Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Namen van 14.200 hiv-patiënten bewust gelekt

Vanuit Singapore zijn via een datalek de namen van minimaal 14.000 hiv-patiënten op straat beland, dat meldt het ministerie van Gezondheid van het Aziatische land. Zo’n zestig procent van de namen zijn van mensen uit Singapore, de overige veertig zitten verspreid over de rest van de wereld.

Gelekt

De gegevens zijn bewust gelekt door een 33-jarige Amerikaan. Deze had een relatie met een drie jaar oudere arts (ex-arts inmiddels) uit Singapore en kwam zo via-via aan de gegevens, waarna hij ze deelde met de buitenwereld.

De Amerikaan is overigens al niet meer in Singapore. Hij werd afgelopen jaar het land uitgezet, omdat hij veroordeeld was voor fraude en drugsgerelateerde inbreuken. Verder loog hij onder andere over zijn eigen hiv-status.

Zijn partner zit ondertussen voor twee jaar in de cel. De dokter wordt er van verdacht de Amerikaan te hebben aangezet tot bedrog en het geven van foutieve informatie aan de Singaporese autoriteiten.

Gevoelig

Het lekken van de data ligt in Singapore extra gevoelig. De ziekte wordt immers bestempeld – hoewel dat zeker niet altijd het geval is – als de homoziekte en in het land staat er een celstraf van twee jaar op als mannen seks met elkaar hebben. De buitenlanders op de lijst zijn allemaal mensen die vanwege hun hiv-besmetting (en daarbij mogelijk hun homoseksualiteit) het land niet in mochten. Een maatregel die gold tot 2016, aldus de stichting Action For Aids.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.