Metro
Metro Nieuws 17 jan 2019 / 11:04 uur

Mogelijke redding van Spaanse Julen nabij

Als alles goed gaat kan vandaag de dag worden dat de Spaanse Julen eindelijk uit de put bevrijd wordt. In tegenstelling tot eerdere berichten is de jongen namelijk helemaal niet gevonden.

Tijd dringt

Een Spaanse krant berichtte woensdag over de vondst van de jongen in de put, maar dat werd al snel tegengesproken door reddingswerkers. Die zijn al sinds zondag hard bezig met het vinden van de twee-jarige jongen. Zondagmiddag viel het kind in een meer dan honderd meter diepe put. Er was twijfel of de jongen wel echt in de put zat, maar na de vondst van enkele haren bleek hij er wel degelijk in te zitten. Tijd is in de bevrijding een belangrijke factor.

Meer dan honderd brandweermannen en agenten werken aan de bevrijding van Julen, schrijft het Spaanse El Pais. Er waren meerdere scenario’s mogelijk, maar uiteindelijk is gekozen om een deel van de heuvel af te graven. Dat is met grote graafmachines gedaan. De laatste vier meters worden handmatig uitgegraven door mijnwerkers, dan zouden ze op het punt moeten komen waar de jongen vermoedelijk zit.

Tunnel

Er is zowel aan een horizontale tunnel als een verticale tunnel gewerkt. Die horizontale wordt nu weer verwijderd en de reddingswerkers richten zich op de verticale tunnel, die parallel ligt aan de put. Er zijn nog behoorlijk wat zaken die de redding van het kind bemoeilijken.

De vader van Julen heeft laten weten nog steeds te hopen dat zijn zoon in leven is. Hij heeft de aanwezigen gevraagd niet te stoppen totdat zijn kind gevonden is.

Volgens El Pais zijn er gemiddeld wel twintig illegale putten in de provincie en is er een grote kans dat de put waar Julen in viel, er ook zo een was. De put zou afgedekt zijn geweest met een grote steen, om te voorkomen dat een ongeluk als dit zou gebeuren. Iemand zou die steen weggehaald hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mogelijke redding van Spaanse Julen nabij
Sluiten