. En daarna is hij nooit meer uit het nieuws geweest. Hij is misdaadhistorie.

Waar eindigt dit allemaal?

Je vraagt Sonja ‘denk je weleens: waar ben ik aan begonnen?’ Heb je dat ooit aan jezelf gevraagd?

Ik vraag me soms wel af: waarmee eindigt dit allemaal? En dat heeft natuurlijk te maken met de situatie van permanente beveiliging waarin ik verkeer. Ik ben blij dat ik mijn werk kan blijven doen en dat verrast me. Ik zei eerder namelijk: als ik mijn werk moet doen terwijl ik bodyguards heb, dan kan ik wel stoppen. In de praktijk blijken deze mensen in staat om me te laten werken. Privé heeft het wel een enorme impact, dat is veel minder leuk.

Hoe zou jij als misdaadverslaggever een totaal vreedzame samenleving eigenlijk vinden?

Ik zou dat uiteraard toejuichen, maar ik vrees dat ik de rafelrandjes toch ga opzoeken.

In mijn vraag bestaan geen rafelrandjes…

Dan zou ik het erg saai gaan vinden, denk ik.

Wie is wie in de docu?

• Sonja Holleeder

Zus van Willem en Astrid, vrouw van de in 2003 in Amstelveen geliquideerde Cor van Hout (links op de foto naast Willem Holleeder). Zat naast Van Hout in de auto bij een eerdere liquidatiepoging. Sonja’s man was – met Holleeder – een van de ontvoerders van Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer (1983).

‘Never a dull moment bij Willem Holleeder’
Foto: ANP

• Ferry de Kok

Goede vriend en beveiliger van John Mieremet (ongedateerde foto), die in 2005 in Thailand werd omgelegd. Mieremet zat enige tijd vast in verband met een mislukte aanslag op Cor van Hout. Ferry de Kok werd freelance fotograaf (onder meer voor Privé) en heeft daarvoor een website met de opvallende naam ishootpeople. Maakte enkele jaren geleden de met het Openbaar Ministerie in scène gezette foto van Pim Fortuyn-moordenaar Volkert van der Graaf.

‘Never a dull moment bij Willem Holleeder’
Foto: ANP

• April van der Bijl

Dochter van de in 2006 geliquideerde Amsterdammer Thomas van der Bijl. Deze ex-timmerman en kroegbaas maakte ook deel uit van het criminele milieu in de hoofdstad. Van der Bijl werd doodgeschoten in zijn eigen café De Hallen (foto) in Amsterdam-West.

‘Never a dull moment bij Willem Holleeder’
Foto: Marcel Antonisse / ANP

Willem Holleeder staat op dit moment terecht voor vijf verschillende moorden en één geval van doodslag. Cor van Hout, John Mieremet en Thomas van der Bijl behoren bij de vijf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.