Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 2 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Netflix verwijdert aflevering na klacht Saudi-Arabië

Saudi-Arabië heeft een klacht ingediend bij de streamingsdienst Netflix. Vanwege een kritische grap op de Saudische kroonprins Mohammen Bin Salman, heeft Netflix een aflevering van de serie Patriot Act moeten verwijderen. Van de comedieserie met comedian Hasan Minhaj, is de desbetreffende episode voor gebruikers in Saudi-Arabië niet langer meer te zien.

Khashoggi

In de verwijderde aflevering bekritiseert Minhaj, die door zijn optredens in The Daily Show bekend geworden is, de kroonprins voor het vermoorden van de journalist Jamal Khashoggi. Ook is hij kritisch over de Saudische betrokkenheid bij het conflict in Jemen. Volgens het land was de grap in de serie in strijd met de lokale anti-cybercrimewet. Dat meldt The Financial Times.

Khashoggi, een criticus van de Saudische kroonprins, werd op 2 oktober vermoord toen hij in het Saudische consulaat-generaal in Istanbul papieren voor zijn huwelijk in orde wilde laten maken. De kroonprins ontkent betrokkenheid bij de moord. De comedian Minhaj heeft niet gereageerd op het terugtrekken van de aflevering.

Overheidsbemoeienis

Volgens The Verge heeft Netflix nog nooit eerder een aflevering verwijderd, ook niet nadat overheden zich ermee bemoeid hebben. Netflix reageert in een verklaring: „We steunen wereldwijde artistieke vrijheid en hebben alleen deze aflevering verwijderd nadat we een geldig juridisch verzoek hadden gekregen om te voldoen aan de lokale wetgeving.”

Op YouTube is de aflevering nog te zien, ook in Saudi-Arabië. In andere landen is de aflevering nog op Netflix te bekijken:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.